Voi kamala kun tää Suomi on niin perseestä

Etkaisäänymuavarte

Missään ei oo niin kateellisia ihmisiä kun Suomessa. Missään ei oo niin kamalat kelit kun Suomessa. Missään ei oo niin paskaa asiakaspalvelua kun Suomessa. Missään ei oo samanlaisia veroja kun Suomessa. Missään ei makseta niin paskoja palkkoja kun Suomessa. Missään ei oo niin tuppisuista, kiukkuista ja lapsia vihaavaa kansaa kun Suomessa. Missään muualla ei ihmiset vedä kännejä niin nolosti kun Suomessa.

Mikä ihme siinä on että suomalaiset niin hanakasti haukkuu omaa maataan ja omia kaverikansalaisiaan? Kateellisia ihmisiä on varmasti Suomessa, mutta niin on muuallakin. Vai meinaatteko että vaikka tanskalaiset eivät tunne koko termiä "kateus"? Tai kelit. Filippiineillä ei ehkä ole loskaa, mutta ei noi taifuunitkaan kivoilta kuulosta. Asiakaspalvelu Suomessa on mielestäni pääosin erinomaista. Suomalaisille sopivaa. Mulla menis hermot jos joku olis koko ajan tunkemassa mun reviirille kaupassa enkä sais ite rauhassa katsella. Mulle olennaisinta on että kun tarviin apua ja pyydän sitä, saan myyjältä jeesiä. Jos näin ei käy, palvelu on huonoa.

Monet noista mitkä Suomessa on niin huonosti, on sellaisia stereotypioita, jotka todellisuudessa eivät edes pidä paikkaansa. Niinkun vaikka tuo että suomalaiset ovat juroja ja hiljaisia. Ehkä me ei kaikki pussailla kavereita poskille kun nähdään, ehkä me kaikki ei aleta heittää läpyskää jokaiselle randomille vastaantulijalle, mutta näitäkin ihmisiä löytyy. Ja joka maasta löytyy niitä tyyppejä jotka ei haluaisi muita ihmisiä edes nähdä. 

Ärär. Lopettaa jo se turha suomalaisten ja Suomen mollaaminen. Itseänne te siinä samalla mollaatte kun toteatte että kyllä ne suomalaiset on ahdasmielisiä ja kateellisia. Keksikää vaihteeksi jotain positiivista sanottavaa, että miksi se oma kotimaa on kiva ja paras ja ihmiset on parhaita! Kommenttiboksi on vapaa, mut mää alotan:

  • Parasta Suomessa on se, kun ei ole mitään eksoottisia myrkkyhämähäkkejä tai kärmeksiä pyörimässä kaduilla.
  • Metsissä kasvavia marjoja voi syyä.
  • Ikkunat, joista ei vedä.
  • Asiankuivauskaapit.
  • Järkevät vesihanat.
  • Ihmiset, jotka ei tunge iholle.
  • Ihmiset, jotka eivät utele sun kaikkia asioita ensi tapaamisella.
  • Ihmiset, jotka ymmärtää että hiljaakin voi olla.

Kommentit

Toi on suomessa kyllä ihan parhautta, ettei tarvi pelätä jokaista ötökkää, että onko se myrkyllinen! Eikä uimaan mennessä tarvi pelätä krokotiilejä eikä haita! Ja eikös ne pussilakanoissa olevat käsiaukot siellä yläkulmissakin oo suomalainen keksintö? En pärjäis ilman. 

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Ah kyllä ne aukot! Ilmankos en osta Ikeasta pussilakanoita, mietinkin mikä siinä oli. Niissä ei oo niitä aukkoja!

iidami
Bambino

Juu kyllä niitä aukkoja vaan kaipaa kun yrittää sulloa jotain extrapaksua superking-untuvatäkkiä reiättömään pussilakanaan ilman, että se on vain yksi mytty.

Vieno (Ei varmistettu)

Meillä ylipäätään on PUSSILAKANOITA. Hämmästyttävän monessa maassa on vain joku lakana ja päällä ällöttävä huopa.

tiiti
ite puin

Meillä on parasta lakua.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Ja kovinta leipää (jälkiuunileipä), jota ei myydä näkkileipähyllyssä.

cady
tuulta päin

Superhyvä lista! Meitin suosikit: ruoka joka maistuu ruualta eikä pahvilta, Rukan keltaiset sadetakit, järkevät suihkut (vituttaa pestä hiuksia ammeessa makaamalla) ja sitten se että syksyllä ja talvella pimeys on pätevä tekosyy kaikkeen ("Emmää nyt viiti kun on niin pimeetä, villasukat kutsuu" ja "Voisko illalla juoda Blossaa kun on jo pimeetä ja se uusi pullokin on niin kivan näkönen").

Ja henk. koht. pidän kyllä ilmaista kouluakin aika kovana juttuna.

manteli** (Ei varmistettu)

Metsä, luonto, marjat, sienet, lumi, hiljaisuus, puhtaus, turvallisuus, kieli, ihmiset, kulttuuri, tavat jne jne. Vanha sanonta "Lottovoitto on syntyä suomeen" pitää mielestäni paikkansa. Minunlaiseni ujo ja pidättäytyvä ihminen rakastaa juuri suomalaista kulttuuria ja kun tarve tulee olla ihan vain omien ajatuksien kanssa ja hiljaa, menen metsään ja luontoon marjastamaan, sienestämään ja vain olemaan. :)

Todellaupea Layra
Mad & Fab

Astiankuivauskaappikin taitaa olla Suomikeksintö! Ja kyllä noloja kännejä osataan vetää muuallakin, mm. sivistyneet ranskikset on mun kokemuksen mukaan pahempia deekuja, juo (ja polttelee kannabista) keskellä koulupäivääkin. Vaikka miten tyrkyttivät ja melkein pakottivat meitä suomalaisiakin, ei meidän moraali antanut siihen periksi! Siitäs saitte.

Mutta jos jotain valitettavaa, niin musta täällä on vähän ankea hengailukulttuuri. Siis että ravintolat on kalliita ja ollaan aika paljon yksin. Se on ehkä masentavin ja aika isokin miinus.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Nuoriso sentäs osaa ton hengailukulttuurin. Ne hengailee Mäkkärin kulmalla (Tampereella), ABCllä (ympäri Suomee), erilaisissa kahviloissa. Aikuisten pitäs ottaa niistä mallia! Rukan sadetakki päälle ja mäkkärin kulmalle chillaan :D

Todellaupea Layra
Mad & Fab

Haha, mitenköhän ne reagois jos menis sinne vaan pokalla. Silleen yo, wazzup??!

Pojot astiankuivauskaapille. Allekirjoittaneen järki ei tajua, miksi tiskialtaan yllä olisi yhtään mitään muuta. 

Katie
Aika kypsä äidiksi

Meillä on Lontoossa tiskialtaan päällä ikkuna! Eli vaikka fanitan kuivauskaappiakin, tykkään kyllä enemmän siitä, että tiskatessa voi tiirailla pihalle eikä kolhia otsaansa kaapinoveen. (Ja onneksi on tiskikone, ei tartte sitä kuivauskaappiakaan.)

Dita (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida tähän noloista känneistä, joita todellakin osataan muuallakin. Oltiin kaverin kanssa syömässä pariisilaisessa bistrossa mun ekana iltana vaihto-oppilaana Pariisissa. Selkeesti natiivi-pariisilainen hipsterijantteri terassilla oksensi suuhunsa ja lähti posket pullollaan hoipertelemaan vessaa kohti. Classyyyy!!

Suomalainen vässykyys on parasta. Tosin siitä johtuva passiivisaghressivisuus on ärsyttävä lieveilmiö.

Hem Buggah

Salmiakki; ilmainen koulutus korkeakoulutasolle asti; opintotukijärjestelmä (kaikkine puutteineenkin aika jees joihinkin muihin maihin verrattuna); naurettavan halpa ja hyvä terveydenhuoltojärjestelmä (siihen olen saanut omakohtaisesti tutustua tässä viime aikoina); introvertille sopiva kommunikaatiokulttuuri; kesän yöttömät yöt; sauna; puhtaat järvet, joissa voi huoletta pulikoida, jos siltä tuntuu; kohtalaisen tasa-arvoinen kohtelu taustasta riippumatta (taas suhteellista toki); ihmisten suorasukaisuus ja rehellisyys (yleensä tehdään mitä luvataan ja sanotaan mitä tarkoitetaan); sopivan kiero ja lakoninen huumorintaju (ainakin mun kavereilla); suomen kieli (=ihana! <3). On kai noita muitakin, mutta nämä nyt päällimmäisenä tulivat mieleen. 

Marsublog

Ihana merkintä! Käänteisesti vihaan myös lausetta "kaikki on Ruotsissa paremmin".

jätskikiskan typy (Ei varmistettu)

Ruotsissa ei muuten tosiaankaan ole kaikki paremmin. Verotus on kovempaa (maksan n. 32 % tuloistani veroa, samoista tuloista maksoin Helsingissä abaut 23 %). Peruskoulutus on Ruotsissa paskempaa (huomaa työkavereista, jotka on fiksuja ja koulutettuja, ja silti niille on tietyt perusjutut ihan täysiä mustia pisteitä). Joka helvetin asiasta pitää palaveerata tai keskustella tai kokoustaa ("Onhan se sulle ok, jos vaihdetaan vähän järjestystä konttorissa? Tästähän olikin jo puhetta aiemmin. " soitti konttoripäällikkö mulle, kun olin LOMALLA.)

Mun kämpästä puuttuu paitsi se kuuluisa tiskikaappi, myös kunnon astiakaappi, suihkussa ei ole muuta kuin suihkusuutin (ei saa "hanalle"). Kaikki astiat, kalusteet, lakanat jne., tuntuu olevan herkästi rikkoutuvaa sekundaa. Kaupasta ei saa viiliä ja muutenkin kaikki ruoat on joko ihan saakelin suolasia tai sitten överimakeita. Jengi vetää lounaaks makkaraa kaikissa muodoissa ja sanoo ihan tosissaan makkara-makaroni -lautasestaan et "Kyllähän tää nyt ihan terveellistä on: on proteiinia ja hiilareita." Kunnon siideriä ei saa mistään, enkä jaksa ees alottaa siitä, että ylipäänsä kaikki yli 3,5% alkoholi pitää ostaa alkosta. Jokaisella mimmillä on samanlaiset harmaa-beige-valko-musta-siniset vaatteet, ja niitä, jotka suvaitsee pukeutua eri lailla, katsotaan ihmetellen (eri lailla on mm. pipo, jossa on korvat, vaaleanpunaiset kumpparit, kirkkaanvärinen takki jne).

Ja sokerina pohjalla, kyllä suomalainen mies voittaa aina mennen tulle ruotsalaisen, jonka mielestä "siideri on homomehua", naiselle ei tarvitse antaa tuolia (työmatkalla seitsemän ihmistä, joista kaksi naisia. kahvilan pöydässä vain viisi vapaata penkkiä. naiset seisoivat.), kaksi shottia ja kalja oikeuttaa makaamaan pöydän alla ja örveltämään, ruokapöydässä voidaan vertailla säärikarvojen ajotyylejä muiden miesten kanssa, musiikin pitää olla iloista ja mitäänsanomatonta renkutusta. Plus se hiton nuuska pitää olla jokaisen huulessa, ja sitten kohta joka helevatan roskiksessa.

Abaut kaikille ruotsalaisille maksetaan muuten palkka samana päivänä ja tuota päivää seuraavaa viikonloppua kutsutaan "palkkaviikonlopuksi" eli "lönehelgiksi". Silloin koko maa menee sekaisin, kun kaikki ryntää ensin perjaintaina ostamaan evästä pataljoonalle, lauantaina päivällä shoppailemaan ja sitten illalla ryyppäämään. Päivällä kaupat ovat tavallista pidempään auki, ja illalla poliiseja on enemmän vuorossa. Kaupallisella sektorissa koko kuukauden tuotosta iso osa tehdään juuri noiden päivän-parin aikana.

