Erytrioli makeuttajana - Uhka vai mahdollisuus?

Elämäni Kunnossa

Ystäväni kysyi pari viikkoa sitten, tietääkö joku jotain karppisokerista, eli erytriolista. Nimi oli tuttu, ja olin joskus hypistellyt pussia Ruohonjuuren hyllyssä, mutta pienen briiffauksen jälkeen kiinnostukseni oikeasti heräsi. Kyseessä on lähes kaloriton makeutusaine, joka on koostumukseltaan melkein identtistä kidesokerin kanssa.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

Erytrioli on sokerialkoholi, eli eräänlainen polyoli, kuten vaikka ksylitoli, sorbitoli tai glyseroli. Sitä löytyy myös luontaisesti pieniä määriä eri hedelmistä ja sienistä, sekä fermentoiduista tuotteista kuten viineistä. Elintarvikkeena myytävä erytrioli valmistetaan käymisprosessilla rypälesokerista. Valmistunut tuote suodatetaan, kuivataan ja kiteytetään, jolloin lopputuloksena on "pyöreää sokeria".

Makeudeltaan se on merkistä riippuen 60-80% tavalliseen kidesokeriin verrattuna, mutta vähäsokerisella ruokavaliolla elävän suussa maku on aivan tarpeeksi makea. Suutuntuma on hauskan viileä, ja joku on kuvannut sitä jopa minttuiseksi. Itse en tällaista ole aamiaispannarini päältä huomannut.

Karppisokeria voi käyttää tavallisen sokerin tavoin kaikkeen leivontaan ja ruuanlaittoon, mutta näitä ominaisuuksia en ole vielä kokeillut. Hiivalla nostatettujen leipomusten kohdalla kohoamisaika on tavallista pidempi.

 

Sokerialkoholeista erytrioli on kaikista matalakalorisin, sekä parhaiten ruoansulatuksen siedettävissä. Tuote ei imeydy suolistossa käytännössä laisinkaan, jolloin se on entistä kalorittomampaa ja poistuu kehosta hyvin vaivattomasti ulosteen mukana (mmm..). 

Erytrioli ei myöskään aiheuta ikäviä laksatiivisia vaikutuksia, paitsi suurissa määrin käytettynä. EU ei esimerkiksi ole hyväksynyt erytriolia virvoitusjuomien makeuttajaksi ainakaan vielä, koska lapset saattaisivat saada ikäviä sivuvaikutuksia juotuaan n. 600ml sillä makeutettuja tuotteita. Aikuisella tämä määrä tulisi täyteen huomattavasti myöhemmin - toki ihmisestä riippuen. Itsehän en voi syödä ksylitolipurkkaa kahta palaa enempää, tai olen lattialla solmussa :D  Jos käyttäjä siis kärsii jo valmiiksi vatsavaivoista, ei tätäkään makeuttajaa kannata käyttää ylenpalttisesti. 

 

Japanissa erytriolia on käytetty jo parinkymmenen vuoden ajan ongelmitta, ja sen käyttö yleistyy koko ajan ympäri maailmaa. Mitä enemmän yritän etsiä tietoa ja kritiikkiä valmisteesta, sitä vakuuttuneemmaksi tulen siitä että sokerin korviketta kaivatessani valitsen tämän! Kerrataan vielä:

  • Lähes kaloriton, ei imeydy
  • Sokerin kaltainen koostumus
  • 60-80% sokerin makeudesta
  • Ei aiheuta laksatiivisia ongelmia, paitsi suurissa määrin käytettynä
  • Hammasystävällinen (tutkimuksissa jopa ksylitolia parempi suoja hampaille)
  • Makeutusaineista lähimpänä sokerin makua (hieman viileämpi suutuntuma)

Ylettömän makeiden ruokien syöminen aiheuttaa monilla lisääntynyttä makeanhimoa, eli turha innostua ja ajatella syövänsä tästä lähtien pelkästään erytriolikuorrutettua sapuskaa :)

 

Suomesta Karppisokeria saa ainakin YesDelin pakkaamana. Itse olen nähnyt sitä luontaistuote- ja ekokaupoissa, sekä suuremmissa marketeissa.

Kommentit

lasienkuli (Ei varmistettu) http://rakkaudestavoimailuun.blogspot.fi

Täytyy kyllä sanoa, että tuo on ollut pelastus erilaisissa leipomuksissa makeuttajana. Käytän todella paljon itsekkin, jos teen proteiinipitoisia ja terveellisiä piirakoita tai pannareita.
MUTTA... Tein sen virheen, että kokeilin tuota erytritolia marenkiin, kun leivoin Brita-tortun. Hyi, ei enää ikinä!! :D
Onko teille alakoulussa annettu sellasia xylitol-pastilleja imeskeltäväks ruuan jälkeen..? Se maistu ihan siltä!! :S Aivan kauhiaa. :DD Eli ei enää ikinä marenkiin erytritolia...

Saara S.
Saara Sarvas

Hahahah, joo eipä tämä tai mikään muu varmasti vanhaa kunnon sokeria voi korvata, vaikka mitä yrittäisi :D

Hmm (Ei varmistettu)

Itse en ymmärrä näitä mukamas-ruokia tai -aineita. Miksei voida vaan käyttää alkuperäistä tuotetta (tässä tapauksessa sokeria), mutta kohtuudella?

