Kahvi on big deal

"Afternoon so cozy I thought it was morning" kirjoitin kuvatekstiksi Instagramiin. Se oli ensimmäinen asia mikä tuli mieleen vaaleista väreistä, sängystä ja kahvikupista. Tai saattoi asia olla niinkin, että join oikeasti aamukahvini iltapäivällä kello kaksi vain koska voin.

Totta puhuen tällä hetkellä aamut, jolloin täytyy herätä aikaisin, ovat aika vähissä. Tykkään silti aloittaa päiväni hyvissä ajoin, jotta pääsen kiinni "päivän rytmiin", mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan, äiti tietää. Mutta silloin tällöin aamuni ollessa vapaa, nukun niin pitkää kuin nukuttaa. Varsinkin jos takana on treeni, maistuu 9 tunnin unet paremmalta kuin aamukuuden puuro. Lihashan kasvaa levossa, heh. Vaikka pitkään nukkumisesta tuleekin tällaiselle aamuvirkulle hieman syrjäytynyt olo, ajattelen asian niin että silloin kun on mahdollisuus nukkua niin se kannattaa varmaan tehdä. Huomenna elämäntilanne voi olla jo toinen. Kääks, lapsia. Kääks, kiireellistä työelämää.

Unisten päivien lisäksi täytyy myöntää myös toinen seikka. Sängystäni on tullut hyvää tahtia nukkumapaikkani lisäksi myös työpisteeni, leffateatterini, sometuspesäni ja joskus jopa ruokapöytäkin. Tiedän, ei hyvä homma. Kirjaan unelmieni listaan: isompi asunto.

Takaisin eiliseen aamuun. Olin juuri aikeissa ruveta kahvin keittoon, kun sain viestin, että tilaamani kahvipavut odottavat minua postissa. Juuri sopivasti. Ei muuta kuin kahinatakki päälle ja raikkaaseen sateeseen. Olin saanut mahdollisuuden tilata testiin Warrior Coffeen guatemalalaisia kahvipapuja. Olin testannut kyseistä kahvia kyllä aiemminkin, joten tiesin että odotettavissa oli jotain todella hyvää.

Nyt sain siis vihdoin omat Warrior-pavut. Syötin ne kahvinkeittimeeni, josta olen puhunut täällä blogissa varmaan enemmän kuin itsestäni. Se on siis Philipsin Grind & Brew -kahvinkeitin, yksi parhaista hankinnoistani, joka jauhaa pavut ja suodattaa niistä kahvin. Päädyin tämän kahvinkeittimen hankintaan, kun huomasin asettaneeni kaksi kriteeriä kahville: 1) sen täytyy tulla nappia painamalla, kuin tilauksesta, tarjoiltuna, jopa valmiiksi aamuun ajastettuna jos niin haluan ja 2) sen on oltava helkkarin hyvää eli valmistua tuoreista vastajauhetuista laatupavuista.

Siihen mennessä olin joko juonut pahaa perussuodatinkahvia, tai sitten aikaa ja vaivaa vaativaa kahvia valmistettuna mekaanisesti chemexillä/aeropressilla. Blaah! Nyt sain molemmista kahveista ne parhaat ominaisuudet.

Kahvi kuin kahvi, miksi hifistellä? Siksi, koska joka ikinen kerta kun näen jossain quoten "life is too short for bad coffee" kasvoilleni ilmestyy mitä totisin agreed -ilme. Siksi.

Warrior Coffeella on muuten yksi aika mahtava juttu. Heille voi tehdä kestotilauksen, joka tarkoittaa uuden papupaketin saapumista kotiin kuukausittain. Maksu otetaan automaattisesti tililtä, eli siitäkään ei tarvitse stressailla. Yksi paketti maksaa 18,90€ ja siinä on 340g papuja. Kokeilkaa ja yllättykää. Papuja voi siis toki käyttää ihan peruskahvinkeittimeenkin, tarvitset vain myllyn, jossa jauhaa pavut.

Mielestäni kahvihifistelyn voi aloittaa hyvin askel kerrallaan. Itse menin hankkimaan kerralla kaiken, mutta ihan hyvin voi aloittaa vaikka pelkistä pavuista ja myllystä. Sitten ottaa pieniä kikkakolmosia käyttöön, kuten suodatinpaperin kastelemisen ennen suodatusta (paperin maku häviää), jonka jälkeen voi vaikka alkaa harkitsemaan aeropressin hankkimista, joilla kahvi suodattuu mekaanisesti paineen avulla. Helsingissä on monia kahviin erikoistuneita liikkeitä, kuten Kaffa Roastery, Johan & Nyström ja Caffi, jossa shoppailla kahvijuttuja.

Tiedättekö muuten, mitä söin aamupalaksi? Mainitsemisen arvoinen sekin. Tein puuron 1 dl:aan vettä ja 1 dl:aan glögiä! Nam, kokeilkaa! Päällä gluteenittomia Loov-pipareita.

Mikäli haluatte lisää kahvipostauksia, niin kommentoikaa!

Kommentit

aino (Ei varmistettu)

Piti kyllä sana "sometuspesä" lukea toiseenki kertaan, ekalla luin hieman muuta :o

Liisa (Ei varmistettu)

Hyvä, että joku muukin. :D

milla (Ei varmistettu)

Hahhaa, sama homma täällä :'D

Kaisa Merelä

Voi kahen kerran teidän kanssa!! :D

henna (Ei varmistettu) http://thehomerecipe.blogspot.com

Kahvipostauksia lisää! :) varsinkin tälläisiä superhauskasti ja taitavasti kirjoitettuja. "äiti tietää" haha!

Kaisa Merelä

Jeee, kiva! :D

mmaija (Ei varmistettu)

Hyvä, että jonkun muunkin mielestä kahvi on TODELLA big deal! Kahvijutut todellakin kelpaa! Muutenkin kaikki aamufiilistely(postaukset) on jees, luenkin usein sun blogia aamusin, sulla on hyvä meininki. Myös edellinen postaus sään harmaudesta oli hyvä, harmittaa jos on vaan valitusta ympärillä, koitetaan nähdä positiivista sen sijaan! Syksy voi olla niin kodikasta aikaa (siksi en haluiskaan et vielä kaupat yms alottaa joulufiilistelyt, ei vielä..!!) Kommentoinpa tähän samaan syssyyn et se aikasempi videopostaus oli kans tosi jees! Just kivempi tollee et jotain tapahtuu eikä nii et istutaan kameran edessä höpöttämässä :D
Olipas sekasotkukommentti! Keep up the great work Kaisa! xx

Kaisa Merelä

Kiiitos monista kehuista liittyen moneen eri postaukseen! :D Hyvin oot ollut hereillä! ;) Ja jep, vielä ois kiva fiilailla syksyä kunnolla ennen jingle bellssejä...

Puolitiessä

Joo! Kahvipostaukset kiinnostaa aina, koska hyvästä kahvista ei ole syytä jättää kirjoittamatta! :)

Kaisa Merelä

Jes mahtavaa kuulla! :)

Noora Turunen (Ei varmistettu) http://caughtinthemiddleblog.blogspot.fi/

Kahvihifistely ei ole turhaa! Ihmettelin eri kahveja ennen kuin ostin espressokoneeni, mutta siihen loppui se ihmettely. Vaikka toisin luulin niin todellakin maistan kahveissa eroja! Pähkinäistä, kukkaista, suklaista...
PS. Kiitos tuosta "glögipuuropaljastuksesta". Olen jo vähän aikaa uumoillut olisinko uskalias kokeilemaan tuota comboa ja nyt kyllä täytyy olla!

Kaisa Merelä

Jee! Kokeile ihmeessä :) Kahvi on ehkä vähän kuin viini tai juustot. Kun sen sisään pääsee, siellä aukeaa uusi maailma ;)

Margariini (Ei varmistettu)

mihin glögiin teit puurosi? en ainakaan suosittele käyttämään sokeritonta glögiä, tässä syy;
-"Glögiä ei kannata hehkuttaa
Niin, glögikausihan on kai jollain tapaa ohi, mutta hyvää se on silti. Viikko sitten olimme perhetutuilla ja meille vilautettiin tyhjää Valion sokerittoman glögin tölkkiä. No, onhan sokeriton glögi vähän karu idea, mutta tölkin tuoteinformaatio oli vielä karumpaa: Sokeriton glögi on makeutettu aspartaamilla ja asesulfaami K:lla, ja se tulee kuumentaa n. 70-asteiseksi, "ÄLÄ KEITÄ".

Siinähän on vain kaksi asiaa pielessä:

Ensinnäkin mitään elintarviketta ei tulisi "makeuttaa" aspartaamilla. Sen käyttöturvallisuus on kyseenalaista, se aiheuttaa joillekin omituisia allergisia reaktioita ja monet meistä kokevat sen maun pa-hak-si.

Toiseksi, koska aspartaami hajoaa kuumassa välittömästi vielä haitallisemmiksi yhdisteiksi (formaldehydi jne.), sitä ei pitäisi laittaa elintarvikkeisiin, joita kuumennetaan. Elintarviketurvallisuusvirastokin mainitsee aspartaamin hajoamistuotteiden kohdalla vain ne, mitä aspartaamista syntyy elimistössä ja "ei kestä kuumentamista" -varoitus ei saa mitään lämpötiloja tai aikoja tuekseen.

Miten ihmeessä tavallinen glögin lämmittäjä voi estää aspartaamin hajoamisen kuumassa. No, säilytys alle 8°C onnistuu, mutta vaikka kuinka pitäisi lämpömittaria kattilassa, niin kuka pystyy sanomaan, mikä on lämpötila kuuman kattilan (teräs- tai teflonpinnan) ja glögiliemen rajapinnassa. Mikrosta jokaisen tulee tietää, että siellä syntyy korkeita pistelämpötiloja ja kokonaismassan lämpötila tulee sitten erojen tasoituttua."

Kaisa Merelä

Jep, ihan totta! Tossa glögitapauksessa käytän kyllä ehdottomasti mielummin sokerillista versiota, vaikkei se sokerikaan erityisen hyvästä ole! Mutta sen vaikutukset kehoon osataan sentään suurinpiirtein sanoa :) Tämä on aika hyvä kommentti kaikkien lukea!

Saiku (Ei varmistettu)

Hej, löysin sun blogin Kaisa ja suomen kieli en ole riitävään hyvää sanomaan kuinka paljon tykkään:))
Tykkään tosi paljon sun recepteista ja ne on luokitoitu hyviin mutta saisko tämmosenki kui smootiet? Missä voisit laita sun smootie recepeteja?
Kiitos

Glögi Hiiri (Ei varmistettu)

Moikka! Mullakin tuli mieleen mitä glögiä suosit, tulikin jo ilmi että sokerillista, mutta mitä suosittelisit hehe?

yug6yuh (Ei varmistettu)

best coffee UAE www.aromacoffee.ae

Kommentoi