Ladataan...
gg and the moon

 - Tätini pyysi minua ja J:tä tyttärensä kummeiksi  – lämmittää ja innostuttaa ihan mielettömästi!

- Idut. Idut olivat kova sana, kun olin 18 ja silloin idätin paljon itse. Kun muutin omilleni, en raaskinut enää ostaa ituja, koska jotenkin minulta jäi aina kolmasosa syömättä, ennen kuin ne menivät vanhaksi. Lisäksi idättäminen on miljoona kertaa edullisempaa, kuin ostaminen, mutta en ole jaksanut nähdä vaivaa. Yksi suurimmista syistä oli se, että muutettuani pois kotoa en omistanut harsoa. Enkä kyllä edelleenkään tiedä mistä sitä ostetaan :D Enkä tosiaan ole tehnyt mitään etsintääkään (olisin esim nyt ehtinyt googlettaa asian, mutta en vain jotenkin tee sitä. Miksi?!). Anyway, idut on jees, parsakaalin idut lemppareita just nyt ja yritän tuoda idättämisen elämääni uudestaan nyt seuraavan vuoden aikana.

- Fjällrävenin talvitakkini. Sain parhaan talvitakkini syntymäpäivälahjaksi vuonna 2012 (vai 2013?) ja se muutti elämäni. En yhtään liioittele. Ennen sitä käytin vuoden päivät ihanaa mustaa nahkatakkiani, enkä nyt ollut mitenkään jäätymäisilläni, mutta en tiennyt, millaista on olla ulkona kylmässä ja täysin rentona ja lämpimänä. Paras asia edelleen ja aloitan käytön, kun lämpötila putoaa alle 10-5 asteen. Jep. I don’t care.

- Sauna.

- Henkinen ja ihan konkreettinen valmistautuminen uuteen vuoteen. Vaihdan lakanat, vien pullot kauppaan ja kierrätettävät jutut niille tarkoitettuihin laatikkoihin. Leikkaan kynnet ja poistan vanhat lakat. Uuden vuoden rituaalissani tarkastelen mennyttä vuotta, annan sille pienen poskipusun ja valmistaudun tulevaan vuoteen kevyin askelin.

- Ystävä, joka tekstaa kaiken kattavan suunnitelman uudenvuoden ruokien tarjoiltaviksi juuri, kun itse päätin ottaa asian suhteen erittäin rennosti.

- Eläimeni ja heidän syntymäpäivät. Viikon sisään koirani Alf täytti uljaat 18 vuotta ja kissamme Jupiter 3. Nyt nämä viidentoista vuoden ikäeron omaavat kamut ovat hengailleet meillä melkein viikon putkeen, kun minulla on vapaata ja voin hengailla kotona.

- La La Land -elokuvan musiikki. Jotenkin on semmoinen olo, että olen tainnut kirjoittaa tästä aiemminkin, mutta olkoon sitten niin. Niin kaunista ja sielua kutkuttelevaa musiikkia, että oksat pois. Parhautta. Juuri nyt toistolla soi The Fools Who Dream. Ylivoimainen suosikkini on Planetarium ja tietysti City of Stars.

- Pinaatti ja punakaali. Innostuin näistä jotenkin suurella intohimolla ja syön melkein päivittäin!

- Lakkaamattomat kynnet. Yleensä pidän punaisia tai muulla värillä värjättyjä kynsiä, mutta joulukuussa olen pitänyt sellaisesta luonnollisesta, värittömästä olotilasta. Harvinaista, mutta ihanaa. Ja tosiaan – lyhyys miellyttää silmää.

- Lämpimän sävyiset jouluvalot.

- Se, että nautin nykyään selleristä – istun ja rouskutan menemään ihan tuoreena! Meni reilu vuosi kovaa ponnistelua ja ällötystä, mutta nyt kuulkaas selleriä kuluu tässä taloudessa.

- (Melkein) opittu tapa siivota keittiö kokkailun jälkeen ennen nukkumaanmenoa. Ei todellakaan onnistu päivittäin, mutta tulee mieleen ja astuu käytäntöön paljon useammin, kuin ennen. Jes. Aamulla on paljon miellyttävämpi olla kotona ja aloittaa päivä!

- Herääminen kirkasvaloherätyskelloon ennen kuin se alkaa soida.

- Pakastimen tyhjentäminen – se on nimittäin edelleen aivan täynnä marjoja. En ole mustaherukoiden suurin ystävä, mutta niitä jää kesältä eniten säilöön. Olen nyt alkanut totuttaa itseäni niiden kirpeään sisukseen ja paksuun kuoreen heittämällä niitä aamupuuroon keittämisen loppuvaiheessa. Smoothiessa herukat ovat ihania, mutta ne omista niin tehokasta blenderiä vielä (ah Vitamix come to me).

 

Jos haluat, seuraa Bloglovinissa tai paina sydäntä! 

 

Ladataan...
gg and the moon

Rakastan uusia alkuja, sellaisia universaaleja elämän taitekohtia, joihin liittyy ripaus taikaa ja jonkinlaista muutosta. Kuten nyt esimerkiksi uusivuosi, mutta myös syksyn alku, uusi työpaikka, kesäloma, maanantai tai ihan vain uusi aamu. Tiedättekö, sellainen fiilis, että voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Fiiliksiä tulevasta taitekohdasta tulee tietysti myös näiden tiettyjen päivien ulkopuolelta, kun vaan on niin syvä tunne siitä, että haluaa jotain muutosta elämään.

Uusivuosi on minulle henkisesti iso ja innostava juttu. Olen tosin lopettanut odotusten laatimisen uudenvuoden aatolle, saati koko uudelle vuodelle, mutta tykkään ottaa aikaa vuoden viimeisinä päivinä, istua itseni kanssa täysin rauhassa ja käydä mielessäni läpi kulunutta vuotta.

Yleensä istun kynttilän valossa joogamatollani, vieressäni vettä tai teetä ja pieni muistivihkoni. Istun selkä suorana, suljen silmät ja hengitän syvään. Sisään ja ulos. Rentoutan hartiat, painan leukaa kevyesti alaspäin, niin sanotusti käännän huomioni sisäänpäin - itseeni. Jos tuntuu hyvältä, meditoin hetken. Sitten otan muistivihkoni ja annan käteni sekä intuitioni viedä, kirjoitan mitä ikinä ajatuksissani on, tyhjennän yleensä melko meluisaa mieltäni. Ja sitten tarkastelen tiettyjä teemoja elämästäni.

Tämä rituaalini auttaa minua juurtumaan nykyhetkeen, hyväksymään ja arvioimaan mennyttä vuotta ja asennoitumaan tulevaan.

1. Kiitollisuus

Ensin yleensä mietin, mistä olen ollut kiitollinen tänä vuonna. Tästä aiheesta aloitan ja siihen myös lopetan – lähinnä siksi, koska kiitollisuuden aiheita on paljon, siihen on helppo tarttua ja päästä vauhtiin, sekä myös päästä sellaiseen syvään flow-tilaan. Ensin pintaan nousee isompia juttuja – ihana parisuhde, uuden oppiminen, kandidaatintutkinnon suorittaminen, eläinteni hyvinvointi, matkustus, hyvä ruoka… ja sitten niitä pienempiä juttuja. Vuodesta toiseen kukkivat orkideat, äidin kutomat lapaset, uusi ihanan tuoksuinen huulirasva.

2. Vuoden tuomat opit

On todella mielenkiintoista kysyä tätä itseltä - mitä olen oppinut tänä vuonna? Itsestäni, ihmisistä ympärilläni, maailmasta, elämästä, toiveistani? Mitä olen oppinut vastoinkäymisistä ja mitä niistä vuoden parhaista hetkistä? Yleensä tässä huomaan joidenkin melko pienten asioiden suuret vaikutukset mieleeni ja käyttäytymiseeni.

3. Mihin olen tyytyväinen ja mitä haluan pitää elämässäni – ja jopa lisätä?

Tämä on ehkä lempikohtani, olenhan auttamaton haaveilija.

Minusta on ihanaa muistella ja miettiä, mitä juttuja olen tehnyt tänä vuonna ja mikä on tuottanut minulle iloa. Mitä haluan tehdä lisää? Tai toisin sanottuna, mille haluan antaa aikaani tässä maailmassa? Vuodesta toiseen pysyvät tietyt jutut mukana – ruoanlaitto, jooga, omien arvojen mukainen elämä, yhteys luontoon. Ja sitten myös ne tietyt, joita rakastan, mutta teen aika vähän – museoissa/näyttelyissä/baletissa/konserteissa käyminen, uusien ravintoloiden testaaminen ja kasvien istutus. Tämän vuoden suurin juttu minulle on kuitenkin ollut blogin aloittaminen ja uskaltaminen julkaista omia tekstejä. Huhuh, olen niin ylpeä itsestäni. Ja tätä haluan tehdä lisää ja enemmän, omilla ehdoilla.

