Arjen ylitsepääsemättömyys ja ajoittainen perseys

Tiedättekö minkälainen ihminen mä olen? Sellainen, että kun on aivan hirveästi tehtävää, heittäydyn "en tee mitään" -asenteeseen ja kuvittelen, että to do -lista siitä pikkuhiljaa kuihtuu itsestään ja kaikki on taas hyvin ja rennosti.

Hassu fakta on se, että se itseasiassa kuihtuukin. Harrastin tätä lukioaikaan aika paljon. Ainut vaan että lopulta sitä huomaa, että olisi asiat kai voinut paremminkin hoitaa. Sitten kärsii omatunto ja itseluottamus.

Tiedostan ongelmani, mahtavaa. Tänä ihanana tammikuuna olen löytänyt myös keinon, jolla työstää sitä. Olen alkanut pitää onnistumispäiväkirjaa. (Varoitan jo tässä vaiheessa kyseisen metodin naurettavuudesta.)

iPhonen Notes -osio vaan auki ja siihen päivämäärä. Päivämäärän alapuolelle saan joka ilta naputella ranskalaisilla viivoilla kaikki ne ärsyttävät tai muuten vaan pienen epämukavuusalueelle astumisen vaatineet ryhtymiset sen päivän aikana. Kuinka palkitsevaa!

Hulluintahan on se, että tämä idioottimaisen behavioristinen palkitsemissysteemi toimii. Ei ollut Palvov koirineen mikään tyhmä jätkä. Monet kerrat olen tuijottanut pölypalloa ja miettinyt kaivanko imurin vai en. Mutta jumaleissön jos siitä yhden ranskalaisen viivan saa onnistumispäiväkirjaan niin kyllä alkoi imuri laulaa niin että astianpesukoneen täyttökin hoitui samassa rytäkässä. Kaksi viivaa!

Tässä vähän otteita:

14.1.2016
- kävelin kouluun
- tiskasin koululla toisten käyttämiä tiskialtaassa lilluvia kahvikuppeja tekemättä siitä numeroa
- kävin vihdoin Kelassa (vaikka se oli ollut minulla mielessä jo 4kk)
- hankin vihdoin matkakortin (vaikka se oli ollut minulla mielessä jo 4kk)
- siivosin vessanpöntön
- laskin matematiikkaa

19.1.2016
- kävelin kouluun
- imuroin lattialle räjähtäneet kahvinpurut mukisematta/itkemättä
- kävin kahteen kertaan kaupassa

Ja henkilökohtainen suosikkipäiväni:

20.1.2016
- nousin ylös sängystä
- meikkasin

Onnistumiset pitää aina suhteuttaa päivän vitutustasoon, muuten tämä metodi ei toimi. Joinain päivinähän esim. siivoaminen, urheilu ja maailman pelastaminen voivat olla maailman meditatiivisinta ja mielekkäintä puuhaa, kun taas joinain päivinä pelkkä olemisen sietämättömän keveyden sietäminen on jo succé.

No, tällä hetkellä elän vähän vaikeita aikoja tuon itsekurin suhteen, heh. Nykyään iltojen paras hetki onkin se, kun mietin päiväni kulkua ja koitan kaivaa niin monta viivan aihetta kun vain keksin. JEE, MÄ ONNISTUN AIKUISENA OLEMISESSA, KATO VAIKKA, MUSTAA VALKOISELLA!

Mikäli joku sielläkin välttelee ärsyttävien ryhtymistä vaativien asioiden hoitoja niin suosittelen kokeilemaan tätä. Tai voihan tätä soveltaa mihin tahansa itselleen ylitsepääsemättömän vaikeaan juttuun.

