Hemoglobiinihavahdus vol. 20

Aina välillä jossain satunnaisissa vaiheissa elämää muistan, että minulla on luonnostaan alhainen hemoglobiini. Se on hassu juttu. Yhtäkkiä keksin aina uudelleen, että hei, rautalisä vois olla kova sana. Sitten bulkkaan vatsaystävällistä nestemäistä rautavalmistetta, joka maistuu niin hyvältä että sitä tekee koko ajan mieli naukkailla, ja tunnen kuinka oloni kohenee päivä päivältä. Sitten hyvällä mielellä ja ololla unohdan taas koko jutun vuodeksi.

Ja se on muuten ollut hauska kokea näin käytännössä, että kun noudatti paleo-goji-lehtikaali-villiyrtti-luomuhanhi -ruokavaliota, niin puutostiloja ei juuri ollut. Olo oli koko ajan "täydellinen." Sitten kun alkoi taas elää reunalla ja syödä vähän rennommin (ns. yhteiskunnan mukana), niin johan alkoi päätä särkeä ja väsyttää ja kaikki veren arvot laskea niin että suonissa kohisi.

"Tältä varmaan normaaleista ihmisistä tuntuu. Ei ihme että ne on niin yrmeänä aina, kyllähän tämä pistää vituttamaan", sanoin muutama päivä sitten nojatessani metron rullaportaiden kaiteeseen elinvoimattomana. Tuntui kuin sisuskalut olisivat tapelleet keskenään. Täydessä elinvoimassa ollessaanhan tuntuu kuin ne pitäisivät toisiaan tiukassa mutta lempeässä halissa.

Puutostilassa yksinkertaisesti sopeutuu tähän yhteiskuntaan paremmin. Kaikki muutkin ovat niin aneemisia ja flegmaattisia, ja mistä muustakaan sitä työkavereiden kanssa puhuisi kuin päänsärystä ja muista oudoista vaivoista, joiden syyt eivät juuri kiinnosta, ainoastaan niiden päivittely? Se on sosiaalista kanssakäymistä, johon jokainen suomalainen voi yhtyä. Vähän niin kuin säästä puhuminen. Koskettaa kaikkia. On aika kivaa rypeä kurjuudessa, kun muutkin rypevät. Mihinkäs muualle siitä lähtisi, kuin pienestä kylästä konsanaan.

Auta nimittäin armias kun tulet macapäissään raakasuklaaövereiden ja vihermehunesteytyksen jälkeen johonkin sosiaaliseen ympäristöön, joka koostuu puutostilalaisista. Ette juuri yhteistä löydä. Paitsi ihmetyksen. Mikä sua oikein vaivaa, ootsä kännissä? No mikä teitä oikein vaivaa, oletteko unessa? Haloo, tajuutteko miten mahtavaa tämä elämä on? Ihme hörhö toi, mennään röökille. Ok.

Ja niin koitti meikäläisellä taas tämä hemoglobiinihavahdus, kun elämääni tuli mies jolla sattumoisin on aina ollut sama vaiva. Käytiin romanttisesti rautakaupoilla, ei K-raudassa vaan Ruohonjuuressa. Nyt juon suosiolla Ferronolia ja jätän lehtivihreät kauppaan. Tai itseasiassa kyllähän tuolta jääkaapista se vakiomäärä pinaattia, rucolaa ja lehtikaalia löytyy, mutta en jaksa enää syödä niitä työkseni, ainoastaan harrastuksena. Nyt olen leiritön, määrittelemätön, kaikkien ymmärtäjä ja sympatisoija. Sekasikiö. Olen öisin piritorilla ja päivisin crossfit-salilla.

Pro tip raudan juontiin: Sekoita shotti appelsiinimehuun ja purista vielä sitruunaa joukkoon. Kyllä imeytyy!!!

Huom! Maitotuotteet vaikeuttavat raudan imeytymistä, vältä siis niiden yhdistelmää. Olkoon tämä kuva vaikka muistutuksena siitä. Vaikka oikeastihan me kaikki tiedämme kuvan todellisen julkaisusyyn. Ben&Jerry's kahdella lusikalla saa nimittäin aina vain hymyilemään, liittyi se aiheeseen tai ei.

