Enää en etsi

Minusta on niin hassua, että ihmiset tavoittelevat onnellisuutta. Kun heiltä kysytään "mitä sinä haluat?", vastaus on usein "tiedätkös, haluan vain olla onnellinen."

Vain? Siis miten niin vain? Aivan kuin onnellisuus kaikessa moniulotteisuudessaan olisi vähintä mitä voimme vaatia eläessämme täällä. Itseasiassa on jopa helpompaa haalia kasapäin rahaa kuin kestävää ja jatkuvaa onnellisuutta. Lopettakaa "vain" sanan käyttö onnellisuuden yhteydessä. Sen edessä täytyy olla nöyrä.

Yksi suurin omista oivalluksistani oli ehkä se, kun tajusin ettei onnellisuus ole juuri tavoittelemisen arvoista. Tai ainakin jos onnellisuudella tarkoitetaan sitä tyyneyden, tyytyväisyyden, ilon, innostuksen ja keveyden tunnetta. Siinä ajaa itsensä vain entistä onnettomammaksi. Tämä melankolia-aihe on ollut nyt tosi pinnalla blogini teksteissä ja jotenkin olen oppinut oman elämän kautta hyväksymään sen, että ihan yhtä lailla se on elämää sekin, kun kaikki on perseestä. Itseasiassa se paskassa rypeminen on aika mahtavaa, kun sitä vain katsoo oikeasta kulmasta. Ja lohduttavaa on se, että vaikken olisi täysin onnellinen jatkuvasti, olen kuitenkin aina jollain tavalla motivoitunut elämään. Edes olen aina oma itseni.

Muistan puhuneeni joskus aiemmin täällä siitä, että onnellisuutta ei tarvitse tavoitella, sillä se on jo meissä valmiiksi ja sen voi ottaa käyttöön heti kun sen tajuaa tehdä. Onnellisuus on pienissä asioissa; kahvikupissa, tuulenpuhalluksessa ja niin edelleen, kyllähän te muistatte. Tavallaan olen samaa mieltä edelleen, mutta korvaisin sanan onnellisuus ehkä sanalla merkityksellisyys tai tyytyväisyys. Onni on ehkä kuitenkin jotain kokonaisvaltaisempaa, joka välillä käy ja sitten se taas haalistuu.

Mitä sitten kannattaisi tavoitella, jos ei onnellisuutta? Mielestäni sitä, että tekee asioita, joilla on merkitystä. Vaikka elämä olisi päin prinkkalaa, aina voi toteuttaa omia arvoja arjessaan ja olla se tyyppi, jonka toivoisi myös useamman meistä olevan. Koittaa elää niin, että ajatukset, sanat ja teot ovat harmoniassa. Pysyä aitona. Koittaa avata kaikki ristiriidat mitä mahdollisesti oman ajattelun ja toiminnan välillä on. Alkaa elää niin kuin itse ajattelee, että kuuluisi elää. Jos on aina ihaillut niitä, jotka alkavat kaupan kassalla puhua tuntemattomille tai poimivat joka päivä yhden roskan, niin miksei olisi itse se tyyppi. Merkityksellisyyden tavoitteluun liittyy toki usein myös isot muutokset (alanvaihto, huonon parisuhteen lopettaminen, jne), joiden tekemiseen tarvitaan kylläkin enemmän rohkeutta.

Kaiken tämän myllerryksen, elämänkoulun ja oivaltamisen jälkeen saan todeta, että olen tällä hetkellä älyttömän onnellinen. Ja mahtavaa on se, että osaan suhtautua tähän tunteeseen nyt oikein. Tuntuu, että kaikki tapahtui oikeaan aikaan. Tiedän ettei onni ole mikään päämäärä, vaan lahja. En ole koskaan valmis vaan aina matkalla.

