Kaikki irti kuukautiskierrosta! Osa 1

Media on täynnä miesvalmentajia jotka paasaavat innoissaan hyvinvoinnista, hiilareiden poisjättämisestä ja jatkuvasta hyvän energian flowsta ja mielenhallinnasta. Me naiset inspiroidumme ja teemme perässä unohtaen erään hyvin tärkeän hyvinvoinnin elementin joka meillä on ja miehillä ei, ja joka juuri siitä syystä monelta hyvinvoinnin ammattilaismieheltä unohtuu. Nimittäin kuukautiskierto. Kyllä, luit oikein. Se on hyvinvoinnin elementti, joka vaikuttaa meissä enemmän kuin uskommekaan. Ja sitä voi oppia hallitsemaan. Tai vähintään kuuntelemaan.

Nyt seuraa siis ainakin Snapchatin puolella tosi toivottu aihe, jonka kirjoittamisen aloittamista olen kyllä itsekin odottanut innolla. Nyt alkaa nimittäin KUUKAUTISKIERTO-POSTAUSSARJA! Tämä aihe jakautuu moniin eri teksteihin siksi, että A. juttua, sitä muuten riittää! ja B. opin itsekin koko ajan lisää ja minulla on kesken eräs ravintokokeilu, jonka tulokset eivät ole vielä selvinneet. Mutta asiaan!Viimeeksi käsittelin tätä naisena olemisen ihanuutta vitsipostauksen muodossa, jonka sinällään sisällytän tähän postaussarjaan ihan sellaisenaan. Se on myös relevanttia tietoa, sillä se on suora kokemuskertomus ko. aiheen uhrilta.

Tällä kertaa viihteen sijasta kuitenkin vähän herättelevämpää pohdintaa. Minustahan on nimittäin tullut viimeisen kuukauden aikana kunnon kuukautiskiertonörtti. Pitkästä aikaa joku asia kiinnostaa niin paljon, että haluan lukea siitä koko ajan lisää samalla seuraten omaa kiertoa ja omia tuntemuksiani! Siis oikeasti, miten olen voinut elää 22-vuotiaaksi asti tajuamatta, kuinka kiertoni hallitsee elämääni, halusin sitä tai en? Se vaikuttaa mielipiteisiini, päätöksiini, tunteisiini. Sinunkin. Olen tässä oivalluksien ihanassa myötätuulessa miettinyt että kuinkakohan monelle miehelle on tullut mieleen kosia kun nainen ratsastaa kierron ns. paremmalla puolella ja kuinkakohan monta extempore-eroa on syntynyt kun ollaan taas siellä pohjamudissa. Kuinka monta irtisanoutumista ja kuinka monta päätöstä ryhtyä alastonmalliksi on syntynyt ihan vain koska kierto?Kaikkiin hormonien heittelyt eivät vaikuta kylläkään yhtä rajusti. Jotkut saattavat ohittaa koko kierron olankohautuksella. Eräs nainen laittoi minulle Snapchatissa viestin, että on jo yli kolmekymppinen ja alkaa vasta nyt heräilemään omaan kiertoonsa. Okei, no PMS-oireet tutkimusten mukaan pahenevat hieman kolmen-neljänkympin tietämillä, että se saattaa osittain johtua myös siitä, mutta silti: mielestäni kierron eri vaiheiden vaikutuksesta meidän mieleen ja kehoon ei puhuta tarpeeksi! Ja siihen minä teen muutoksen.

Muistelin juuri tuossa taannoin mitä peruskoulun tai edes lukion terveystiedon tunneilla kerrottiin kuukautiskierrosta. Öö, että nainen on silloin hedelmällinen kun menkat alkaa ja että munasolu irtoaa joka kuukausi. Really?? No, ehkä nykyään oppikirjat ovat toivottavasti hieman feministisemmät kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten ollessani kuudennella. Kiertohan on paljon enemmän kuin hedelmällisyyttä! Se on perusta koko meidän naisena olemiselle. Sen eri vaiheiden tiedostaminen avaa niin paljon ovia meidän kokonaisvaltaisen hyvinvointimme parantamiseksi.Okei, mitä tämä kuukautiskiertonörtti on sitten oppinut? No, laajassa mittakaavassa ainakin sen, että pahimmillaan kuukautiskierron eri vaiheiden tiedostamattomuus vetää naista kuin pässiä narussa ja elämä on yhtä hallitsematonta ala- ja ylämäkeä, missä kärsimyksen ytimessä oleva nainen on kuin hurrikaani, joka vie moodswingejään sinne minne menee, eikä perimmäistä syytä draamalle osata huomata. Ajatellaan vain että no, olen tällainen ihminen. Parhaimmillaan taas oman kiertonsa tunteminen lisää niiiin paljon armollisuutta ja huolenpitoa itseään kohtaan, opettaa kuuntelemaan, lisää sisäistä viisautta omasta kehosta, tuo läsnäoloa, rytmittää elämää ja ehkä tärkeintä: mielen ja kehon oikut voi todella saada hallintaan. Ensimmäinen askel on riittävä tieto ja oman kierron mukana eläminen, ei sitä vastaan taisteleminen.Kun puhutaan kuukautiskierrosta, puhutaan muuten hyvin usein kuukautisista tai PMS:stä. Se on ymmärrettävää, sillä ne ovat niitä aikoja kierrosta kun havahdumme koko kierron olemassaoloon. Toisin sanoen ne ovat aikoja, jolloin naisena oleminen ei ole niin hauskaa ja sitä alkaa kyseenalaistamaan koko perkeleen systeemin. Mutta kierrossa on myös jonkin verran hyvää. Anteeksi, että jouduin sanomaan jonkin verran. Kirjoitin ensin että paljon, mutta se täytyi korjata vähän realistisemmaksi.Loppuun vielä vinkki! Ellette jo pidä, niin alkakaa pitämään kiertopäiväkirjaa! Silloin voitte helposti palata viime kiertoon ja katsoa mitkä päivät olivatkaan ne pahimmat tai toisaalta parhaimmat. Näin pikkuhiljaa teille syntyy luotettavaa dataa omasta kierrostanne ja elämää osaa ennakoida vähän. Kiertopäiväkirjaa voi pitää kirjoittaen, piirtäen, videoiden tai kuvaten (nämä ovat siitä hyviä että samassa näkyy mm. kasvojen muutokset), merkiten kalenterin alareunaan, excelöiden, tai ihan mitä vaan keksitte! Lupaan, että se on sen pienen vaivan väärti.

PS. Saa jatkaa mulle snäppäilyä! Se on ihanaa ja auttaa tässä prosessissa!

 

Kommentit

Alex (Ei varmistettu)

Toivoisin, että otat huomioon, että kaikki menstruoivat eivät ole naisia.

Kaisa Merelä

Se on täysin totta. Mietin asiaa kirjoittaessani postausta mutta päädyin ongelmallisempaan ratkaisuun eli jättää asia mainitsematta. Pahoittelut! :)

Sandeiiiii (Ei varmistettu)

Tuli heti mieleen linkata tämä video, kuvaa mielestäni hyvin kierron vaiheet :D

Oon paljon miettinyt samaan aihealueeseen liittyen sitä, miten hormonaalinen ehkäisy vaikuttaa näihin juttuihin. Tosi monilla naisilla ehkäisy sotkee kehon luonnollista toimintaa aika merkittävästi – vai sotkeeko, ei tästä tunnu löytyvän mitään luotettavaa tietoa mistään :D Otin kuitenkin riskin ja parempien vaihtoehtojen puutteessa hankin ehkäisykapselin, mutta mietityttää kyllä kovasti että mitä kaikkea se tuolla kropassa tekee! Menkkojen poisjäämisen näin aluksi positiivisena sivuvaikutuksena, mutta nyt niitä jo melkeinpä alkaa olla ikävä.

Mullekin nää asiat on edelleen 23-vuotiaana ihan hämärän peitossa. Tää postaussarja kuulostaa mahtavalta idealta, odotan innolla seuraavia osia!

Annika (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen aihe! Itselleni tuli ajankohtaiseksi kuukautisista murehtiminen, kun raskautta yritettiin. Selvisikin, että mulla on PCOS ja siis ei oikeastaan mitään luonnollista kiertoa! Ihan hullua. Koin jotenkin, etten olekaan tarpeeksi nainen? Nojoo.. Kierto saatiin käyntiin lääkkein ja nyt puolivälissä raskautta. Kuulemma ikä auttaa näissä PCO-tyyppisissä munsarajoissa. Aika näyttää saanko ihan luomukierron sitten joskus!

Tyttönen (Ei varmistettu)

Millaisia muutoksia tarkalleen ottaen teitte saadaksenne menkat takaisin? Kuinka kauan piditte esim. liikuntataukoa ja muutitteko ruokavaliota jollain tavalla?

Terkuin nyt jo normaalipainoinen tyttö jolta menkat poissa useamman vuoden ajan...

Säde (Ei varmistettu)

Saisin kirjotettua pienen romaanin tähän helposti tästä aiheesta ja siitä mitä ite tein, mutta lyhyesti: viime kesänä päätin et nyt lopetan hetkeksi kaikenlaisen liikunnan ja SYÖN, vaikka paino nousisikin (en oo ite siis ollu ikinä alipainonen, paino vaan tippu jonku verran treenaamisen ja erilaisen syömisen seurauksena jolloin menkat jäi pois). Menkat tuli ku olin kuukauden päivät treenaamatta ja kun olin syöny tosi rennosti, herkutellut kun teki mieli (eli melkein joka päivä) ja koittanut olla stressaamatta ylimäärästä.

Jos haluut, voidaa meilailla tai jotain myös :-)

T (Ei varmistettu)

Ensinnäkin - mikä ihana ylläri, että yksi mun lemppariblogeista päivittyy taas usein! :) Jossain vaiheessa blogien seuraaminen vähän jäi, ja nyt kun klikkasin itseni tänne pitkästä aikaa, luin yhdeltä istumalta kaikki uudet postaukset! :)

Ja sitten tästä kiertoasiasta! Tää aihe on mulle niin lähellä sydäntä, että oli pakko jättää kommentti. Mä söin e-pillereitä putkeen kymmenen vuotta - aloitin ne 16-vuotiaana akneen, ja siitä vaan jatkoin ja jatkoin, koska ne nyt oli näppärä ja luotettava ehkäisykeino. No, luotettava ainakin, kun niiden aikana ei mikään seksiin viittaava käynyt mielessäkään! Ja koska olin niin nuori ne aloittaessani, ei mulla ollut mitään käsitystä luonnollisesta kierrostani tai siitä, että olin itse asiassa koko ajan pillereitä syödessäni se hormonihirviö, joka muuten olen niinä kahtena kierron huonoimpana päivänä. Pillereiden lopetuspäätös avasi taivaan ja valehtelematta pelasti mun avioliiton. Nykyään olen ihan eri ihminen - lopettaminen toi mun halut ja tunteet takaisin. Kaikki ei olekaan sitä harmaata paskaa, missä mikään ei tunnu miltään. Kaikesta ei oo tarvetta kinata ja mököttää ja aloittaa riitaa. Uskomatonta!

Synnytyksen jälkeen kokeilin lähinnä lääkärien painostuksesta hormonikierukkaa (koska paikallisempi vaikutus ja muuta sellaista) - My ass! Aloin lipsua takaisin samaan tuttuun kaavaan ja kävin pikavauhtia otattamassa sen kammotuksen pois. Mun mielestä näistä asioista puhutaan ihan liian vähän ja oon kertonut omaa tarinaani kaikille jotka kuunnella jaksaa :'D

Iiris (Ei varmistettu) http://aitikuosiin.blogspot.com

Yllättävän vähän naisen hormonitoiminnasta puhutaan, tai luonnollisuudesta muutenkaan. Ite olen nelikymppinen kolmen lapsen äiti (imetän vielä nuorimmaista) ja kaikenlaista sitä on elämän aikana tapahtunut. Kerronpa esimerkin: syksyllä mieleni masentuu ja väsyn, samalla kiloirauhasarvot huononevat ja kuukautisen jäävät pois (tai kierto on jotain 70 päivää) ja paino nousee. Keväällä alkuvösymyksen jälkeen kroppa vilkastuu, treeni kulkee, mieli piristyy ja kuukautiskiertokin palaa kohtuunormaaliksi jossa se
Sitten pysyttelee taas kesän. Noita kilppariarvoja seurataan joten siitä tiedän, myös
Pcos on ollut taustalla joten hormonimuutokset vuodenaikojen mukaan on hurjia.
Yksi etelänmatka marraskuussa laukaisee jo kuukautiset, hassu juttu?l kalenteri on hyvä juttu kirjata sekä tunteet että kk-päivät, toimii hyvänä itsetutkiskelun välineenä.

Iitu (Ei varmistettu)

Voin niin kompata ylempää kommentoijaa,kuukautisia alkaa arvostaa ihan uudessa valossa kun ne menettää,vaikka ei uskois! Itselläni oli menkat poissa 1,5 vuotta (e-pillereiden jälkeen)juurikin kai hoikkuuden takia,tai enemmänkin alhaisen rasva% vuoksi. Joulukuussa sain ekat luomu menkat moneen vuoteen ja olin niin innoissani! Mutta sen jälkeen niitä ei ole taas kuulunutkaan :(

Säde (Ei varmistettu)

Mullakin palas viime lokakuussa ja sen jälkeen ne on tullu tammikuun alussa, nyt kovasti oottelen taas.. Luulen, että hetki kestää että kierto normalisoituu ja kroppa luottaa suhun, että saa tarpeeks ravintoa etkä käy ylikierroksilla! Ite ainakin huomaan sen yhteyden heti :-) tästä se lähtee, hyvä me!!

Säde (Ei varmistettu)

Jee mahtavaa! Kerron nyt oman tarinani.

Mulla oli menkat 3v poissa kokonaan koska kohtelin itteäni huonosti= söin liian vähän, treenasin kovaa ja paljon ja en voinut sen takia kovin hyvin muutenkaan. Vielä erityisen herkkäkroppaisena menkat jäi pois mutta TULI TAKAS viime lokakuussa ja nyt kans tammikuussa toisen kerran. Miten voikin tollanen monen naisen vihaama asia saada ihmisen niin onnelliseks.. Se treenitauko ja muutaman kilon painonnousu oli todellakin sen arvoista että sain ison osan mun identiteettiä ja naiseutta takas. Koska ei, kuukautiset ei oo vaan se hetken kestävä verenvuoto kerran kuussa vaan se on paljon enemmän.

Omaa hormonitoimintaa osaa ehkä arvostaa vasta sitten kun se on ollut sekaisin ja oot eläny zombina muutaman vuoden.. Et innostu, et vihastu, saati ihastu vastakkaiseen sukupuoleen tai tunne minkäänlaista fyysistä vetovoimaa, mikään ei kiinnosta. IHANAA alkaa taas tuntea. Ihanaa itkeä ja nauraa ja nauttia elämästä <3 miten ihminen voikin olla näin tyhmä joskus, että priorisoi hoikkuuden sen edelle että on ihan oikeesti elossa ja nauttii elämästä. Kantapään kautta.

Joten joo, ootan että oma kierto tasaantuisi (sen verran kuin se on omalla kohdalla mahdollista) ja pystyisin hyödyntämään näitä vinkkejä ja tulkitsemaan omia tuntemuksia pitkin kuukautta. Ihanaa et puhut aiheesta, kiitos ja anteeksi romaanistani!

nitahannele (Ei varmistettu)

mä latasin cluen (www.helloclue.com) noin vuosi sitten kun mun hormonikierukka vaihdettiin kuparikierukkaan - mun koko kroppa oli sekaisin hormoneiden jäljiltä vaikka ob-gyn vakuutti että hormonikierukka on todella matalahormoninen muihin hormoniehkäisyvaihtoehtoihin verrattuna (jotka ei testatusti sopineet mulle). siitä lähtien mä olen melkein päivittäin appiin ylös kehon fyysisiä ja emotionaalisia tuntemuksia mikä on auttanut mua ymmärtämään mun kehon reaktioita paremmin. mulla on aina ollut suht helppo ja huomaamaton kierto mutta mä olen introvertti ja on jotenkin helpottavaa tietää että tiettyinä päivinä on vaan helpompi olla sopimatta mitään sen suurempia sosiaalisia tilanteita - joista mä kuitenkin nautin introverttiydestä huolimatta!

kunhan tilaamani basal lämpömittari saapuu, lataan natural cycles appin (www.naturalcycles.com)! tottakai, mulla on vielä kierukka mutta toivottavasti kun parin vuoden sisään kun on aika sen poistoon, appi on oppinut mun kierrosta niin paljon etten enää tarvitsisi uutta kierukkaa. vaikka mulla ei ole mitään huonoa sanottavaa kuparikierukasta (mulla on gynefix, joka kiinnitetään kohdun seinämään), mä toivoisin voivani luottaa omaan kehoon. tosin ajatukset saattaa muuttua, ja ehkä kun meillä joskus on lapsi(a) ja ne kuuluisat ruuhkavuodet, kierukka takaa yhden asian vähemmän mietittäväksi viideksi vuodeksi kerrallaan :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.