Kyllä minua on taas jumalauta niin loukattu

Etkaisäänymuavarte

Aina välillä tulee uutisvirrassa esiin aihioita, joita ensin tulee ihmeteltyä että mitäs nyt taas. Sitten tulee (tiedän, olen idiootti) luettua blogikommentteja aiheista ja uutisten kommentteja. Ja sitten lähinnä alkaa vituttamaan muut ihmiset. 

Minkä ihmeen takia nykypäivänä ihmiset ovat niin itsekeskeisiä, että ihan kaikki kritiikki ja kommentointi ja uutisointi mistä tahansa aiheesta on kirjoitettu juuri minua kritisoimaan? Otetaan esimerkiksi se Kuopiossa neuvolassa jaettu lappunen, jossa oli ylöskirjattuna vauvaperheen päivärytmi. Ihmiset, joille lappua ei ole annettu ja joiden elämää se ei koske mitenkään päin, vetivät jalkapallon kokosen herneen nenäänsä. Koska nyt on minun tapaani elää loukattu. Kuulkaa, kun ei ollut. Luin itsekin sen lapun ja totesin lähinnä että no onhan tää nyt aika tarkka, ei meilläkään ihan näin mene vaikka ihan hyvä rytmi onkin kasassa. Toiset lukivat lapun ja loukkaantuivat verisesti. Niinkun siis miksi? Tänään Iltalehdessä (linkki ylempänä) oli neuvolan kommentit kyseiseen lapuskaan, ja siellä todettiin että lappu on keskustelun pohjaksi ja esimerkki, ei pakotettu ohje. Ja toivottiin ettei sitä ole ilman keskustelua vain jaettu. En vaan voi käsittää, miksi ei voida todeta että niin, no ehkä joku toinen voi tarvita tällaisen päivärytmin tai jollain toisella tää toimii, vaikka meillä toimiikin tää toinen juttu sen sijaan että vedetään kauheat kilarit ja loukkaannutaan verisesti? 

Toinen esimerkki esiintyy aina kun puhutaan tasa-arvoisesta avioliittolaista. Että kyllä on minun avioliittoani ja elämääni nyt loukattu kun minulle kaksi tuntematonta ihmistä saa mennä naimisiin keskenään. Että kyllä minua nyt niin tässä koetellaan ja sorretaan. Kun kyse ei ole sinusta, vaan niistä sinulle tuntemattomista ihmisistä. 

Ihmiset, pää pois aunarista. Maailmassa on muitakin tyyppejä kuin sinä.

Disclaimer 1: Tiedetään, joka asiaan löytyy poikkeus ja varmasti siis löytyy joku jota on kohdeltu neuvolassa väärin tässä asiassa, mutta noh, niin vaan käy. Loukkaantumisen jälkeen kannattaa ehkä ottaa asia puheeksi siellä neuvolassa.

Disclaimer 2: Itsehän muuten urputin kun neuvolassa ei puhuta isälle. Huono urputus, koska nykyinen neuvolahoitaja puhuu. Että vähän suotta yleistin. Mutta kun se otti päähän :D

Kommentit

Huomenna on paremmin..

Aikoinaan yliopistolla luin muutaman hassun kurssin viestinnän opintoja ja sieltä jäi se vähä mieleen, että viestissä on aina 1) sisältö ja 2) suhde, ja jos koet tulevasi väärinymmärretyksi, on todennäköseisti vika viestin suhteessa, eli siinä miten sanot sen, mitä sanot. Että vaikka itsellä ois selvät ja vilpittömät sävelet sisällön suhteen, että mitä yrittää sanoa, viestin vastaanottaja lukee myös sitä sanatonta, tahatontakin, viestintää (miten sanotaan) ja tuppaa vielä luottamaan tähän sanattomaan viestintään viestin sisältöä enemmän. Mulla ei oo lapsia eikä tuo lipare loukkaa mua millään tavalla, mut tuli tässä mieleen, että kerran tuossa lappusessa on noin asiallinen ja hyvää tarkottava sisältö, niin ehkä tuon tietty ois voinut paremmin muotoilla (suhde), esimerkiksi just kirjoittaa, että tässä on yksi viitteellinen esimerkki ja tuon "sallitaan"-sanankin ois voinut ehkä jollakin paremmin kuvaavalla sanalla korvata. En sano tätä siis nuhdellakseni Kuopion neuvoloita - kuhan vaan pohdiskelen, että mitä tässä on käynyt. Ja ehkä se olisi neuvolankin etu jos viestiä ei ymmärrettäisi väärin, nyt kun on käynyt selväksi, että niin tuon lipareen kanssa käy - ihmiset loukkaantuu herkästi sillon kun on itselle tärkeästä tai arasta aiheesta kyse. Ja varmaan etenkin jos on enemmän kun pikkusen univelkaa ja väsymystä alla, niin kun kai noilla on, jotka lapun saa.

