Mahan paras kaveri on hapankaali

Elämäni Kunnossa

Eilen päähäni heräsi äärimmäisen tärkeä kysymys: Miksei kukaan ole kertonut, miten hyvää hapankaali on???

Tähän aiheeseen liittyy tiiviisti myös ilmoitusluontoinen asia. Sain viime viikolla ensimmäisen luomulihatilaukseni Hultgårdin tilalta, ja söin samalla punaista lihaa ensimmäistä kertaa kuukausiin. Sekin oli melko hyvää..

En tiedä, kuinka suuri osa lihaihastuksesta on puhdasta placeboa, mutta tilalta toimitetun lihan maku on vakuumipakattuun verrattuna selkeä! Suhtauduin eroon aika skeptisesti, enkä odottanut mitään selkeää parannusta. Tästä jauhelihasta saa tehtyä täydellisen pihvin tai lihapullia vain painamalla sen kasaan, ja se on niin maukasta että mausteeksi ei tarvita muuta kuin ripaus suolaa. Ihan oikeasti. Niin ja pannulle ei paistovaiheessa tirise mitään muuta, kuin ylimääräiset rasvat! Uskomatonta, ja upeaa. 

Pakkasesta löytynee vielä joku kaupan luomujauhelihapaketti, pitää tehdä paisto- ja sokkotesti.

 

Mutta se hapankaali. Koska ruoansulatuselimistöni korjailee itseään vielä ilmeisen pitkään, tulee sitä avittaa mahdollisuuksien mukaan. Tämä tarkoittaa hyvien maitohappobakteerien syömistä, satunnaista ruoansulatusentsyymin napsimista, etikkashottia ennen ateriaa tai hapankaalia (josta siis saa myös niitä maitohappobakteereita). Kaikki edellä mainitut auttavat elimistöä käsittelemään sapuskan kuin sapuskan tehokkaammin, ja erilaiset ravinteet saadaan paremmin käyttöön.

Hapankaali on luontaisen maitohappokäymisen avulla valmistettu, varsinkin Saksassa ja Venäjällä tunnettu herkku, jonka ravintoarvot säilyvät valmistustavan takia loistavasti, eikä minkäänlaisia lisä- tai säilöntäaineita kaivata. Osa kaupoista löytyvistä tuotteista on pastöroituja, mutta se on aivan turhaa! Etsi siis käsiisi käsittelemätön luomuversio, avaa ja nauti.

Suloisen etikkaiselta maistuvan kaaliraasteen maitohappokannassa on sellainen hienous, että se muodostuu kaalin muhiessa ihan omillaan, ilman mitään lisättyä bakteerikantaa. Maitohapot myös estävät kaikenlaisten homeiden ja hiivojen kasvun, eli tuote on erinomaisesti säilyvää. Kaalinlehdissä on luonnostaan näitä bakteereita, jotka sitten lisääntyvät hullun lailla, kun käymisprosessi käynnistyy. 

Nämä bakteerit elvyttävät ja kohentavat suoliston hyvinvoinnille elintärkeitä bakteerikantoja, eikä niiden lisääminen tekisi kenellekään pahaa.

 

Ravintovalmentaja suosittelee hapankaalia käytettäväksi muutaman ruokalusikallisen jokaisella aterialla, jonka yhteydessä syödään punaista lihaa. Uskon että oma tapani, noin puoli purkkia oli ateria mikä hyvänsä, on aivan yhtä hyvä!

Maku kuulemma jakaa mielipiteitä, mutta viime päivien testien jälkeen olen vakuuttunut tämän väitteen valheellisuudesta. Miten tämä voisi olla kenenkään mielestä pahaa? >:D

Ilmankin varmasti pärjää, mutta mä tahtoisin parantaa vatsani ja laajentaa ruokarepertuaariani pikimmiten. Jos siis olet niitä tyyppejä, joiden vatsaa närästää aterioiden jälkeen, heitä renniet roskiin ja lähde vihannesosastolle.

 

p.s. Pitäisikö etsiä käsiin joku killerihyvä resepti, ja pistää kaalitehdas pystyyn? Tämän rasian sisältö miellytti omia makuhermojani erityisen paljon..

Kommentit

Tuula-Äippä (Ei varmistettu)

Saara kulta. Kyllä minä olen yritänyt tarjota sinulle hapankaalia aina silloin tällöin. Vaan ei ole mennyt kaupaksi ;)
Se on paistettunakin vallan mainion makuista!

Saara S.
Saara Sarvas

Jaa.. Se on varmaan ollut sitä PAHAA hapankaalia, mistä kaikki meuhkaa ;))

Tuula-äippä (Ei varmistettu)

No, niin se varmaan oli.Luultavasti ei kuitenkaan itse tekemääni. Se oli nimittäin surullinen tarina. Näin kahden kesken voin tunnustaa, että kerran mummin innostamana kokeilin hapankaalin valmistusta ihan itse. Ämpärillinen kaalisilppua, porkkananpaloja, valkosipulia ym. nuijittiin ja vietiin kellariin happanemaan. Kun sitten onnellisen odotuksen jälkeen menin kurkkaamaan, miltä hapankaali näyttää ja maistuu, löytyi homehtunut löyhkäävä kaalimassa, jonka nenästä pidellen kannoin biojätteisiin. Ehkä vika oli muoviämpärissä, olisi pitänyt käyttää lasipurnukkaa ja ehkä en nuijinut sitä kaalia tarpeeksi mehuisaksi. Trauma jäi. Sen koomin en ole yrittänyt itse tehdä. Kaupasta saa ihan hyvää :) Tämän ei tietenkään ole tarkoitus viedä sinulta, rakas lapsi pois kokeilun innostusta. Siitä vaan kaalia nuijimaan, hae meidän kellarista rexpurkkeja, niissä varmaan onnistuu :)

Saara S.
Saara Sarvas

Onkohan meidän äidillä joku resepti jemmassa.. Olisin toki voinut kysyä ylempänä, enkä vain nälviä >:D

Kanelibasilika

Itse tutustuin hapankaaliin Tallinnassa asuessani, kun en kasvissyöjänä saanut yliopiston ruokalasta syömistä ja koulun lähimarketissa ainut kasvisruuaksi soveltuva heti syötävä "valmisruoka" sattui olemaan Kreeka salat. En tiedä missä päin Kreikkaa salaattiin laitetaan hapankaalia, mutta tuo naapurimaamme herkku sisälsi hemmetisti hapankaalia, vähän marinoitua sipulia, fetaa, mustia oliiveja ja säilykepaprikaa (nam nam..) - tällä sitten elelin viikot noin vuoden ajan ja kappas, että vatsa kiitti, samoin pomppasi hemoglobiiniarvot oikein kauniisiin lukemiin. Mitä ilmeisimmin myös kovin C-vitamiinipitoista on tuo kaali. Ja hyvältähän se tosiaan maistuu!

Saara S.
Saara Sarvas

Melko hyvä stoori! :D C-vitamiinia juu löytyy ihan mukavasti. Keripukkia aikanaan estivät tätä napsimalla :)

Jolie Laide

Minäkin inhosin lapsena hapankaalta, mutta nyt olen suorastaan riippuvainen siitä! Itse en ole vielä uskaltautunut hapankaalia valmistamaan, vaan olen tyytynyt kaupan valmiisiin versioihin. Pastanjauhantaa-blogissa tosin on hyvältä ja helpolta vaikuttava resepti, jota olen aina välillä silmäillyt:  

http://pastanjauhantaa.blogspot.fi/2008/08/mit-kasvissyj-tekee-sinapilla.html

Saara S.
Saara Sarvas

Oooohhh, pistänpäs kirjanmerkkeihin! (totuus: en pistä, mutta muistan että täältä löytyy linkki ;))

sveps (Ei varmistettu)

Jee hapankaali ystäviä! Hienonnan sipulia sekaan ja ruokalusikallisen oliiviöljyä, suolaa tarvittaessa. Toimii salattina, uusien perunoiden kanssa ;). Mutta törkeän hyvää sellasenaa ja missä vaan muodossa!

Saara S.
Saara Sarvas

Joo toi sipuli toimii saletisti! Yhdessä vaiheessa väänsin sipulia ihan joka väliin, mutta nyt olen ollut ilman sitä jo kuukausia. Ehkä taas olisi sen aika?

samat virheet joka blogissa? (Ei varmistettu)

Sana kaali taipuu muotoon kaalia, ei kaalta. Aivan sama virhe kuin ravintovalmentajasikin blogissa, mielenkiintoista.

