Sosiaalisen median vaikutus

Olen viime päivinä pohtinut paljon somen merkitystä omassa elämässäni, ja mihin sitä pohjimmiltaan tarvitsen. Ovatko motiivin somen päivittämiseen oikeat? Mitkä oikeastaan ovat oikeat motiivit? 

Oma somen käyttöni rajoittuu pitkälti Instagramiin sekä Facebookiin. Erityisesti facebookissa olen päivä päivältä vähemmän aktiivinen, ja jaksan harvoin edes avata sovellusta selatakseni ihmisten päivityksiä siellä. Tuntuu että käyttö on hiipunut muillakin. Instagramissa sen sijaan olen hyvinkin aktiivinen, ja päivitän sinne päivittäin jotain tarinan muodossa. Tämä on tulkittu jopa huomionhakuisuudeksi. Ehkä pitäisi sitten vähentää? Tai ehkäpä ei. 

En koe oman somen käyttöni pohjautuvan siihen että haluaisin huomiota. Saan työni puolesta päivittäin paljon kysymyksiä työhön, sekä arkeeni liittyen. Suureen osaan en ehdi vastata, joten pyrin vastailemaan ja jakamaan arkeani enemmän tarinoiden kautta suoraan kaikille, kuin vastailemaan yksittäisiin viesteihin. Toisaalta tämä on tulkittu siten että olen aina töissä.

Oma idea on ollut jakaa somessa omaa elämää ei niin vakavasti, ja todella ihmisläheisesti. En halua antaa itsestäni täydellistä kuvaa, en halua että jokainen kuvani näyttää kuvaajan ottamalta tai jokaisessa videossa tai kuvassa ollaan todella laitettuja. En koe että se kuvaa minua, enkä koe että se on viesti minkä haluan välittää. En halua hukkua siihen muottiin mitä tungetaan etenkin naisille joka suunnasta: kuinka tulisi näyttää tietyltä, pukeutua tietyllä tavalla ja elää tietynlaista elämää.

Se mihin kuitenkin syyllistyn on se että harvoin jaan elämäni negatiivisia puolia. Usein jaan ne iloiset ja mukavat muistot omasta arjesta. Onkin hyvä muistaa että some ei anna todellista kuvaa ihmisestä eikä hänen arjestaan. Jokainen painii omien ongelmiensa kanssa ja kenenkään elämä ei ole niin ruusuista kuin Instagram antaa ymmärtää. Itse en kuitenkaan aio jatkossakaan jakaa negatiivisia asioita, koska haluan pitää omat sosiaaliset kanavani ns. hyvän mielen kanavina.

IMG_20181216_181737_300.jpg

Some antaa paljon vaikuttamis mahdollisuuksia. Se antaa meille mahdollisuuden saada äänemme kuuluviin täysin eri tavalla kuin ennen. Osa käyttää mahdollisuutta ja osa ei. En tiedä mikä on oikea tapa. Itse en toivo julkisuutta millään elämän osa-alueella ja en myöskään sitä kautta toivo esimerkiksi Instagramini olevan kovin kantaaottava. Mutta joillekin sekin sopii.

Mielestäni some on hyödyllinen työkalu niin kauan kuin sen käyttö pysyy hallinnassa, mutta heti kun siitä tulee elämää määräävä sekä ohjaava tekijä ollaan astuttu rajan väärälle puolelle. On pelottavaa miten paljon ärsykkeitä saamme nykyään sosiaalisen median kautta ja miten helposti realismi oman elämän vertailusta somessa nähtyyn elämään katoaa. Siihen en osaa edelleenkään sanoa mitään mikä on hyvä motiivi olla somessa. Enkä siihen osaisinko kuitenkaan olla ilman sitä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *