10 tärppiä Kööpenhaminaan, osa 2

Palataanpas vielä hetkeksi reilun kuukauden taakse Kööpenhaminan maisemiin! Vinkkilistan ensimmäisessä osassa (täällä) oli tärppejä hotellin valintaan, tekemisiin ja näkemisiin ja kivan kahvilan suhteen, joten tämä toinen osa keskittyy vuorostaan shoppailuun. Kööpenhamina on täynnä toinen toistaan kiinnostavampia pieniä  ja isompiakin kivijalkamyymälöitä, joita kiertelee ilokseen vaikka ei olisi varsinaisesti ostamassakaan mitään. Ei mekään oltu - ja silti mukaan tarttui kauniita printtejä seinille, vähän jotain uutta kivaa vaatekaappiin ja silmien täydeltä sisustusinspiraatiota. Seuraavat viisi tärppiä ovat kaikki eri puolilla kaupunkia, mutta helposti saavutettavissa niin kävellen, fillarilla kuin julkisillakin. Köpiksessä kannattaa ehdottomasti lähteä myös ydinkeskustan ulkopuolelle kaikenlaisten löytöjen perässä!
 

6) Girlie Hurly (IGFB)

Vesterbron trendialueesta kohistaan niin matkailusivustoilla kuin somessakin. On drinkkibaareja, ravintoloita, putiikkeja ja varmasti kaupungin tiivein hotellikeskittymä - paljon turisteja, paikallisia ja kaikin tavoin monenkirjavaa elämää.  Rautatieasemalta kohti Enghaveparkenia lähtevä Istedgade mainittiin muutamassakin lähteessä yhdeksi kaupungin kiinnostavimmista shoppailukaduista, joten tokihan mekin sinne suunnattiin. Ja kyllä kannatti! Osoitteesta Istedgade 99 löytyi sydämeni totaalisesti sulattanut pieni sisustusputiikki Girlie Hurly. Värikäs, boheemi, yllättävä, täynnä kiinnostavia yksityiskohtia - sekä myymälä että myynnissä olleet tavarat esillepanoineen olivat osa samaa tarinaa. Lumouduin niin, että olisin voinut samantien ostaa koko tilan itselleni kodiksi. Mukaan tarttui lopulta pari huikean hienoa printtikorttia, pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkustavan lempisisustussaaliita.
 


Tsekkaa myös: Vaatekauppa Kyoto viereisessä korttelissa on trenditietoisen valinta, retrofanien taivas Funky Junky taas löytyy tien toiselta puolelta osoitteesta Istedgade 84.

 

7) Bak (IGFB)

Fredriksbergin metroaseman yhteydessä on ostoskeskus, mutta se ei tarjonnut pikavilkaisulla juuri mitään kiinnostavaa (eikä ole tarjonnut kyllä koskaan ennenkään siellä käydessäni). Sen sijaan muutaman korttelin päästä kohti keskustaa lähtevä Gammel Kongevej oli pahasti kesken olleista katutöistään huolimatta potentiaalisen oloinen ostoskatu. Harmaana iltapäivänä sitä kävellessämme olimme jo nälkäisiä ja oikeastaan ruokapaikkaa etsimässä, joten poikkesimme vain muutamiin putiikkeihin.  Kukka- ja sisustustavarakauppa Bak (Gammel Kongevej 153) oli näistä ehdoton lempparini. Kukkakauppojahan on Köpiksen kadunkulmat tulvillaan, mutta tässä nimenomaisessa oli jotain erityislaatuisen suloista. Varsinaisten kukkien sijaan myynnissä oli pääosin erilaisia viherkasveja, ruukkuja, piensisustusesineitä ja paperitavaraa. Myymälän linja on ehdottoman yhdenmukainen, todella köpisläinen ja ihanan kodikas. Ainoa huono puoli oli ihan vaan realiteetti siitä, ettei viherkasvien kuljettaminen lentokoneen käsimatkatavaroissa ole välttämättä se paras idea yrittää toteuttaa, joten ostokset jäivät tekemättä.

 

Tsekkaa myös: Fick-co Interieur (Gammel Kongevej 148) on kuin Ikean tyylikäs ja kaukainen pikkuserkku. Inspiroivalla esiinpanolla trendikkäästi sisustettu huonekalu- ja sisustustarvikekauppa pitää sisällään vähäisiin neliöihinsä nähden todella laajan ja monipuolisen valikoiman kaikenlaista ihmeteltävää. 

 

8) Nørrebron second hand -keskittymä

Jos second hand shopit, kirpputorit ja vanha tavara kiinnostaa, ota ehdottomasti suunnaksi Nørrebrogade. Keskustan suunnasta tullessa ensimmäiset putiikit löytyvät heti sillan jälkeen, ja ainakin seuraavan reilun kilometrin matkan niitä tuntui riittävän jokaiseen kortteliin (ja osaan useampiakin). Heti alussa on vahvasti vaatetarjontaa (tsekkaa esimerkiksi McKormanGodlen AgePRAG), kun taas vähän pidemmältä Assistensin hautausmaan kohdilta löytyy suorastaan hämmentävä, kaikenlaisen käytetyn tavaran myymälä Hjerte Genbrug. Ehdottomasti vierailun arvoinen kohde on Punaisen Ristin suurmyymälä eli Røde Kors Megastore Nørrebrogaden ja Fælledvejn risteyksessä. Ulospäin myymälä näyttää aivan tavalliselta, ja sama fiilis on vielä kun astuu sisälle. Jossain vaiheessa valikoimaa selatessaan huomaakin myymälätilan jatkuvan seuraavaan huoneeseen, sitten seuraavaan, ja seuraavaksi onkin jo kokonaan uudessa kerroksessa, josta löytyy jälleen uusia huoneita huoneiden perään. Jo pelkästään kirjoille on varattu kokonaisen asunnon verran tilaa! Kööpenhaminalaiset lienevät jo tottuneen sokkeloisiin myymälätiloihinsa, mutta suomalaishenkisissä säännöllisissä kanttihalleissa elämänsä viettäneelle ne ovat joka kerta valtava elämys. Tuntui kuin olisi ollut vierailulla jonkun kodissa, eikä niinkään shoppaillut tavallisesti melko tylsällä Punaisella Ristillä. Häkellyin niin, etten tajunnut edes kuvata siellä muuta kuin whatsapp-räpsyn kirjapuolesta terveisinä kotona odottaneelle puolisolleni, että nyt on jopa isompi kirjasto kuin meillä kotona. 
 

Tsekkaa myös: Lilyn oma Nørrebron lähettiläs Marjapilami kirjoittaa elämästään tässä samaisessa kaupunginosassaan blogissaan Nørrebro Summers. Yksi mun ehdottomista lemppareistani täällä, pistäkääpäs lukuun!

 

9) Ziestha Butik (IGFB)

Østerbron kaupunginosassa on jotain muhun todella vetoavaa. En osaa edes sanoittaa mistä se johtuu, mutta siellä kävellessä tulee erityisen vahvasti tarve omata röntgenkatse, jolla voisi porautua seinien läpi näkemään millaisia koteja talot sisäänsä kätkevätkään. Oon pyörinyt niillä nurkilla kiinnostavuuteen nähden aivan liian vähän, mutta Norde Frihavnsgade pikkuputiikkeineen on ollut jokaikisen Köpisreissuni vakivierailukohde. Sisustustavaraa, kahviloita, minipieniä ruokapaikkoja ja kööpenhaminalaista elämää mahtuu yhden kadun varteen joka kerta yllättävyyteen saakka. Osoitteesta Norde Frihavnsgade 86 löytyvä Ziestha Butik on somen perusteella keskittynyt aiemmin lastenvaatteisiin ja -tarvikkeisiin, mutta tätänykyä myymälä oli kyllä pääosin sisustustaivas, vaikkakin lapsillekin sopivaa tuotetta sieltä löytyi. Pientä ja kaunista sisustustavaraa kodin jokaiseen huoneeseen ja ripauksia muutakin mukaan sopivaa, kaikki järjestelty järjettömän kauniiksi asetelmiksi ja inspiroiviksi kokonaisuuksiksi. Olisin halunnut ostaa esimerkiksi kaiken, mutta ostin lopulta runsaudenpulassa vain pienen diskopallon, joka pääsi olohuoneen ikkunan kotiviidakon keskelle maalaamaan kauniita heijastuksia ympärilleen.
 