Kommentit

Saara (Ei varmistettu)

Kaisa kiitos, mahtava postaus! Niin aito ja rehellinen. Ja kiva kuulla että onnistumispäiväkirja toimii sulla. :) Itse oon kirjoittanut joka ilta kiitollisuuspäiväkirjaa jo melkein vuoden ajan, ja myönnän: se toimii. Kuinka paljon elämässä loppujen lopuksi onkaan asioita, joista me voidaan kokea onnistumisen tunteita ja joista voidaan olla kiitollisia?

m (Ei varmistettu)

Mä oon aivan samanlainen tyyppi! joka sana kolahti. Täytyypä oikeesti alkaa tekemään tuollasta listaa, vois toimia muhunkin. Kiitti vinkistä :)

EllaE
Ella Elers

!!!

Hahah! Menee kokeiluun itselläkin :D haluaisin hirveästi päästä tästä ärsyttävästä laiskuudesta eroon!

Noora (Ei varmistettu)

Niin tuttua! Monesti nukkumaan mennessä miettii lähinnä mitä on taas jättänyt tekemättä, tää tapa vois tarjota mukavaa vaihtelua ja rauhallisemmat unet... :)

Leena (Ei varmistettu)

Haha ihan mahtava! Munkin pitää ottaa toi käyttöön. Välillä vaan tulee niitä päiviä kun nousin sängystä on paras viiva sille päivälle

annamari (Ei varmistettu)

Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! oon viime aikoina just vähän kipuillu arjen perseyden ja oman kehtaamattomuuvven kanssa. Lisäks tykkään listailla asioita joten saattaa olla oikein passeli tähänkin elämään :D

Tessa (Ei varmistettu)

Komppaan aikaisempia eli tunnistan itseni näistä... ja todellakin rupean onnistumispäiväkirjaakin rustaamaan!

annika (Ei varmistettu)

hei piru vie. Tää on se juttu joka mun elämästä puuttuu! Nyt lähenkin vihko-ostoksille, ja rupeen ihan käsin täyttämään. KIITOS!

viivi (Ei varmistettu)

Huippua että postailet taas. :) Ajatuksiasi on ihana lukea. Sua paremmin tuntematta vaikuttaisi, että ajatellaan aaioista aika samalla tavalla. Kirjoitin lukiosta kanssaasi samaan aikaan. Vietän tällä hetkellä toista välivuottani ja opiskellaan tällä hetkellä samassa koulussa. Oon toisinaan nähnyt sut ohimennen ja välillä olet ollut juteluetäisyydellä, mutta en kuitenkaan ole koskaan uskaltanut sanoa mitään.En tiedä mitä tällä kokommentilla yritän sanoa, mutta halusin kai vaan toivottaa tsempiä arjen ja tammikuun keskelle :D

leminx (Ei varmistettu)

Hei ihan huippuu!! Ja loistava postaus. Sitä niin saa sellasen kuvan että kaikilta luonnistuu aikuisena oleminen noin vaan, kun joskus on itellä päiviä jolloin tuntemattomaan puheluun vastaaminen on ylitsepääsemättömän kamalaa. Puhumattakaan jostain muusta.
Tää onnistumispäiväkirja on kans parempi ku perinteinen to do-lista, koska tää lähestyy ongelmaa positiivisen kautta!! Done-checkistä saa samanlaisen tyydytyksen, mut auta armias sitä epäonnistumisen tunteen määrää jos jokin jää tekemättä. Tää toimii paremmin, käyttöön!

Noora (Ei varmistettu) http://myaloevera.fi/nooranaloe/fi

Mä oon ladannut puhelimeeni sovelluksen Bliss. Se on mitä mainioin tapa huomata viimeistään sovelluksen piipatessa päivän tehtävää, mikä kaikki on elämässä hyvin. Se saattaa piipata juuri, kun olen noussut väsyneenä ja kiukkuisena ruuhkabussiin ja silloin minun tulee keksiä kolme asiaa joissa olen onnistunut viime aikoina. Vastaamisen jälkeen en olekkaan enää niin kiukkuinen.

Tuuli (Ei varmistettu)

Sun kirjoitukset...<3 KIITOS

Sirpale (Ei varmistettu) http://www.paikina.blogspot.com

Täälläkin täysin samanlainen ihminen ilmoittautuu! Listahan kuulostaa älyttömän huipulle idealle, eli lähtee heti tänään testiin! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.