It’s unusual how I mutate, take me to a destination where I can compete

Jos haluatte naistenpäivän kunniaksi aivot rullalle niin tässä tulee..
Ja tämä ei ole todellakaan yhtä hauska tarina kuin se että nainen olis syntynyt Aatamin kylkiluusta.
Väite: Kaikki miehet ovat mutantteja ja viallisia naisia, prove me wrong.

Nainen on sukupuolen oletusarvo. Ihmisen sukupuoli on aina kehityksen alkuvaiheessa biologisesti naaras. Sukuelimet muodostuvat aika myöhäisessä vaiheessa sikiön kehitystä. Jos omaa Y-kromosomin, muuttuu mieheksi. Tämäkään ei ole aina vakio. Pelkät kromosomit eivät määrää lapsen sukupuolta. Kromosomit voivat olla jopa täysin vastakkaiset kuin lapsen sukupuolielimet. Saatat olla nainen vaikka sinulla olisi XY-kromosomit eli mieskromosomit. Naiskromosomi on XX. Ja näiden variaatioita on ihmisillä lukemattomia, XXY, X, XXYY, jne. Hallitseva on aina kromosomi X.
Y-kromosomi liittyy lähinnä vain sukupuolen kehittymiseen. Monet biologit uskovat, että Y-kromosomi on katoamassa kokonaan (ekstinktio).

Yksilön sukupuoli ei ole siis aina jaoteltavissa koiraaksi tai naaraaksi, jolloin puhutaan intersukupuolisuudesta. Huom, se on eri asia kuin trans- tai muunsukupuolisuus. Tällöin sukuelimissä saattaa olla vaikka maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä. Lapsi saattaa syntyä kahden kohdun kanssa, hänellä saattaa olla molemmat sukuelimet, hänellä saattaa olla kohtu, ja miehen sukuelimet. Lista on loputon.

Vuonna 2019 Saksasta tuli ensimmäinen Euroopan maa, jossa voi valita sukupuolekseen moninaisen. YK:n mukaan koko maailman väestöstä 0,05–1,7 % ovat intersukupuolisia. Se on siis yhtä yleistä kuin punatukkaisuus. Saksa on sallinut vuodesta 2013 lähtien sen, että vanhemmat voivat jättää merkitsemättä lapsen syntymätodistukseen sukupuolen, jos syntyneen vauvan anatomista sukupuolta _ei ole voitu määrittää_. Tärkeä huomio on, että lääkärintodistuksen vaatiminen on tietysti hankalaa intersukupuolisille henkilöille, joilla ei ole näkyviä intersukupuolisia ominaisuuksia. Saksan toiminta on hieno esimerkki siitä, kuinka vaikeaa ja hämmentävää asiaa eli ihmisen sukupuolta ja sen kehittymistä yritetään ymmärtää. Mikä on mies ja mikä nainen, kun kromosomeilla, sukupuolielimillä, tai edes sukupuolikromosomien geeneillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Elämän taika on siinä että se ei ole yksiselitteistä vaikka kovasti asioita yritetään yksinkertaistaa ja mutkia vetää suoraksi. Esimerkiksi ihmiskunnan jakaminen kahdeksi, mieheksi ja naiseksi on absurdi argumentti, se on biologisesti ja myös tieteellisesti mahdotonta. Sukupuolten ero on pelkästään kulttuurinen, ei biologinen. Tervetuloa vuodelle 2020. Ehkä elämme evoluution murroskohtaa jossa ihmiskunta alkaa vihdoinkin henkistymään?

Mutta takaisin alkupisteelle. Kananaaras kykenee munimaan ilman kukkoa. Munasta tulee hedelmöittymätön eikä se kehity. Kanat siis kykenevät kopioimaan itsensä ilman uroksen apua. Munasolu on siittiöihin nähden hallitsevammassa asemassa. Nainen määrää, mutta mies tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia. Nainen on kana, joka munii kerran kuukaudessa ilman miestä, eikö?

Suvuton lisääntyminen tarkoittaa kloonausta. Emoeliöstä tulee tällöin geneettinen kopio. Niin kuin kanat kopioivat itseään ilman kukkoa. Suvullinen lisääntyminen taas tarkoittaa lisääntymistä sukusolujen avulla, jolloin perimä on monimuotoisempi. Vesikirppujen, sauvasirkkojen, rataseläinten, gekkojen jopa hedelmöittymättömästäkin munasolusta voi kehittyä elävä yksilö. Joiltakin liskolajeilta ja hyönteisiltä puuttuvat koiraat kokonaan. Mehiläispesässä munii kuningatar. Hedelmöittyneet munat ovat aina työläisiä eli naaraita. Hedelmöittymättömät ovat kuhnureita eli uroksia. Urokset kuolevat pian parittelun jälkeen. Vasarahai ja komodonvaraani lisääntyvät normaalioloissa suvullisesti. Lajien naaraat voivat kuitenkin lisääntyä myös suvuttomasti, jos ne eivät kohtaa pitkään aikaan ainuttakaan koirasta. Hämmentävää.

Alussa kaikki siis ovat naisia. Sikiöiden naistyyppiset sukuelimet muuttuvat poikasikiöillä miestyyppisiksi sukupuolihormoni DHT:n vaikutuksesta. Se on kehon tuottama voimakkain mieshormoni. Suvuton lisääntyminen on ongelma, sillä kaikki yksilöt ovat geneettisesti samanlaisia ja populaation vastustuskyky eri taudeille heikko. Suvullinen lisääntyminen taas lienee sattuman oikku. Sen kehityksen syistä keskustellaan edelleen ja hypoteeseja kehitellään. Yksi sukusolu tunkeutui toisen sisään ja geenit sekoittuivat. Kun kahden sukusolun geenit sekoittuvat toisiinsa variaatioita syntyy loputtomasti. Mutta loppupäätelmä on sama kuin alussa. Täten toivotankin siis hyvää naistenpäivää ihan teille kaikille. Luonto on ihmeellinen, eikö??

Muistakaa että maailmankaikkeuden ikään nähden maapallo on ollut olemassa naurettavan pienen aikaa. Ihmislaji on ollut olemassa sitäkin lyhyemmän ajan, vain silmänräpäyksen. Joten kehittyminen on vasta aluillaan mikä on tavallaan lohdullista. Ilman mutaatiota evoluutio pysähtyisi. Ihan mielenkiintoista että mihin suuntaan ihmislaji tulee kehittymään. Tästä voi vääntää villejä teorioita ja olen muutamia kuullutkin. Kuulen mieluusti lisää, jos jollakin on niitä tarjota..
Jos joku nyt miettii miten ihmislajin käy, kun heteronormatiivista ajattelutapaa rikotaan, niin muistutan että maapallo on myös ylikansoitettu. Väestön liikakasvu on kiistämätön fakta. Eli nykyinen suhde miehen ja naisen välillä ei ole toimiva ratkaisu maapallon kannalta. Ja lopulta tulee aina käymään niin, kuin on maapallolle eduksi.
#evoluutio

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *