Cat calling on seksuaalista häirintää

Rakas kotialueeni Kalasatama on yhtä raksatyömaata nyt, kun uusia asuntoja, uutta kauppakeskusta ja kaupungin yleisiä oleskelualueita rakennetaan sinne kovaa vauhtia. Rakennustyömaan ympäröimänä asuminen ei sinällään ole elämääni haitannut; ikkunasta näkyy rauhallinen meri ja äänieristykset muutama vuosi sitten rakennetussa talossa ovat erinomaiset. Raksa tulee kuitenkin silmille, korville ja tietoisuuteen siinä vaiheessa, kun poistun asunnostani vaikkapa kauppaan.

Olen aina miettinyt tätä rakennustyöntekijöiden kulttuuriin pesiytynättä avointa ja anteeksipyytelemätöntä seksuaalista häirintää. Jo ihan pienestä teinitytöstä lähtien muistan, miten seksuaalisesti latautunutta on ollut kävellä vaikkapa taukoaan viettävien rakennustyöntekijöiden ohi ja valmistautua ottamaan vastaan kommentteja, paskamaista naureskelua, cat callingia, erilaisia eläinääniä, huokauksia, huutelua ja muita reaktiota miestyöntekijöiden toimesta.

Nyt uusimpana viime perjantaina sain ohikävellessäni äänen, joka käsittääkseni imitoi ejakulaatiota. Tuli oikeasti sellainen olo, että ensi kerralla käydään varmaan käsiksi, kun en vieläkään suostunut antamaan heille huomiota, jota he yrittivät taas kerran minulta hakea. En katso, en kikata, en hymyile nätisti. Läpi elämäni olen pari kertaa näyttänyt keskaria ja useamman kerran mulkoillut vihaisesti. Useimmiten en jaksa reagoida mitenkään ja pyrin kiertämään koko porukan. En tiedä, ovatko nämä Kaliksen tyypit joka kerta samoja vai eri tyyppejä, sillä olen tosiaan välttänyt katsekontaktia viimeiseen asti.

Nuorena tyttönähän tällaisesta aikuisten miesten käyttäytyisestä tietysti hämmentyy. Huutelut ja kommentit saattaa ottaa jopa kohteliaisuutena - kukapa epävarma teinityttö ei haluaisi "kehuja" ulkonäöstään ja olemuksestaan? Sittemmin tiedostavana aikuisena olen kuitenkin ymmärtänyt tuon käyttäytymisen olevan osa sitä kulttuuria, jossa mies hallitsee, määrittelee ja omistaa naisen seksuaalisesti. Sitä kulttuuria, jossa naisella ei ole oikeutta omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja koskemattomuuteen, vaan hän määrittyy lähtökohtaisesti aina miehen ja miehen toimenpiteiden ja mielipiteiden kautta. Ja olen aivan raivoissani tuosta käyttäytymisestä. Olen raivoissani siitä, miten monen teinitytön seksuaalisuuden rakentumiseen tuollaiset huutelut vielä tänäkin päivänä pääsevät vaikuttamaan.

Mikäli luulit tähän asti, että huutelusi ovat naisen kehumista, niin ei, ne eivät ole. Ne ovat seksuaalista häirintää sen ilmeisimmässä merkityksessä. 

Tiedän, tiedän. Olen älyttömän upea ilmestys! Enkä tarvitse siitä sinulta validointia, oma mielipiteeni asiasta riittää. Haluan kävellä rauhassa kauppaan ilman, että siinä on mitään seksuaalista. Haluan myös kävellä kauppaan äärimmäisen seksuaalisesti ilman, että sinä koet oikeudeksesi silloin tunkeutua tilaani tai painostaa minut huomioimaan sinua. Minun seksuaalisuudellani ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi. Ja ellei kukaan ole sinulle vielä sitä kertonut, naiset eivät ole täällä maailmassa sinua varten vain siksi, että heillä on pillu. Onhan se varmasti rankkaa omaksua tällaista uutta systeemiä maailmamme pitkän historian jälkeen. Kaikki tuki siis miehille, jotka joutuvat kärsimään tämän oikeuden menettämisestä!

Viime perjantaina soitin kyseisen raksan johtoon ja esitin asiani seksuaalisesta häirinnästä. Minua yhdistettiin puhelimesta toiseen, kunnes lopulta he lupasivat palata maanantaina asiaan. Saas nähdä palataanko, ajattelin. Maanantaina kello 10 aamulla puhelin soi. Puhelimessa oleva nainen pahoitteli kokemaani häirintää, otti sen asian vaatimalla vakavuudella, sanoi että asiasta on laitettu tietoa eteenpäin ja työntekijöille on tehty selväksi, ettei tällainen peli vetele. Puhuimme asiasta suhteellisen kauan ja sain mielestäni todella asiallisen vastaanoton. Nainen sanoi, että mikäli vielä joudut kyseisen kohtelun uhriksi, ota tyypeistä kuva ja lähetä heille tai soita suoraan poliisille.

Saas nähdä, mikä on meininki Kalasatamassa, kun siellä seuraavan kerran liikun. Nyt viikko lomaa Hangossa! Täällä ei raksata. Täällä keskitytään kesään ja hyvään. Vähän satelee, mutta maistuu se viini hyvältä sisätiloissakin.

Itsestäänselvä asia, mutta sanotaan nyt kuitenkin: Ei. Ei tietenkään kaikki raksatyypit. Ei, eikä tietenkään kaikki miehet. Ei kaikki sitä ja ei kaikki tätä. Seksuaalisen häirinnän pesiytyminen raksakulttuuriin on ihan oma kokemukseni, ei fakta, jota tuputan kaikille. On itsestäänselvää, ettei kaikki, joten ei puhuta nyt siitä, että ei kaikki, vaan puhutaan itse ongelmasta.

Kommentit

koivun oksaan korkealle

Kyllä! 

Mun vanhassa kodissa oli julkisivuremppa muutama vuosi sitten. Kulku asuntoon oli sisäpihan puolelta ja sisäpihalle kulku porttikongista. Oli kuuma kesä ja kuljin shortseissa ja hameissa. Remppaa tehneillä miehillä oli tapana istua pimeän porttikongin molemmilla puolilla röökillä ja pitää hiljaisia kisskisskiss suhinoita aina, kun lähdin koiran kanssa ulos. Tilanne oli aivan todella inhottava. 

Otin lopulta yhteyttä isännöitsijään ja sitä kautta viesti kulki raksalle. Huutelu loppui, mutta ohi kulkemisesta seurasi hiljaista hekottelua ”ei kestä leikkiä”. Räyh!

Kaisa Merelä

Myötätunnot sulle! Tuo "ei kestä leikkiä" on niin vika tikki kyllä heidän argumentoinnissaan ja vahvasti ilmaistuna raiskauskulttuurin tukemisessa. Olis kiva näyttää heille tuon heidän tukemansa kulttuurin seurauksia ja kysyä, naurattaako, onko hauska leikki?

esfi (Ei varmistettu)

Hei hiton hyvä kirjoitus taas! Oon joskus kokenut samaa (moniko ei), ja monet kerrat miettinyt, miten tuollaiseen tulisi suhtautua. Joko oon ollut kuin en huomaisi huutelijoita ollenkaan, mutta pariin kertaan oon kyllä suutahtanut sen verran että oon vaan haistattanut paskanvitut, mikä ei varmaan oo validi ratkaisu sekään, mutta menivätpähän ainakin hiljaisiksi ja hämmentyneiksi siitä. :D Tuo työmaan johdolle asiasta soittaminen lienee parasta, että menee asia eteenpäin, heidän firmaansahan ne raksahuutelijat edustavat. Näiden rakennusalan firmojen tulisi mielestäni pitää aiheesta koulutuksia ja vedellä linjauksia työntekijöilleen, ehkä ja toivottavasti näin nykyään tekevätkin.

Eri asia ovatkin sitten muuten vaan kaduilla ja ties missä huutelijat ja ahdistelijat, jotka eivät ole mitään firmaa tai muuta tahoa kuin itseään "edustamassa". Sen loppuminen kai edellyttäisi jo sellaista astetta perustavanlaatuisempaa systeemitason sosiaalista ja kulttuurillista muutosta. Propsit sulle siitä että oot omalta osaltasi kyseiseen muutokseen kontribuoimassa :)

Kaisa Merelä

Kiitos! Ja ilman minkään firman liivejä huutelevat ovat mielestäni poliisiasia, mutta on todella ikävää huomata ajoittain myös poliisien puolelta vähättelyä liittyen tällaiseen. Tyyliin "no kävikö käsiksi? ai ei, no eihän siinä sitten mitään. saahan sitä huudella" Kerran menin kertomaan vartijoille minua jo kohtalaisen pitkään kaupungilla seuranneesta miehestä. Kun menin vartijoiden luo, mies kääntyi ja poistui paikalta. Vartijat siihen, että "no, älä ny ainakaan samaan suuntaan jatka." Eli miehelle ei sanottu mitään tai häntä ei otettu kiinni, mutta minun naisena piti rajoittaa kulkemistani hänen takiaan. Pitäisi oikeasti tapahtua kollektiivinen muutos kulttuurissa, että tämän seksuaalisen valta-asetelman käyttäminen alettaisiin ottaa vakavasti.

Kikkara (Ei varmistettu)

Sun kaikki kirjoitukset on yhtä mitään sanomatonta pseudo-syvällistä hölynpölyä. Sun tarkoitus on saada vain huomiota. Et postaa yhtään asiaan liittyvää kuvaa, vaan kaikkissa kuvissa on se sama läskipää läskinaama hakemassa huomiota. Ootko muuten huomannu että sul on läskipää? Ei sillä läskillä naamalla kannata hakee huomioo.

Mii2 (Ei varmistettu)

Jos ottaa noin kauheasti pannuun, niin miksi sitten luet tätä blogia?

Kikkara (Ei varmistettu)

Taas tämä sama paska "miks et mee pois" argumentti, jota käytetään kun ei ole mitään järkevää vastaväitteitä. Todellisuus on se, että kaisa on narsistinen läskinaama, joka kerjää loputonta huomiota "katsokaa mua! katsokaa mua!" blogillaan. Hänen kirjoitukset ovat epäjärjellistä pseudo-syvällistä hölynpölyä, joissa todellinen motiivi on vaan postata kuvia hänen läskinaamastaan ja miehisen leveästä maskuliinissesta vartalostaan, ja näin tyydyttää narsistista huomionhakuista nälkäänsä.

Banaani (Ei varmistettu)

Nyt oli kyllä sen luokan kommentti, että mietin pitäisikö internet-ajokortti tulla pakolliseksi :D siis mitä _helvettiä_ mä just luin??? Läskipää narsisti ?? Ja kommentteja vartalosta?? Mikä helvetti saa ihmisen voimaan noin pahoin, en tiedä mitä kaisa on sulle tehnyt mut se ei todellakaan ole Ok tulla enää vuonna 2018 toisen ulkonäköä mollaamaan kommenttiboksiin. Toivottavasti saat elämäsi järjestykseen, kritiikkiä saa antaa mut en oo kyl hetkeen lukenut mitään näin lapsellista.

_taina_ (Ei varmistettu)

Muakin kiinnostaisi kovasti tietää, moniko ei ole kohdannut vastaavaa huutelua. Itse en nimittäin ole, mikä on mukavaa. Mutta kuinka monille sitä tehdään? Miksi minulle ei? Oon kuitenkin 28 ikävuoteni aikana kävelly kymmenien ja kymmenien rakennustyömaiden ohi. En tiedä, kuinka suhtautuisin, jos raksamiehet / kuka tahansa huutelisi mulle kadulle seksuaalissävytteisesti.

_elise (Ei varmistettu)

Minäkään en ole koskaan vastaavaan törmännyt. On mahdollista että Kaisa on tempaissut koko jutun päästään saadakseen huomiota.

_taina_ (Ei varmistettu)

Ei todellakaan ole keksitty ongelma, vaikka sinä tai minä ei olla siitä kärsitty. Mutta jotenki mua kiinnostaisi, kuinka monelle sitä tapahtuu. Haluaisin tietää, olenko tilastoihme :D

Tasaraita

Itsekään en ole vastaavaa kokenut ja asian ollessa tapetilla olen monesti miettinyt, että mistä johtuu että itse olen tältä välttynyt. En muista kokeneeni seksuaalista häirintää työpaikalla, kadulla tai missään muuallakaan. Ja olen kuitenkin ihan tavallisen näköinen ja kokoinen urheilullinen reilu kolmekymppinen. Olenko ollut vain onnekas vai voisiko tämä johtua siitä etten luo ympärilleni seksuaalista energiaa tai ole välttämättä kovin seksuaalisen oloinen kulkiessani tuolla kadulla. En tiedä. Aihe on tärkeä ja mielenkiintoinen, mutta olisi tosiaan kiva kuulla että kuinka yleistä tällaisen kokeminen on. Ja kuinka paljon on meitä, jotka emme tällaista joudu kokemaan.

Sitä miten asiaan suhtautuisin häirintää kokiessani, en osaa sanoa. Luulen että laukoisin takaisin, jotain jolla voisin nolata huutelijat työtovereidensa edessä. Ehkä se pistäisi miettimään ettei sellainen käytös ole ok, eivätkä naiset sitä hyväksy.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ah rakastan tuota viimeistä kappaletta! Kiva että joku pistää jauhot suuhun niille länkyttäjille, joiden mielestä yksittäinen ongelmaan puuttuminen ja siitä kirjoittaminen tarkoittaa koko sukupuolen tai ryhmän syyllistämistä asiasta : ) tosin sun blogissa ehkä keskimääräistä vähemmän uhriutuvia lukijoita?

NYCissa eräs nuori nainen teki tästä vastaavasta asiasta youtube-videon, jossa kulki kadulla ja osoitti videolla kuinka monta kertaa joutui seksuaalisen häirinnän kohteeksi lyhyellä matkalla. Tulos oli ihan uskomaton! En vaan enää löydä sitä videota että vois linkata.

Mahtista että otit yhteyttä sinne raksan toimistoon, vaikka tuollaiset tyypit tuskin tajuavat miksi ko. toiminta ei ole ok, jos se loppuu, se on jo puoli voittoa.