Kommentit

Nea (Ei varmistettu)

Pakko kommentoida että BJ cinnamonbuns on parasta!️ Ja niin totta koko teksti!

Kemmy (Ei varmistettu)

Olin tulossa kertomaan tätä samaa asiaa :D Toisaalta suosittelen, että et maista, koska oon ite onnistunut kehittämään vakavan addiktion!

Tania (Ei varmistettu)

Voi että Kaisa, mitähän mä tekisin ilman sua ja sun blogia!

Mua on jo pitkään vaivannut mystinen väsymys mille ei ole löytynyt mitään selitystä. Saamaton olo, sellainen että lilluu vaan päivien läpi jossain sumussa.
Tätä postausta lukiessani hoksasin että hetkonen hei, voiskohan olla raudan puutostila? Kuulosti meinaan suoraan kuin mun kynästä tulleelta tää teksti. Samassa muistui mieleen myöskin miten mun huolehtivainen äitini oli jonkin aikaa sitten tuonut mulle juuri tuota samaa Feronolia kaappiin, sieltä mä sen nyt tohkeissani kaivoin ja nakkasin shotin suoraan suuhun. Saa nähdä auttaako.

Ihan yleisestikkin sun blogi on ollut mulle suuri elämänlaadun lisääjä, oon saanut susta niin paljon inspiraatiota ja esimerkkiä mihin suuntaan lähteä omaa elämääni tökkäämään ja miten nauttia pienistä asioista.

Oon myös hirveän onnellinen sun puolesta että oot nyt ilmeisesti löytänyt rinnallesi just sun tyylisen sielunkumppanin! Ainakin sellainen fiilis välittyy näistä sun postauksista ja instagramista.

Hyvää kevättä ja kiitos taas! Oot sä melkoinen mimmi.

milla (Ei varmistettu)

Kyllä b&j on aina parempaa kahdestaan syötynä :D<3 ja syynähän se, että minun BJ-purkkiin saa koskea vain ja ainoastaan minulle erityinen ihminen. Ja silloin kun hän haluaa minun kanssa herkkujäätelöä syödä, niin elämä on aika täydellistä.

Kiitos muuten rautavinkistä! Mä oon elänyt aina pienessä raudanpuutteessa, jyurikin siksi ettei ikinä muista sitä rautalisää ottaa. Aina verenluovutukseen mennessä saa jännittää että päästäänkö luovuttamaan, kun hemoglobiini keikkuu aina ihan alarajoilla.

E (Ei varmistettu)

Say it!!!!!!!! Just kun on ollut "putki päällä" ( = skipannut pullatarjoilut, vihershake joka päivä, kahvin sijaan oolong -tee ja mitä kaikkee jne.) ja olo on raikas, niin kyllä vaan niiden pitää tulla että "onko tollanen terveynatseilu enää ihan tervettä?" ja "ota tästä vähän tätä teollisuusmössöä ja nauti elämästä"...
Ja jotenkin sitä haluais kuulua joukkkoon, mutta välillä sitä miettii, että olisko se oma kroppa ja tuntemukset kuitenkin tärkein... No onneks on internet. Kiitti kaisa <3 <3

henna (Ei varmistettu)

Mulla on romahtanu hb aikalailla kun alotin vhh:n. syynä liika maitotuotteiden ja kananmunien syönti, muu ei voi olla syynä. Eli pitää muistaa sitä rautaa ottaa jollain tapaa jos käyttää paljon niitä munia/maitotuotteita :)

Essi (Ei varmistettu)

Hyvä että luin tän, oon nimittäin ihmetellyt jo pidemmän aikaa mun väsyneisyyttä, hurjaa hiustenlähtöä, ummetusta ja sun muuta ja ehkäpä syy löytyykin alhaisesta hemoglobiinista? Kysäisin äidiltä, että onko suvussa alhaista hemoglobiinia ja selvisi että äidillä itsellään on. Ehkäpä pitäisi siis varata aika terveydenhoitajalle ja ottaa selvää!

