Ajatuksia elämän tarkoituksesta

Bloggaamisessa on eräs aika ärsyttävä piirre. Juuri ne asiat ja tapahtumat elämässä, jotka jälkeen päin synnyttävät ajatuksia ja joista haluaa kirjoittaa postauksen, ovat usein juuri ne asiat, joita ei sen erityisemmin keskittynyt kuvaamaan. En tiedä kumpi on syy ja kumpi seuraus...

Eilen ajaa hurauttelimme Taidekeskus Salmelaan. Keli oli kuin morsian. Ei tosin sellainen sekunnissa mieltään muuttava ja "parempi ois luultavasti Pattayalla", vaan lempeä ja iloinen morsian.

Paikka on kuin luotu kuvattavaksi, mutta toisaalta se on ehkä vähän enemmän luotu koettavaksi. Siksi minulla on niinkin täydellisestä paikasta tallessa vain muutama puhelimella räpsitty otos tätä postausta varten. Siispä, menkää ja kokekaa. Vielä tämän kesän aikana!

Salmela on Mäntyharjussa sijaitseva kesäparatiisi. Siellä on helppo hengittää ja silmä lepää niin taiteessa kuin luonnon maisemissakin. Siellä tuntee jostain syystä aina olevansa asioiden ytimessä. Kuinka tunnelma voikaan yhtä aikaa olla pysähtynyt ja virkeä. Ajatuksia herättävä ja rauhoittava. Luksus keskellä landea.

Kaikki on hyvin, siellä ymmärtää. Ympärillä olevalla taiteella on anteeksiantava vaikutus, ja yhtäkkiä muistaa elämän monivivahteisuuden olevan oikeastaan se juttu. Ei suinkaan ikuisen onnen ja ilon. Tämä pitää jostain syystä aina muistaa uudelleen ja uudelleen...

Viime kesänä kävin Salmelassa ehkä alakuloisempana kuin koskaan, tänä kesänä ehkä tyytyväisempänä kuin koskaan. Molemmilla kerroilla lähdin hämmentävän samanlaisilla fiiliksillä pois. Rauhaa ja merkityksellisyyttä, onnesta riippumatta.

Erityisen lämmöllä eiliseltä reissulta muistuu eräs pieni isoikkunainen mökkeröinen. Se oli sisältä täysin valkeaksi maalattu ja kalusteina oli vain muutama keinutuoli, pieni pöytä ja iso avoin kirja. Kirjaan sai raapustella ajatuksiaan elämästä ja sen tarkoituksesta.

Hieroin käsiäni yhteen ja aloin selata, mitä kaikkea ne täällä käyvät ihmiset tässä mökkeröisessä mahtavatkaan ajatella. Oli ihan hiljaista, ulkonta kuului vain puiden havinaa ja me olimme mökissä kaksin. Lueskelin ääneen sieltä täältä:

"Elämä on nautinnon ja epäitsekkään elämisen tasapainoilua"

"Elämän tarkoitus on biologinen. Ihmisellä on tarkoitus siihen asti, kun hän on lisääntynyt"

"Elämässä ei tarvitse tehdä enempää kuin pystyy"

"Prada, Gucci, Louis Vuitton"

"Ilo, intohimo, rauha, viisaus" (oma lemppari!)

"Elämällä ei ole yhtä tarkoitusta. Jokainen luo sen itse"

"Elämän tarkoitus on nauttia siitä!"

"Miettikää työ elämän tarkoitusta, myö eletään sitä!"

"Rakastaa"

"Elämän tarkoitus on leikkiä leluilla ja pitää hauskaa"

"Elämän tarkoitus on kesä"

"Elämän tarkoitus on taiteen kartoitus"

"Elämän tarkoitus on murheen karkoitus"

Kylläpä jäikin paljon lauseita mieleen jopa ihan sanasta sanaan! Kenenkään mielestä elämästä stressaaminen ei tuntunut olevan elämän tarkoitus. Tai työt tai kiiruhtaminen tai muiden kadehtiminen. Elämän tarkoitus ei myöskään ollut rikastua tai menestyä, mikäli oli sitä kirjaa uskominen. Olisin mielelläni ostanut siitä kopion!

Ja tietenkin lopuksi kannettiin mekin kortemme ajatusten kekoon oikein kuusin kappalein. Yritin vaihdella käsialaa. Heh, huono yritys.

Kuitenkin noita kirjoitellessamme mietiskeltiin, että ei sillä elämällä oikeastaan tarkoitusta ole. Vai onko elämän tarkoitus se, että voimme miettiä sen tarkoitusta? Että saamme jotain tekemistä ja ajateltavaa? Miksi ihminen haluaa kaikelle tarkoituksen ja syyn, jotta viitsii tehdä sen? Eikö täällä pallolla voi tallustaa ihan vain "huvin ja urheilun vuoksi"?

Kommentit

Norsu (Ei varmistettu)

Ihanaa et quottaat Paperi T:tä taidekeskuksen kirjaan

Riikka (Ei varmistettu) http://allthetastesoflife.blogspot.fi

Elämälle on tvarmaan monta tarkoitusta,mutta itse uskon että tarkoitus on nauttia ja rakastaa & tulla rakastetuksi; joku nauttii urheilusta, toinen (kuten minä:D) hyvästä ruuasta, kolmas matkustamisesta ja niin edelleen. Rakastetuksi tuleminen on maailman ihanin tunne, joten kai sitä kaikki alitajuntaisesti tavoittelevat. En mä muuta syytä keksi meidän olemassa ololle, Tai ainakaan muuhun en halua uskoa. Tai siis tarkoitan, että mieluummin kaunista ja hyvää, kuin rumaa ja pahaa, eikö? Tulipa sekainen kommentti, mutta onnellisena on hankala pitää kiinni punaisesta langasta :D allthetastesoflife.blogspot.fi

E (Ei varmistettu)

“If the whole universe has no meaning, we should never have found out that it has no meaning: just as, if there were no light in the universe and therefore no creatures with eyes, we should never know it was dark. Dark would be without meaning.” -C.S.Lewis

<3

ulla (Ei varmistettu)

Sattuipa sopivasti, kun välilehdessä on vielä auki toissapäiväinen googletus "mistä elämälle tarkoitus". Kun eilen olin maailmantuskastani hieman selvinnyt, aloin miettiä, että elämän tarkoituksen tai tarkoituksettomuuden rupeaa aina kyseenalaistamaan masentuneina aikoina. Ollessani iloinen ja onnellinen (tai ihan vaan ei-masis) en koe tarvetta pohtia elämän tarkoitusta, se tuntuu silloin niin triviaalilta. Tällöin voisin vastata samalla tavalla kuin tuonne Salmelan kirjaankin oli kirjoitettu. Toivon siis, ettei mun taas vähään aikaan tarttis miettiä elämän pointtia :)

Ajatuksen kanssa

Hmm, mistä teitä nuoria ja fiksuja tulee?
Lueskelen silloin tällöin blogiasi ja mun mielestä ihan hauskoja oivalluksia sulla - vanhemman oloisia oivalluksia.
Sama juttu eräässä toisessa blogissa: Kirjoittaja on nuori, mutta jotenkin silti niin fiksun ja filosofisen kuuloinen.

Mistä teitä (meitä?) tulee?

Vai onko se vaan tää sosiaalisenmedian ja yhteiskunnan paine, joka saa meidät nuoretkin havittelemaan ennen aikaista aikuisuutta? Milloin meistä kaksikymppisistä tuli niin filosofisia? :D

Ei mulla muuta.

Eliisa (Ei varmistettu) http://strikeeout.blogspot.fi

Hieno postaus! Olen jo kauemmin seurannut blogiasi, ja huomannut mielenkiintoisia asioita. On ollut mukava seurata blogisi muuttumista, ja itse olen nähnyt sen aina vain positiivisena asiana. Vaikka aluksi on tuntunut siltä, että joitain vanhoja juttujasi olen jäänyt kaipaamaan, myöhemmin olen kuitenkin huomannut, että aina on tullut paljon uusia erilaisia ja yhtä mielenkiinoisia juttuja tilalle. Kiitos siitä! Osaat aina jotenkin säväyttää ;) Pitää ehdottomasti päästä joskus vierailemaan tuolla taidekeskuksessa!

Jyyli
Spice 'n' Shine

Mulle tuli eilen vanhempi mies ABC:n edessä kysymään, tiedänkö, mikä on elämän tarkoitus. Kuulemma vapaus, johdatus ja kutsumus.

Vapauden ja kutsumuksen allekirjoitin, johdatusta en - ainakaan miehen tarkoittamalla tavalla. Aloin kuitenkin ajatella asiaa. Ehkä meitä kaikkia johdattaa jokin, mutta johdattaja voi olla kaikilla eri. Ainut johdattaja ei ole Jumala. Sitten keskustelu lähtikin jo niille raiteille, että mulla nousi savu korvista. Miehen ja naisen rooli, avioliitto ja sitä rataa.

Mutta vaikka mielessä pyörikin ei-niin-positiivisia ajatuksia miestä kohtaan, jäi se ensimmäinen lause pyörimään päähäni. Vapaus, johdatus ja kutsumus - ei huono elämän tarkoitus.

Herminica (Ei varmistettu) http://lolimte.blogspot.com

Kaisa, tää oli ihana. Tuli juuri oikeeseen saumaan nimimerkillä, mulla on kesäukemisena yöpöydällä David papineaun kirja Filosofia. Pohtiminen... en meinaa keksi mitään parempaa tapaa viettää näitä kesäöitä sillon kun tuntuu, että nukkuminen ei ole se juttu. :)

http://lolimte.blogspot.com

sinaviola

Ihania mietintöjä, hymyilyttää :)

Kommentoi