Kauneusleikkaukset, kyllä vai ei?

Otsikkohan sen jo kertookin. Tiedossa pohdintaa kauneusleikkauksista ja omia ajatuksia siitä kannatanko niitä vai en. Jos aihe ei yhtään nappaa niin voi suosiolla skipata vaikka johonkin toiseen postaukseen mikä tuntuu enemmän omalta.

Oikeastaan koko idea aiheeseen lähti siitä kun olen nyt kipeänä ollessani viettänyt paljon aikaa Cmoren äärellä, kuluttaen useamman tuotantokauden Keeping Up with the Kardashianeita sekä Love Island UK:ta. Molemmissa sarjoissa näkee ensinnäkin draamaa enemmän kuin Suomessa koko elinikänä, mutta myös todella paljon ihmisiä jotka ovat parannelleet ulkonäköään kirurgin veitsen alla. Olen myös huomannut että Suomessa esimerkiksi huulientäyttötrendi on yleistynyt katukuvassa, sekä kavereiden keskuudessa eri tavalla kuin aiemmin.

Jokaisella varmasti löytyy oma mielipiteensä kauneusleikkauksiin, ja niin löytyy minultakin. Itse ajattelen että jos oikeasti joku asia omassa kehossa häiritsee on ihminen vapaa tekemään omalle keholleen mitä haluaa. Mielestäni tärkeää on kuitenkin se toimiiko motivaationa ulkonäön parantamiselle muut ihmiset/ulkoiset paineet vai oma sisäinen tarve siihen. Nykypäivän maailma ihannoi vahvasti nuorekkuuta ja asettaa yhä enemmän ja enemmän ulkönäköpaineita sekä miehille että naisille.

Ajattelen myös että jos leikkaukset ovat tapa kohottaa huonoa itsetuntoa ja esimerkiksi omaa fiilistä siitä ettei pidä itseään rakastettava/hyväksyttävänä, olisi syytä pyrkiä ensisijaisesti parantamaan tätä tunnetta jotenkin muuten kuin ulkoisin keinoin. Jatkuva ulkoisin keinoin oman sisinpänsä paikkailu ei johda pidemmän päälle mihinkään muuhun kuin hetkelliseen tyytyväisyyteen, joka vaihtuu lyhyen ajan kuluessa uudestaan tyytymättömyyteen itseensä. Olisi tärkeää että itsetunto rakentuisi sisäisille asioille, sekä kokemukselle itsestä riittävänä silloinkin vaikka kaikki ulkoiset asiat olisivat poissa.

Olen itse nuorena rakentanut omaa minä-kuvaani sekä itsetuntoa pitkälti ulkoa tulleiden meriittien sekä asioiden varaan. Minulle sellaisia olivat: ulkonäko, koulussa menestyminen, laaja kaveripiiri sekä urheilussa pärjääminen. Tottakai tällaisiakin asioita tarvitaan, mutta ne eivät saa olla kaikki. Muistan kuinka joskus vuosia takaperin pohdin kuinka en olisi mitään jos minulla ei olisi näitä asioita määrittämässä minua. Koin itseni täysin mitättömäksi, jos en kokoajan tehnyt ja saavuttanut jotain.

Kun määrittää itsensä ulkoisilla asioilla, ajautuu tietyllä tavalla tuuliajolle eikä pysty itse ohjaamaan enää elämäänsä. Oma itsetunto ja minä-kuva ovat tällöin riippuvaisia siitä mitä ulkomaailmassa tapahtuu, vaikka sen pitäisi olla täysin päinvastoin. Kun hyvä itsetunto lähtee sisältäpäin, ja kokee itsensä riittäväksi silloinkin kun ei ole mitään ulkoisia asioita joilla kohentaa sitä on oma minuus vakaammalla pohjalla. Silloin ei maailman tuulet sitä joka kerta heilauta. Miksikö puhuin tästä? Mielestäni edellä mainittu asia on juuri se iso asia jota jokaisen kauneusleikkaukseen menevän tulisi miettiä. Mikäli ulkönäön muokkaaminen perustuu pelkästään huonoon itsetuntoon, voi lopputulos olla se että mikään ei koskaan riitä.

Toinen asia joka kauneuskirurgiassa olisi hyvä ottaa huomioon on ikä. Jos vertaan itseäni 18-vuotiaana ja nyt 25-vuotiaana, olen huomattavasti tyytyväisempi omaan kroppaani sekä ulkonäkööni nyt kuin aiemmin. Toki voin tässä asiassa peilata vain omaan kokemukseen, mutta itselläni muutos on ollut merkittävä. Alle parikymppisenä suhtauduin hyvin kriittisesti omaan kehooni, ja koin myös ulkonäköpaineita paljon enemmän kun nykyään, vaikka väitän että olen nykyään enemmän esimerkiksi somen vaikutuksen alaisena kuin tuolloin. Suhtautumiseni on vain nykyään eri, ja toki medialukutaitoni on myös kehittynyt.