Kaisa Merelä

Joo, jotenkin nää keskustelut saadaan joka kerta käännettyä pois itse aiheesta ja tämä "mutta ei kaikki miehet" -argumentti on kyllä paskin. Kun keskustellaan kollektiivisesti naisiin kohdistuvasta pahasta, niin miksi keskustelu pitää kääntää erinäisten miesten hyvyyteen? Tuossakin asetelmassa näkyy miten päin vittuja näistä asioista keskustellaan, hyssytellään ja varotaan katsomasta ongelmaa silmiin.

Laurabanaani (Ei varmistettu)

Ihana kommentti! Mullekin tuli tämä sama NYC:in video mieleen tästä postauksesta, se oli aika pysäyttävä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Wau! Upeata että otit yhteyttä miesten työnantajaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Rakennusalan ammattilaisena täytyy tulla huutelemaan, että näihin asioihin on kyllä kiinnitetty huomiota kaikissa isoissa alan firmoissa ja niihin myös suhtaudutaan vakavasti. Tää on tärkeetä firmoille myös siksi, että rakennusalalla on toistaiseksi vielä aika vähän naisia ja isot toimijat pitävät itseisarvona sitä, että diversiteettiä pitää lisätä. Naisten asiallinen kohtelu on luonnollisesti edellytys sille, että naiset viittii alalla pysyä.

Valitettavasti pienemmissä firmoissa asia ei ole näin selvä, mutta isot toimijat voivat kyllä pistää aliurakoitsijatkin ruotuun.

Pakko muuten vielä mainita, että vielä mun opiskellessani alaa v. 2007 koulun labran seinällä oli tissikalenteri labramiesten iloksi. Muistan sen vaivautuneisuuden, mut eipä siitä tullut mieleenkään valittaa esim. koulun johdolle. Onneksi ajat muuttuvat!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meidän työpaikalla (keskussairaalassa) on seinällä palomieskalenteri. Naisvoittoisella alalla saattaa olla siis näin päin.

Kaisa Merelä

Kiva kuulla, jos näin on, että asia on otettu huomioon ja siihen suhtaudutaan vakavasti. Vielä käytännön tasolla homma ei kyllä oman kokemukseni mukaan skulaa, mutta parempaa tulevaisuutta tehdessä!

JennaM (Ei varmistettu)

Mahtavaa että otit yhteyttä firmaan, ja pistit rattaita pyörimään! Liian usein ahdistavia tilanteita puidaan myöhemmin vain ystävien kanssa tai omissa ajatuksissa, ja sama idiottimainen toiminta jatkuu kerrasta toiseen. Hienoa myös huomata että yritys kertoi ottavansa palautteen sen vaatimalla vakavuudella.
Tuo mainitsemasi vääränlainen "seksuaalinen jännite" työmaiden ohi kävellessä on tuttu varmasti monille nuorille.
Toivottavasti esimerkkisi kannustaa muitakin jatkossa puuttumaan ja vaatimaan oman tilan kunnioitusta!

Varpuslintu // Viikarivartti (Ei varmistettu) https://viikarivartti.blogspot.com/

Tosi hyvä postaus ja hieno homma, että otit yhteyttä työnantajaan! Niin sitä pitää!

A.J.K (Ei varmistettu)

Nyt meni kyllä tämä teksti niin nappiin kuin vain voi ! Työskentelen itse lounasravintolassa, missä käy rakennustyöläisiä päivittäin. Liian usein saan kuulla seksistisiä kommentteja tai ehdotteluja, ja olen lopen kyllästynyt - en vain uskalla näpäyttää takaisin, koska "asiakas on aina oikeassa" ja niin edelleen. Pitänee itsekin lttaa yhteyttä firman johtoon. Ennen tuota työtä pidin catcallingia liioiteltuna ilmiönä, mutta viime vuosien tuoman kokemuksen myötä totean, ettei näin ole. Kiitos, kun tuot tällaista esille !

Kaisa Merelä

Tuo on ikävä asetelma, että pitää työn puolesta hymyillä nätisti seksistisille heitoille ja olla räyhäämättä. Mutta asiat ovat muutoksessa, onneksi! Ei vain anneta periksi.

annepa (Ei varmistettu)

Tuttavani oli asiakaspalvelutyössä ja vastaanotti seksuaalisia heittoja ja vihjauksia. Hän ei räyhännyt, vaan katsoi karjakkokatseella ja sanoin "niiiiin....". Minusta oikein hyvä reaktio.

Olen kyllä kuullut sellaisestakin ihmeestä, että tarjoilijan ahdistelusta lentää raflasta pihalle. Propsit sille esimiehelle joka toteutti ulosheiton!

Riinaaaa (Ei varmistettu)

Hyvä sinä!!! ️

mayabymaija

Mun on myös pakko tulla kommentoimaan tätä! Ensinnäkin, ihan loistavasti kirjoitettu teksti, josta saa hyvin selville sen, miten tää homma usein menee, Ja nimenomaan ihanaa, ettet yleistä sitä kaikkiin samalla alalla oleviin! Nimittäin, itse olen naimisissa juurikin kirvesmiehen kanssa, ja puhuin hänelle tästä jo silloin, kun katsoin sun instastoryt aiheeseen liittyen. Mun mies sanoi, että tuo on tosi pahasti heidän alalleen pesiytynyt ongelma, joka keskittyy hänen kokemustensa mukaan vanhempiin miehiin, ja he opettavat tämän "tavan" uusille työntekijöille, jolloin kierre on valmis. Myös ulkomaalaistaustaiset nuoremmat miehet tekevät tätät super paljon. Suomalaiset nuoret miehet ovat ehkä perusluonteeltaan vähän "ujompia" tai vastaavasti omaavat paremmat käytöstavat, ja heidän puoleltaan homma "jää" ehkä tuijotteluun, ei niinkään huuteluun. 

Saatiin mun miehen kanssa tästä tosi hyvä keskustelu aikaan, ja hän toi esille myös sen ongelman, mitä itse joskus kohtaa työssään. Hän on todella lihaksikas (okei, oon puolueellinen, mutta ihan vitun kuuma myös:D), ja joskus helteellä, jos miehet sattuu olemaan työmaalla ilman paitaa, on ihan OK, jos naiset osoittelevat, naureskelevat ja huutelevat heille. Ei tämä varmasti miehiä sinänsä samalla lailla haittaa, mutta on selkeä esimerkki siitä, miten maailmassa on nykyään muka OK toimia. 

Itse olen myös lukemattomia kertoja joutunut tämän alan miesten huudeltavaksi ja katsottavaksi. Olo on tosiaan kun olisi lihatiskillä, kun kävelee työmaan ohi, jossa miehet ovat röökillä tai muuten vaan tauolla. Menee oikein kylmät väreet, kun tietää, että kohta sieltä tulee jotain huutelua.

Kaisa Merelä

Kiva että olette saaneet hedelmällisen keskustelun aikaan! Näistä on ihan turha pahoittaa mieltä tai ottaa henkilökohtasesti, eli propsit molemmille että olette pystyneet keskutelemaan yhteisymmärryksessä ja asioista asioina ilman syyttelyä ja "ei kaikki miehet" -argumenttia. ;) Se on aika haastavaa niin miehille kuin naisillekin, olen huomannut! 

On varmasti totta, että paidaton mieslauma saa myös osakseen seksuaalista huomiota, muttei ilmiö sinällään ole käännettävissä samalla tavalla noin päin, sillä naisilla ei ole ollut seksuaalista alistamista miehiä kohtaan kautta historian. Sen ymmärrän, että miehestä riippuen tilanne voi olla imarteleva tai ahdisteleva tai neutraali, mutta sinällään siinä ei toisteta samalla tavalla kivikautisia rakenteita, kuin naisten esineellistämisessä. Mutta se on totta, että jokaisen pitäisi saada rauhassa olla ilman huuteluja, oli päällä sitten mitä tahansa.

mayabymaija

Joo siis ei meillä ollut ollenkaan riitaa tai erimielisyyksiä asiasta, mun mies oli todellakin sitä mieltä että se tapa on väärin ja oksettava piirre miehissä. Sanoi vaan huomanneensa, että myös miehiin sitä kohdistuu. Mutta olet oikeassa siinä, että naisten käytös ei ole toistunut historiassa systemaattisesti, niinkuin miesten. Lähinnä vaan se epämukava olo on se pointti, ettei sitä kenenkään tulisi joutua kestämään, vaan kaikkien tulisi saada tehdä työnsä rauhassa. 

M24 (Ei varmistettu)

Moikka,

Tärkeä aihe ja täysin oikein otit yhteyttä yhtiöön - toivotaan että häiritsevät miehet ottavat opikseen. Nämä ovat oman kokemukseni mukaan, työpaikasta/toimialasta riippumatta, usein vanhempia (40+) miehiä, joiden toimintamallit eivät kuitenkaan onneksi siirry täysin nuorempiin sukupolviin.

Näin nuorena miehenä alkoi kuitenkin häiritsemään tuo vastauksesi, josta ainakin itse sain sen kuvan että historiallisen (ja kyllä myös tämänpäiväisen) muiden miesten väärin käyttämän valta-aseman tai seksuualisen ahdistelun/parisuhdeväkivallan sun muun takia, minun kokema seksuaalinen häirintä ja siitä johtuva ahdistus ei olisi samalla tavalla esineellistämistä tai että tuo ahdistus ei voi olla samaa tasoa kuin naisten vastaava. Aivan samalla tavalla minä koen ahdistavana jos joku rikkoo oikeuksiani kosketuksilla tai katseilla.

Meihin miehiin kohdistuu myös kivikautisia rakenteita, joista harvemmin puhutaan. Miehinen mies on lihaksikas, vaihtaa itse autonrenkaat ja rakentaa perheelleen talon. Miehistä miestä ei kiinnosta oma ulkonäkö, taide ja tunteet. Ei tämä nykymaailma ole meille miehillekään ruusuilla tanssimista ja olen ainakin itse kyllästynyt siihen että minun oletetaan tukevan (tai jopa toteuttavan) vanhentuneita ajattelutapoja sen takia että omaan tietyt sukuelimet ja että en niistä toimintatavoista erikseen julistaudu irti julkisesti (koska niiden haitallisuuden ymmärtämisen pitäisi olla jokaiselle itseisarvoisesti täysin selvää). Olenpa kohdannut myös rahoitusalan taustani takia stereotyyppisiä oletuksia (naisilta) siitä että olen itsekin kenties miesten valta-asemaa ajava ahdistelija, ihan vain sen takia että olen pankissa töissä. Siis mitä!

Rakenteet (Ei varmistettu)

M24,
Sinun kokemasi ahdistelun ja esineellistämisen aiheuttama ahdistus on validia, ne on sun henkilökohtaisia tunteita eikä kenelläkään ole oikeutta kontrolloida tai vähätellä sun tuntemuksiasi tai kokemuksiasi. Sinun oikeuksiasi ei kukaan ole oikeutettu rikkomaan. Miesten kokema ahdistelu ja väkivalta on isoja ongelmia ja niitä tulisi käsitellä laajemmin kuin sivulauseena naisten kohtaamien ongelmien yhteydessä.

On pakko kuitenkin huomauttaa, ettei naisena tosiaan voi pitää itseisarvoisesti täysin selvänä jokaisen miehen irtisanoutuvat rakenteellisesta väkivallasta (misogyniasta, ahdistelusta, vähättelystä) ellei sitä suoraan tuoda ilmi. Vaikka luettelemasi epäkohdat miesten asemassa ovat täysin tosia, se rakenteellinen eriarvoisuus säilyy jossa sinulla on vapaus loukkaantua siitä että sinua pidetään turvattomana - kun niille naisille miehet todennäköisesti ovat oikeasti turvattomia. Eli tilanteessa jossa naiset eivät voi luottaa vieraiden miesten turvallisuuteen, sulle on ongelma se miten susta oletetaan jotain mielestäsi paikkaansapitämätöntä. On ikävää että sinuun kohdistui vastaava stereotypia, mutta sen kautta voit ehkä ymmärtää miksei naisten ja miesten ongelmat ole suoraan verrannollisia ja miksei pitämällä sitä esillä pyritä vähättelemään miesten ongelmia.

Myös vähän provosoivasti on pakko sanoa: en ihan todella luota miehiin jotka ei selkeästi sanallisesti vastusta "vanhentuneita ajattelutapoja". Olemalla hiljaa olet ylläpitäjä. Jos todella et kannata tai tue niitä, vastusta.

adarine (Ei varmistettu)

Mä oon päättänyt vastata kysymyksiin mun seksielämästä (näitä kun välillä tulee puolitutuilta) ja ihan kaikkeen muuhunkin mikä menee hyvän maun rajojen yli kysymällä "Minkä takia sun mielestä sulla on oikeus kysyä tai tietää mun seksielämästä?" Jos tähän tulee jotain kuittailua että kylläpä nyt otit tosissasi, niin intän vaan että ei kun ihan oikeasti kun päätit kysyä mun seksielämästä niin selvästi sulla on omasta mielestäs oikeus tietää, niin haluaisin vaan kuulla että miksi. Mahdoton kysymys vastata, kun mitään oikeutta heillä ei tietenkään ole kysellä. Samaa vois alkaa käyttää cat callingiin. Aina kun tulee jotain huutelua niin rauhallisesti kysyy vaan että mikä kyseisten miesten mielestä antaa heille oikeuden kommentoida tuntematonta naista tilanteessa jossa ei todellakaan ole mitään molemminpuolista seksuaalista latautumista. Aina keskitytään kritisoimaan cat callingia mikä antaa tilaa vähättelylle. Et eihän se nyt oo niin paha juttu. Mutta jos kääntää homman ylösalaisin ja lähtee siitä oletusarvosta että miehillä on omasta mielestään oikeus huudella kun kerran sitä tekevät, niin ei muuta kuin pistää heidät perustelemaan tätä "oikeuttaan". Yllättäen niitä perusteluja kun on kauhean vaikea keksiä.

adarine (Ei varmistettu)

Pakko viel lisätä että paras oli viime viikolla kun joku raksamies vihelsi perään kun työnsin lastenvaunuja missä nukkui 10kk vanha vauva...... Ei sillä onhan synnyttäneet naisetkin seksikkäitä mutta ne lastenvaunut teki jotenkin siitä tilanteesta vielä absurdimman.

Kaisa Merelä

Huhhuh! Toi on tosi hyvä näkökulma, mutta vaatii kyllä uskallusta siinä tilanteessa rauhallisesti kysyä asiasta. Oma kokemukseni on, että useasti kun häiriköiden kanssa lähtee keskustelemaan, tulee vain entistä vihaisemmaksi, koska huomaa miten perinpohjaisen tyhmiä he ovat ja jatkavat länkytystään. Siinä tulee olo, että tuhlaa vaan omaa energiaansa. Mutta propsit jokaiselle, joka jaksaa ja pystyy tilanteessa heti puuttumaan asiaan!

adarine (Ei varmistettu)

Pakko viel lisätä että paras oli viime viikolla kun joku raksamies vihelsi perään kun työnsin lastenvaunuja missä nukkui 10kk vanha vauva...... Ei sillä onhan synnyttäneet naisetkin seksikkäitä mutta ne lastenvaunut teki jotenkin siitä tilanteesta vielä absurdimman.

Anni2 (Ei varmistettu)

Hienoa, että otit yhteyttä tuonantajaan! Nuo tilanteet ovat ikävä kyllä tuttuja monille naisille. Itsekin olen kiertänyt paritkin työmaat kaukaa vastaavan vuoksi, eipä silloin tullut mieleen soittaa työnantajalle. Olisipa tullut. Muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta eteenpäin mennään. Tähän liittyen oli aikoinaan kun olin lapsi Stop-pastillien mainos, jossa on aikamoiset stereotypiat käytössä. :D Mainos on kyllä jäänyt mieleen. Tässä linkki:
https://youtu.be/rKhF9IKiwmE

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta tuossa mainoksessa oli kylläkin sitä molemminpuolista flirttiä ja katselua eikä se ole häirintää! Stereotypioita mainoksessa toki on, jos ajatellaan, että mainoksen naiset on nuoria ja kauniita ja raksamiehet nuoria ja komeita ja ilman paitaa. En näe tässä kuitenkaan mitään pahaa, minulle mainoksesta tuli vain positiivinen fiilis.

Cat calling on monissa kulttuureissa myös ns. hyväksyttyä, vaikka kaikki eivät siitä pitäisikään. Monissa machokulttuureissa myös naiset edellyttävät miehiltä erilaista käytöstä kuin tasa-arvoisemmissa yhteiskunnissa. Flirtti kuuluu kuitenkin myös tasa-arvoiseen yhteiskuntaan, ongelma on vain se, ettei kaikki erota flirttiä häirinnästä. Monethan myös luulevat, että asiakaspalvelija flirttaa, kun hymyilee asiakkaalle ja juttelee kohteliaasti. Minäkin olen jonkun työkaverin mielestä joskus flirtannut, kun olen hymyillen sanonut huomenta... :D

Katimaarias (Ei varmistettu) http://katimaaria.com

Aamen tälle tekstille, todella hyvin kirjoitettu! Mä asun tällä hetkellä pienessä Ranskalaisessa kaupungissa ja törmään tähän ilmiöön melkein päivittäin käydessäni juoksulenkillä, mutta en raksatyöntekijöiden vaan ihan ohikulkijoiden toimesta! Täällä se on tyyliä ”oooh lala mademoiselle ça va ça va” jota useasti säestää esimerkiksi jonkinsortin viheltely. Oon kokenut sen ihan äärimmäisen häiritsevänä ja nykyään mä välttelen myös ohikulkijoiden katsomista jotta saisin keskityttyä urheiluun enkä siihen, että vituttaa!

Cavacava (Ei varmistettu)

I get it, että suomalainen voi kokea tuollaisen käytöksen erikoisena, mutta asut nyt Ranskassa, sinun olis hyvä tietää jotain paikallisesta kulttuurista ja yrittää ymmärtää sitä. Ranskassa tuollaisella huutelulla ei todellakaan tarkoiteta mitään pahaa, eikä sitä käsitetä häirintänä. Se on pikemminkin kohteliaisuus sinulle, että hei, näytät hyvältä. Se on positiivista. En itsekään haluaisi kuunnella mitään ejakulaatioörinöitä tai ehdotettelua, mutta kohteliaisuudet kohteliaisuutena :) Sama Suomessa, joku viheltely esim. saattaa olla ihan mukavaa (omasta mielestä), mutta nämä tietysti on niin jokaisen kokemuksen mukaan.

äläpliis (Ei varmistettu)

Ranskan kulttuurihan on iha harvinaisen seksistinen, eikä häirintä arvotu sen mukaan ymmärretäänkö se häirintää normalisoivassa kulttuurissa häirinnäksi vai ei. Kenenkään ei tosiaan tarvitse yrittää ymmärtää häirintää. Kohteliaisuus on kohteliaisuus vain, jos se tuntuu kohteestaan hyvältä.

