Trendi haastaa: luis-te-luistelu on hauska harrastus

Trendi haastoi kertomaan ja suosittelemaan muille jotain harrastusta. Ei varmaan yllätä ketään että minä suosittelen luistelua. Kaikkea luistelua. Retkiluistelua, kerran-talvessa-ulkojääluistelua, jäähallin-yleisövuoro-luistelua, rusettiluistelua, taitoluistelua ja aivan erityisesti muodostelmaluistelua.

Jaa että kuka sitten voi luistella?

No ihan kuka vaan. Myös te, jotka muistatte luistimista ainoastaan sen miten kipeäksi nilkat tulevat ja miten paljon jalkoihin sattuu. Mutta kuulkaas, minäpä tiiän mistä se johtuu. Se johtuu siitä että luultavasti olette silloin joskus luistelleet markettiluistimilla. Dianat tai Sarahit tai jotkut muut prinsessat jalassa. Ennen kuin tyrmäätte luistelun ihan täysin, kantsii mennä takaisin sinne luistinostoksille. Marketistakin saa edullisesti luistimia, joilla pystyy aikuisena luistelemaan (ja nauttimaan siitä menosta). Otatte vaan tukevan otteen toisella kädellä luistimen kannasta ja toisella luistimen varresta. Jos saatte taitettua varren edes 90 asteen kulmaan kantaan nähden (saati kantaan kiinni), jätätte ne luistimet hyllyyn. Mitä tukevampi varsi, sitä parempi luistella. Sitten kun kiristätte luistimia, niin jätätte sieltä jalkapöydän ja varpaiden päältä nauhat löysiksi, samoin sieltä ihan ylhäältä varresta. Ehkä mä kuulkaa teen jonkun luistinoppaan tässä myöhemmin tänä vuonna. Meni jo ihan paasaukseksi.

Kenelle luistelu siis sopii? No oma pääasiallinen lajini muodostelmaluistelu sopii selvästikin kaikille pyryharakoille, jotka tykkäävät blingistä:

Lisäksi luistelu sopii kaikille, jotka aikuisiällä haluavat pukeutua nättiin mekkoon, laittaa paljon meikkiä, käyttää tekoripsiä (ehkä), lähteä kisamatkoille (pois kotoa), käydä joukkuebileissä (hehehehe) ja ylipäätään pitää kivaa ja käyttää hävyttömän lyhyitä hameita/mekkoja ihan hyväksyttävästi.

Ihan joka lajissa ei saa viilettää paljettimekossa kruunu päässä, vai mitä!

Mitä laji on antanut?

Ystäviä, reissuja, muistoja, mustelmia, notkeutta, tasapainoa, hyvät pakarat ja reidet (katsokaapas ensi kerralla kun tulee luistelua telkusta niin niillä luistelijoilla on hyvin hyvät peräosastot), esiintymisen iloa ja bussissa puutuneen selän.

Miten luistelemaan sitten pääsee? Aikuisille järjestettyjä luistelukouluja tarjotaan ainakin Tampereella (Varala-Tiimi, klik). Luistelutaustan omaavat tyypit pääsevät yleensä helposti mukaan muodostelman vauhtiin, joskin jos on yksinluistelutausta voi kaverin vieressä luistelu aiheuttaa hieman haastetta alkuun. Muodostelmaluistelua järjestetään monessa seurassa ympäri maata, ja joukkueita on hyvin eritasoisia. Ulkojääluistelusta saa kiinni vaan kun menee. Mää voin tulla mukaan ja opettaa!

Se hauska sattumus vielä. Joskus ammoisina aikoina kun Teemu Selännekin vielä pelasi jääkiekkoa Jokereissa, meillä oli luistelukisat Helsingissä. Siinä sitten oltiin pukukopissa valmistautumassa omaan kisasuoritukseen, kun jostain syystä joku kurkkasi kopin ovesta ja bongasi Teemun käytävällä. Valmentajan ilme oli suht huikea, kun kisakeskittyminen vaihtui joukkueen singahtamiseen pihalle kopista Teemulta nimmaria hakemaan. Hetki oli Teemullekin ikimuistoinen. Tapana kun oli pitää viime minuuttiin asti luistelupuku vyötäröllä jotta pelätyt hikiläiskät eivät näy sitten jäällä. Rintaliivisillään vaan käytävään siis.

