Hyvää kamaa

Palataan hetkeksi Tallinnaan. Minulla on roppakaupalla vielä reissun kuvasatoa jäljellä, mutta kirjoittelen sitä mukaan kun inspis/tallinnakaipuu iskee.

Eräs mahtava ruokalöytö Tallinnassa oli herkullinen juoma nimeltä kama. Se on paikallisten välipala/jälkiruoka/juoma, joka on käytännössä piimää kyllästettynä kamajauheella. Mausteina sokeri ja suola. Ja vaikka kama kuulostaa söpöltä ja erikoiselta, se on valitettavasti suomeksi ihan vanha kunnon talkkunajauho, joka puolestaan tuo etäisesti mieleen joitain traumoja lapsuudesta… Se on siis sekoitus paahdettuja jauhoja; ruista, hernettä, ohraa sekä vehnää.

Kyseessä ei siis ilmiselvästi ole varsinainen supersmoothie, vaan kaikessa syntisyydessään herkullinen lohtupirtelö. Muistatteko, kun ennen smoothieita puhuttiin vain pirtelöistä? Niihin laitettiin kaikkia maitotuotteita, jopa jätskiä, ja ne oli tosi herkkuja? Kama on vähän sen tyylinen. Keksitaikinapirtelö. Ihanan happamasta piimästä tehtynä tosin.

Minun ja kaman tarina alkoi seuraavanlaisesti. Oli ensimmäinen päivä Tallinnassa ja nappasimme ruokakaupasta purkin paikallista luomujäätelöä, jonka makuna oli juurikin tämä paikallinen herkkujuoma. Jätski, jossa lukee "kama jäätis", on vain jotain jäätävän hämmentävää ja se on pakko testata. Istuimme puiston penkillä ja pistelimme poskeen eksoottista kamajäätelöä ja kaikki tuntui vain olevan hetken ajan hyvin. Oli todella kuuma ja nälkäkin, mikä sai jäätelön maistumaan vielä paremmalta.

Vasta jäätelön jälkeen maistoin itse juomaa. Sitä löytyikin sitten vähän kaikkialta; ravintoloiden drinkkilistoilta ja kahviloiden vitriineistä. Toimme kamaa myös rajan yli, heheh. Totaalinen kamavillitys! Kokeilkaa ihmeessä sillä talkkunajauholla, mikäli kiinnostus heräsi. Täällä juoma makeutettiin kevyesti hunajalla sokerin sijaan.

Kommentit

piapojauhoi (Ei varmistettu)

siis toihan on käytännössä supisuomalaista piapoa?? :D talkkunajauhot=piapojauhoja

Kaisa Merelä

Enpä ole ikinä ennen kuullut! :D

Jenini (Ei varmistettu)

Kama jäätis, jämä kaatis :D Ei tuu kovin kivat mielleyhtymät, mutta herkulliselta näyttää!

Kaisa Merelä

:D Haha, no ei tosiaan!

Salla (Ei varmistettu) http://happy-heels.blogspot.fi

Aikkamala, päivän naurut :D Tätä kamaa voiskin kokeilla!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.