Pari ajatusta lihavuudesta, mielenterveysongelmista ja syyllistämisestä

Tänään olen ollut aivan tolkuttoman laiska. Niin laiska, että en jaksanut lähteä jo ostamalleni makkaranhaku-tankotanssikoulussapiipahdus-Tallinnanmatkalle, voitteko kuvitella. Jatkan samaa löysäilyä täälläkin siinä mielessä, että tyydyn postaamaan vaan pari linkkiä. Mutta ne linkit ovatkin sitten täyttä asiaa: asenteistamme, ja siitä mikä niissä on vialla.

Heti aamusta ilahdutti Opiskelijoiden Liikuntaliitto – OLL:in ja Syömishäiriöliitto – SYLI ry.:n kannanotto ulkonäön ja estetiikan korostumisesta urheilun ja liikunnan piirissä. Alla pari nostoa, joista en voisi olla enempää samaa mieltä.

”OLL ja Syömishäiriöliitto pitävät huolestuttavana trendiä, jossa laihuus symboloi älyä, elämänhallintataitoja ja kurinalaisuutta, kun taas lihavuus nähdään laiskuutena, tyhmyytenä ja jopa koomisuutena. – – Liikkumattomuus ja fyysinen inaktiivisuus ovat suurimpia kansanterveydellisiä riskejämme, ei lihavuus itsessään. – –

Asiakeskeisissäkin medioissa lihavuudesta ja lihavista ihmisistä puhutaan usein alentavasti. Helposti annetaan ymmärtää, että lihavat ihmiset ovat itsessään terveysriski ja on kaikkien yhteinen velvollisuus saada nämä laihtumaan. – –

“Fyysinen inaktiivisuus on taistelu, johon yhteiskuntamme tulisi laittaa enemmän paukkuja. Laihdutuskulttuurin korostaminen ei ole ratkaisu kansanterveydellisiin ongelmiin. Se pikemminkin vieraannuttaa meidät kehostamme”, jatkaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton varapuheenjohtaja Joonas Kinnunen.”

Nimenomaan näin! Lihavuus ei ole terveellistä, mutta syyllistämisessä ei ole järkeä, eikä siitä ole hyötyä. Sama koskee sekopäistä veuhkaamista ihmisten koosta ja muodosta sekä neuroottista suhtautumista syömiseen. Toinen asia, jossa olisi syytä luopua syyllistämisestä, ja jossa asenteet kaipaavat tuuletusta ovat mielenterveysongelmat.

Illalla ilahdutti tämä sarjakuva siitä, jos kaikista sairauksista ajateltaisiin kuten mielenterveysongelmista:

jos kaikista sairauksista ajateltaisiin kuten mielenterveysongelmista

Kuva nyysitty Riemurasiasta, tekijää en tiedä.

Varsin osuva, vai mitä? On toki vaikeaa asettua toisen asemaan silloin, kun mitään varsinaista vikaa ei näy, ja itse ei ole kokenut samaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sairautta tai ongelmaa ei ole olemassa.

Olin viikonloppuna PT-koulutuksessa. Sieltä jäi mieleen lause suhtautumisesta asiakkaaseen ja tämän tilanteeseen: Älä oleta. Sama on hyvä pitää mielessä ylipäätään kun kohtaa muita ihmisiä, olivat nämä sitten lihavia tai laihoja, tai terveitä tai vähemmän terveitä.

***

Just some links today, but I found these very spot-on.

Kommentit (16)
  1. Alkuperäinen Robot Hugsin sarjakuva tässä: http://www.robot-hugs.com/helpful-advice/ , kuka lie kääntänyt.

    1. Aa, hyvä tietää! Mä mietinkin, että tuo on käännös, kun flunssa ja vatsatauti olivat väärin päin 🙂

  2. Hyvin puhuttu! Noteerasimme postauksen Lilyn Facebookissa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *