Juhannus-roadtrippailua Itä-Suomessa

Kun ei osaa päättää, missä juhannuksensa viettää, kannattaa viettää sitä vähän siellä sun täällä. Päätin olla tämän juhannuksen perheen kanssa, tai tarkemmin äidin, siskon ja siskon miehen kanssa. Mietittiin, että missähän sitä sataisi tänä juhannuksena vähiten. Meillä ei yleensä tehdä kovin vedenpitäviä suunnitelmia, vaan mennään aina fiiliksen mukaan enemmän ja vähemmän siinä sivussa riidellen. Suomen sääkartta näytti toivottomalta. Intuition johdattelemana ajateltiin suunnata Kiteen mökille. Intuitio, universumi ja Kitee olivat puolellamme - saimme nimittäin aurinkoisen juhannuksen! Katselin somesta jengin myrskypäivityksiä, mökkien päälle kaatuneita puita ja sadetakkigrillauksia ja koin myötätuntoa.

Sen sijaan, että oltaisiin paahdettu Helsingistä Kiteelle kuusi tuntia autolla yhtäjaksoisesti, ajateltiin ottaa mökille menoon rento roadtrip-meininki. Yksi yön yli pysähdys kotona Mikkelissä, päiväpysähdykset Juvalla ja Savonlinnassa ja illaksi Kiteelle juhannussaunaan. Miksi ajaa satasta ohi, kun voi pysähtyä ottamaan Itä-Suomen helmet talteen?

Heti Mikkeliin päästyä mentiin läheiselle lammelle uimaan. Kylpytakit päälle ja autoon. Ysärihitit soimaan. Ensin toki vähän valkkaria ja iltapalaa. Vesi oli lämmintä kuin linnunmaito ja kotona odotti kuumuutta hohkaava puusauna. Helsingin pölyt jäi lammelle vesikirppujen syötäviksi.

Seuraavana päivänä lähdettiin ajelemaan kohti Kiteetä. Pysähdyttiin Juvalle lounaalle Wehmaan kartanoon. Siellä sijaitsee Suomen ainoa englantilainen teehuone, Teahouse of Wehmais, josta saa tilattua vaikka sun minkälaista teetä. Itse valitsin Studio 54:n, jonka makumaailmassa luvattiin olevan shampanjaa. Teen lomassa tietty suolaista ja makeaa naposteltavaa. Tajuttoman hyvää! Diggailen niin paljon paikoista ja ihmisistä, joilla on joku oma juttu. Massakahviloita on jo ihan liikaa, joten tällaisia paikkoja tukee tosi mielellään.

Reilu tunti ajoa ja saavuttiin Savonlinnaan. Siellä terden kautta Olavinlinnaan. On niin käsittämätöntä, että Suomessa on ollut linnoja, ja että niitä on oikeasti käytetty, ja että siellä pimeillä käytävillä ja epätasaisilla kivirappusilla on juossut sotilaita ja linnanneitoja ja ihmishenki ei ole paljoa maksanut. Joka kerta yhtä ihmeellistä ajatella, että ihminen joitain satoja vuosia sitten on ollut samaa lajia meidän kanssamme ja varmaan tuntenut ja ajatellut jokseenkin samoin. Silti elämämme ja yhteiskuntamme ovat olleet täysin erilaisia.

Savonlinnassa syötiin myös tuoreita ja täydellisesti laitettuja muikkuja. Aloin melkein itkemään, kun oli niin hyvää. Täydellisesti muikkujen kanssa sopiva valkkari, kasvoille paistava aurinko ja rakkaat ympärillä kruunasi kokemuksen. Huumeiden listalle menee Kalastajan kojun muikut.

Vihdoin mökillä! Ensitöiksemme tehtiin mansikkakermakakku, sitten skumppa auki ja saunavastojen ja koivuseppeleiden tekoon. Olin koko perhanan päivän odottanut juhannustansseja ja googletellut ja kysellyt pohjoiskarjalalaisilta tuttaviltani, että minne sitä kannattaa tansseihin mennä. No, me ajettiin sitten eräisiin hyviltä vaikuttaviin tansseihin illankahussa vain kokeaksemme tyhjyyttä ammottava tanssilattia, muutama seinäruusu ja tosissaan tanssiva pariskunta sekä ylihintaiset liput.

En halua uskoa, että lavatanssikulttuuri on kuollut! Eihän se ole? Mummo juuri kertoi, miten vuosikymmeniä sitten lavoja oli joka paikassa ja ne olivat aina ihan täynnä. Siellä sitä miehet tanssitti niin, ettei meinannut perässä pysyä. Minun (mahdollisesti yliromantisoitu) ajatus juhannustansseista hikisine yön yli kestävine polkkineen ja valsseineen, muovilasi-valkoviineineen ja sikaririnkeineen ei saa jäädä fantasian tasolle! Ensi juhannuksena valitsen sijaintini sen mukaan, missä on parhaat lavatanssimeiningit. Ilmiantakaa sellainen paikka kommentteihin! Ilman autenttista lavatanssikokemusta en aio tomuksi muuttua.

Sisko ja hänen miehensä söpöilee laiturin nokassa, meitsi ottaa selfieitä. Tämä työnjako sopii minulle. Olipa ihana ja erilainen juhannusaatto! Mites teidän juhannukset? Jos ihan hirveä sääkateus iski tätä lukiessa, niin sanottakoon, että täällä ripsii vähän jo. ;)

Kommentit

. (Ei varmistettu)

pohjoiskarjalalainen*

Kaisa Merelä

Ai kamala, mitä vääryyttä! Kiitos korjauksesta! 

Haidinn (Ei varmistettu)

Ei oo lavatanssiperinteet kuopattuja! Ainakaan näin vasta tänä kesänä itse osallistuneena sanoisin. Ja niitä riittää juhannuksen ulkopuolellakin ettei tarvitse ensivuoteen odottaa jos lavoille halajaa :) Mikään kova mestari en paikkojen nimeämisessä näillä kilometreillä ole, mutta juhannuksen etkot tanssin torstaina Asikkalassa Jenkkapirtillä ja toukokuun puolella kesänavajaiset Kotkan Tampsalla. Molemmilla kerroilla riittii väkeä ja tanssittajia ilman että tarvi seinäruusuna hännystellä. Ja kertoipa yksi mies käyneensä sunnuntaista torstaihin joka päivä tansseissa ja aikoi jatkaa samaa tahtia juhannusviikon loppuun asti!

Kaisa Merelä

Hei aivan mahtavaa! Kiitos, laitan nuo paikat ylös. Ehkä tänä kesänä pitää toteuttaa vielä joku lavatanssiroadtrip! 

EllaS (Ei varmistettu)

Tanssikulttuuri ei suinkaan ole kuolemassa, tanssipaikka pitää vain valita oikein! Keskiviikkoisin Punkalaitumella sijaitsevalla Särkän lavalla on ihan maan parhaat tanssit, lauantaina kannattaa suunnata esimerkiksi Yläneen Valasrannalle tai Riihimäelle Riutanharjulle, sunnuntaisin Ryttylässä Kolmilammilla on hyvät tanssit. Lisäksi suurin osa lavoista sijaitsee upeilla paikoille joissa kelpaa ihastella tanssin lisäksi maisemiakin!
Jos kaipaat vinkkejä tansseja ajatellen niin laita vaikka spostia, sun on todellakin päästävä kokemaan lavatanssien todellinen lumo!

Kaisa Merelä

Ihanaa! Kiitos jo näistä! <3 

Laiffia (Ei varmistettu)

Tanssilavakulttuuri tuntuu pikemminkin tekevän paluuta, niin paljon nuorta jengiä siellä nykyään kulkee. Olen oppinut tanssiharrastajilta, että paikka kannattaa valita laulajien mukaan, tanssijat valkkaavat tanssipaikkoja sen perusteella. esim. Juhannuksena Saija Tuupanen ja Kyösti Mäki-Mattila ovat varmasti vetäneet Kapakkamäen lavan aivan tupaten täyteen.

Kaisa Merelä

Okei! Kiitti vinkistä. Sitten kun nämä laulajat vielä sanoisi mulle jotain :D Mutta aivan mahtavaa kuulla! Kyllä tästä vielä tanssimaan päästään tänäkin kesänä.

Aura Otava (Ei varmistettu)

Ah, tää on yksi sun parhaista bloggauksista evör &lt;3 ihanasti soljuvaa tekstiä, kuvia, ajatuksia, ROMANTIIKKAA.
KYLLÄH.

Kaisa Merelä

Voihan kahen kerran! <3 Romantiikaakin ihan! Kiitos hei, ihana kuulla :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Suomen ainoa teehuone pistetty ylös, kiitos vinkistä! (Miten näitä ei oo muka useampi!?) Jään myös seuraamaan vinkkejä hyvistä lavatansseista. :)

Kaisa Merelä

Jee, Saranda sun on pakko käydä siellä jos joskus tänne päin eksyt! Ja lavatansseista varmasti tulossa ainakin mainintaa ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.