Ja absoluuttisen samaa mieltä tosta avioliittolaista. Hyvin vaikea ymmärtää, miten tuo mitenkään koskettaa sellaista henkilöä, joka itse ei aio avioon samaa sukupuolta olevan kanssa.  

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Tossa neuvolan lapussa mua hämmensi että ihmiset jotka ei niinko ees oo tota lappua itse saaneet, loukkaantuivat siitä. Muuten juurikin noin miten sanoit, pitää olla tarkkana kun viestitään. Sitähän se neuvolasta haastateltu hoitajakin sanoi, että se on keskustelun tuki se lappu, että toivottavasti ei oo vaan ojennettu kertomatta mikä se on.

Huomenna on paremmin..

Joo, tästähän se väärin tulkinta on varmaan syntynyt, kun lappua on lukeneet ihmiset, jotka eivät ole saaneet sitä keskustelun yhteydessä, vaan lappu on kulkeutunut käsiin toiselta äidiltä.

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Tuo ohjehan oli ilmeisesti tarkoitettu ensikotien asiakkaille, joilla oli ongelmia päivärytmien ja nukkumisten ym. kanssa. Ei suinkaan jaettavaksi sellaisenaan neuvoloissa kelle tahansa vanhemmille. Ei mikään ihme jos kummastelua syntyy, sillä ei varmaan kovin moni noin tarkkaa ulkopuolista ohjetta, suorastaan käskyä, tarvitse kertomaan miten päivänsä kuuluu järjestää. Eli sinänsä ymmärrän tuohtumisen jos tuo lappu on lätkäisty käteen ilman niitä oleellisia saatesanoja "tämä on esimerkki...". Joku epävarmempi äiti saattaa tuollaiset ohjeet saadessaan mennä hyvinkin hämilleen, että miten pitäisikö hänen tosissaan saada oma, hyväksi havaittu rytmi taipumaan tuollaiseksi. Se on varmaan se vaara, jonka vuoksi ihmiset tuosta vetää herneet nenäänsä.

Itse osaan kyllä ohittaa tuollaiset ohjelappuset, jossen niitä tarvitse. Eli sinänsä olen myös kanssasi samaa mieltä, ei kaikkea tarvitse ottaa niin tosissaan, varsinkaan silloin kun se ei kosketa omaa elämää.

Mutta se mistä taas pahoitin mieleni, oli nuo monet kommentit. Tyyliin "ei tartte tehdä lapsia jossei itse osaa luoda niille rytmiä". No jos on luontaisesti joustava ja fiiliksen mukaan elävä huithapeli-äiti, joka saa pilkuntarkkaa rytmiä ja ennustettavuutta kaipaavan lapsen, niin tuollaiset ohjeet ovat varmasti kullanarvoisia.

Oili / Ajatuksia Saksasta (Ei varmistettu) http://ajatuksiasaksasta.blogspot.com

No oon kyllä aivan samaa mieltä! Mähän en ollut koko aikataululappukohusta kuullutkaan, mutta menin tsekkaamaan tuon uutisen. Kommentteihin en edes uskaltautunut. Tuntuu tosiaan, että kyseessä on nykyään hyvin yleinen ilmiö, että kaikesta hermostutaan ja ihan kaikki on just multa pois. En lue käytännössä lainkaan iltapäivälehtiä just tästä syystä, niistä jutuista oikein paistaa se, miten tämän kaltaisia reaktioita on lähdetty ihan hakemaankin. Että jos ihmiset ottaisivat päänsä pois hanuristaan niin ehkä hommat toimisi vähemmälläkin hermostumisella.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Ah, ja sit vielä uutisotsikoista ärsyttävin: "NYT PUHUU:". Eli nytpuhuuäiti ja nytpuhuuneuvola ja nytpuhuukukaikinä. Argh. Kaipa toi on lehtien osalta sellasta klikkijournalismia, ja tavallaan sen ymmärtää miks ne sitä tekee (vaikka se ärsyttävää onkin). Joten miks blogit ei tekis samaa.

No jos kunnollista ja asiallista (ja anteeksi ilmaisu: täysipäistä) keskustelua haluaa seurata, niin vauva.fi ja se Saarioisten mainos...:D Sama koskee tätä listaa. Mitä ihmisten päissä oikein liikkuu?

 

 

Tyhjä

Tuohon avioliittolakiin vielä sellainen huomio, että kun puhutaan avioliitin instituutiona kärsivän arvonalenemisesta tasa-arvoisen käytännön myötä, niin toisaalta on kuitenkin ihan ok, että tehdään mm. tv-ohjelma, jossa ekoilla treffeillä mennään naimisiin?

Kommentoi