Äidinkielen YO-esseeni

Sain kuulla, että keväällä kirjoittamani äidinkielen YO-essee on päätynyt Ylioppilastekstejä 2014 -kirjaan. Aikamoinen tsägä! Prosentuaalinen todennäköisyys saada tekstinsä kyseiseen teokseen kaikista kirjoittaneista on nimittäin hyvin pieni. Esseehän poiki 50 pistettä. Niille, joille lukiosta on liian pitkä aika, tai sitä ei ole käyty: 60p on maksimi ja arvostelu menee viiden pisteen välein. Luin sen nyt ensimmäistä kertaa sitten kirjoitussalista poistumisen, ja sain kyllä melkoiset naurut! :D Voisin itseasiassa ruveta pakinoijaksi tai huumorikirjailijaksi nyt näin tarkemmin ajatellen. Ja kun kerran tekstin itselleni sain, niin miksenpä julkaisi sitä täälläkin, kun aihekin on niin osuva.

Tehtävänanto: "Onko kehosta tullut harrastus?"

Tässä allekirjoittaneen, nähtävästi silloisen "fitnessbloggaajan", aatteita aiheesta:

"Harrastuksena oma kroppa

"Ei duunii, ei tuloksii", sanoo Musta Barbaari. Siinä missä fitnessmallit ja kehonrakentajat hankkivat elantonsa olemalla tikissä, on kropan kehittämisestä tullut nyt myös peruspirkkojen ja -pertsojen täyspäiväinen harrastus. Kova treenaaminen ja terveellisen ruokavalion noudattaminen on juuri nyt niin in, että voidaan puhua jo suoranaisesta fittibuumista. Kuntosalit täyttyvät, ja ruokakauppojen maitorahkahyllyt ammottavat tyhjyyttään. Ottamatta huomioon alussa mainitun, stadin revityimmän lakun, hittibiisiä, milloin ja mistä tämä kansanvillitys on saanut alkunsa?

Kauneusihanteet ovat muuttuneet viime vuosikymmenten aikana suhteellisen radikaalisti. Kun timmillä kropalla aiemmin tarkoitettiin miesten kohdalla sitä, että he vetivät ikänsä verran leukoja, ja naisten kohdalla sitä, että tahdoinvoima riitti herkuista erossapysymiseen, niin nykyään puhutaan maastavedon maksimeista, forkuista, epäkkäistä ja superseteistä. Mimmeillä penkistä tulee nousta vähintään saman verran kuin naapurin Masalla, mikä taas puskee Masaa treenaamaan vielä vain kovempaa. Eihän kukaan nyt naiselle halua kakkoseksi jäädä. Ainakaan Masa, jolla on Mäntyharjun revityimmän jätkän status. Nykyajan kauneusihanteiden myötäily vie enemmän aikaa ja vaivaa kuin koskaan aikaisemmin, mistä johtuen aktiviteettia riittää aina harrastukseksi asti. Treenattu toki on aina, mutta tähän harrastukseen kuuluu hikoilun lisäksi myös tarkan ja terveellisen ruokavalion noudattaminen. Kun ei olla treenaamassa, ollaan purkittamassa tulevan viikon lounaita tai laskemassa päivän kaloreita. Kaikkea tätä toimintaa tukee vielä kannustusta ja vinkkejä antava kehoyhteisö, jonne jokainen haluaa käydä päivittämässä uusimman kehityskuvan hauiksestaan. Hämmästyttävän koukuttava harrastus on syntynyt.

Syvällisempi merkitys sille, miksi ylipäätään annamme ulkokuorelle niin naurettavan suuren merkityksen, voisi löytyä vaikkapa evoluutioteoriasta. Aikamme suosii mediaa myöten kehoonsa ja ulkonäköönsä panostavia tyyppejä. Tikissä olevat yksilöt pääsevät toki helpommin lisääntymispuuhiin, mutta ei kelpo kuori haitaksi koidu työmarkkinoillakaan. Hyvällä sydämellä saat ehkä ystäviä, mutta mannerlaattalihaksilla suosiota ja huomiota, mihin menestyminenkin suurilta osin perustuu. Lisäksi evoluutio suosii treenaavia tyyppejä mm. hyvän terveyden ja pitkän iän vuoksi. Harvoin vahvaa kroppaa on myöskään rakennettu heikolla mielenlujuudella, mikä kertoo henkisestä selviytymiskyvystä. Evoluutioteoriassa sopivuutta nimitetäänkin osuvasti sanalla fitness. Sattumaako? Tuskinpa.

Toisaalta voidaan ajatella, suosiiko nykyaika korostetun paljon pelkkää ulkokuorta? Mikäli edellä mainittu evoluutio etenee treenaajia suosien, rajaako se kaikki fiksut kirjojen ääressä viihtyvät nörtit pois? Kuka pelastaa maailman, kun tietokannat tuhoutuvat? Ei ainakaan Masan kyykätty takamus. Kun ulkokuoreen panostetaan liikaa, saattaa sisäisen puolen kehitys jäädä kakkoseksi. Kehoharrastuksen kääntöpuolia on myös se, että touhu saattaa joillain mennä överiksi, mikä voi näkyä muun muassa syömishäiriöinä ja liikuntariippuvuuksina. Pianonsoitto harvalla etenee sairaalloiseksi, joten on aiheellistakin kyseenalaistaa omaa kehoa harrastuksena. Onko normaalia harrastaa hyvältä näyttämistä, kun kauneus on katoavaista?

Tähän meille vastauksen antaa media. Kyllä on, ja kaikkien kuuluisi sitä tehdä, jos ei päivätyökseen kuten mainosten mallit, niin ainakin harrastuksena. Kuten arvata saattaa, ihmisten kiinnostuksella treenaamiseen ja oikeaan ruokavalioon tahkotaan suuret summat rahaa. Omaa kehoharrastustaan voi tuoda ilmi kuuntelemalla raudannostoräppiä ja pukeutumalla lähes sata euroa maksaviin lihaksikkaita muotoja korostaviin fitnesshousuihin, jotka jokaisen kyykkykuningattaren tulisi omistaa. Treenaajille tämä on vain osa harrastusta, mutta firmoille ja artisteille oikea rahakaivo. Trendikkäillä ilmiöillä on helppo rahastaa, sen tietää myös allekirjoittanut, joka hankkii leipänsä pitämällä blogia aiheesta keho. Joillekin se siis voi olla rakkaan harrastuksen lisäksi myös ansaitsemiskeino.

Ulkonäkökeskeinen treenaaminen voi tuntua pinnalliselta, mutta ainakin itselläni siihen liittyy paljon muutakin kuin timmi kroppa. On vain sanoinkuvailemattoman hienoa tuntea itsensä vahvaksi ja terveeksi. On hienoa tietää, että kaikki mitä peilistä näkyy, on kovan työn ja omistautumisen tulosta. On hienoa heittää painava matkalaukku hattuhyllylle junassa, kun ensin ympärillä olevat miehet ovat tarjonneet apuaan. Kehoharrastuksen voi kokea myös eräänlaisena itsensäilmaisuna ja taiteenmuotona. On aika siistiä muuttaa kehoaan haluamaansa suuntaan päivittäisillä valinnoillaan. Musta Barbaarin sanoin "Mun kroppa on taulu, käsipaino pensseli."

Johtuipa se kauneusihanteista, ulkonäköpaineista, median vaikutuksesta tai kuluttajien huijaamisesta, fakta on, että kehosta on tullut monille harrastus. Onko tämä sitten huono asia? Tuntuu, että se on huono asia pelkästää niiden mielestä, joilta penkistä nousee hädin tuskin oma takamus. Enpä heti keksi toista harrastusta, joka taistelisi yhtä tehokkaasti vaikkapa työkyvyttömyyttä, liikalihavuutta ja sairaalakuluja vastaan, kun asiaa halutaan tarkastella yhteiskunnallisesta vinkkelistä. Masan krapulakin on vaihtunut lihaskivuksi, ja se on minusta enemmän kuin hieno juttu."

Juuh, taidankin tästä jatkaa sunnuntaiaamuani iskemällä salille. Nyt kun täällä ei enää kuole kuumuuteen, niin alkaa jo tehdä mieli ruveta hikoilemaan! Onnea vaan syksyn kirjoituksiin niille, joilla se on nyt hoidettavana!

Kommentit

aukku (Ei varmistettu)

aivan mahtavaa, kaisa! :)

Kaisa Merelä

Kiitti! :)

Jade (Ei varmistettu) http://jadessway.blogspot.fi

Voi apua, ihan mahtava essee! Minkä muuten sait lopulta arvosanaksi? :) itseä tässä vähän kauhistuttaa kevään äikän kirjoitukset tuollaisten jälkeen.. :D

Kaisa Merelä

Kiitos! :) Loppuarvosana jääköön salaisuudeksi ;) Ei kannata vertailla itseään muihin, mitä äikän esseisiin tulee. Tosi erilaisilla esseillä voi päästä hyville pisteille! Ja kannattaa valita vaan aihe, josta on vahva mielipide jo olemassa. :) Tsemppiä!!