Olisikin ihanaa jos nuoret naiset (ja miksei toki miehetkin) osaisivat antaa itselleen hetken aikaa, ja aidosti tutustuisivat itseensä ja siihen millainen on sekä millainen ylipäätään haluaa olla. Itse en ainakaan haluaisi olla sellainen mitä haaveilin 18- kesäisenä olevani tämän ikäisenä.

Ainoa asia joka oikeastaan kauneuskirurgiassa särähtää omaan korvaan on se, ettei leikkauksista/toimenpiteistä kerrota rehellisesti. Erityisesti silloin jos olet jollain tavalla julkisuudessa, ja joku kysyy siitä sinulta. Olen saanut sivusta seurata sitä miten nuorilla naisilla on täysin epärealistisia kauneusihanteita, koska he vertaavat itseään somessa nähtyyn henkilöön. Olisi tärkeää puhua avoimesti toimenpiteistä, koska se mahdollistaisi myös sen ettei nuorilla olisi niin epärealistisia ajatuksia kauneuteen liittyen. Toki ymmärrän myös sen näkökannan että ei haluta kannustaa nuoria kauneusleikkauksiin, ja jätetään sen takia kertomatta omista toimenpiteistä. Ja Suomessa ei olla vielä myöskään siinä pisteessä että keskustelu kauneusleikkausten/toimenpiteiden ympärillä olisi neutraalia, vaan herkästi leimataan tietynlaiseksi ihmiseksi mikäli kertoo käyneensä toimenpiteessä.

Kaiken kaikkiaan oma suhtautumiseni kauneusleikkauksiin on varsin neutraalia, ja ajattelen että on ihan ok parannella omaa ulkonäköä jos jokin asia kovasti häiritsee. Tärkeää olisi se että keskustelu kauneuskirurgian ympärillä olisi avoimempaa, jolloin kuluttajan olisi myös helpompi saada tietoa toimenpiteistä. Erityisesti brittien realityssä näkee paljon ihmisiä joilla toimenpiteet ovat menneet ”yli”, eli kokoajan tehdään leikkausta leikkauksen perään. Toivon että tällainen ei rantautuisi Suomeen, niin kliseistä kuin se onkin kauneus lähtee sisältäpäin.

Ja vielä loppuun. Itse en ole käynyt missään kauneuskirurgisessa operaatiossa, enkä koe sellaista tarpeelliseksi. Ajattelen kuitenkin että jos jossain vaiheessa olen sellaisessa tilanteessa että jokin asia oikeasti häiritsee merkittävästi niin en sulje vaihtoehtoa pois. Minulla on ystäviä jotka ovat käyneet täyttämässä huulia, silottamassa ryppyjä tai laittamassa rinnat. Kaikkien kohdalla jälki on ollut hyvää ja luonnollista. Ja kaikkien kohdalla toimenpiteitä on mietitty pitkään ja monelta kantilta. Näiden ystävien kanssa olemme myös avoimesti keskustelleet kyseisistä toimenpiteistä ja vaihtaneet ajatuksia niistä. Onkin mielenkiintoista seurata mihin suuntaa trendi leikkausten suhteen kääntyy kun menetelmiä ja mahdollisuuksia on kokoajan vain lisää.

Mitä ajatuksia kauneusleikkaukset herättää?

Kommentit (2)
  1. Mun mielestä kauneusleikkaukset on ok, jos niillä oikeasti korjataan jotain sellaista millä on iso vaikutus sun elämään.
    Jos jotakuta on vuosia häirinnyt omat A-kupin rinnat, niin hankkikoot C-kupin. Tai jos joku on lapsesta asti vihannut nenäänsä, niin korjauttakoot.
    Mutta se on mun mielestä surullista kun leikellään vähän sieltä ja täältä, jotta näyttäis samalta kuin kaikki muut joita on leikelty.

    https://naissanelioissa.wordpress.com/

    1. Kiitos kommentista. Ajattelen täsmälleen samoin. On jotenkin ikävää myös trendi että kaikkien pitäisi näyttää samalta, varsinkin kun ihanteet/muodit muuttuvat nykyään niin nopeasti. Miettii jo pelkästään 2000-luvun alun ihannetta langanlaihasta vartalosta ja nykyään ehkä ihannoidaan enemmän vahvempaa/muodokkaampaa kehoa. Toivoisin että ihmiset oppisivat näkemään sekä itsensä että muut monipuolisesti kauniina etenkin jos ulkonäössä on jotain ei-klassisisen kauniita piirteitä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *