Chihukuume

Kuinka ihmiselle, joka ei pidä koirista, voi tulla koirakuume? Ei tosin mikään kultaisen noutajan kuume, niin villiksi ei heittäydytä, vaan hinku hankkia nimenomaan tällainen sydäntensärkijä, kissan ja rotan risteytys, ison egon ja sirot sääret omaava chihuahua. Sen epäkoiramaisuus onkin juuri se, mikä sytyttää meitsin.

Sain eilen olla koirahoitajana serkkuni chihuahualle hänen itsensä ollessa poissa kaupungista. Olen aina ollut vähän ulkona tästä globaalista koirafanittamisesta. Ne eläimet eivät vain ole herättäneet minussa oikein mitään tunteita. Paitsi "mene pois, haiset pahalta" -tyyppisiä ajatuksia. Sukulaisten koirat ovat tosin eri juttu. Ja tästä yksilöstä olen kovasti aina pitänyt, siksi lupauduinkin lenkittäjäksi ilomielin. Hänen nimensä on Minion!

Koko hoitokeissi oli jotain niin ironista. Siellä minä kävelen Töölössä hymy perseessä puhellen chihuahualle säästä ja lässytellen hänelle kummallisia loruja. Varoittamassa häntä lätäköistä ja kadunkiveyksistä, noukkimassa hänet syliin kun liikennettä on liikaa ja halatessani häntä kuin kummilasta. Homman kruunasi hiuksieni väri ja huulipunasävy Cotton Candy. Kiertelimme puistoja ja istuskelimme välillä. Oli tuulinen päivä, joten käärin tärisevän raasun ponchon sisään juodessamme kahvit Freesessä. Minion sai sillä välin vettä ja lihaherkkuja.

Taluttaessani tuota pikku prinsessaa muiden luullessa minua sen omistajaksi aloin oikeastaan tykkäämään ajatuksesta, että olisin koiran omistaja. Tai siis en koiran vaan chihuahuan. Koirassa on vaan sellainen pikku juttu, että sen hankintaan ei ryhdytä ihan niin suin päin, kuten olen kaikkeen muuhun tottunut ryhtymään, heh.

Siispä Helsingissä asuvat chihuahuan omistajat, ilmoittaudun vapaaehtoiseksi lenkittäjäksi! Ottakaa yhteyttä. Jos ette raaski jättää vauvaanne ilman omaa valvovaa silmäänne, niin mennään yhdessä!

Kommentit

evellyn (Ei varmistettu) http://go-eve-go.blogspot.fi

Aina mieltälämmittävää lukea tällaisia postauksia! Kun se koiramaailma ei ollut siis aiemmin täysin avautunut, niin voit kuvitella tuon kuvauksen pohjalta chihun tilalle minkä tahansa koiruuden karvoihin katsomatta – sitä samaa me muut näemme, toki siis omalla näkövinkkelillä säväytettynä. :) Ei sen kummoisempaa. Ihan samanlaisia "vauvoja" ne muutkin koirat ovat, vaikka eivät chihun ulkokuoreen olisikaan syntyneet, sen kai halusin vain tähdentää. :))

Erika (Ei varmistettu)

Onpas ihana chihu <3 Itse olen chihuahuan omistaja joten tulin vähän varoittamaan sua, jos tosissaan mietit chihuahuan ottamista, hah. Kaikki chihutkaan eivät todellakaan ole samanlaisia sylivauvoja, jotka eivät muistuta paljonkaan koiraa olemukseltaan tai edes ulkonäöltä. Pennusta ei ikinä tiedä millanen siitä tulee. Mun siskoni chihu on justiin semmonen toosi kiltti ihana vauva joka tykkää olla sylissä eikä vaadi paljon liikuntaa eikä tee mitään pahaa paitsi tietysti räksyttää välillä koirille ja ohikulkijoille (mikä on tosi yleistä chihuilla vaikka kuinka hyvä kouluttaja olisi). Mun oma chihuni on taas kaikkea muuta kuin chihuahua. Se on oikea duracell pupu ja tarvii tosi paljon aktiviteetteja ja liikuntaa, muuten se on ihan mahdoton hyppijä ja riehuja. Sisäsiistiksi oppi vasta n. vuoden ikäsenä, ja vieläkin joskus pissaa "ilopissoja" ja protestiksi mutta ei onneksi usein. Lisäksi tosi vaikea kouluttaa sitä pois, että ei haukkuisi vieraille koirille ulkona. Viihtyy toki sylissä ainakin välillä, mutta ei oo mikään sylivauva niinkuin yleensä chihut mielletään. Eli hän on siis ihan tavallinen koira (tosin ehkä sieltä vaikeammasta päästä oleva koulutettava), vain pienikokoinen.
Tän nyt ei ollut tarkoitus olla mikään saarna, hah. Oon kauan ollut sun lukija ja uskon että oot kyllä järkevä ja otat asioista selvää ja valmistaudut kunnolla, opettelet koiran kouluttamista yms ennen kuin lähdet oikeasti hankkimaan sitä chihuahuaa (jos edes lähdet). :) Mutta halusin vaan tulla vähän kertomaan omia kokemuksia, ja muistuttamaan että on se chihukin kuitenkin koira vaikka pieni onkin, hih. =)

