Vaivaako motivaatiopula?

EricaK

Minulle tuli kommenttiboksiin hätähuuto motivaatiopulaa kärsivältä. Eihän sitä nyt noin vain tohtinut sivuuttaa, eli seuraavaksi vinkkejä motivaatiopulaan, ja helpotusta omaan osaamattomuuden tunteeseen. Koska se nyt vaan ei riitä, että tokaisee muiden olevan samassa tilanteessa (vaikka totta sekin osittain on). 

Näin ensi alkuun on hyvä muistaa se, että kaikki kärsivät joskus motivaatio-ongelmista ja kyseenalaistavat omaa osaamistaan. Jokainen päivä ei vaan ole yhtä hyvä. Sen ei saa antaa lannistaa.

- Tärkeintä on pitää mielessä oma tavoite; jos jotain ihan oikeasti haluaa kovin, onnistuu kyllä.

- Kun pahin motivaatiopula iskee, mieti voisitko tehdä jotain toisin. Onko olemassa jokin muu keino oppia asia? Välillä auttaa, kun samaa asiaa lähestyy uudesta näkökulmasta. Olen monesti huomannut sen, miten helposti jonkin asian oppii kytkemällä jutun omaan elämäänsä. Löydätkö tällaisen yhteyden?

- Jo opitun kertaaminen; ihan huomaamatta tajuat osaavasi vaikka mitä. Ja aika usein se juuri ennen suoritusta mieleen hiipivä tunne, ettei osaa mitään kertoo vain siitä, miten paljon oikeastaan osaatkaan.

- Vertaistuki - toisille korvaamaton apu, mutta saattaa myös kääntyä jaloa tarkoitustaan vastaan. Henkilökohtaisesti koen toisinaan "vertaistuen" jopa vähän painostavaksi ja ahdistavaksi. Seikaksi, mikä vie turhaan omaa energiaani ja lannistaa. Voi olla hyvä ajatus keskittyä ihan vaan omaan suoritukseensa jatkuvan muihin vertailun sijaan. Tämä on niin yksilökohtaista, itse tykkään tehdä hommat omalla tavallani muihin liiemmin vertailematta. Me ollaan kaikki niin erilaisia. Se mikä toimii kaverille, voi olla itselle ihan ajanhukkaa.

- Häiritseekö some motivaatioprosessia? Sammuta puhelin, kytke laite offline-tilaan, tai sammuta wifi. Ihan turha kiusata itseään. Some-maailmasta ei tieto lopu, aina on joku ostanut uuden kivan laukun, tai nauttinut lounaansa täydellisen symmetrisesti koottuna buddha bowlina. Kuvavirta ei selailemalla tyrehdy. On enemmän kuin ookoo olla autuaan tietämätön siitä, mitä kukakin somestara on flatlay-tyyliin päiväpeitteelleen asetellut, tai millä joku toinen tähtönen on hiuksensa pessyt. 

- Kun tieto ei millään uppoa? Pidä tauko! Suosittelen suuntaamaan raittiiseen ulkoilmaan napit korvilla, tai nauttimaan linnunlaulusta. Ulkona käyskentely auttaa huomattavasti enemmän, kuin vartin "tauko" somen parissa. Tästä taukoilusta paasaamisesta käy kiittäminen meidän iskää, entisenä himosuorittajana on ollut kullanarvoista, että joku muistuttaa näinkin yksinkertaisesta asiasta. Koska luonnossa oleilua ei vaan voita mikään.

- Suunnittele kivoja juttuja palkinnoksi. Itsensä palkitseminen on hyvä juttu. Harva tekee työtäkään ilman palkkaa, mikset palkitsisi itseäsi hyvästä suorituksesta? Urakan loppuun voi keksiä jonkin isomman palkinnon (oli se sitten mielipuuhan parissa touhuamista tai ulkomaanmatka, ihan mikä vaan on itselleen arvokasta). Mielestäni on tärkeää ujuttaa niitä kivoja juttuja myös urakan keskelle. Se voi olla vaikka sauna, koti-spa tai pitkä juoksulenkki. Tai miksei vaikka hetki hömppäromaanin parissa, taikka teehetki ystävän luona. Mikä ikinä on se juttu, joka on sinulle tärkeä, ja jonka parissa juuri sinä rentoudut. Ei kaveri, ei se mikä näyttää kivalta somessa - juuri sinun oma rentoutumiskeinosi. 

Lienee itsestään selvää, että kannattaa tehdä sitä mikä itselle tuntuu omalta. Tai jos ei ihan tarkkaan tiedä, lähteä siihen suuntaan, mikä juuri sillä hetkellä vaikuttaa kiinnostavalta. On niin älyttömän tärkeää, että tekee rohkeasti omat valintansa. 

Motivaatio ei nimittäin (yllätys, yllätys) kanna pitkälle, jos toteuttaa jonkun läheisen (taikka sen somen) maalaamaa unelmaa. Me kaikki ei vaan millään voida haaveilla samoista asioista.  

Näin viimeisenä vinkkinä suosittelen tarttumaan Yuval Hararin Sapiens-nimiseen kirjaan (sorry teille, jotka olette olleet mukana alusta asti; tähän kirjaan en kyllästy). Se jos jokin auttaa laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen, ja palauttaa maan pinnalle. 

En tohtinut laskea kuinka monta kertaa käytin sanaa some. Ihana, kamala some.

// Pictures of me rewarding myself. After failing. So it was a motivation boost.

Follow

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Apua, tää postaus pitää tallentaa kirjanmerkkeihin!!:) Älyttömän hyviä vinkkejä.

EricaK
EricaK

Kiva kuulla, että niistä oli iloa! :)

ainomathilda
Johaino

Apua apua apua. Tilaisin motivaatiota työpäiviini kiitos, ei nappaa näin Kapkaupunkihaikeudessa (neljän tunnin yöunien jälkeen) :(

EricaK
EricaK

Voin vaan kuvitella! Eikun vaan suunnittelemaan uusia seikkailuja ;) tai ehkä tuossa tilanteessa voisi unikin auttaa, huh :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.