Olen tavannut ihanan miehen ihan yhtäkkiä. Sellaisen, joka kaikella olemisellaan todisti minulle, että kaikki minkä luulin kuolleen tästä maailmasta kokonaan, on yhä olemassa. Sellaisen, joka ruokkii minussa varmuutta ja merkityksellisyyttä. Jonka kanssa kaikki huolet ovat ohimeneviä ja elämä loppupeleissä ei kovin vakavasti otettavissa. Sellaisen, johon tutustuessa koko ajan odottaa milloin sieltä tulee se mutta-asia, mutta sitä muttaa ei koskaan tule. Sellaisen, jolla on niin kaunis ja vilpitön ajatusmaailma, että se motivoi olemaan parempi ihminen. Sellaisen, ihanan.

Yhteenvetona kai koko tekstistä: Kaikki on ihan hyvin. Ja vaikkei aina olisikaan, niin silti kuitenkin on. Eikö niin?

Tällaisia ajatuksia tänään. Leppoisaa sunnuntaita!

Kommentit

iida (Ei varmistettu)

Kaisa,BOOM.oot YTIMESSÄ

Laura (Ei varmistettu)

Amen. Tiivistit aika hyvin myös meikäläisen viimeaikaisia ajatuksia aiheesta. Tuli tosi levollinen ja hyvä olo lukiessani tätä, ja sain jollain tapaa myös mielenrauhan melankolisten ajatusteni keskellä. Kiitos ihanasta tekstistä<3

Maija (Ei varmistettu)

Mun mielestä onnellisuus on melkein koko ajan läsnä. Jotain sellaista isoa ja juuri tuota, että tekee merkityksellisiä asioita. Välillä voi kiukuttaa ja olla surullinen, mutta kuitenkin olla koko ajan myös onnellinen. Itse olen oikeastaan aina ollut onnellinen. Kai sitten olen aina osannut arvostaa elämän hyviä hetkiä. Itse en juuri pysty ymmärtämään masennusta, miksei joku voi iloita pelkästä elämästä. Juurikin niistä pienistä asioista; hyvästä kahvista, tv-hetkestä tai auringon säteistä. Kaikki ne pienet asiat tekevät meistä onnellisia, tai niin sen pitäisi mennä. Kuitenkin vaikka on onnellinen saa ja pitää unelmoida siitä uudesta kodista tai työpaikasta. Mutta mikään tuollainen ei voi olla edellytys onnelliselle elämälle. :)

Milla (Ei varmistettu)

Masennus ei ole tahdonalainen tila eikä siitä voi parantua vain päättämällä, että iloitsenpa nyt pelkästä elämästä. Tällaiset asenteet masennusta ja siitä kärsiviä ihmisiä kohtaan yleensä vain pahentavat masennuksen oireita aiheuttamillaan syyllisyyden ja huonommuuden tunteilla. Masennus on sairaus eikä asennevamma. Ei skitsofreniaakaan voi parantaa sillä että päättää olla näkemättä harhoja, tai muistisairauksia sillä että päättää vaan muistaa.

huoh (Ei varmistettu)

Huoh Maija, sulle suosittelisin oikeesti et ottaisit vähän asioista selvää kun sulla ei selvästi oo mitään hajua mitä masennus on. Googlaa.

Suppu (Ei varmistettu)

Maija, kommenttisi alkoi ihanasti mutta tuo ajatuksesi masennuksesta meni päin honkia. Mä on olen ollut aina positiivinen tyyppi ja onnellinenkin pienistä asioista. Sitten tapahtui jotain kamalaa ja masennuin. Oli kauhea fiilis menettää se oma persoonansa, mitä oli ollut aikasemmin. Muiden avulla (hoito&lääkkeet) pääsin tästä yli. Jos et ole kokenut sairautta, niin älä ole niin naivi että luulet miten silloin pitää elää ja ajatella.

Salla (Ei varmistettu)

Minäkin voin omasta kokemuksestani sanoa, ettei masennukseen kerta kaikkiaan auta positiivinen asenne tai edes tahto olla onnellinen. Siinä on vain on sen tilanteen vankina eikä muuta ulospääsyä ole kuin pyytää apua ulkopuolelta.

Riina (Ei varmistettu)

Itse olen kärsinyt masennuksesta vuosia, eikä se tarkoita sitä ettenkö voisi kokea hetkittäisiä onnentunteita. Sairaus kuitenkin piilee taustalla, eikä ihminen voi vain päättää, että hei, nyt olen terve. Ei astmaatikollekaan voi sanoa, että opettelehan nyt hengittämään.

Julia (Ei varmistettu)

Sä olet niin kaunis, sisältä ja ulkoa.

Hemppe (Ei varmistettu)

Olet asian ytimessä <3

Milka (Ei varmistettu) http://milkainnamaaria.blogspot.fi/

Ihan totta joka sana!
Mä uskon myös vahvasti siihen, että vaikka ei koe oloaan onnelliseksi ja paskaa sataa joka suunnasta, niin kyllä me kyemme olemaan ja kokemaan onnellisuutta jos niin haluamme. Vaikka sitten iloitaan siitä että sataakin rännän sijaan paskaa. Onpahan lämmintä!

AlltheTastesofLife (Ei varmistettu) http://allthetastesoflife.blogspot.fi

Totta joka sana. Mä olen tällä hetkellä toisella puolen maapalloa kaukana mun ratkaista, ja vaikka ikävä painaa ajoittain kovastikin niin tunnen olevani onnellinen. Viimeksi tänä aamuna (taino pari tuntia sitten) aamulenkiltä tajusin hymyilevät ilman erityistä syytä, samalla nauttien kiireettömästä tahdista ja täysin erilaisesta ympäristöstä kuin kotona. Vaikaa kaikista tärkeimmät puuttuu,niin silti tää tyttö on onnellinen ja hymyilee :)

Anni (Ei varmistettu)

Mä itse sanoisin tavoittelevani juuri onnellisuutta. Jos oon onnellinen, karkeesti sanottuna millään muulla ei oo väliä. Oon itseasias itekin just nousemassa sellasesta parin vuoden melankolisuusjaksosta. Nyt tuntuu vihdoin siltä et asiat alkaa loksahtelee paikoilleen. Vielä en uskalla sanoo et oon onnellinen, mut toivottavasti ihan kohta. Vähintäänkin musta tuntuu et mulla on ihana elämä edessä, ja se on aika hyvä merkki.

ps. Ihana teksti

Elina (Ei varmistettu)

Kiitos Kaisa kiitos, että kirjotit tän postauksen just tänään. Alkupostauksen ajatukset oli niin osuvia omalle kohdalle ja just tämänhetkiseen tilanteeseen, että oksat pois. Pakko sanoa että petyin vähän, kun tulin kohtaan missä kerroit miehestä. Siksi, että tuli ehkä sellainen olo ettei tuollaista onnellisuuden tilaa voi saavuttaa ilman puolisoa. Vaikka näinhän se ei tietenkään mene! Itselläni on ollut niin lukemattomia vastoinkäymisiä miesten kanssa että toivo on melkein jo mennyttä. Samalla kun muu elämä tuntuu potkivan päähän, on niitä onnellisia ja merkityksellisiä asioita vaikea löytää. Kuitenkin, ihan äärettömän ihanaa että oot löytänyt rinnallesi jotain tuon kuuloista :-) ehkä se meikäläisenkin aika vielä koittaa, vielä ainakin koitan säilyttää siihen uskoni. Elämäntilanne ei vaan just nyt oo oikea - ensin pitää opetella rakastamaan itseään ja kyetä olemaan onnellinen ilman toista.

Ihanaa kevättä<3

sinaviola

Aaa ihana kirjoitus taas! Tää oli ihankuin omasta päästä. Kiitos <3

EllaE
Ella Elers

AAAAHHHH. Ihana. Mä niin tunsin tän tekstin mun ytimessä. Ih-a-na. <3

annie (Ei varmistettu)

“It is good to have an end to journey toward; but it is the journey that matters, in the end.”

-Ernest Hemingway

Jyyli
Spice 'n' Shine

Toivon elämääsi paljon ONNEA tämän ihanan miehen kanssa ja ihan muutenkin :) Olen ONNELLINEN puolestasi - se on taito, minkä olen vasta hiljattain oppinut ja sisäistänyt, vaikka olen hokenut lausetta koko ikäni. Olen myös samaa mieltä, että onnea ei kannata tavoitella - se tulee kun haluaa ja lähtee yhtä nopeasti. Onni pitää osata huomata, se osaa välillä piilotella pienissä asioissa.