Nea (Ei varmistettu)

ihan huikee teksti, ihan mahtava!! :)

Kaisa Merelä

Kiitos Nea! :)

Sofia (Ei varmistettu)

ihanaa et essessäs on mainittu meijän pikkukylä!! :D piti lukea muutaman kerran uudestaa ku en meinannu uskoa että lukeeko siinä tosiaan noin

Kaisa Merelä

Haha, mahtavaa :D

Rousku (Ei varmistettu)

Hii, miäki sain miun esseen toho kirjaa :D

Kaisa Merelä

Loistavaa! Millä sivulla esseesi on? Haluan lukea sen :P

Tanja (Ei varmistettu)

Ihmettelen yhtä asiaa... Mikset saanut täysiä pisteitä! :D Loistoteksti!

Kaisa Merelä

Haha ;D Kiitos!

Enna (Ei varmistettu)

Miten sait tietää, et sun teksti pääty tonne?:D Ilmotettiinko siitä sulle?

Kaisa Merelä

Juu! :) Postissa tuli kirja kans.

timsu (Ei varmistettu)

Ihan järjettömän hyvä toi sun essee! En kyl ihmettele et pääs toho kirjaa... Nyt tuli itelle sellane olo ettei tuu selvii kirjotuksist vaik niihi on viel aikaa ku kakkone oon. Mut joo tosi nappiin osuva kirjotus!

Kaisa Merelä

Kiitos paljon! :) Lohdutukseksi voin sanoa, että koko lukion ajan ja oikeastaan vielä abivuodenkin ajan luin 50-60p esseitä ihan kauhuissaan ja ajattelin tähtääväni johonkin 40 pisteeseen. Mutta siellä sitä sitten salissa asennoituu pistämään omaa parastaan kun löytää kivan aiheen. Ei kannata verrata liikaa muihin, tosi erilaisilla esseillä voi päästä hyville pisteille :)

Eve (Ei varmistettu)

ai juku miten hyvä kirjotus :D ihana piristysruiske tänne kirjavuorten keskelle ja kaikille meille, joiden sosiaalinen elämä alkaa palata takaisin normaaliin ehkä sitten syyskuun lopulla... kiitos! :)

Kaisa Merelä

Kiitos, loistavaa että sain piristettyä! :D Tsemppiä hurjasti!

Pipsa (Ei varmistettu) http://terveenhyvaa.blogspot.com

Huisin hyvä pakinaessee, Kaisa! Ihmettelen tota 50 pinnaa - miten tuimia peruspirkkoja siellä yo-lautakunnassa oikein istuukaan? Olisit ansainnut paremmat pojot!

Kaisa Merelä

Kiitti Pipsa :) Ei tainnut sensorit olla salil eka salil vika ;)

Josku (Ei varmistettu)

Loistava ja kekseliäs essee! :)

Kaisa Merelä

Kiitosta!

Riikka (Ei varmistettu)

Hieno teksti! :) waude.

Kaisa Merelä

Kiitos! :)

Pumpuli
Pumpulielämää

Moi,
Tunnustaudun olemaan yksi heistä, jotka siten kesäkuun ovat jättäneet blogisi ja monen muun, jopa omanikin, melkein täysin lukematta. Olisiko nyt tänäaamuna sitten ollut riittävän monta sadepäivää takana, että aamupalan seuraksi valitsin sinun blogisi. Ja kuinka ihana oli lukea kuin omia ajatuksiaan! Mutta jonkun toisen päästä. :O
Tiedätkö, Flow 2013 bongasin sinut sieltä, mutta en uskaltanut juttusille. Ja koska vieläkin muistan tilanteen niin hyvin, se kertonee kuinka paljon vähän harmitta etten noin kivan ja fiksun näköselle pirkolle käynyt sanomassa edes moi ja luen sun blogia, pidän kovasti. Olen siis seurannut tekstejäsi erittäin säännöllisesti (..lukuunottamatta tätä kesää... ) siitä kaurapuuro-kirjoituksesta, jolloin bannerinasi oli vielä pitkähiuksinen, hölkkävä tyttö. Syy, miksi blogisi on niin koukuttava ollut, hyvän kirjoitustaitosi lisäksi, on että kehomme ja ajatuksemme siitä on menneet täysin samaa rataa. Urheilusta innostunut, protskupirtelöistä ja alhaisesta rasvaprosentista cross fittiin ja sen ihanteisiin, kunnes olemme nyt molemmat ymmärtäneet mennä juuri niinkun päässä tuntuu ja olla juuri sen näköinen, mikä kehossa tuntuu hyvältä! LIve a little! Tuo Kukka Laakso on kiteyttänyt asian hyvin.
Kiitos blogistasi!

Kaisa Merelä

Voi, ihanaa kuulla että pääsin osaksi aamupalaasi! :) Ymmärrän täysin, välillä näen itsekin tyyppejä, joita arvostan, "seuraan", tai joista muuten vaan tykkään, mutta jokin estää menemästä sanomaan sitä. Kaipa tässä saa syyttää vähän suomalaisuuttaan… :D

Tosi mahtavaa kuulla, että olet viihtynyt blogin seurassa niin kauan! Ja oikeassa olet. Eletään parasta elämä, juuri nyt :)

anniina (Ei varmistettu)

Paljon oivaltavia ja nokkelia pointteja, ja erittäin viihdyttävää luettavaa! Tosin aika paljon on varmasti samaa, mitä muissakin esseissä (väistämätöntä) ja parissa kohdassa liialliset slangisanat ja puhekielisyys särähtivät ainakin minulla korvaan. Olisi mielenkiintoista kuulla, että saitko opettajalta mitään palautetta, tai mistä itse luulet pisteidesi tulleen (ja vaikka 50 pistettä on järjettömän hyvä suoritus, mitä luulet, miksi teksti ei yltänyt täysiin pinnoihin)?
Kaiken kaikkeaan erittäin hyvä teksti, vau!

Kaisa Merelä

Kiitos! :) Pisteytyksen yksityiskohtia en sen tarkemmin tiedä.

Essi (Ei varmistettu) http://pienitreeni.blogspot.fi/

Mahtava essee: kevyt, hyväntuulinen ja samalla pohtiva ja oivaltava! Itse en uskaltanut aiheesta alkaa vääntämään viime keväänä ja onneksi en, koska noin kekseliästä esseetä en olisi pystynyt aiheesta rakentamaan. Hyvähyvä!:)

Kaisa Merelä

Niinhän se on että aihe kannattaa valita siitä heräävien ajatusten perusteella :) Kiitos paljon!!

EllaE
Ella Elers

Herranen jestas miten loistavasti kirjoitettu!!! Mä taisin just rakastua suhun!

Ihana, miten kirjotit ihan pokkana täysin omalla tyylillä, nyt mä ymmärrän miks mun liibalaa täydellinen kielioppi - essee sai sillon aikoinaan niin kehnot pisteet :D Tässä on sitä ytyä ja jytyä

Lähetän halin!

Kaisa Merelä

Haha, ihanaa! :D jos YO-esseellä voi saada jonkun rakastumaan niin kaipa se kynä jotenkin kädessä sitten pysyy ;)

Mulla on kyllä kirjoittamisen suhteen sellainen juttu, etten oikein osaa kirjoittaa "muiden tekstejä" vaan aina kirjoitan omalla tyylillä, muuten tekstiä ei synny. Tämän takia en oikein osaisi kuvitella itseäni toimittajana tai vastaavana… :D

Kiitos kovasti! :)

Mahtava kirjoitus ja onneksi olkoon :)!!

Katariina (Ei varmistettu)

Tuolla kirjoituksella olisit kyllä ansainnu ne kaikki 60 pistettä! :) aivan mahtava teksti, ei voi muut sanoo. Voiku osais itekkin kirjotella noin hyvin.. Kauhulla jo ajattelee vuoden päästä tulevia yo-kirjotuksia kun nykyään edelleen äidinkielen esseet on pahin vihollinen.

Roosa (Ei varmistettu)

Äikän tunnilla ollaankin ruodittu paljon juuri sun tekstiä, kun siinä kirjoitustyyli on niin muista poikkeavaa! Mutta hieman sinua maanpinnalle tuodakseni voin sanoa, että todennäköisyys oman kirjoituksen päätyminen tuohon teokseen ei ole niin pieni mitä luullaan, koska vain muutamat maamme lukiot ovat niitä joista poimitaan esseet ja tekstitaidot kirjaan:)

venla (Ei varmistettu)

haha uskomatonta!!! ruodittiin tota sun esseetä äikän kertauskurssilla ja arvasin että se on sun! oli pakko googlettaa ja oikeessa olin:D huomenna oma koitos!

Kaisa Merelä

Haha mahtavaa! :D Toivottavasti meni hyvin kirjoitukset :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.