Ladataan...
Elämän Tasapaino

Ihanaa Lauantaita!

Aloitin vihdoin kesäloman ja halusin tulla kertomaan kuulumisia tänne. Kesä meni mukavasti, mutta energiat melko vähissä, niin kuin viimeksi kirjoitin. Huomaan kuitenkin saaneeni uutta intoa tulevaan syksyyn ja opintoihin. Viime päivinä olen selvitellyt tulevan syksyn aikatauluja ja pohtinut kuinka onnistun paremmin optimoimaan aikani opintojen ja vapaa-ajan suhteen niin, että ne pysyisivät balanssissa. Tulevan vuoden aikana opettelen huomioimaan oman jaksamiseni paremmin ja kiinnittämään huomiota niihin asioihin, jotka auttavat minua jaksamaan ja elämään tasapainoseimmin. Kaikkeen ei voi vaikuttaa ja elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, mutta uskon, että pienillä arjen valinnoilla voi saada suuria muutoksia aikaan.

Mihin siis aion keskittää huomioni? siihen, että nukun tarpeeksi, syön säännöllisesti ja ravitsevasti sekä harrastan liikuntaa säännöllisesti. Olen nyt monena vuonna huomannut saman ilmiön, kun on kiire ja stressiä niin karsin ensin liikunnasta, sitten ruokailurytmistä ja lopulta vähennän unenmäärää. Lopputuloksena olo vain pahenee ja stressi lisääntyy. Huomioimalla oman tavan työskennellä ja kuinka pitkän aikaa pystyyn kerralla olemaan tehokas, vaikuttaa myös paljon siihen miten saa asioita hoidettua. Jos yritän olla tehokas pitkän aikaa yhtäjaksoisesti päädyn usein olemaan vähemmän aikaansaava kuin, jos työskentelen pienissä erissä pidemmän aikaa. Haluan tulevana syksyny testata opiskelussa metodia, jossa työskennellään 45 minuuttia ja pidetään 10-15 minuutin tauko. Tauon aikana liikutaan opiskelupisteeltä ja mieluiten käydään haukkaamassa happea. Palatessa työn pariin ovat aivot virkistäytyneet ja ajatus kulkee taas eri tavalla.

Liikkumiseen haluan saada uutta intoa ja uskon, että liian itsensä patistamisen sijaan asenteen muutoksella on helpompi onnistua tekemään liikunnasta säännöllistä. Ajattelemalla hyötyliikunnan ja paikkoihin kävelemisen hyvänä asiana kaikkein kiireisimpänä hetkinä antaa se motivaatiota ehtiä myös ohjatuille tunneille. Liikkua kun voi niin monella tapaa ja kotona tehtävät lyhyetkin lihaskuntohetket ovat parempia kuin vain paikalleen jääminen. Uskon, että tiedostamalla tämän ja aktiivisesti huomioimalla alkaa se myös muuttua helpommaksi.

Ruuan suhteen pitää vain pyrkiä säännölliseen ruokarytmiin ja aterioiden ennalta suunnitteluun. Ruuanteko valmiiksi helpottaa hyvien valintojen tekemistä nälän yllättäessä. Opiskeluunkin on helpompi keskittyä täydellä vatsalla.

Tässä muutamia viime aikaisia ajatuksiani. Mitä sinä olet ajatellut tulevana syksynä tehdä itsesi hyväksi? Pus, M.

Ladataan...
Elämän Tasapaino

Moikka! Ajattelin tänään kirjoittaa vähän erilaiseta aiheesta. Näin juhannuksen kynnyksellä kun somet täyttyvät juhannuspäivityksistä huomaa kuinka väsynyt sitä onkaan. On mukava katsoa kun ihmiset ovat iloisina matkalla mökeilleen ja kaveriporukat kokoontuvat yhteen. Tulee tunne, että pitäisi itsekkin olla jossain menossa ja samaan aikaan kaipaa lepoa ja vain paikallaan oloa. Olen huomannut viime aikoina, että vuoden kestänyt kiire ja stressi on vetänyt omat voimat aika loppuun. Olo on ihan ok kun pysyy liikkeessä, mutta kun pysähtyy ajattelemaan niin kyyneleet alkavat valua pitkin poskia ja ymmärtää kuinka väsynyt sitä onkaan. Tällä hetkellä kaipaisi eniten vain ajanjaksoa jolloin voisi vain olla tekemättä mitään. On vaikea kuitenkaan järjestää tälläistä aikaa, kun arki kuluu kesätöissä ja viikonloput on jo sovittu monenlaista menoa. Opiskelijana ei pitkän vapaan ottaminen ole mahdollista sillä tuleva lukuvuosi tulee jollain rahoittaa ja kun on kertaalleen opiskellut eivät tukikuukaudet riitä sekä kesän yli, että loppu opiskeluajalle. Ajatukset pyörivät jatkuvasti näissä huolissa ja tämä ylläpitää stressiä ja vaikeuttaa palautumista. Viime syksynä huomasi jo, kunka väsynyt on mutta ei se tässä keväänkään aikana ole helpottanut. Toki olisi voinut tehdä opintoja vähemmän, josko näin olisi saanut enemmän vapaa-aikaa ja aikaa levätä. Toisaalta ajattelen, että mennyt on mennyttä ja nyt mennään eteenpäin tästä hetkestä.

Tästä hetkestä voisi yrittää alkaa antaa itselleen enemmän aikaa levätä, mutta kun lukee mitä muut ihmiset tekevät kesäpäivinä tulee olo, että jää paitsi jostain. Tuntuu, että tarvitsisi koko ajan olla tekemässä jotain tai menemässä jonnekkin. Some luo tietynlaisia paineita ja tunteita, joita on vaikea ohittaakkaan. Toki sometauko voisi auttaa asiaan ja helpottaa rentoutumista. Somella on monia hyviä puolia, mutta se luo myös tietynlaisia paineita ja varsinkin suorittaja tyyppiselle ihmiselle se voi luoda vain tavattomasti paineita.

Ajatuksen juoksun perään haluain kuitenkin toivottaa oikein ihanaa juhannusta!

-M

Pages