"Miksi onnee on niin vaikee saada, ja kun se tulee miksei aika voi raahaa, ja miksei sitä voi saada enempää, ja miks sen tajuu vast kun sen menettää."

Olipa tosi kauniisti kirjoitettu monimutkaisesta aiheesta.

http://moietelisabeth.com

Maija (Ei varmistettu)

Olipa kaunis kirjoitus, kiitos! Ja ihana kuulla, että oot löytänyt uuden rakkauden. :)

Jenna (Ei varmistettu) http://www.perhosenalennan.blogspot.fi

Minulle tuli liikutus tätä tekstiä lukiessani. Olen painiskellut samojen asioiden äärellä ja oivaltanut samoja asioita, joista kirjoitit. Kiitos tästä vertaistuesta. Kosketit sydäntäni.

Minätässä (Ei varmistettu)

Hyvä teksti! :)

Annii (Ei varmistettu)

Kaisa olet ihana! Olet niin nuori, mutta niin sielukas. Blogiasi on ilo lukea, koska se on aito ja siitä huomaa, että päässäsi todella liikkuu jotain, hyvin kypsiä ajatuksia ikäisellesi.

Scarlet (Ei varmistettu) http://www.scarletswalk.com

Hei,

Todella hyvä pohdinta!
Oletko lukenut professori Timo Airaksisen Onnellisuus kirjoja?
Itse vedän hänen alustuksensa pohjalta tänään paneelikeskustelun onnellisuudesta (jännittää)!
Kaikkea hyvää, ja kurkkaahan minunkin maailmaani.

Iina (Ei varmistettu)

Todella hyvä ja ihana teksti. Kauniisti kirjoitettu. :)

Samoja asioita olen pohtinut itsekin viime aikoina. Melankolia (ehkä jopa semi masennus) on vaivannut jo pidemmän aikaa, ja aluksi tunsin syyllisyyttä siitä, etten nauttinut elämästä. Jossain vaiheessa kuitenkin tajusi, että elämässä vain on välillä synkempiä jaksoja. Ja klisee "sateen jälkeen paistaa aina aurinko" pitää todellakin paikkansa. Nut kun asiat ja oma mieli alkavat kirkastumaan, osaan arvostaa onnellisuutta ja (nimenomaan) tyytyväisyyttä paljon enemmän.

Omasta mielestä nyky-yhteiskunta on vinksahtanut kaikella tällä onnellisuuden jahtaamisella. Kaikkien pitäisi olla onnellisia, tehdä tota ja syödä tätä ja hoikistua näin ja työskennellä noin ja tavoitella pää kolmantena jalkana unelmiaan ja onnellisuutta.
Jos onnellisuutta TAVOTTELEE niin huijaa itseään. Onnellisuus lähtee sisältä. Onnellisuus on vaan olla ja olla tyytyväinen, siihen ei tarvita hektisyyttä ja täydellisyyden tavoittelua.

mira (Ei varmistettu) http://mirannn.blogspot.com

Tästä tekstistähän tulee aivan mieleen ihana suvi teräsniskan biisi täydellinen elämä! :) Kirjotin just onnellisuudesta hieman eri kantilta, siitä, että ihmisten pitäisi uskaltaa olla onnellisia.

sini (Ei varmistettu)

Oot Kaisa niin ihana ettei sanat riitä, KIITOS! <3

Tanja (Ei varmistettu)

" Onnellisuus on pienissä asioissa; kahvikupissa, tuulenpuhalluksessa ja niin edelleen, kyllähän te muistatte."

Totta. Tiedätkö, koen joka kerta lämpimän ja onnellisen tunteen, kun tulen lukemaan blogiasi ja luen blogisi nimen "The Good Morning". Mä olen aamuihminen henkeen ja vereen, sillä tunnen olevani parhaimmillani silloin niin henkisesti kuin fyysisesti. Eli onnellisuus todella on pienistä asioista kiinni, jos sen voi tavoittaa jonkun tuntemattoman bloggarin blogin nimen avulla! :D (Sama muuten Aamukahvilla-blogin nimen kanssa, se on voimaannuttava haha.)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.