ayurveda diet

EricaK

Eikä nyt siis ole kyse dieetistä kuuriluontoisena kehon rääkkäyksenä, vaan pidempiaikaisena ruokavalion muokkaamisena.

Ystäväni tutustutti minut pari vuotta sitten ayurvedaan. Seesteiseltä kuulostava termi houkutteli minut ottamaan selvää siitä, mitä kaikkea ayurveda ja doshat oikein sisällään pitävätkään. Minulla on tapana innostua kaikesta hippusenkaan jännittävän tai erikoisen kuuloisesta. Mitä kauempana Aasiassa ilmiöiden mystiset juuret ovat, sen kiehtovampaa. 

To cut long story short - on olemassa kolme doshaa (vata, pitta ja kapha), joista itse edustan pääasiassa pittaa. Netti on pullollaan erilaisia testejä, joilla voi selvittää oman tyyppinsä. Myös pinterestistä löytyy lukuisia taulukkoja, joiden avulla pääsee jyvälle omasta doshastaan. Ottamalla omastaan selvää, voi optimoida balanssin korjaamalla oman elämänsä tasapainon heilahdukset oikeanlaisella ruokavaliolla ja liikuntamuodoilla.

Oli kyse sitten ruokavaliosta, persoonallisuudesta tai unesta, huomasin nyökytteleväni vähän siellä sun täällä pittan kuvausta lukiessani. Suosittelen kaikkia vähänkään hihhulointiin taipuvaisia ottamaan aiheesta selkoa.

Eri doshille sopivat erilaiset ruokavaliot. On ollut mielenkiintoista huomata, miten monien ruoka-aineiden kohdalla ne pitävät paikkansa - niin hyvässä kuin pahassa.

- Voimakas chili ja punasipuli ovat minulle ehdoton no-no, samoin kuuma, voimakkaasti maustettu ruoka.

- Sen sijaan "cooling" -kategoriaan luokiteltavat mausteet (kardemumma, kurkuma, minttu ja ikivääri) tukevat omaa hyvinvointiani loistavasti.

- Reagoin tosi voimakkaasti esimerkiksi kahviin ja sokeriin (ja alkoholiin). Tästä syystä en juo kahvia lainkaan, ja sokerin pyrin (ilman satunnaisia namikausia) pitämään poissa ruokavaliostani. Viiniä kohtuudella pari lasia silloin tällöin.

- Suolainen ruoka ei sovi minulle lainkaan. Tästä syystä käytän maustamisessa minimaalisia määriä ruususuolaa. 

- Saan välillä tosi ikäviä närästyskohtauksia syödessäni samalla aterialla raakoja ja kypsennettyjä vihanneksia sekaisin.

- Runsaasti (kasveista saatavia) hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio toimii minulla huomattavasti runsasproteiinista paremmin.

Tätä listaa voisi jatkaa vaikka kuinka.

Vaikken koskaan olisi kaverini myötä ayurvedasta innostunutkaan, noudattaisin silti hyyyyyvin samanlaista ruokavaliota, kuin mitä nykyään. Siitä huolimatta on ollut (enemmän tai vähemmän) hauskaa tutkailla eri aineiden vaikutuksia omaan hyvinvointiin. 

ps. Mikään ei ole mustavalkoista, ei tämäkään. Eikä kukaan ole puhtaasti yhtä ainoaa tyyppiä. Vaikka kuinka kuuluisivat kaneli ja banaanit välteltäviin ruokiin ja mausteisiin, en luopuisi niistä osana päivittäistä ruokavaliotani.

Follow

Kommentit

Elisa Lepistö

Tää oli super mielenkiintoinen! Kuulin ystävältä näistä joskus pari vuotta sitten ja silloin en oikein saaut selväksi, mikä olisin. Nyt tein uudestaan testin ja sen mukaan olin Vata. En ihan kaikesta tunnistanut itseäni, mutta moni kohta kyllä osui ja upposi. Menen heti lukemaan lisää aiheesta! :D

EricaK
EricaK

Jes mahtavaa! Aihe on minusta ihan hurjan mielenkiintoinen, mutta niin monisävyinen ettei yhteen blogipostaukseen ole mitään mieltä (saati mahdollista) avata koko stooria. Olisi huippua löytää aiheesta joku kattava kirja! :D

jennajohannasi
Pirtti

Mulla on juuri luettavana Janesh Vaidyan Kehon ja mielen ayurveda-kirja, mukavaan sävyyn kirjoitettu ja löytyy hyvin kirjastoista :) 

EricaK
EricaK

Hei mahtavaa, suurkiitos vinkistä!! :)

Vierailija (Ei varmistettu) https://islakahdenkesken.blogspot.fi/2016/05/taas-tanaankin.html

Hei tämä oli uutta tietoa, mielenkiintoista!

EricaK
EricaK

Kiva kuulla että pidit, on kyllä tosi mielenkiintoinen aihe josta riittäisi juttua vaikka kuinka :)

Katarina Kirvesmäki (Ei varmistettu) http://www.keepongrowing-kk.blogspot.fi

Tää ruokavalio on kyllä tosi mielenkiintoisen oloinen, oon pitkään halunnut itsekin ottaa tästä enemmän selvää :) Koska uskon siihen, että kaikki ruuat eivät sovi kaikkien keholle ja sehän on ihan luonnollistakin!

EricaK
EricaK

Just näin! Tällaisista voi olla suuri apu oikeaa suuntaa etsiessä :)

Kriselda
Kriselda

Ihan super! Olen myös Pitta ja ruokavalioni mukailee kyllä hyvinkin paljon tuota dieettiä, vaikka teinkin testin vasta äsken! Mielenkiintoista :)

EricaK
EricaK

Eikö olekin aika jännää miten vaistomaisesti sitä pyrkii optimoimaan oman hyvän olonsa. Syöminen ja oman kehon kuuntelu ei totisesti ole mitään rakettitiedettä! :)

vilmap (Ei varmistettu) http://vilmap.com/

Tää oli kiva postaus! Itse olen selkeästi Vata ja olen myös huomannut, kuinka monet dohan tasapainoittamiseen liittyvät keinot pätevät täysin omaan ruokavaliooni. Ehkä voisin tästä sun postauksesta inspiroituneena kirjoittaa myös postauksen aiheesta! :)

EricaK
EricaK

Kirjoita ihmeessä, tämä on niin monipuolinen aihe että sitä saa postauksissa vain vähän raapaistua! :) itse olen pittan ja vatan sekoitus, oma lehmä ojassa jos vatan silmin kirjoitat ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.