4. Mikä ei ole ollut niin mieluisaa ja mitä asialle voisi tehdä?

Elämään kuuluu aina tiettyjä velvollisuuksia ja asioita, joita ei haluaisi tehdä, mutta syystä tai toisesta täytyy. Joskus on hyvä pysähtyä ja tarkastella näitä: mistä asioista tulee ikävä olo? Entä miksi niitä täytyy tehdä? Yleensä tämän miettiminen joko selkeyttää motivaatiota asian taustalla – esimerkiksi opiskelu saattaa ajoittain ahdistaa, mutta kun muistelee, miksi kouluun on hakenut, esiin nousee myös vahvoja kiitollisuudentunteita. Mitä jos kyseessä on jokin ihminen, joka tuo aina epätoivoisia tunteita, voisiko sille tehdä jotain?

Epämieluisat asiat jakautuvat kahteen ryhmään: asiat, joihin voit itse vaikuttaa ja asiat, joihin et voi. Jotkut asiat ovat sillä lailla kierosti välimaastossa, että ei halua tai uskalla itse vaikuttaa asioihin, vaikka voisi. On helpompi jäädä siihen nykyiseen tilanteeseen, vaikka se ei ihan täysin miellytä.

Mutta yllättävää kyllä, aika moneen asiaan me voimme vaikuttaa. Itsekin sorrun aika ajoin esimerkiksi ajatteluun, että äh, minun on pakko käydä töissä, jotta voin tehdä kivoja juttuja, mutta sitten toisaalta - ensinnäkin saan käydä töissä, saan sieltä helposti lomaa ja voin matkustaa ja muutenkin joustavuus on molemminpuolista, jota arvostan juuri nyt (täältä voi lukea aikaisemman postaukseni urasta ja matkustelun yhdistämisestä). Usein kyse on siis myös tavasta katsoa näitä asioita.

Ja sitten on asioita, joihin ei juuri nyt voi vaikuttaa, mutta pitkällä aikavälillä kyllä – kuten esimerkiksi työpaikka tai vaikka oma kunto. Siksi olisi hyvä hyväksyä nykyinen tilanne ja vähän niin kuin olla sujut sen kanssa, miten asiat nyt ovat ja antaa tilaa muutokselle. On niin eri asia, yrittääkö esimerkiksi elää terveellisemmin koko ajan ajatellen, että on ruma ja laiska lusmu, kuin että oikeasti, ihan oikeasti hyväksyy kehonsa ja siihen johtaneen matkan sellaisena kuin se just nyt on, ja tekee tulevia päätöksiä rakkaudesta käsin. Tämä kuulostaa varmasti joko löpinältä tai itsestäänselvyydeltä (mitä minä olen myös vuosia tiennyt ja ajatellut), mutta koin ja tunsin tämän ensimmäistä kertaa ihan muutama kuukausi sitten ja voi jestas, elämä on niin erilaista ja päätösten teko näistä lähtökohdista paljon miellyttävämpää.

Onko sinulla tiettyjä tapoja, joita toteutat ennen uutta vuotta?

Jos haluat, seuraa Bloglovinissa tai paina sydäntä!

Ladataan...
gg and the moon

Jouluaamu on kirkas ja valoisa.

Ulkona on vielä hiljaisempaa kuin aattona, nouseva aurinko on värjännyt kolme pientä pilveä kirkkaan vaaleanpunaisiksi. Vielä eilen virtaava puro on jäätynyt ja särkyy päälle astuttaessa.

Amerikkalaisittain joulusukasta löytyy appelsiineja ja eilisestä perunamuusista loihditaan rieskoja. Olen iloinen, että muistin ostaa Clipperin marjateetä, sillä ei minun teekään mieli juoda glögiä. Pikkuveli tuli spontaaniksi yöksi, eikä enää pitkine koipineen mahdu nukkumaan sohvalla suorana. Sängyn lämpö tuntuu vielä luissa, istumme sohvalla ja katsomme pian alkuperäisen Grinchin vuodelta 1966. Rakastan sitä Jim Carreyn tähdittämää versiota ja kaksi vuotta sitten meillä oli pieni ja tulinen väittely aiheesta – se on kuulemma aivan huono ja tämä alkuperäinen piirretty versio (joka on muuten 25 minuuttia pitkä lyhyt!) aivan loistava. Ja olihan se totta (paitsi että edelleen rakastan sitä hassua ja uutta Grinchiä). Ja tosiaan, tänään käännytetään pikkuveli myös.

Eilen kokkasin koko päivän, taustalla John McClane ja Hans Gruber kävivät omaa taisteluaan ja käteeni oli eksynyt pari vodka tonicia iltapäiväkahdelta. Vegaaniruokani maistui kaikille, pöydällä olevaa lihaa ei kukaan tainnut koskeakaan. Perheessämme vienosti sanottuna ei ymmärretä suomalaista jouluruokaa, ja rakastan sitä, että voidaan kokata ihan mitä mieli tekee. Yhtenä jouluna tehtiin sushia ja se on edelleen lämpimänä muistoissani. Eilen tein linssipyöryköitä tomaattikastikkeessa, perunamuusia, tulisia kukkakaaleja, sämpylöitä ja valkopapu-yrtti- sekä herne-wasabitahnaa, aasialaista porkkana-punakaali-salaattia ja J teki vielä kunnon Mac and Cheeseä, sekä jälkiruoaksi hasselpähkinäpaloja. Olin aika haikeana etukäteen, sillä äiti on Liettuassa sukulaisten luona, mutta jouluaatosta muodostuikin oikein kiva. Juotiin viiteen pekkaan tonkka viiniä ja katsottiin klassinen, vielä Neuvostoliiton aikana tehty elokuva 12 tuolia, joka on oikeasti tosi hyvä (ja nähty varmasti kymmenen kertaa) :D J googlasi vähän lisää tietoa tästä ja kävi ilmi, että Mel Brooks teki kirjasta oman elokuvan vuosi ennen tätä venäjänkielistä!

Onnellinen, haikea ja semmoinen juuria myöten rentoutunut olo. Ihanaa joulua kaikille <3 

Ladataan...
gg and the moon

Itse hankin täksi jouluksi lahjoja vain J:lle ja pikkuveljelle, muina jouluina olen tehnyt sukulaisille pieniä ruokapaketteja tai jotain muuta itsetehtyä. Tänä vuonna kokosin lahjat melko ajoissa, jo viime viikolla – yleensä ne jäävät juurikin näille viimeisille kolmelle päivälle ennen joulua.

Enenevissä määrin huomaa ihmisten ajautuvan kauemmas kulutushysteerisestä joulusta ja kohti stressittömämpiä juhlapäiviä, mitä itsekin kannatan täysin sydämin. Minua ahdistaa, jos ihmiset tieten tahtoen haluavat hankkia minulle jotain jouluksi ja sitten taas säilön näitä minulle turhia tavaroita, koska en viitsi luopua niistä. Sen takia huokaisin helpotuksesta, kun tänä vuonna päätettiin olla lahjoitta ihan täysin – oma lahjani on joulupöydän ruokien kokkailu, mistä minä myös suunnattomasti nautin (ja saan tehtyä kasvisruokapöydän muilta kysymättä hahaa).

Kuitenkin, jos syystä tai toisesta haluat hankkia lahjan jollekin tärkeälle, mutta et ole ehtinyt ajatellakaan asiaa tai stressi on sumentanut aivosi, tässä muutama ihana idea, joista ainakin itse ilahtuisin ihan suunnattomasti. (Psst, tähän kertyi aika liuta linkkejä, mutta ei ole minkäänlaisia yhteistöitä takana vaan aika lailla monen vuoden käyttö ja rakkaus tuotteita kohtaan!)

1. Rentoutuminen ja semmoinen treatyoself-meininki.

Haaveilen aina lahjakortista hierontaan tai ravintolaan, etenkin, jos ideana on mennä yhdessä testaamaan uutta paikkaa tai vanhaa suosikkia. Lupaus yhteisestä illasta jossain vähän fiinimmässä ravintolassa on toisen huomioimisen parhaimmistoa! Suosittelen erityisesti Gaijinia ja Umeshua Helsingissä.

Lisäksi, jos muistat ystäväsi toivoneen esimerkiksi tankotanssin tai ilmajoogan kokeilua, toteuta se! Tämä on myös aika huokea lahja, mutta varmasti ikimuistoinen.

2. Kutsu kellumaan Float Kallioon

Edellisestä kohdasta päästään tietyn paikan suositteluun. J on vuosia halunnut kokeilla kelluntatankkia, mutta emme ole saaneet aikaiseksi. Nyt kun Float on avattu Helsinkiin ja saanut loistavia arvosteluja, ajattelin toteuttaa vanhan toiveen. Mielestäni parasta on antaa lahjaksi elämyksiä – etenkin, kun ne voi jakaa yhdessä. Float Kalliolla on joulutarjouksena muutama erilainen lahjakortti kelluntatankkiin – itse valitsisin (ja itse asiassa valitsinkin) kaverikellunnan. Ihanaa luksusta alkavaan vuoteen!

3. Kuohuvat ja kuplivat

Lahjanarulla koristeltu suosikkiskumppa on upea pieni joulutervehdys. Jos haluat jotakin alkoholitonta, olen vuosia vannonut Belvoirin seljankukkalimonadin nimeen – kevyt ja raikas, mutta yhtä lailla kupliva vaihtoehto kuohuviinille.

4. Ruokalahjat

Rakkaan ihmisen lempiherkuista koostuva lahja ei voi ikinä mennä pieleen eikä jäädä käyttämättä – suklaa, tee, pähkinät ja kahvi ovat sellaisia yleensä kaikkien makuun sopivia, näiden lisäksi rakastaisin itse esimerkiksi lakritsitaateleita, mulperinmarjoja ja maapähkinävoita.

 

5. Öljyt (+ luonnonkosmetiikka)

Ah, kaikenlaiset öljyt kelpaavat minulle! :D Vartaloöljyt (ikuinen lemppari Weledan Pomegranate- öljy), kasvoöljyt (esim. manteliöljy) ja partaöljyt (esim. Mr Bear Familyn Citrus on aivan taivaallinen). Jos aikaa ja intoa riittää, näitä on kiva sekoitella myös itse! Ruokaöljyistä kurpitsasiemenöljy voisi olla ihana uusi tuttavuus.

Muita tarpeellisia juttuja henkilöstä riippuen voisi olla perus shampoo+hoitoaine, mutta palashampoon muodossa (Flown kehäkukka oli aika kiva), päivävoide (esim. Madaran Pihlaja-kasvovoide) tai ”luonnonkosmetiikan Bepanthen” (Weledan Skin Food).

6. Lautapelit

Meidän kotona pelataan runsaasti lautapelejä ja hyvä lisä valikoimiin on usein ihana yllätys. Näitä on myös kiva joulun jälkeen kierrättää kaveriporukassa tai vaihtoehtoisesti hyvä syy pitää pienet illanistujaiset. Omia lemppareita ovat muun muassa Agricola, Carcassonne ja Ticket to Ride, korttipeleistä Cards against Humanity, Werewolf (tarvii kyllä ihan hitosti pelaajia) ja tietysti Uno; klassikoista Monopoli ja Afrikan tähti/Inkan aarre. Myös jo olemassa oleviin suosikkilautapeleihin on kiva hankkia lisäosia ja sitä kautta saada uutta intoa peliin.

Muista: älä ikinä osta näitä ihmisille, jotka vihaavat pelaamista (tai ovat liian voitonhaluisia haha)!

+1 Oman ajan antaminen

Tietysti on myös kaikki nämä itselle ilmaiset lahjat, kuten lastenhoitoapu tai uusille vanhemmille yhden vapaapäivän suominen, metsäkävelyt sun muut, mutta jotenkin itse toivon, että näitä voisi tehdä vuoden mittaan ilman sen kummempaa syytä, eikä panttailla joululahjaksi. Riippuu tietysti tilanteesta ja ihmissuhteesta, kuitenkin oman ajan antamisella on aina suuren suuri merkitys.

Rentouttavia päiviä ennen joulua, hengitelkää ja kävelkää ulkoilmassa, pus <3

 

Jos haluat, paina sydäntä tai seuraa Bloglovinissa!

 

Pages