Tyttö vai poika & kolme ahdistavaa päivää

Emmi Laakkonen

Kävimme viime viikolla sekä 4D että rakenneultrassa. Lupailinkin palailla vauvan sukupuoleen loppuviikosta, mutta sitten eteen tuli jotain mitä emme osanneet odottaa ja joka vei ajatuksemme täysin. Nyt asiat ovat kuitenkin selvinneet, joten aloitetaan vaikkapa alusta:

Viime viikon keskiviikkona ajoimme Helsingin Femedaan 4D-ultraan ja saimme kuulla, että odotamme toista poikaa (<3 <3 <3) ja kaikki rakenteet näyttivät täysin normaaleilta. Olin mielettömän onnellinen ja mietin kuinka ihanaa onkaan, että Viktor saa pikkuveljen, jonka kanssa voi vaikkapa jatkaa näitä mopohommia. Olin myös huojentunut, sillä ainahan noita ultria jännittää.

Perjantaina oli sitten kunnallisen rakenneultran vuoro, joka minulle tehtiin Porvoon sairaalassa. Menin sinne yksin, koska mieheni jäi kotiin hoitamaan Viktoria. Sitä ultraa en oikein edes jännittänyt, sillä olihan kaikki juuri keskiviikkona katsottu tarkkaan. 

Kätilö ultrasi, mittaili rakenteita ja selosti koko ajan mitä katsoo. Lopuksi hän totesi, että kaikki muu näyttää normaalilta MUTTA hänen silmäänsä sikiön suolisto näyttää kaikuisalta. Kaikuisalta? Tämä ei sanonut minulle mitään ja tiedustelin mitä se tarkoittaa ja mistä se johtuu. Kätilö sanoi, että kaikuisa suolisto (kaikutiivis suolisto) kuuluu ns. pieniin ultraäänimerkkeihin ja voi viitata kromosomipoikkeavuuteen.

Romahdin aivan täysin. En saanut itkua loppumaan ja tuntui kuin ilmat olisi lyöty pihalle. Kätilö yritti rauhoitella minua kertomalla, että kaikki saattaa myös olla kunnossa. En kuitenkaan saanut häneltä selville mistä muusta tuo kaikutiivis suolisto voisi johtua tai mitä muuta se saattaisi tarkoittaa. Näihin kysymyksiin hän ei osannut vastata. Kätilö soitti sikiötutkimuskeskukseen ja saimme sinne ajan tiistai aamuksi. 

Soitin miehelleni sairaalan vessasta ja itkun välistä sain nyyhkytettyä, että kaikki ei välttämättä olekaan hyvin. Ajoin kotiin ja aloimme yhdessä selvittämään, mistä kaikutiiviissä suolistossa on kyse ja mistä se saattaa johtua. Infoa asiasta löytyy mm. täältä. Kuten tuoltakin selviää on kaikutiiviin suoliston toteaminen vaikeaa, sillä se johtuu usein myös ultraäänilaitteen säädöistä sekä laitteen käyttäjästä. 

Halusin kuitenkin saada jotakin kättä pidempää ennen tiistaita ja saimmekin keskiviikon 4D:n tehneen lääkärin kiinni. Hän lupasi ottaa meidät samantien vastaan ja katsoa vielä uudestaan. Ajoimme hänen vastaanotolleen, hän ultrasi uudestaa ja totesi, että hänen silmäänsä suolisto ei näytä kaikutiiviiltä. Tilanne oli siis ns. yksi vastaan yksi.

En kuitenkaan saanut mielenrauhaa ja lääkärikin totesi, että ymmärtää hyvin huoleni nyt, kun tällainen asia on tapetille tuotu. Koko viikonloppu oli vähän väliä itkemistä ja ahdistusta. Kävin päässäni läpi kaikkea mahdollista asiaan liittyvää. Harmittelin myös sitä, että olin ollut raskaudestani niin avoin ja nyt ymmärrän paremmin heitä, jotka haluavat salata raskautensa mahdollisimman pitkään. En muista, että olisin koskaan ollut niin ahdistunut kuin nuo päivät ennen tiistaita. Onneksi Viktor piti meidät kiinni arjessa ja mietin monesti viikonlopun aikana kuinka onnellinen hänestä olenkaan. Katselin vauvan 4D-kuvia ja juttelin hänelle samalla toivoen, että kaikki kääntyisi vielä hyväksi.

Viimein tiistai koitti ja pääsimme sikiötutkimuskeskukseen. Aluksi kolme lääkäriä ultrasi vauvan ja he totesivat, että heidän silmäänsä kaikki rakenteet, suolisto mukaan lukien, näyttävät normaaleilta. Paikalle soitettiin vielä neljäs lääkäri ja hänkin oli sitä mieltä, että kaikki näytti täysin normaalilta. Lääkäritkin totesivat, että joissakin tapauksissa suoliston kaikuisuutta on vaikea tulkita, koska sen katsominen on hyvin subjektiivista. Nyt asian on kuitenkin tarkastanut yhteensä viisi kokenutta lääkäriä ja olen uskomattoman helpottunut! Edelleen on hieman pöllästynyt olo tästä kaikesta (johtuu varmaan myös siitä, ettei noiden päivien aikana tullut pahemmin nukuttua), mutta olen todella kiitollinen, että saimme lääkäreiltä helpottavan tiedon ja yritän nyt jatkaa vauvan odotusta rauhallisin mielin. 

 

Kommentit

carlab
Carla B

<3

emmilaakkonen
Emmi Laakkonen

<3 onneksi nähdään pian!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyselen ilman mitään lääketieteellistä pätevyyttä, että eikö teille tarjottu nipt-testiä, kun tuollainen epäilys heräsi? Sehän on käsittääkseni aika varma keino seuloa noita kromosomiasioita ja täysin vaaraton vauvalle, kun on vain verikoe äidiltä. Toki en tiedä onko siinä jotain aikarajaa, että pitääkö se ottaa ennen tiettyä raskausviikkoa tms. Mutta onneksi kaikki vaikuttaisi nyt kuitenkin olevan kunnossa, inhottava säikäytys!

emmilaakkonen
Emmi Laakkonen

Hei! HUS:n puolesta testiä ei tarjottu vaan se vaatisi vähintään kahden pienin ultraäänimerkin löytymistä ja näkymistä ultrassa. Nythän niitä ei näkynyt yhtäkään. Jostakin syystä siellä puhuttiin, että merkkien löytyessä mietitään lapsivesitestiä, nipt-testistä he eivät HUS:lla puhuneet. Kävin kuitenkin ottamassa NIPT-testin omakustanteisesti yksityisellä. 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.