Uh, kylläpä helpotti. Kiitos!

Marsublog

Apua, sun kommentti melkein saa mut puolustamaan Ruotsia :) Asun siis itsekin täällä.

Viiliä saa ainakin mun Willysistä (Södermalm)! Ja miehetkin ovat olleet aika ihania.

lyckorus (Ei varmistettu)

Herregud onko pakko asua Ruotsissa jos se elämä noin potkii päähän? Tuskin kukaan sua aseella uhaten siellä pakottaa elämään.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Tosta kun vaihat tekstistä sanan Ruotsi sijaan sanan Suomi, niin se on sitä mitä joka paikassa normaalisti kuulee :D

Wau, taisin osua vahingossa johonkin arkaan paikkaan :( Ja kyllä, tällä hetkellä on pakko asua täällä :) Eikä elämä potki täällä päähän, kerroin vain faktoja, joiden takia MINUN mielestäni Ruotsi ei ole kaikessa aina parempi paikka kuin Suomi. 

Kiitos. Aina saa lukea miten kaikesta mahdollisesta valitetaan, vai tykkääkö Suomen kansa simppelisti vain valittaa, onhan se varmaan helpompaa kuin kehuminen (vaikeaa suomalaiselle mentaliteetille?) :D Paaaaljon on parannettavaa Suomessakin. 

Mutta olen saanut lähes joka kerta hyvää asiakaspalvelua. Verotus on verotus mutta silläpäs meillä on mm. suht hyvä terveydenhuoltopalvelukin. Ei tarvitse paljon murehtia tsunameista, maanjäristyksistä, mutavyöryistä tai hurrikaaneista, ihan basic neljä vuoden aikaa :) Tulis jo lunta! Tosi kivat metsätkin on vielä täällä. 

Itekkin sorrun valittamiseen mut hei, ei sitäkään vaan aina jaksa. :D 

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Ei valittamisessa oo mitään vikaa, niin kauan kun muistaa että valittaa samalla itsestään. Niinkon että jos valittaa että kun suomalaiset vaan aina valittaa. Niin valittaa, kun se on helpompaa kun kehuminen. Ei täällä vaan oo ollu tapana kehua, saati heitellä small talkkia. Sanotaan asiat niinko ne on, eikä jaaritella turhia. En vaan ymmärrä miksi se on huono asia. Miksei niistä puheliaista kansoista sitten tilitetä että kun ne vaan puhuu ja puhuu eikä tarkota mitä sanoo? Miksi meidän pitäs olla samanlaisia sitten yhteiskansallisesti?

miltseri
Hyvää, kiitos

Joo! Mä rakastan perisuomalaista asiakaspalvelua, jossa voin rauhassa mennä pipo päähän vedettynä kauppaan ja olla sanomatta mitään koko toimituksen ajan. Eikä tarvii puhuu aamujunassa vieruskaverille, vaan kommunikaatio hoituu ihan ruumiinkielellä. Musta sellainen tekohymyasiakaspalvelu on turhaa, ihana voi olla ilman leveää hymyäkin. Sanotaan mitä halutaan, vaihdetaan rahaa ja se on siinä. ...tos. Tää tilan antaminen ja synkkyyden kauneuden taju on ainutlaatuista Suomessa. Hei, ihan hillittömän hauska artikkeli "vitutuksen sietämätön lempeys", ootteko lukenut? En pysty linkkaa kännykkä, pahoittelen... Hauska, mut sisälsi hyvän pointin toisen hyväksymisestä huonoine tuulineen kaikkineen. Hoettiin läheisten kaa: mä hyväksyn sun vitutukset. Siitä tuli lämmin fiilis<3 

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Todellakin, sen sijaan että aina ihastellaan niitä positiivisia ihmisiä jotka näkee ruusuja lantakasassa, niin pitäis hyväksyä myös ne jotka näkee lantakasassa kakkaa! :D

miltseri
Hyvää, kiitos

Vitutuksen sietämatön lempeys

Tässä linkki, nauroin ääneen - yllättävän lämmin juttu kuitenkin.

