Huono vegaani

Kerron vähän siitä, miten ja miksi musta tuli vegaani ja miksi olen huono vegaani. Päätin vanhojen aikojen muistelun vuoksi laittaa vanhoja kuvia, enjoy 😀

Teneriffa 2015 (viettämässä 18v. synttäreitä)

Milloin minusta tuli vegaani?

En ole koskaan ollut erityisemmin lihan ystävä. Olin jo lapsena kohtuullisen nirso ja myöhemmin olen todennut, että ”olen vain luontainen kasvissyöjä.” Kun olin 18 vuotta, päätin ryhtyä kasvissyöjäksi ja aloin tekemään omat ruokani pääosin itse. Jo silloin mietin, että haluaisin olla vegaani, mutta en ”osaa” tai ”uskalla”. Jokin siinä jännitti ja tuntui vaikealta. Vaihdoin tavallisen maidon soijamaitoon ja yritin tehdä vegaanisia ruokia satunnaisesti.

Muutin pois kotoa pari vuotta myöhemmin ja päätin ruveta aktiivisesti poistamaan eläinperäiset tuotteet ruokavaliostani yksi tuote kerrallaan, mikä osoittautuikin erittäin helpoksi. Joka kauppareissulla tutkin vegaanisia versioita senhetkisistä tuotteista, mitä käytin, ja olin hetkessä täysin muuttanut jääkaapin sisällön kasvipohjaiseksi.

Bangkok 2017

Seuraava tehtävä oli miettiä muita valintoja. Villa ja nahka olivat jääneet pois jo ajat sitten (vanhoja tavaroita lukuun ottamatta), mutta kosmetiikkatuotteet mietitytti. Etsin vieläkin oikeita kosmetiikkatuotteita jatkuvasti ja tasapainoilen hinta-laatu-suhteen kanssa.

Vielä alussa, kun ryhdyin vegaaniksi, elin vegaaniyhteisöjen viestien kuplassa ja olin erittäin armoton itseäni kohtaan. Näin painajaisia siitä, että syön vahingossa lihaa ja sitten oksennan. Jätin mielummin syömättä, kun söin jotain ei-vegaanista, jos vegaanista ruokaa ei ollut tarjolla. Miten tämän sanoisikaan mahdollisimman selkeästi? En kadu tätä vaihetta. Se opetti itsekurin lisäksi paljon ruuasta. Tiedän paljon enemmän siitä, mitä syön. Ruokahan on kehon polttoainetta ja vaikuttaa meihin fyysisesti enemmäin kuin mikään muu. Henkisesti en ollut ehkä vahvimmillani, mutta fyysisesti voin todella hyvin!

Australia 2020

Missä olen nyt?

Tällä hetkellä vitsailen jatkuvasti siitä, kuinka olen ”huono vegaani”. Tämähän on siis vitsi, mutta siinä on totuuden jyvänen. Huono vegaani ei tarkoita huono ihminen. Samoin kun hyvä vegaani ei tarkoita hyvä ihminen. En ole täydellinen vegaani, enkä enää pyri olemaankaan. Olen löytänyt itselleni sopivan elämäntavan ja avaan sitä vähän tarkemmin.

Tiedän, mitä syön ja tiedän mitä on tarjolla. Päätän itse, milloin joustan ruokavalioni kanssa. Olen tutustunut kaikkiin tämän hetken vaihtoehtoihin ja jatkan uusien tuotteiden testailua. Jos joku kaipaa numeroita, niin arviolta sanoisin olevani 95% vegaani ja 5% lakto-ovo-vegetaristi. Ostan kotiin pääasiassa vegaanisia tuotteita ja kun olen reissussa, syön myös suklaata, juustoa ja joitain muita herkkuja. Lihaan en koske, mutta sitä en kaipaakaan.

Miksi halusin olla vegaani?

Siihen on monta syytä, joita kaikkia saa kyseenalaistaa, teen sitä itsekin. Uskon, että kaikkien tulisi miettiä näitä omalla kohdalla, vaikka olisi eri mieltä kanssani. En ala väittelemään mielipiteiden kanssa, mutta voin kertoa omani, jos jotain kiinnostaa. Muuten annan mielelläni muiden tehdä omat valintansa. <3

Minä ja mun #bff lukiossa 2015

Eettisyys

Eniten ajattelen eläimiä. Miksi tappaa, jos ei ole pakko?  Teen yleensä asiat tunnepohjalta ja minusta tuntuisi väärältä tappaa eläimiä itse, joten en halua kenenkään myöskään tekevän sitä puolestani. En ole autiolla saarella tai asu slummissa, vaan haen ruokani kaupasta, missä on valtava määrä vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille.

Miksen ole vain kasvissyöjä?

Maitoteollisuus on lihateollisuus. Tehotuotanto aiheuttaa kärsimystä eläimille ja on hyvin vahvasti kytköksissä lihantuotantoon.

Yksinkertainen esimerkki: Lehmä tuottaa maitoa saadessaan vasikan. Osa vasikoista on sonneja, jotka eivät tuota maitoa > niistä tulee vasikan liha. Lehmät myös eläisivät hyvissä oloissa n. 20 vuotta, mutta tuotannon lypsylehmät pistetään lihoiksi jo muutaman vuoden ikäisinä, kun niiden maidontuotanto heikkenee. Kanat ovat samassa kategoriassa, eli niidenkin elämä on lyhyt ja surkea.

Montenegro 2017

Ekologisuus

Rakastan luontoa ja matkustamista. Kunpa tulevaisuudessa voisi matkustaa ekologisemmin ja yhtä nopeasti kuin lentokoneella… Siihen asti pyrin tekemään parempia valintoja koskien ympäristöä niin, että säilytän mukavuuden ja voin toimia positiivisena esimerkkinä! Kaikki ideat, mitkä eivät suoraan estä tekemästä asioita, mitä haluan, ovat tervetulleita. Päivittäisiä valintoja ovat muun muassa ruoka, kierrätys, kulutuksen minimointi, kulkupelit… Sitten on muita vaikuttavia tekijöitä, kuten lomailu. Käyn normaalisti (ei koronan aikaan) lomalla 1-2 kertaa vuodessa lentokoneella ja se saastuttaa paljon. Toisaalta pystyn arjessa ”pienillä teoilla” vähentämään hiilijalanjälkeäni merkittävästi vuosittaisella tasolla. Valintoja, valintoja… Lentäminen on siis paheeni. Kaikessa muussa pyrin parempaan jatkuvasti. Ruokavalio on iso tekijä ja olen iloinen siitä, että se tukee arvojani päivittäin.

Terveellisyys

En tiedä mikä ruokavalio on kaikista terveellisin, mutta kasvisruoka pitää minut hyvällä tiellä, ja koen, että voin hyvin. Tulee herkuteltua vähemmän, kun  vaihtoehtoja on vähemmän. Tulee syötyä enemmän kasviksia, kun ne ovat vegaanisen ruuan keskiössä. On paljon tieteellistä faktaa, mikä tukee tätä aatetta ja en ala avaamaan sitä kummemmin, mutta sanon tämän;

Se maistuu hyvältä, mutta tuntuuko se hyvältä?

Haastan sinut nyt riidan sijaan tähän:

https://vegaanihaaste.fi

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *