Ladataan...
Eleganssi

Ajattelin muistuttaa teitä vanhasta viisaudesta: Ota parhaat tavarasi arkikäyttöön äläkä säästä niitä vain erityistilanteita varten, sillä jokainen päivä on erityinen. Itse olen vuosien varrella oppinut vaalimaan kauneutta ja laatua jokapäiväisessä arjessa, ja kuulkaa, se tekee yksinkertaisistakin asioista niin paljon ihanampia. Arkeensa voi helposti lisätä säihkettä ympäristö- ja budjettiystävällisesti.

Asettelen ruokani kauniisti tarjolle joka aterialla. Vannon, että eilisen päivällisen tähteet maistuvat paremmilta harkittuna annoksena lautasella servetin kera kuin mikrossa käyneestä pakasterasiasta. Laitan myös viikonloppuherkut tarjolle kulhoon sen sijaan, että taittaisin paloja suoraan suklaalevyn kääreestä. Samoin käytän aina parhaita astioitani. En itse asiassa omista muita.

Pidän tavaroistani hyvää huolta, ja huollan ja korjaan niitä tarpeen mukaan. Mutta kun vanha tavara käy liian huonokuntoiseksi, se saa mennä. Jos kylpypyyhe on niin virttynyt, etten kehtaisi tarjota sitä vieraspyyhkeeksi, en tarvitse sitä omiakaan iltojani rumentamaan. (Tietysti mahdollisuuksien mukaan käytän tavaran loppuun jossain muussa tarkoituksessa, kuten tyynyliinat kestohedelmäpussikankaana, tai kierrätän syntyvän jätteen asianmukaisesti.) Arjen pienillä käyttöesineilläkin on väliä. Kirjoitan kaupasta valitsemallani tyylikkäällä mustekynällä enkä jostain haalimillani mainoskynillä. Poltan kauniita kynttilöitä säästelemättä.

Pukeudun kauniisti, missä olenkin. En "alenna" vaatteita koti- tai treenivaatteiksi. Tuntuisi oman hyvinvoinnin vähättelyltä pukeutua kulahtaneisiin vaatteisiin, koska on "vain" kotona. Miten niin vain? Kotona rentoutuminen on ihanaa! Ja salilla kivojen vaatteiden tuomaa buustia vasta tarvitseekin.

Pieniä juttuja ehkä, mutta yhdessä ne tuovat huomattavan määrän säihkettä ihan tavallisiin asioihin. Tai pikemminkin: miksei kaunis arki voisi olla normi pakasterasialounaiden sijaan?

Ladataan...
Eleganssi

Pidän neutraaleista, lempeistä väreistä. Suosin niin pukeutumisessani, sisustuksessa kuin käyttöesineidenkin kohdalla yksinkertaista värimaailmaa. Mielestäni se tekee kokonaisuudesta rauhallisen. Jokainen voi itse miettiä, mitä harmoninen värimaailma omalla kohdalla tarkoittaa.

Olen oppinut yksinkertaistamaan käyttämiäni värejä kantapään kautta. Joskus ostin kivan olkalaukun oranssina, koska väri oli mielestäni hauska. Toinen vaihtoehto olisi ollut musta. Laukku riitelikin sitten suunnilleen kaikkien vaatteideni kanssa, joten sitä oli hankalaa käyttää. Stabilon ohuet tussit olivat koko kouluaikani in, ja minullakin oli niitä penaali täynnä. Kesti pitkään tajuta, miksi tunnen oloni levottomaksi joka kerta katsoessani kalenteriani tai muistiinpanojani: ne olivat täynnä erilaisia värejä. Ymmärsin muutama vuosi sitten, että liika värien runsaus on ärsyke, joka stressaa minua kummallisen paljon. Sittemmin olen yksinkertaistanut värienkäyttöäni monella eri alueella.