Milli (Ei varmistettu)

Ja usein siinä tehdään virhe, että pientä koiraa ei samallalailla kouluteta kuin isoa koiraa, mutta samanlaista jöötä pitää pitää. Pienillä koirilla tahtoo olla tooooooosi iso ego =D Ja jos sitä ei pidä kurissa, niin saa itselleen kunnon villipedon x)
Itselläni on sekarotuinen hurtta, suomen pystykorvaa hieman pienempi. Se alkoi käyttäytyä kunnolla ja totella siinä 5-vuotiaana =D En tarkoita, etteikö aiemminkaan totellut, mutta on hävinnyt se murkku- ja murrosikä.
Kunhan tästä aika jättää, niin olen ajatellut pientä koiraa, chihu olisi ihana, mutta pissittämistä riittää paljon ja työpäivää ei pissimättä selviä.
Ja ikinä ei tiedä minkä luonteisen koira saa, koirissakin on omat piirteensä, jokainen on erilainen. Ja juuri oli iltsikassa otsikko onko koirasi pessimisti vai optimisti =D

Liisa (Ei varmistettu) http://www.trainingdrama.blogspot.fi

Voi ei miten ihana koira! :)) Ja hahahha oli aivan pakko sanoa, että aloin nauramaan ääneen tolle, ku sanoit "kissan ja rotan yhdistelmälle" :DDDDD

www.trainingdrama.blogspot.fi

Eve (Ei varmistettu)

Meiltä löytyy kotoa kaksi Chihuahuaa, toinen jo 11-vuotta ja toinen 8-vuotta. Ovat kyllä molemmat aivan omanlaisia persoonaltaan ja ihana rotu on kyllä ollut. Ei voi muuta kun ihastua tuohonkin pikkuiseen :)

Kitty (Ei varmistettu) http://modernwifeblog.blogspot.fi

Täällä kohtalotoveri ja nykyään kahden chihun omistaja! :D Olen aina ollut kissaihmisiä ja olen nähnyt koirat samalla tavalla kuin sinä - kuolaavina ja vähän haisevina ja oikeastaan tylsinä - kunnes tutustuin kaverin chihuun :P

Tottakai chihu on koira siinä missä muutkin ja se on koulutettava, mutta siitä huolimatta ainakaan meidän chihut ei käyttäydy kuten koirat noin yleisesti ottaen...ne tuntuvat olevan vähän koiran ja kissan välimuoto, jossa on myös mukana vähän pupua, oravaa ja frettiä :D Ne tekevät sellaisia juttuja mitä en ole ikinä nähnyt muiden koirarotujen tekevän ;D

Koskaan ei tiedä mitä ne keksivät ja juuri ollessani kipeä molemmat koirat päivystivät peiton alle hautautuneen kuumeisen emännän vierellä melkein viikon verran.

Eivätkä kaikki chihut ole haukkuherkkiä. Meidän koirat eivät hauku ulkona muille koirille tai sisälläkään huvikseen -ainoastaan jos kaveria pitää komentaa tai kun ovikello soi.

Me ollaan suosiolla hankittu tytöille sisävessa kissojen tapaan, sillä neidit tykkää käydä pissillä keskellä yötä ja talvella eivät suostu edes astumaan pihalle. Ulkoilua ei talvella myöskään helpota 20cm lumipeite, jolloin koiran on käytännössä kaulaansa myöten lumessa - tätä ongelmaa ei keskustassa onneksi ole. Ulkoilu onkin meillä lähinnä huvin vuoksi eikä pissatuksen vuoksi.

Chihut on tosi aktiivisia ja energisiä, mutta sisälläkin riehumisella ne saavat paljon enemmän aikaiseksi, kuin isot koirat joiden yksi harppaus on aika monta chihun loikkaa. Loppukeväästä aloitetaan aina lyhyillä lenkeillä ja kesän lopulla on vedetty sellaisia 7-8km lenkkejä vesipullo mukana (talvikaudella kun käydään ulkoilemassa vain plussakeleillä).

Okei kauhea novelli tuli, mutta siis ihana rotu kertakaikkiaan! Ei se koko vaan se persoona! ^_^

Liisa (Ei varmistettu)

Hei, pakko vastata tähän. Koiran ulkoilutuksen päätarkoitus on kuluttaa energiaa ja tuoda sisältöä elämään. Aktivoida aisteja ja pitää koira terveenä niin keholtaan kuin mieleltäänkin. Jos koira ei pääse ulos päiväkausiin, viikoista tai kuukausista puohumattakaan, on kyse eläinrääkkäyksestä, joka pitäisi raportoida viranomaisille ja koirat viedä sellaiselta omistajalta pois. En todellakaan sano tätä ketään loukatakseni, vaan pitääkseni koirien puolta. Jos et "pysty" ulkoiluttamaan koiriasi asianmukaisesti, anna ne suosiolla pois. Uskomatonta vastuuttomuutta ja itsekkyyttä. Tunnen valtaisaa surua koiriasi kohtaan, jotka ilmeisesti taas kohta vangitaan sisälle puoleksi vuodeksi.

Terveisin lyhytkarvaisen chihun omistaja, joka ulkoilee KOIRANSA kanssa säällä kuin säällä.

Santtu (Ei varmistettu) http://peace-and-fashion.blogspot.fi/

Vähän kummankin puolella - minulla nimittäin on toinen koira sellainen, joka ei sinne lenkeille suostu talvella lähtemään. Kyseessä ei ole chihu, vaan venäjäntoy, samaa kokoluokkaa, turkkivertailua en osaa tehdä, mutta siis ohut karva, mahan alla ei juurikaan karvoja ja aluskarvaa ei nimeksikään.

Oikealla vaatetuksella pystytään tekemään noin 15min lenkkejä kun pakkasasteet on alle -20. Vai yli -20? No kuitenkin. Sen yli kun mennään niin ei se vaan kävele ulkona metriäkään. Meillä ei tosin laatikkoa ole, vaan koira käy sekunnin murto-osassa takapihalla tarpeillaan niin monta kertaa päivässä kun on tarve.
Yritetään sitten järkätä aktiviteettia sisällä niin paljon kun mahdollista. Leikkivät kyllä keskenäänkin paljon vaikka ovat jo melkein vanhuksia.

Eli ei se aina ole omistajan laiskuutta, jos koira ei kylmyydeltään ulos halua. Vaikka osittain kyse on totuttamisesta niin luonne-erojakin on. Meidän toinen koira (chihu-mix) vetelee 30 asteen pakkasillakin niin pitkiä lenkkejä kun ihmiset pysyy perässä. Molemmat on samalla totuttamisella kasvatettu ja hyvin varustein, silti toinen ei siellä ulkona kävele omin jaloin.

Kitty (Ei varmistettu) http://modernwifeblog.blogspot.fi

No huhhuh. Ulkoilemme koirien ehdoilla eli mielestäni koiraa joka ei selkeästi halua pakkasella liikkua ulkona ei ulkoilussa ole sillon mitään järkeä. Meillä ei ole kunnon talvikunnossapitoa eli jos lumipeite on sen 20cm ja koiran säkä 15cm niin mitä luulet onko kovin eläinystävällistä hukuttaa koira lumeen jossa se ei pysty edes kävellä? Leikimme tällöin sisällä huomattavasti enemmän ja meillä on kyllä tlaa juosta.

Sitäpaitsi sanoin, että ulkoilemme plussakeleillä, joita täällä pääkaupunkiseudulla on pitkin talvea. En missään sanonut, että koiramme ovat sisällä koko talvikauden.

Mielestäni kommenttisi oli asiaton, olisit edes lukenut alkuperäisen viestin kunnolla.

Kitty (Ei varmistettu) http://modernwifeblog.blogspot.fi

Täsmennyksenä edellinen kommenttini oli tarkoitettu Liisalle.

Santtu (Ei varmistettu) http://peace-and-fashion.blogspot.fi/

Tekeeks teilläkin Kitty koira sen, ettei se kävele metriäkään jos on kylmä? Meillä ei lumi toista yleensä haittaa, vaan kahlaisi siellä muuten, mutta jos on liian kylmä niin kieltäytyy kävelemästä. Usein sitä onkin sitten kanniskeltu tuolla sylissä eikä sekään kyllä kylmällä koiralle miellyttävää ole.

Kitty (Ei varmistettu) http://modernwifeblog.blogspot.fi

Juurikin näin :/ Kaikki ollaan kokeiltu talvinutuista töppösiin, mutta ei auta. Tuntuu, että koirat haistaa jo ovelta pakkasen ja yksinkertaisesti kieltäytyvät liikkumasta. Toinen menee vielä niin pitkälle, että heittäytyy veltoksi maahan eikä suostu liikkumaan. Ainoastaan jos sanon "okei ei tarvitse mennä" niin jo nousee pikkukoira maasta ja kaksi huurteista nenua jonottaa ovella. Sylissäkin on koitettu kanniskella, mutta just sellaisena hetkenä päätin, ettei siinä ole koiran kannalta mitään järkeä ja päätin hankkia sisävessan tällaisten ilmojen varalle. Tämä on toiminut meillä juurikin koirien kannalta hyvin...emäntä ulkoilee sitten yksinään pakkasella, kun ei kerta koirista ole seuraksi. Jos pakkaskelejä jatkuu pitkään niin ollaan lainattu auro ja hurautettu koirauimalaan, jossa tytöt on saaneet extra-liikuntaa ^_^

Nea (Ei varmistettu)

Hahaa luulin otsikon lukiessa että chihu on joku uus hyperterveellinen proteiiniprommi marja/siemen/jauho/juoma jota haluisit kokeilla :D ihania kuvia susta, jotenkin loistaa onnellisuus ja iloisuus tänne ruudun toiselle puolelle ! ite oon enemmän kissaihmisiä mutta toi koira on kyllä ihana <3

Ines (Ei varmistettu) http://myrunwayoflife.blogspot.com

Suosittelen isolla ässällä!

Itselläni (tai nykyään vanhemmillani) on kohta 9 vuotias chihu-rouva ja ikävä on aina suunnaton kun en pikku prinsessaa näe pitkään aikaan! Chihuilla on aina kuin oma söpö pikku persoona, ja niitä ei todella edes miellä koiraksi. Meilläkin kotona välillä Vera-chihun tekiessä jotain tavallisen "koiramaista", todetaankin monesti: "Sehän vaikuttaa ihan oikealta koiralta!"
Voih pakko varmaan joskus taas hankkia itsellekin ihan ikioma pikkupiristäjä! <3

Elsary (Ei varmistettu)

Voi eii miten ihana postaus! Ja niin sulonen koiru <3
Mäkin itse asiassa luulin chihua ensin joksikin uudeksi gojimarjaproteiinisuperfoodrahkapizzaks... Mutta tämäkin meni hyvin :)
Jos et omaa ihan omaa koiraa halua hankkia, hankitaanko yhteinen? Eihän Turussa asuminen mikään este oo? :D

Nia (Ei varmistettu)

Haha, vähän pistää huvittamaan nämä "chihut ovat omia persooniaan eikä koiria!!" -kommentit, sillä ihan samalla tavalla jokaisella koiralla on persoona, oli se sitten trendikkään minikokoinen chihuahua tai iso afgaani. Mutta tietty kiva, että koiria lähtökohtaisesti inhoavatkin löytävät tämän rodun kautta sen valtavan ilon, jonka koira koko olemuksellaan osaa tuoda!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.