the organized mind

EricaK

The Organized Mind. Kirjan nimi kutsui järjestelyfriikkiä kirjakaupassa. Siellä minuun iskee se sama tunne, mikä lapsiin karkkikaupassa. Viime aikoina on tullut haalittua yhtä sun toista kirjaa hyllyn täytteeksi ja hengen ravinnoksi.

Eihän se nyt mikään maailman paras kirja ollut, mutta hauskaa luettavaa tällaiselle järjestyksestä pitävälle. Tykkään kirjoja lukiessani kirjata ylös niitä itselle kolahtaneita juttuja. Ohessa muutamia, osin itsestäänselvyyksiäkin, joita kirjasta jäi mieleen:

- "Eat the frog", eli tee se kaikista vastenmielisin juttu heti aamusta. Itsekuri hiipuu päivän mittaan. Väitän aina pitäväni juoksemisesta ja muusta treenaamisesta, mutta miksiköhän teen sen aamulla. Tuli vaan mieleen...

- Asioiden, niiden ihan pientenkin, ulkoistaminen omasta päästään paperille kirjalliseen muotoon. Tieto jäsentyy ja asiat saa pois päätä rasittamasta. Hmmm, pidänköhän blogia, jotta saisin enemmän tilaa sille kaikelle oikeasti olennaiselle.

- Juttujen jakaminen eri lokeroihin, eli asioiden kirjaaminen eri listoihin sen mukaan, miten nopeasti ne vaativat käsittelyä. 

- Oman ajan arvottaminen, eli miten arvokkaaksi oman aikansa kokee. Se säästää kummasti aikaa, kun tietää ettei jokin pieni seikka ole kaiken sen ajan arvoista, eikä jokaista päätöstä siten tarvitse punnita kauan ja hartaasti.

- Mene nukkumaan ja nouse sängystä samaan aikaan joka päivä. Jos nukkumaanmeno venähtää, nouse joka tapauksessa tavanomaiseen aikaan aamulla. Lyhyellä tähtäimellä säännönmukaisuus on unen määrää tärkeämpää.

- "Intellectual junk drawer", miten hauskasti sanottu. Sen siivoaminen onnistuu kysymällä itseltään niitä mieltä askarruttavia kysymyksiä, ja tekemällä toisinaan hyvin vaikeitakin päätöksiä. 

- Multitaskingia ei ole olemassa. Sen olen nyt niin monesta paikasta lukenut ja itsekin havainnut, että pakko se on uskoa. "Multitasking" on käytännössä sitä, että vaihtelee nopeasti tehtävästä toiseen saamatta todellisuudessa mitään aikaiseksi. Kun keskittyy täysin siihen mitä tekee, tulevat hommat reippaammin hoidetuksi.

Loppuun vielä yksi sitaatti:

"Doing the right thing when no one is looking is a mark of personal integrity, but many people find it very difficult to do."

 

Kommentoi