Erilaisten persoonien värittämä maailma

Elämä on todella jännittävää lautapelin omaista pelaamista. Hyvin nopeasti liittoudut pelilaudalla saman henkisten pelinappuloiden kanssa. (Oikeassa elämässä näitä kai kutsutaan ystäviksi, perheenjäseniksi ja muiksi sinulle tärkeiksi henkilöiksi.) Välillä pelilaudalla tulee vastaan uusia pelinappuloita, hahmoja joita et ole koskaan ennen tavannut. Heihin pelin tiimellyksessä vähitellen tutustuessasi alat joko tykkäämään nappuloista, tai toteat ettei juuri tämä pelikaveri ollutkaan ”se mun juttu”. Näin se lautapeli jatkaa kulkuaan, samoin kuin meidän ihmisten elämä täällä maapallon päällä.

Jokainen henkilö on persoona, jollaisen täydellistä kopiota ei ole olemassakaan. Jopa vauvana syntyville kaksosille tulee elämän aikana tapahtumaan erilaisia asioita, jotka muokkaavat persoonaa ja ajatusmaailmaa. Myöskin fyysiset ominaisuudet voivat olla erilaisia ajan saatossa; toinen kaksosista on painavampi kuin toinen, toiselle on tehty selkäleikkaus ja toiselle ei, toisen vasemmassa poskessa on naapurin kissan aiheuttama arpi ym.. ym.. Lista erilaisista ominaisuuksistamme on loputon.

Loputon on myös mielemme virta. Jokainen kokee tilanteet omalla tavallaan, eri kantilta kuin toinen. Otetaanpa eräs esimerkki: Olet kävelemässä kaupungilla kahden ystäväsi kanssa. Juttelette, vaihdatte kuulumisia ja nauratte iloisesti. Pian eteenne saapuu nuhjuisen näköinen mies resuissa vaatteissaan. Hän haisee lialle, viinalle ja erilaisille ihmiseritteille. Kasvot ovat lian tahrimat ja lähes hampaaton suu pyytää teiltä ”muutamaa euroa”. Miten suhtautuisit mieheen? Mietipä hetki ennen kuin jatkat lukemista. Ja vastaa tähän itsellesi täysin rehellisesti! 🙂

Ihmiset reagoivat yllättäviin tilanteisiin hyvinkin eri tavoin! Osa reagoi saman suuntaisesti kuin sinä, osa taas täysin eri tavoin. Toinen ystävistäsi voi kokea tilanteen uhkaavana, pelottavana. Hän pelkää että tämä koditon mies kaivaa takkinsa taskusta puukon, ellei saa teiltä haluamaansa. Ystäväsi haluaisi paeta tilanteesta, yrittää eksyttää kodittoman kannoiltaan. Samaan aikaan sinä voit kokea tilanteen ärsyttäväksi, turhautumista ja kiukkuakin herättäväksi. ”Mitä hittoa tuo tuohon tuli kerjäämään, menis muualle!! Iteppä on tilanteensa aiheuttanut, hemmetin alkoholisti!” Vieressäsi samaan aikaan ystävääsi säälittää kamalasti kyseisen miehen kohtalo. ”Onkohan tuo mies joskus ollut työelämässä, ja mikä sai elämän ajamaan ihmisen tuohon jamaan? Missähän tuo reppana yönsäkin viettää.. Pitäisiköhän antaa 5 euroa, tai käyttää miesraukka kaupassa ruokaostoksilla rahoillani..”

Ja niin yhdistyvät tilanteessa mies joka kerjää, ystäväsi joka pelkää, sinä joka ajattelet omalla tavallasi, sekä toinen ystäväsi jota miehen kohtalo säälittää ja mietityttää suurestikin. Ja entäs sitten miehen ajatukset? Hän voi olla elämän vapaahiihtäjä jolle kaikki on aivan samantekevää. Hänellä on pokkaa tulla kerjäämään rahaa, tavoitteena on saada kerättyä kolehti tämän päivän kirkkaaseen viinapulloon. Mies voi toisaalta olla myös entinen rakennusyrityksen johtaja, jonka firma alkoi hyvien vuosien jälkeen tekemään tappiota. Yritys joutui saneeraukseen ja lopulta tuli konkurssi. Tämän tragedian takia vaimo lähti ja vei lapset mennessään. Mies masentui ja alkoi juoda. Tilanne johti lopulta siihen ettei rahaa ollut enää vuokrakodin ylläpitoon, vaan mies joutui kadulle. Tai sitten voi olla että mies joutui jo lapsena ns. ”vääriin piireihin”, alkoi käyttämään jo yläasteaikoina alkoholia kavereidensa kanssa. Vähitellen alkoholin nauttiminen siirtyi kannabikseen, tämän riittämättömyyden myötä myös kovempiin aineisiin. Ajan saatossa mies pääsi kuiville huumeista, mutta alkoholi jäi jäljelle. Kodittomana, rahattomana ja kaiken menettäneenä hänellä ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin kerjätä rahaa henkensä pitimiksi. Jos empaattinen ystäväsi sattuisi tarjoamaan miehelle kauppareissua hänen laskuunsa, mies saattaisi suostua tähän ilomielin!

Ja niin elämän pelilaudalla on tapahtunut uusi pelinappuloiden kohtaaminen. Oliko kohtaaminen hyvä vai huono, sen päätät sinä itse!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *