The Essential Marilyn Monroe

 

280 kuvaa, 160 ennennäkemätöntä otosta. Milton H. Greene kuvasi 50 sessiota ystävästään Marilyn Monroesta, tuosta valkokankaan jumalattaresta, jota ihailen suuresti. Kirjan kuvien sijainnit vaihtelevat studiosta kotiin ja jopa Monroen häihin. The Essential Marilyn Monroe Milton H. Greene 50 sessions kirja on seitsemäs Marilyniin liittyvä kirja, jonka omistan. Kirja on kuitenkin ensimmäinen, joka tuo Marilynin jopa hieman aavemaisen lähelle. 

Minä olen ala-asteikäisestä lähtien fanittanut Marilyn Monroeta. Kaikki alkoi elokuvasta Piukat Paikat, joka on edelleen yksi suosikeistani. Marilyn on huikea näyttelijä, joka onnistuu komedia roolien lisäksi tekemään myös monisyisempiä näyttelysuorituksia, joista esimerkkinä mainittakoon elokuva Niagara. Marilyn Monroe on suurin elokuvatähti kautta aikojen, mutta kaikessa hänen kauneudessa ja herttaisuudessaan pilee jotakin paljon enemmän. Marilyn on varmasti ollut hyvin moninainen persoona, joka tulee ilmi tämän kirjan henkeäsalpaavan kauniissa kuvissa. 

Ihailen herkkiä, vahvoja, kunnianhimoisia ihmisiä, jotka elävät elämää suurella sydämellä ja intohimolla. Nämä piirteet ja Marilynin häkellyttävä kauneus ovat saaneet minut katsomaan kaikki hänen elokuvansa lukuisia kertoja, saaneet minut lukemaan useita hänestä kirjoitettuja elämänkertoja, katsomaan kaikki mahdolliset dokumentit hänestä ja kaiken kaikkiaan ihailemaan häntä jo yli parikymmentä vuotta. Marilynin lapsuus oli raastavan surullinen. Hänen äiti kärsi mielenterveys ongelmista, isästä ei ollut tietoakaan niinpä Marilynista tuli heittopussi, joka piti saada sijoitettua millon mihinkin vieraaseen perheeseen. Se ei silti estänyt tätä Kalifornia tyttöä haaveilemasta, päinvastoin. Kunnianhimo, joka pistää saavuttamaan uskomattoman suuria asioita ajoi silloisen Norma Jeanin haaveilemaan paremmasta elämästä ja suuresta tähteydestä. ”I used to think ass I looked out on the Hollywood night ’There must be thousands of girls sitting alone like me dreaming of being movie star’. But I’m not going to worry about them. I’m dreaming the hardest.” Ja niin hän todellakin teki!

Marilyn Monroe on kaunis kuin nukke. Esteettisenä ihmisenä rakastan katsella kauniita asioita, esineitä, taidetta, vaatteita ja ihmisiä. Tämä kirja on kuin taidenäyttely, jonka kuvia voin jäädä tuijottamaan pitkäksikin aikaa ja huomaamattani karkottaa todellisuuden ja ajankulun.

Tämä kirja on aika pitkälti kuvakirja, mutta kuitenkin tässä kerrotaan aina hieman kustakin kuvaussessiosta. Tekstien myötä kuviin pääsee syvemmälle. Kauniiden studio kuvien lisäksi lemppareitani ovat myös ulkona otetut otokset, joissa Marilyn tuntuisi olevan aidoimmillaan. Niistä huomaa, että hän luottaa kuvaajaansa.

Minulla on kotona paljon Marilyniin liittyviä asioita, elokuvista sytkäreihin saakka. Olen hamstrannut Marilyn kirjoja verkkokauppojen lisäksi Hollywoodista ja Marilynin kansikuvalla varustettu Life-lehti, joka on kehystettynä olohuoneessamme, lähti matkaani Honolulusta. Matkoilta tuodut asiat tuntuvat vielä hieman erityisemmiltä. Tämän The Essential Marilyn Monroe-kirjan olisin halunnut joulupukilta, mutta valitettavasti pukin apulainen ei ollut kyseistä kirjaa löytänyt. Tammikuisella Lontoon reissullamme bongasin kirjan Harrods tavaratalon kirjaosastolta ja todellakin päätin raahata tiiliskiven painoisen kirjan Suomeen. 

What can I say, Marilyn Monroe on maaginen henkilö, jota tulen varmasti ihailemaan aina.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.