Tsekkaa myös: Kitch-taivas Con Amore tekee juuri muuttoaan muutaman korttelin päästä Ziesthan naapuriin osoitteeseen Norde Frihavnsgade 88. Olen näille nurkille päätynyt ihan alunperin juuri Conan takia, muutamat lempikorvikset ja kreiseimmät tuliaiset ovat sieltä aikojen saatossa tarttuneet mukaan. Kauppiaskin on hauska persoona, mutta eipä tällainen liike tylsän tyypin mielikuvituksesta olisi syntynytkään. 

 

10) HAY House

Yksi tanskalaisten design-ylpeyksistä, viime vuosina vahvasti Suomessakin pinnalla mm. Ikea-yhteistyönsä myötä ollut HAY tekee kaiken omalla konstailemattomalla tavallaan. Kävelykatu Strøgetin varrelta bongasimme täysin etsimättä porttikongin jossa luki nuo kolme kirjainta, ja lähdimme katsomaan mitä niiden takaa löytyy. Mua harmittaa etten tajunnut ottaa kuvaa kadulta, sen verran erikoinen näky se oli. Ja arvatkaa mitä oven takaa aukeni? Rappukäytävä. Kerros kerrokselta kapusimme portaita ylöspäin ja olimme jo ihan varmoja, että nyt ollaan pahasti hukassa, jossain suurelta yleisöltä kielletyssä toimistotilassa tai vaihtoehtoisesti osana jotain performanssia, jonka huipennuksena meidät tainnutetaan ja sisäelimemme viedään. Jälkimmäinen osui yllättävän lähelle, sillä kun lopulta pääsimme oikeaan kerrokseen ja edessämme aukeni HAYn upea ja oivaltava lippulaivamyymälä, liihoitteli sydän liki irti rinnasta. Voi tanskalaiset kun te vaan osaatte tän homman!
 

Tsekkaa myös: Kirjakaupat, kirjakauppa-kahvilat ja kahviloiden kirjasto-osuudet. Toki myös kahvilat itsessään. Jos jotain Kööpenhaminan keskustasta on hämmentävän helppo löytää, niin näitä. Ihan joka korttelissa, joissakin muutamakin. Toiset antikvariaatteja, jotkut erikoistuneet muuhun alaan, osa myy paljon muutakin kuin kirjoja. Mutta se fiilis tuli, että kirjat ja kahvi(lat) tuntuvat olevan liki pyhiä tanskalaisille, enkä heitä siitä paheksu missään nimessä. Ehkä kaikki hygge lähteekin siitä, että sulla on pehmeä nojatuoli, kuppi kuumaa juomaa ja kirja joka vie sut rentoutumaan tuhansille matkoille, vaikka istut hiljaa paikallasi?

 

Voi ihana, ihana Kööpenhamina. Toivottavasti kesällä taas näemme!
 

Kommentit

Idaemilii
Köyhä shoppailija

Ihania vinkkejä! Pakko muistaa nämä kun joskus pääsen Kööpenhaminaan! Rakastan tuollaisia sisustus juttuja niin paljon :)

Kööpenhamina on kyllä sisustajan paratiisi! Matkaseuran kanssa suunniteltiin, että täytyy mennään sinne kesällä yhdistelmäperävaunurekan kanssa ja pistetään molempien kodit uusiksi... Oli kyllä sellainen runsaudenpula, että yhtään pienemmällä kuljetuskapasiteetilla ei sais kaikkea mieleistä mukaansa! :D 

marjapilami
Nørrebro Summers

Rakastan lukea muiden Köpis-vinkkejä, niistä saa aina niin paljon ideoita ja inspiraatiota irti! Ja sitten bongasin vielä itseni tuolta vinkkien lomasta, kiiiitos :D <3

Kuulostaa just täydelliseltä reissulta, kunpa täällä asuessakin saisi aikaiseksi pyöriä enemmän kaupungilla. Ehkäpä nyt viikonloppuna...

Kiitos itsellesi, sun blogista on kans löytynyt hyviä ideoita mihin reissuilla siellä suunnistaa! <3

Ja siis niinhän se menee, kun asuu jossain, niin tulee nähtyä paljon vähemmän kuin jos osais katsoa turistin silmin. Siihen vaivaan mä tämänkin blogini oikeastaan perustin; Tampereella on niin paljon kaikkea kivaa, jonka olemassaolon unohtaa arjessa helposti. Reissuista on hyvä haaveilla, mut toisinaan parhaat löytöretket voi tehdä ihan kotinurkilla!

Kommentoi