Saara S.
Saara Sarvas

Mä olen ihan samoilla linjoilla! Mä juon ne harvat kokikseni sokerilla, ja leivon myös marenkini jatkossakin samalla tavaralla. Keinotekoisia makeutusaineita välttelen muutenkin hyvin huolellisesti.

Tässä lähinnä kiinnostuin ystävän kommentin kautta, ja kun kritiikkiä löytyi niin vähän, ajattelin että moni myrkkymakeuttajiin tukeutuva voisi löytää tästä paremman avun :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen laittanut kaurakekseihin ja kakkupohjaan erytriolia ja niistä tuli kauheita, sillä tekomaku ja kylmyys tulee läpi. Ehkä toimii paremmin esim. smoothiessa ja muissa kylmissä jutuissa.

Saara S.
Saara Sarvas

Jaiks! Mun pitää jatkaa omia testejäni. Tähän mennessä olen käyttänyt hyvin vähäisissä määrin juuri kylmien juttujen kera.

Uuden elämän arvoitus

Olen kuullut, että tämä olisi aika voimakkaasti allergisoiva... Eli taitaa kuitenkin olla liian hyvää ollakseen totta, mutta kokeilemallahan se selviää.

Saara S.
Saara Sarvas

Okei, hauska kuulla! Verrattuna muiden makeuttajien miinuslistaan, tuo on silti melko pientä :D

Uuden elämän arvoitus

Niin, ja eihän se ole sanottu, että kaikki siitä jotain saisivat. Kokeilemalla selviää :)

KKK (Ei varmistettu)

Mun on yhdyttävä tähän mielipiteeseen, että en voi käsittää näitä mukamas ruokia/kemianteollisuuden tuotteita joita myös terveellisiksi vaihtoehdoiksi väitetään. Itse käytän luomusokeria sen kerran kun leivon ja kun leivon haluan että ruoka maistuu sille mille sen kuuluukin, eikä vähän sinnepäin. Yksi herkullinen leivos riittää ja tyydyttää makeannälän. Pulla pullana ja arkiterveellinen ruoka erikseen. Mielummin syön herkkuja kerran vuodessa, kuin mukaherkkuja joka viikko.

Saara S.
Saara Sarvas

Mä syön kyllä ihan normiherkkuja melkein joka viikko ;) Eipä tuo karppisokeri ole vielä itsellä lähtenyt kovaan käyttöön, mutta toisille tällaiset korvaavat tuotteet ovat elintärkeitä! Toisille lähtökohta on karkkipussi tai kolme leivosta päivässä... Kaikki tavallaan, ja siksi halusinkin tuoda tämän turvallisemman kalorittoman vaihtoehdon esille. Ehkäpä joku pääsee tällaisten valintojen kautta itsekin siihen ideaaliin :)

Käsittääkseni erytrioli on muuten huomattavasti luonnollisempaa ja puhtaampaa, kuin kemiallisesti valmistetut ja erotellut makeuttajat. Voin toki olla aivan väärässä, joku viisaampi valaiskaa, jos erytriolia valmistettaessa vaaditaankin hurjia myrkkyjä ja se on yhtä kaukana luonnollisesta, kuin monet "luonnolliset" stevia-makeuttajat?

elliina (Ei varmistettu)

Ootko huomannu et aiheuttaako tää turvotusta? Ite käytin nuorempana lähes päivittäin makeutusainetta (mutta suht pieniä määriä) ja join noin kerran viikossa kokislightia, minkä huomasin aiheuttavan jonkun verran turvotusta. Heh sama pömppämaha siis vaikkakin ei kaloreita:) Mutta tää sokeri alkoi kiinnostaa josko se ei turvottaisi.

Mellanen (Ei varmistettu)

Erytritoli ei koukuta, kuten sokeri. Osa ihmisistä on tosi herkkiä sokerille ja esim. itse lukeudun näihin. En halua käyttää mitään sokeria sisältävää. Pidän myös puolukasta ja tyrnistä, mutta ei mun suu niihin ole tottunut rahkan kanssa ilman makeutusta. Siksi siis käytän erytritolia ja steviaa. :)

Marleenuska (Ei varmistettu)

On henkilöitä joille tavallinen sokeri ei sovi ollenkaan joten erytritoli ja koivusokeri ovat hyviä korvaavia tuotteita. Itse olen käyttänyt esim.taatelikakussa eikä tarvitse laittaa kuin vähän. Lisämakeuttajana olen käyttänyt banaania ja todella hyvää ei huomaa mitään eroa tavallisella sokerilla tehtyyn. Itse pyrin käyttämään näitä jo senkin takia, että enää ei karkit, suklaat ja muut makeat koukuta ollenkaan.

pikku-leena (Ei varmistettu)

Olin innoissani kun löysin tämän karppisokerin............. Mutta maku olikin aivan jäätävä. Leivoin kokeeksi viikunakakun ja puolikkaan palan jälkeen tulin todella huonovointiseksi. Lopulta oksensin kaiken ulos. Aika erikoista kun olen elämäni aikana oksennellut alle 10 kertaa ( nyt 66v).
Tähän mennessä olen käyttänyt intiaanisokeria samalla reseptillä leipoessa, ilman minkäänlaisia ongelmia, joten takaisin siirtyminen edessä. Ei tullut karppisokerista meidän makeuttaja.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.