Katimaarias (Ei varmistettu)

Aamen!

Katimaarias (Ei varmistettu)

Onpa tökeröä, että oletat, että en tunne paikallisia tapoja, käytäntöjä ja kulttuuria. Keskustelin tästä asiasta myös miespuolisten ystävieni kanssa ja he olivat kaikki yhtämielisiä siitä, että tuollainen huutelu ei kuulu hyviin käytöstapoihin eikä todellakaan ole coolia. Ja vaikka en olisi kenenkään kanssa asiasta keskustellutkaan pysyisin silti kannassani!

Itse en ota huuteluita missään nimessä kohteliaisuuksina vaan koen ne häiritsevinä eivätkä ne missään nimessä minusta kuulu Ranskalaiseen kulttuuriin.

Entity (Ei varmistettu)

Kaikki on nykyään seksuaalista häirintää. Jos katsot sekunnin liian pitkään johonkin suuntaan, niin se on seksuaalista häirintää, tai jos satut vahingossa törmäämään johonkin tungoksessa, niin sekin on seksuaalista häirintää.

Alkaa painoarvo heikkenemään pikkuhiljaa.

Kaisis (Ei varmistettu)

Hei,kiitos tekstistäsi. Tosi tärkeä aihe. Mä oon nyt 36-vuotias,Helsingissä kasvanut. Mua on tähän päivään asti ahistanu tuommonen kyttääminen ja huutelu. Vaikuttaa edelleen mun pukeutumiseen. Tuntuu että mun pitää aina peitellä itsestäni jotain ettei joku mies käsitä jotain väärin... Tosi väärin ja tosi ahistavaa. Ei pitäis välittää,mutta sitä on kuullut niin paljon ettei jaksa vaan.

apsa (Ei varmistettu)

olin tulossa tähän kirjottaman että miten sun ois pitänyt ottaa raksafirmaan yhteyttä eikä tulla blogiin kertomaan koska se ei johda mihinkään, onneks luin koko jutun loppuun ennen kommentointia :D hyvä Kaisa! hieno juttu että ilmotit tästä. itsekin tein hiljattain ilmotuksen paikalliseen raksafirmaan työmiesten häiritsevästä käytöksestä. eiköhän niillä tätä menoa tule joku linjaus missä käsketään keskittymään työhön ja jättämään ohikulkijat rauhaan

Hennasa
Kaiken annan

Hirveetä tollanen käytös. Mulle yrittää puhelinmyyjät lirkutella joka on tosi ahdistavaa. Ymmärrän et sanotaan hei olisitko kiinnostunu. Mutku tulee näit hei päivänsäde... ja muhun on kans käyty käsiks omassa rappukäytävässä. En ymmärrä miten joku ajattelee et hän on oikeitettu koskemaan tai huutelemaan toiselle kaikenlaista rivoa. Hyi. Toivottavasti saat kulkea rauhassa ilman huuteluita.

Hennasa
Kaiken annan

Meinasin siis että kauppakeskuksessa missä käyn usein niin puhelinmyyjät lirkuttelee. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Pahinta cat callimgissa on musta se, että kulttuurillisena ilmiönä sillä ei oikeastaan oo mitään tekemistä seksin/flirtin kanssa. Osa sitä harrastavista ehkä rehellisesti ajattelee lähestyvänsä naista kehuen ja toivoo sen johtavan johonkin. Suurin osa kuitenkin tiedostaa, ettei cat calling ole mikään tapa saada naisseuraa. Täten cat calling on alistamista ja naisen "asettamista paikalleen" eli miehen alapuolelle. Iso osa naisista vaivautuu tai ahdistuu, kun heille huudellaan, ja huutelijat kyllä tietävät sen. Samoin kuin raiskaus on alistamista ja väkivaltaa eikä missään mielessä seksiä. Joissakin kulttuureissa heteromiehet raiskaavat myös miehiä, koska se on niin iso tabu ja keino häpäistä/alistaa.

varpuilona (Ei varmistettu)

Hei Kaisa! Bongasin sinut tänään Hesarista (hieno haastattelu!) ja tässä töiden lomassa ajauduin tutustumaan blogiisi. Heti tuli kahlattua läpi muutama postaus. Tykkään! Painavaa asiaa huumorilla höystettynä - ja siis varmaan paljon muutakin, kunhan ehdin lukea lisää. Onnea taiteiden tutkimuksen opiskeluun. Itse valmistuin kirjallisuustiede pääaineenani (Turun yliopisto) viime vuonna. Sovellut varmasti hyvin taiteiden tutkijoiden jengiin, kun sulta selvästi löytyy sellaista tervettä analyyttisyyttä ja kriittisyyttä jo valmiiksi ;) Kivaa loppukesää!

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.