Saara S.
Saara Sarvas

Oi, kiitos korjauksesta! Korjasin tekstinkin sekaan, toivottavasti huomasin kaikki väsynein silmin :) 

Kovin mielenkiintoista tuo tosin ei liene, olen varmaan lukenut sen Samin tekstistä ja väärä taivutus on jäänyt alitajuntaan ^_^

Hanniina (Ei varmistettu)

Jos pidät tulisesta ruuasta, kannattaa kokeilla kimchiä. Se on vähän niinku korealaista hapankaalia. Löytyy etnisistä kaupoista valmiina ja netissä ohjeita itse tekemiseen. :)

Saara S.
Saara Sarvas

Ja pidänkin! Kimchiä olen varmaan syönytkin - useammin kuin kerran. Nomnomnom.

vierailijaM (Ei varmistettu)

Muista käyttää myös jodia aina kun syöt kaalia, se nimittäin syö elimistön jodipitoisuutta. Itse sivelen niinä päivinä apteekin jodispriilinimenttiä iholle. Tuskin kukaan kaalia syömällä on saanut kilpirauhasongelmia, muttei kannata ehdoin tahdoin sen kanssa pelleilläkkään

Saara S.
Saara Sarvas

Oho, pitääpä ottaa tuosta selvää! Jotenkin uskoisin, että jodia tulee ravinnon mukana tarpeeksi, mutta aina on jemmassa vanhat kunnon joditabletit ydinkatastrofien varalta ;)

Miira123 (Ei varmistettu)

Suomessa EI saa ravinnosta riittävästi jodia, koska maaperässämme (-> juurekset, vilja, vihannekset) ei ole sitä tarpeeksi. Tästä syystä jodia alettiin kansanterveydellisistä syistä lisäämään suolaan, jotta kaikki saisivat sitä riittävästi.
Nykyisin, kun suolavaihtoehtoja piisaa, monet ovat siirtyneet kokonaan esim. sormi-/vuorisuolaan unohtaen jodin tarpeen kokonaan. Näitä muuten hyviä suoloja voi toki käyttää, mutta jodioitua suolaa pitäisi aina käyttää rinnalla.
Täältä lisää aiheesta: http://www.ruokatieto.fi/uutiset/jodin-pienentynyt-saanti-huolestuttaa-a...

emmaww (Ei varmistettu)

En lähtis vertaamaan _pakastettua_ lihaa (olkoot luomua) ja tuoretta jauhelihaa, pakastettu nyt on aina menettänyt laatuaan :)

Saara S.
Saara Sarvas

Samalla tavalla pakastettua on tuo tilaltakin tullut liha, kun 6kg ei yllättäen kulunutkana siinä muutamassa päivässä ;D

Eli tämän takia uskallan verrata ko. aineksia!

inskuli (Ei varmistettu)

Hapankaali on ihanaa herkkua! <3 ja ainakin ylämaan karjan liha maistuu aivan eriltä kuin normiluomu, kun ovat saaneet koko elämänsä viettää pihalla ja syöneet pelkkää ruohoa. hihii :) sydänmaan tila on ehkä tuo mistä ollaan tilattu, syksyllä seuraavat toimitukset.

Saara S.
Saara Sarvas

Samanmoista toimintaa varmasti, grass fed -karjaa ovat nuokin ^_^

Hannapaavi (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä! Täytyypä tästä sitten löhteä kauppaan kaaliostoksille ;)
Muutenkin on ollut ilo seurata sun blogia! Ite treenailen, vaahtoan terveellisestä ruoasta ja bloggailen täällä:
http://www.lehtikuningas.fi/blogi/hanna-paavilainen/

Saara S.
Saara Sarvas

Haa, menenkin heti vaklailemaan!

Urpo Nössö (Ei varmistettu)

Miulla menee Rennietä pari tbl päivässä raskauden aiheuttaman kamalan närästyksen takia, mutta nyt taidankin ostaa sauerkrauttia jiäkuappiin, niin jospa siitä sais luomulääkkeen tähän tuskaiseen vaivaan!! JIHUU! Hapankaalia voi muuten laittaa uuniin smetanan ja hunajan kanssa, sekin on hyvää. :D

Saara S.
Saara Sarvas

Voi U-N, vauvaonnea vakiokommentaattorille! ^_^ Sauerkrautit kehiin vaan, jos helpottaisi. Smetana on vielä kieltolistalla, mutta pistän tämänkin niksin korvan taakse tulevaa varten! 

Ostin samanlaisen paketin hapankaalia tänään tän postauksen innoittamana! :D Koskaan ennen en ollut maistanut. Aika erikoisen makuista, ei varsinaisesti pahaa mutta ei mitään herkkuakaan. Mutta ehkä tohon tottuu, roskiin en mitään heitä vaan aion syödä vähintään tuon yhden purkillisen ruokien lisäkkeenä. :D

Saara S.
Saara Sarvas

Haha, siihen kuulemma jää koukkuun helposti, eli varo vaan! Seuraavalla kerralla kun näen tuota merkkiä, ostan kyllä kassillisen jääkaappiin muhimaan.

80100 (Ei varmistettu)
Saara S.
Saara Sarvas

Oho O_O Aika kunnioitettavat systeemit!

lurpu (Ei varmistettu)

meijän mummo tekee aina ite hapankaalia sellasen 5litran satsin ja menee aika nopeesti meijän perheellä parempiin suihin :)
Kannttaa myös joskus maistaa venäläisissä/virolaisissa kaupoissa myytävää hapankaalia, on myös huippuhyvää! Jos tapiolassa vielä asustelet niin ainakin matinkylästä löytyy virolainen pikkumarket (melko läheltä omppua) mistä ainakin vielä vähän aika sitten löytyny hapankaalia valikoimista! :)

Saara S.
Saara Sarvas

Millaistakohan se on vahvuudeltaan näihin suomalaisiin verrattuna? Happamampaa? maukkaampaa?

Random Shots

Ite oon tykänny hapankaalista erityisesti leivän päällä! :P 

Saara S.
Saara Sarvas

Niin mäkin olisin varmaan tykännyt :D

Saara S.
Saara Sarvas

Hahaa, olin se mää! Ainakin, jos päällä oli erittäin eriskummalliset legginsit ja hiukset siniset kuin taivas ;) Se suklaapatukka oli muuten _hyvää_. Mulla meni siinä karkkihyllyllä ikuisuus, kun etsin sellaista patukkaa, missä ei ole mitään gluteenijäämiä tai muuta ihan kauhistuttavaa :D Luojan kiitos suklaa on noin muuten luontaisen gluteenitonta. 

Ja höh, olisit nykäissyt hihasta vaan ronskisti!! Ensi kerralla sitten.

Saara S.
Saara Sarvas

Oon aivan samaa mieltä! ;D

ruokakemisti (Ei varmistettu)

Mainitsit kirjoituksessa etikkashotin. Olet ehkä aikaisemminkin tästä puhunut, mutta minulta on se mennyt ohi. Se kiihdyttää siis aineenvaihduntaa? Mistä muusta se koostuu kuin etikasta ja mihin sen vaikutus perustuu? Hapankaali kuulostaa myös kokeilemisen arvoiselta ;)

Saara S.
Saara Sarvas

See parantaa siis lähinnä ruoansulatusta! Eli jelppaa mahahappoja ruoan käsittelyssä :) Noin ruokalusikallinen isoon vesilasilliseen 15-20min ennen ruokailua!

Joni (Ei varmistettu)

Suosittelen venäläistä hapankaalin, on todella mehukasta ja hyvää. Tuon kokeilun jälkeen ei Rasilan lähes makea vähähappamainen hapankaali enää maistu.

rami (Ei varmistettu)

teinitse hapankaalia mutta koit ja jänikset oli riesana, ostin venäjänmatkalta purkin jopa oli hyvää,samanlaista saa vuosaaresta viro kaupasta,olen lisännyt valkosipulia hieman.

kauppaopettaja (Ei varmistettu)

Moikka! Pohdiskelit hapankaalin kanssa hyvää reseptiä. Olen kirjoittanut yhden ohjeen, jonka olen hyväksi todennut:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/571770/Turskaa%20makeassa%20hapa...

Turskan voi korvata toki muullakin. Pääasiallinen idea on, että makeuttaa hunajalla paistovaiheesa ja lisää vähän hilloa sekaan lautaselle. Hapan-makea yhdistelmänä toimii hyvänä lisukkeena miltei mihin vain.

raminana (Ei varmistettu) http://www.lehtitarjoukset.com/

Hapankaali on kyllä ihan mahtavuutta. Mutta mistähän mahtaisi vielä saada tätä kyseistä brändiä? En löydä mistään.

y2k6 (Ei varmistettu)

hapankaali,valkoinen10-12litran,ämpäri kupasta,ja yksi 5kg kaali ,tai kaksi pienepää.yleskone tai muukone,jokatekee millimetri kokoista raastetta,samettimaista ja mehukasta.ota merisuolaa noin 0,5 prosentti kaalinpainosta.laita ämpäriin kaali ja ripottele suolakeroksittain kaaliin,painele jokakrta kun olet laittanut suolan. isolusikka on hyvä.ämpäri on tullut puoliväliin kaalia,painelekaalia, niin että mehu tulee pintaan.katso sopivankokoinen ruokalautanen koka sopii ämpäriin kaalinpäälle nurinpäin,painalautasta että mehu tulee näkyviin.sen jälkeen ämpärin kantokahva ylös ja jautasen jakatokahvan väliin tukipuu joka pitää lautasen painettuna.iso muovipussi laitetaan sankon päälle sidotaan sankonpohjanseutuvilta tiukastikiini ei hajuhattoja.12-14 vuork.+22-23 ämpäriotetaan esiin siistitää yläosa,lautanen otetaan pois ja ihmetellään.

Kommentoi