Sara (Ei varmistettu)

Moi!

Mua kiinnostaa, että kävitkö ihan mittauttamassa hemoglobiinin...? Koska rautaahan ei oo hyvä liikaa syödä, sillon se vaurioittaa maksaa ja munuaisia. Yleensä jos todetaan anemia, halutaan myös selvittää syy (onko esim. vatsahaava tai runsaat kuukautiset). Anemia ei nimittäin oo todellakaan niin yleistä kuin tekstissä annetaan ymmärtää, eikä aina johdu raudanpuutteesta. Kannattaa siis hakeutua verikokeisiin ennen kuin alkaa syödä rautalisää.
Eikä hemoglobiini kerro kaikkea, vaan myös esim. punasolujen koko (raudanpuute pienentää, mutta B12-vitamiinin puute suurentaa niitä).
Ite koen kyllä myös riittävän raudan saannin vaikeeks ilman lisiä. Vaikka rautaa sinänsä ois ruuassa, niin moni asia huonontaa sen imeytymistä, kuten kahvi, tee ja kalsium (jota on myös esim. lehtikaalissa, minkä takia se ei valitettavasti oo kovin hyvä raudanlähde...)

Örrimörri (Ei varmistettu)

Jepulis jee ja näinpä juuri. Rautalisää ei tule turhaan napsia. Ainoastaan silloin jos se on todettu johtuvan nimenomaan raudan puutteesta. Anemialle on monta syytä..

Terkuin hoitsu! :D

Linnea (Ei varmistettu) http://linnealisa.blogspot.fi/

Tosi oivaltavaa pohdintaa! Herätti itsessänikin paljon ajatuksia tämä teksti. Ruokavaliolla on suuri vaikutus hyvinvointiin, vaikkei sitä aina tahtoisi itselleen myöntää. Onneks benkkujenkutkin tukee sitä hyvää oloa silloin tällöin! ;) (oma lemppari on blondie brownie, oij nam!)

t. Linnea
http://linnealisa.blogspot.fi/

Tiia (Ei varmistettu) http://www.kulkeva.blogspot.fi

Samaistun tähän tosi paljon. Itsellä todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta pari vuotta sitten, mutta jotenkin se lääkereseptin uusiminen jäi kun olo oli hyvä. Nyt joku aika sitten havahduin siihen, ettei ehkä olekaan normaalia tämä jatkuva väsymys, voimattomuus, saamattomuus. Kun flunssa vaivaa jatkuvasti, hiukset tippuvat päässä ja salaattikin tuntuu jäävän vyötärölle, ei kaikki voi olla kunnossa. Kävin siis lääkkeet takaisin ja odottelen sitä ihanaa oloa. Toivottavasti useampi oppisi sen, etteivät maanisuus ja voipuneisuus kuulu normaaliolotilaan, vaan oikeilla valinnoilla voi tosiaan voida hyvin joka päivä! Kiitos tästä muistutuksesta :)

Tiia (Ei varmistettu) http://www.elamanmakua.com

Olen huomannut saman, että siitä ei porukoissa tykätä, kun jollain menee liian kovaa, on hyvä olla, pirteä mieli ja homma rullaa. Olen huomannut, että tilanne on vähän sama kuin jos on oikein hyvä koulussa eli "hikke". Sellainenkin saa pahoja ja kyllästyneitä katseita "et viitsis, ei jaksa kuulla miten hyvin sun asiat on." Valittaminen on jostain syystä paljon mielekkäämpää tekemistä monen mielestä!
Itse sain tokan lapsensaannin yhteydessä veriarvot niin keturalleen, etteivät suostuneet minua kotiuttamaan millään. Sitten vedin huiviin litran mustikkakeittoa yhtenä iltava ja johan pompsahti veriarvot kuntoon heti seuraavana aamuna. Ei mustikkaa turhaan kutsuta superfoodiksi.

ellamarina (Ei varmistettu)

Mäkin oon koko ikäni oikeastaan kärsinyt matalasta hemoglobiinista ja väsymyksestä, kunnes sit viime syksynä marssin terkkarille, joka sitten lähetti verikokeisiin. No, eipä ollut anemiaa vaan keliakia! :D Onneksi diagnosoitiin, löytyi syy moneen vaivaan joita en edes tajunnut sen oireiksi. Nykyään hemoglobiinini on onneksi jo normaali ja voin paljon paremmin :)

Saana Väliheikki
LAVLI

Hyvä teksti hyvästä aiheesta. Hyvin syöminen vaikuttaa koko kehoon ja oloon. On muuten pakko vielä sanoa että ihana mekko! Korostaa kehon muotoja todella imartelevasti

Jenni (Ei varmistettu)

Mulla on taipumusta matalaan hemoglobiiniin ja tuntuu, ettei mikään rautalisä auta tai paranna niitä oireita! Ärsyttää. Mitään vahvempia rautalääkkeitä en oikein uskalla enää edes syödä, koska vatsa ei tykkää. Pahinta on, että välillä hemoglobiini nousee, mutta olo ei kohene millään lailla. Sitten (arvaus)terveyskeskuksessa kohautellaan olkia, että meepäs kotiin ja muista syödä monipuolisesti. Nice.

Kaisa Merelä

Se on kyllä älyttömän hyvää!!!

Kaisa Merelä

Mahtavaa kuulla hei ja huolehtivat äidit <3 Ah! Nyt tosiaan koklaa tota rautalisää ja kato jos lähtee olo kohenemaan, ihan hetkessähän se ei tapahdu mut muutaman viikon kun jaksat litkiä niin voi tehdä johtopäätöksiä ;)

Ja kääks, kiitos paljon ihanasta palautteesta! <3 Mahtavaa kevättä ja wappua!

Kaisa Merelä

Juuri näin! Juuri näin mitä benkkujenkkuun tulee! :D Sitä ei kyllä ihan kenen kanssa tahansa jaeta ;) Ihanaa että luovutat verta alhaisesta hemoglobiinista huolimatta!

Kaisa Merelä

Näinpä! Se on just näin. Pitäisi joko sulkeutua johonkin ihme wellness-kuplaan muiden viherihmisten kanssa, tai sitten kärsiä aina välillä ruokakiusaamisesta :D

jossu (Ei varmistettu)

Minulla on luontaisesti hyvin korkea hemoglobiini. Kun se huitelee yli 170 niin alkaa olla aika raskas olo. Käynkin luovuttamassa niin usein kun pystyy. Luovutuksen jälkeen on olo hetken aikaa parempi ja kevyempi kun päästään siihen 140 tienoille. Siinä kun pysyisi niin bueno, mutta ei..

I (Ei varmistettu)

Siiis mistä toi sun ihana vaaate on!! Mäki haluuuun, äläkä sano et kirppparilta :(

Kaisa Merelä

Hyviä uutisia, se on ihan h&m:ltä!! ;)

Juuliainen (Ei varmistettu)

Pakko sanoa hieman vastalausetta, itse kun olin niin sanottu sekasyöjä, toisin sanoen ehkä lihansyöjä, rauta-arvoni oli huippulukemissa. Vaikka join törkeän paljon maitoa ja harrastin raakaa kestävyysliikuntaa niin hemppari oli 140. Sitten kun aloin kasvissyöjäksi ja maitoakin tulee litkittyä enää vain kahvin seassa rauta-arvoni tippuivat 90.
Omalla kohdalla en siis voi samaistua tuohon kertomaasi, mutta en silti ole puoltamassakaan ketään - itselle rauta purkista syötynä on ihan jees ja lihansyöjäksi en ole palaamassa. Ihanasti kirjotettu silti tää postaus, oot kyllä loistava kirjottamaan juttuja :-) Nään jotenkin kun oikein pilke silmäkulmassa raapustat tekstejäsi!

Jyyli
Spice 'n' Shine

Mä niin samaistun tohon, porukka vaan ihmettelee, että mikä sua vaivaa kun hyppelet paikalle energiaa ja aurinkoisuutta puhkuen :D

Mutta Ben&Jerrys kahdella lusikalla saa mut vaan pahalle tuulelle. Mun mies syö aina kaiken :(

Kommentoi