Luistelu on antanut mulle niin paljon kaikkea hauskaa, että voin vain lämpimästi suositella. Jos yhtään kiinnostaa siis yhdessä tekeminen ja ryhmässä viilettäminen (tai luistelun aloitus ihan nollasta), kannattaa huikata tänne kommenttiboksiin niin ohjaan mielelläni sopivaan suuntaan!

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Mä harrastin joskus kakarana taitoluistelua, mutta into loppu siinä kohdassa kun olisi pitänyt lähteä kisavalmennukseen, jos olisi halunnut jatkaa, ja homma kuulosti ihan liian pelottavalta. Onneksi aikuisille on myös leikkimielisiä joukkueita!

sanumaria

Toi on monessa seurassa tosi harmi, että ei oo sellasta harrastusryhmää. Jossa saisi olla mukana ja olla kisaamatta.

Nekku
Passi ja hammasharja

Olin joskus katkera siitä etten lapsena aloittanut taitoluistelua. Olisin kovasti tahtonut, mutta ainakin jossakin kohtaa se oli aika mahdotonta (vanhempien olisi pitänyt kuskata kauemmas). Toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä. :)

sanumaria

Meillä Varalassa on aikuisten luistelukoulussa pari eläkeiässä luistelun aloittanutta, että koskaan ei oo liian myöhäistä :)

Papris
Odotusta ja opiskelua

Voi ei, yksi ex-naantalilainen ex-taitoluistelija täällä alkoi heti kaiholla muistella jäähallin tuoksua.. Joskus parisen vuotta sitten selvittelin vähän näitä aikuismuokkaryhmiä Turussa, mutta siihen oli muistaakseni joku ikäraja ja muutenkin se kuulosti ehkä vähän pelottavan tasokkaalta joukkueelta.. Mutta pitääpä ruveta uudestaan selvittelemään, että oliskos tässä jossain lähiseudulla mitään matalan kynnyksen luistelumahdollisuuksia aikuisille. Houkuttais ryhmässä urheilu sekä hyvät pakarat!

sanumaria

Siellä suunnallahan on vaikka mitä!

Ihan ekana tietty Naantali: Sun City Souls löytyy sieltä (VG-62:n sivut)

Sitten on Skating Team Raisio ja Golden Spirit, Raision Nuorisokiekko ja Sand Christals, Turun Riento ja Masters-sarjassa kisaava Finale Aboensia ja Kaarinan Taitoluistelijoiden Vintage Edges. Kaarinassa näyttäis olevan myös aikuisille luistelukoulua. Toi Masters-sarja on vaatimuksiltaan kovempi kun mitä aikuisten sarja, eli noi muut paitsi Turku on siellä aikuisissa. Että mikä on paras niin sinne (tietty Naantaliin, vaikka niitten sivut onkin aika hanurista).

Vierailija (Ei varmistettu)

Oi että kun pääsis takaisin jäille! Nyt opiskelijana ei ole enää varaa maksaa edes harrastelijajoukkueen kausimaksua mutta ehkä sitten valmistumisen jälkeen... Sitten taitaisin olla ja tarpeeksi vanha aikuisten sarjaan, eiks se ikäraja ole vieläkin 25? Ja hei, muokkareilla on ihan selvästi joku tarve esiintyä ilman vaatteita: me ainakin vaihdettiin ennen palkintojenjakona kylmästi katsomossa puvut pahimmassa teini-iässäkin :D

sanumaria

Tota kausimaksua mäkin sillon alkuun jännäsin, mutta ei se nyt ollutkaan niin suuri summa, ettenkö olis jo opiskelijana voinut maksaa. Tietenkin riippuu kauheasti seurasta. Mulla on tällä hetkellä syyskausi 180€, joten ei paha. Ja se ikäraja taitaa yhä olla 25, mutta joka joukkuessahan saa olla alaikäsiä kolme :)

Ja niin, katsomossa me aikuisenakin vaihdetaan pukuja :D Oon myös vaihtanut puvun tien varressa Östersundissa pakkasessa ja viimassa :D

Kommentoi