Ei juurikaan lisättävää. Paitsi: Ovet aukeaa oikeaan suuntaan, vuodenajat vaihtuu..

Mulla on ikävä kolmelasisia ikkunoita ja hyvin eristettyjä ja lämmitettyjä asuntoja :(( tv. Brysselissä paleleva

Unska (Ei varmistettu)

Pubissa voi marssia suoraan tiskille tilaamaan tuopposen, eikä tarvi istuu pöytään oottamaan tarjoilijaa ja antaa tippiä! Tosin ne tuopposet voisi olla meillä halvempia... :P

Flore

Mä olen ehkä vähän outo, mutta en ole ikinä oikein tajunnut tuota "neljä vuodenaikaa" -juttua.  Siis joo, lumi on ihana asia talvisin, mutta Etelä- ja Keski-Euroopassa asuneena on pakko huomauttaa, että vaihtuu ne vuodenajat sielläkin, hyvinkin selvästi. :)

Oikeaan suuntaan aukeavat ovet ovat kyllä suuri plussa Suomessa! Samoin tiskikaappi. Ja se että tiskiharjoja saa joka kaupasta. Ja että lämmitystä voi itse säädellä ja asunnoissa on yleensä suht sopiva lämpötila.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Ei kait se meinaa että kuviteltais että meillä on ainoona maailmassa neljä vuoden aikaa. Mutta ite tykkään miten kauhian erilaisia ne on. Varmasti vaikka Itävallassa on samat fiilikset :)

Flore

Joo näin toki, se on vaan hassu sanonta että "meillä on sentään neljä vuodenaikaa". :) Mutta se on kyllä totta, että silloin kun talvi on, niin moneen muuhun paikkaan verrattuna se on Suomessa harvinaisen miellyttävä - joskin myös sangen pitkä.

mehmeh (Ei varmistettu)

Suosittelisin kaikkia Suomalaisia lähtemään hetkeksi pois Suomesta, nähdäkseen mitä Suomi on. Ja tämä ei tarkoita viikon lomaa kanarialla. Tärkeintä on, että kokeilee, millaista on kun ympärillä on ihmisiä muualta maailmasta (keskieurooppaa ei lasketa)
Itse en koe mollaavani Suomea. Silti minulta kysyttiin usein "Miksi sä vihaat sun maata?" Ajattelin, että herranjumala, en tietenkään. Ja sitten pidemmällä aikavälillä olen tullut päätökseen, että juuri se itseironia ja "viha" on oikeesti tosi kova vahvuus. Mitään muuta en Suomesta kaipaa niin paljon, kuin tästä kumpuavaa huumoria.
Kauan poissa asuneena mielestäni nuo stereotypiat ovat laajassa skaalassa hyvin totta (jossei palkkoja tai asiakaspalvelua lasketa - Suomessa on jäätävän hyvät palkat ja asiakaspalvelu erinomaista)
Kolikolla on myös kääntöpuoli. Suomessa kaikki on niiiiin boring kaikkien mielestä, mutta ulkomailla voidaan ollaan sitten niin polleena :D Kun meillä osataan rakentaa ne portaat suoraan ja kaiteet löytyy joka nyppylästä! (plussia!! :))
Ihanaa, että meillä ei olla oman maamme kanssa turhan niuhoja. Minulta on myös kysytty, miten meillä voi olla voipaketissa suomenlippu?? Kun sehän on kansallinen symboli?? . . . Monissa maissa ( paitsi jenkit, jotka lätkii omiaan joka puolelle) kuuluu kumartaa lippuakin. Mitään valtiollisia symboleita ei saa näkyä mainoksissa tai kaupallisessa toiminnassa, eikä niitä kuulu pitää päällään halventavasti (vyötäröstä alaspäin)

Ja vielä lisäisin plussaksi Suomalaisen kraanaveden. Inhoan elämää ilman sitä. Kyllä lomalla jaksaisi raahata rappusia muutaman kymmenen litraa juomavettä kotiin, mutta ei arkena.

ImaB (Ei varmistettu)

Samaa mieltä mehmehin kanssa. Erityisesti asiakaspalvelu, palkat (vaikkakin verottaja vie osansa) erittäin hyviä, työajoissa ja oloissa joustoa.
Ja kraanavettä kaipaan. Juomiseen ja sitä että tulee takuuvarmasti lämmintä vettä suihkuun. Lakanat ja astiakaapin tuon Suomesta :)
Vasta reilun parin vuoden kokemuksella keski-Euroopassa on kyllä paljon paskempi sää kuin Suomessa keskimäärin. Aurinko paistaa vähemmän kesälläkin, talvi on keskimäärin yksi ikuinen marraskuu jolloin ihmiset pelkää kuolemakseen lunta ja ajavat jarrut päällä 70km tuntinopeudella, koko liikenne joka (!) kerta (ei vain talven ekan kunnon pyryn jälkeen) täysin sekaisin - ennustettaessa 10cm+ lumisadetta kauempaa päivittäin tulevat työkaverit pakkaa eväät ja peitot mukaan jos vaikka joutuu nukkumaan yönsä autossa kun liikenne pysähtyy täysin. Täälläkin on pimeää joulukuussa melkein yhtä paljon kuin Suomessa, ja päivät ovat syksystä kevääseen pääasiassa oman lajinsa 50 shades of grey. Suomessa sentään lunta johon osataan suhtautua ja joka tuo valoa!!
Suomalaiset ei turhia kiertele eikä kaartele vaan suoraan asiaan - mutta ei sekään autuaaksi tee, monella vielä opettelemista monikulttuurisuuden ymmärtämisessä ja kunnioittamisessa.
Kyllä ainakin Helsingissä tapahtuu paljon ja koko ajan. Täällä kun tuntuu että joka nuoren unelma tulla pankkiiriksi tai lakimieheksi, eikä sellainen ole omiaan muodostamaan kovin sykkivää ja monipuolista kaupunkikulttuuria.

HelloAochi

Saanko mä valittaa, kun oon vaan puoliksi suomalainen?

 

Myrttinen (Ei varmistettu)

Itse kaipaan reiällisten pussilakanoiden ja astiankuivauskaappien lisäksi kunnon hypermarketteja, cittareita ja prismoja. Siis niistä saa MITÄ VAAN. Yksi kauppa, jossa on huikea valikoima ruokaa, kodin tekstiilejä, elektroniikkaa, vaatteita, leluja, urheilutarvikkeita... Ja näitä hypermarketteja löytyy verrattain pienistäkin paikoista, joissa asukkaita on vain ~15 000. Tällä hetkellä asun ulkomailla reilun 100 000 asukkaan kaupungissa, eikä mitään tällaista ole tarjolla, kaikki marketit ovat jopa normaalia s/k-markettia pienempiä. Jos tarvitsisin tyynyliinan, lasin, keittiöpyyhkeen tai vaikka pattereita, pitää talsia johonkin erikoisliikeeseen. Huoh. Hintakin on näissä marketeissa yleensä ihan kohdallaan, ei mitään Harrods/stokka - tasoa.

Tiedä sitten, jos jossain kaupungin ulkopuolella on jotain superhyperiä, mutta Suomessa nämä päivittäisostosparatiisit ovat yleensä myös aika hyvin tavoitettavissa.

HelloAochi

Mä taas inhoan noita jättimarketteja, ja kovasti kaipaan 'erikoisliikkeitä' - siis sitä, että leipä ostetaan leipomosta, hedelmät/vihannekset vihannestorilta ja liha lihakauppiaalta jne. 

 

Musta täällä kaikki maistuu niin muoviselta, niin yyh hypermarkettiruoalta.

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Täällä piti keksiä positiivisa asioita, ei valittaa. :)

HelloAochi

Positiivista.. öö.. ää... ootas.

 

Ilmaisfestarit kesäisin ja se, miltä Töölönlahti näyttää kun tulee junalla Stadiin. (Keksinpäs!)

Myrttinen (Ei varmistettu)

No joo, myönnetään, onhan se ikävää että nuo hypermarketit jyrää alleen pikkuliikkeet eikä pienyrittäjillä ole suuria mahdollisuuksia... Mutta helpottaa suunnattomasti, kun ei tarvitse mennä viiteen eri kauppaan saadakseen mitä tarvii, varsinkin jos pitää muutenkin mennä bussilla kauppaan. Raahaappas siinä sitten kaikkia kamoja kaupasta kauppaan. Joskus on silkkaa luksusta saada kaikki tarvitsemansa yhdestä paikasta.

Varsinkin kun on vasta muuttanut, tämmöinen mahdollisuus olisi ollut kullanarvoinen, ja säästänyt, aikaa, vaivaa, sekä rahaa.

Anniee (Ei varmistettu)

Tasaiset jalkakäytävät.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja niin joo, kauppojen jäätelövalikoimat (ja karkkivalikoimatkin) ovat Suomessa aivan omaa luokkaansa. Aina jaksaa hämmentää, kun lämpimissä maissa kaupoissa on metrin pituinen jäätelölaari jossa on ehkä viittä eri jäätelöä, kun Suomessa, jossa puoli vuotta on jonkinnäköistä talvea, jäätelöaltaat jatkuu useita metrejä, ja valikoimaa löytyy!

Teurastajan vaimo

Suomessa on ihan sairaan hyvää maitoa! :D

MadameM
Matala Aita

Paljon hyvaa tassa on jo listattukin, mulle tuli mieleen ainakin:

Vanhempainvapaat ja kotihoidontuet, ilmainen koulutus, opintotuki ja edullinen paivahoito. Ihanat marjat ja sienet. Toimiva julkinen liikkenne (riippuu tietty mihin vertaa) Kellari- ja vinttikomerot

Musta asiakaspalvelukin on aika usein tosi hyvaa tata nykya, etenkin nuoret naiset ovat jarjestaan ystavallisia ja avuliaita asiakaspalvelijoita.

 

 

 

Laurel Wreath

Viime vuoden ulkomailla asuneena näitä eroja on todellakin alkanut osata arvostaa! Edellämainittujen (tiskikaappi, lämmöneristys, kraanavesi...) lisäksi ainakin nämä:

 

Puhelinliittymät. Kaverit Kanadassa eivät meinanneet uskoa, kun kerroin, että liittymäni kotona maksaa euron kuussa + sen mitä käytän, jolloin loppusumma on yleensä noin 10 euroa. Siellä halvin liittymäpaketti oli n. 20 dollaria kuussa - mutta siihen ei kuulunut esim. caller id:tä tai (kaikki puhelut tulee tuntemattomalla) vastaajaa.

Opiskelijahinnat: juna- ja bussiliput puoleen hintaan ei todellakaan ole Amerikan mantereella mikään normi. Samoin 2,60 euron opiskelijalounasta tuli ikävä...

 

Hilima (Ei varmistettu)

Kierrätys ! Varmasti suurella osalla suomalaisista on ainakin mahdollisuus lajitella lasit, metallit, biojätteet ym. oikeisiin roska-astioihin. Pullojen ja tölkkien panttisysteemi varmistaa, että melkein ne kaikki päätyvät uudelleen käyttöön. Ulkomailla olen huomannut, ettei kierrätys todellakaan ole joka paikassa helppoa tai edes mahdollista, ja sydämeen sattuu heittää niitä kymmeniä vesipulloja (joita joutuu kantamaan, kun sitä vesijohtovettäkään ei voi juoda) sekajätteseen kaiken muun roskan kanssa.

Ep (Ei varmistettu)

Tätä kierrätysjuttua oon kyl miettinyt et sen kyl soisi todella leviävän jokaikiseen maahan. Ite oon niin kierrätysfanaatikko et kyllä sydämestä ottaa kun ajattelee miten ei muissa maissa oo mitään väliä kierrätyksellä, se on ihan sulaa hulluutta mun mielestä.

2 (Ei varmistettu)

Jes, kerrankin osuva kirjoitus!
Oon niin samoilla linjoilla ton asiakaspalvelun suhteen. Olen reissannut paljon ja koen että Suomessa saa täysin kelvollista palvelua moneen muuhun maahan verrattuna!
Ja siitä ainaisesta sään valittamisesta...Asuttuani puoli vuotta lämpimässä maassa tajusin että ei ne palmut, hiekkarannat ja lämmin sää tee ihmistä onnelliseksi. Päinvastoin olen nauttinut syksystä täysin rinnoin! Kaikkeen tottuu, myös siihen lämpimään säähän. Ei sitä jaksa joka päivä ihmetellä.

Lisäksi suomesta löytyy niin monta hyvää asiaa mitä ei aikasemmin arvostanut:
- ilmainen korkeakoulutus (vrt. amerikkalaiset jotka ottavat kymmenien tuhansien lainan)
- ilmainen terveydenhuolto (vrt. usa)
- puhdas ruoka (hui, en halunnut edes ajatella Kiinassa ruoan "puhtautta" jossa salaatinlehdet puhdistettiin niille tarkoitetulla pesuaineella torjunta-aineiden määrän vuoksi)
- luonnon puhtaus ja hiljaisuus (opit arvostamaan sitä kun olet ollut ilman)
- kaupungeissa pääset kävellen tai julkisilla joka paikkaan (vrt. usa jossa joudut aina liikkumaan autolla ja julkisia ei ole ellet asu nykissä)
- voit luottaa ihmisiin! (jos suomessa sovitaan että mennään luonalle tai kahville niin sana myös pidetään- tämä ei ole itsestäänselvyys esim etelä-amerikkalaisten parissa jotka helposti jättävät tapaamisen väliin!)
- ilma on puhdasta (vrt. Kiinan tai usan suurkaupungit joissa ilmansaaste estää näkyvyyden)
- ravintoloissa voit luottaa laskun paikkansa pitävyyteen (ei tarvitse maksaa tippiä eikä myöskään turistiylihintaa)
- monet asiat voi hoitaa netissä kuten laskut jne. (ei itsestään selvyys vaikka muissa länsimaissa kuten usassa jossa hoidetaan asioita shekeillä)

Jotta ymmärtää suomen arvokkuuden suosittelen asumaan pidemmän aikaa ulkomailla! Mulla oli ennen paljon negatiivisempi kuva suomesta mutta tultuani reissaamasta tajusin kuinka hyvin asiat täällä ovat. Arki on arkea joka paikassa mutta lyhyellä turistimatkalla näkee muista maista vain ne positiiviset puolet. Lisäksi sitä on sillon lomalla eikä joudu kokemaan juuri niitä arkisia haasteita. Ja vaikka sitä muuttaiskin toiseen maahan asumaan sitä ei koskaan tule olemaan täysin sen maan kansalainen koska on syntynyt suomessa. Oma kulttuuri (kaikki perinteet, yhteinen historia, kieli, huumori) on jotain mitä kukaan muu ei koskaan ymmärrä täysin.

Minäkintahdonsanoajotain! (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/etkaisaanymuavarte/voi-kamala-kun-taa-suomi-niin-perseesta

Ihana kirjoitus, ja ihania kommentteja! :)
Kyllä minulle on roihahtanut sydämeen iso liekki ja arvostus Suomea kohti, näiden ulkomailla asuttujen vuosien aikana. Aikaisemmin koin Suomen jotenkin puutteellisena ja kaipasin maailmalle.
Nyt 30-v iässä, olen asunut Suomen lisäksi kolmessa eri maassa, ja kyllä se Suomi on hieno maa (vikoineen ja puutteineen)! En kuitenkaan Suomen mollauksestakaan hermostu, ironiaa ja negatiivisuuttakin pitää hieman sietää. Sekin kuuluu Suomeen! Oi mikä ihana oodi tämä postaus onkaan Suomelle!
Sitä siis halusin sanoa, että komppaan kaikkia yllä olevia kirjoituksia! I feel it too! :D

Kommentoi