Pukeutumisessani suosin mustaa, harmaata, valkoista sekä tumman- ja vaaleansinistä. Pidän myös beigestä ja puuterimaisen vaaleanpunaisesta, mutten jostain syystä juurikaan omista sen värisiä vaatteita. Silloin, kun väri ei ole oikeastaan keskeinen tekijä vaatteen valinnassa, pidän yksinkertaisimpana hankkia tuotteen mustana. Päätin ajat sitten, että ostan vain mustia alusvaatteita ja sukkia. Mustia ovat myös esimerkiksi laukkuni, kenkäni ja sateenvarjoni ja suurin osa muistakin asusteistani. Vaatevaraston yhtenäinen väritys helpottaa vaatteiden yhdistelyä: kokonaisuus on oikeastaan väkisin hallitun näköinen. Samalla pyykkääminen ja esimerkiksi kenkien lankkaaminen yksinkertaistuvat.

Kotimme on sisustettu neutraalein värein, mutta siinä missä suosin tummia vaatteita, sisustuksessa pidän vaaleiden värien raikkaudesta. Omilleen muuton jäljiltä sisustustekstiilivarastoni on ollut vuosia varsin sekalainen, mutta nyt yksinkertaistan sitä pala kerrallaan. Valkoiset lakanat luovat makuuhuoneeseen rauhallisempaa tunnelmaa kuin tummat kuviolliset, ja pyyheosastolla pidän enemmän yksivärisistä yksilöistä kuin Muumeista. Suosin neutraaleja värejä myös, jos hankin keittiöliinan, kauhan, kynttilän, uuden kangaskassin kaupassa käyntiä varten tai mitä hyvänsä pieniä kodin tavaroita.

Ajattelen hankintoja tehdessäni suurempaa kokonaisuutta. Saatan ihastua Marimekon värikkääseen uuteen kuosiin tai viininpunaiseen kaulahuiviin. Silloin mietin, millaiset hankinnat pitävät harmonista kokonaisuutta yllä eivätkä tee siihen säröjä. Värikäs huivi voi olla kaunis, mutta loppujen lopuksi en tahdo kenkieni, takkini, huivini ja hansikkaideni olevan kaikkien keskenään eri väriä. Siispä valitsen neutraalin värin, yleensä mustan.

Neutraaliin värimaailmaani on olemassa poikkeus. Joidenkin tavaroiden on järkevää olla värikkäitä tai niitä ei ole saatavilla neutraaleissa väreissä. Silloin otan käyttöön tavaramerkkivärini (signature color, kuten onnellisuusasiantuntija Gretchen Rubin sitä kutsuu). Päätän siis, että jos tavara on värikäs, se saa luvan sopia yhteen muiden värikkäiden tavaroideni kanssa. Tavaramerkkivärini on vaaleanpunainen. Minulla on esimerkiksi vaaleanpunainen matkalaukku (sen erottaa hyvin hihnalta), nimilappu mustaan käsimatkavaralaukkuun, joogamatto (tarve oli pikainen ja se oli paras saatavilla olevista väreistä), juomapullo, tärkeiden papereiden kansio sekä matkakortin suojakuori. Kalenterioivalluksesta viisastuneena mietin nykyään myös, millaisia kyniä käytän. Sinisen kuulakärkikynän ja muiden perustarvikkeiden lisäksi käytän nimittäin korostusväreinä ainoastaan punaisen sävyjä.

Harmonisen värinen ympäristö vapauttaa huomiotani muille asioille. Niin, pienillä asioilla on levollisen olon suhteen paljon merkitystä. 

Eko

Ladataan...
Eleganssi

Olen viime kuukausina vähentänyt reilusti tuottamani muovijätteen määrää. Usein se käy varsin helposti! Muovinkeräysastiamme tyhjennysväli pitenee koko ajan, kun opimme lisää ja otamme käyttöön ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Kokosin teille sellaisia suosikkiniksejäni, jotka on mielestäni ollut helppo toteuttaa. Jotkin niistä vaativat hiukan rahaa, mutta ne joko maksavat itsensä pian takaisin tai kompensoituvat siinä, että toiset vinkit puolestaan säästävät rahaa.

Olisiko myös Valion uuden luomuvälipalan suunnittelussa voinut kiinnittää huomiota muunkin kuin sisällön ympäristöystävällisyyteen?

 

 • Käytä palakosmetiikkaa ja -puhdistusaineita. Palasina voi hankki ainakin shampoota, hoitoainetta, kosteusvoidetta, kasvojenpuhdistusainetta, deodoranttia, kuorinta-ainetta sekä tietenkin saippuaa. Oliiviöljysaippua sopii myös niin tiskien kuin pyykkienkin pesuun, ja mielestäni ylivoimaisin tahranpoistoaine on palanen sappisaippuaa.
 • Kuori iho ja kasvot sokerilla tai käytetyillä kahvinporoilla.
 • Investoi monikäyttöiseen kangaskeittiöliinaan ja -servietteihin ja vaihda kertakäyttöiset siivousliinat mikrokuituisiin.
 • Vaihda hammasharja biohajoavaan. Niitä myyvät esimerkiksi Ruohonjuuri ja Punnitse & Säästä. Leikkaa hammastahnatuubi auki, kun se alkaa tyhjetä, niin saat muoviputkilon sisällöstä kaiken irti.
 • Valitse pahvipaketissa oleva pyykinpesujauhe muovipullossa olevan nesteen sijaan ja mieti, tarvitsetko todella huuhteluainetta.
 • Säilytä avattuja ruokapakkauksia pakasterasiassa sen sijaan, että repäisisit niiden suojaksi pakastepussin. Salaattikulhon päälle voi laittaa suojaksi lautasen tuorekelmun tai folion sijaan.
 • Kerro kassalla, ettet tarvitse pilliä/kantta limumukiin/suojapaperia ostoksellesi.
 • Kuljeta aina laukkusi pohjalla varalta yhtä kangaskassia.
 • Käytä kangaskassia ostaessasi muutakin kuin ruokaa. Jostain syystä en pitkään älynnyt varata omaa kassia vaikka vaateostoksille, vaikka ruokakauppaan otin sellaisen aina mukaan.
 • Käytä muovisten hedelmäpussien sijaan kestokasseja. Niitä voi ostaa esimerkiksi Punaiselta Ristiltä (näitä myydään myös joidenkin markettien vihannesosastoila) tai Granitista – tai ommella itse vaikka vanhasta tyynyliinasta. Kauppojen biohedelmäpussit ovat asteen muovipusseja parempi vaihtoehto mutta maatuvat itse asiassa aika huonosti.
 • Valitse kaupassa sellaisia kasviksia ja hedelmiä, jotka myydään irtona. Samoin valitse jogurtti pahvipakkauksessa eikä muovipurkissa, sinappi metallituubissa, majoneesi lasipurkissa ja niin edelleen.
 • Etsi peruskosmetiikkaa, joka on pakattu metalliin. Marketista saa esimerkiksi Nivean vartalovoita ja useita huulirasvoja metallisissa rasioissa.
 • Mieti, mitä kosmetiikkatuotteita todella tarvitset. Jos jätät ostamatta vaikkapa kasvoveden, säästät paitsi muovipullon myös paketillisen vanulappuja muovikääreessä.
 • Suosi makeisostoksilla irtokarkkeja – ja pakkaa ne omaan kestopussiin. Myös pähkinöitä ja jopa sipsejä löytyy irtomyynnissä ainakin Candytowneista. (En tosin tiedä, onko irtosipsit kaadettu laareihin pienistä pusseista.)
 • Jos ostat muoviin pakatun tuotteen, osta mahdollisuuksien mukaan suurempi pakkaus. Kahden 200 millilitran kosteusvoiteen pakkaamiseen kuluu enemmän muovia kuin yhteen 400 millilitran tuotteeseen.

Miten sinä vähennät muovijätettä? Kaikki vinkit kiinnostavat!

Pages