MAAILMAN PARAS LEVITE - 3 AINESOSAA!

The Good Morning

Moikka ja ihanaa perjantaita! Odotettu viikonloppu on käsillä ja täältä saapuu pikkuvinkki, joka nostaa teidänkin leipägeiminne seuraavalle tasolle. Siis leivät ja viikonloppu. Miten ne liittyvät toisiinsa? No, rehellisesti sanottuna olen lykännyt tämän reseptin postaamista about vuoden odottaen sopivaa hetkeä, mutta näköjään sitä ei tule. Siispä tässä täysin irrallinen kiva pikku levitevinkki vaikka sitten perjantain kunniaksi!

Oma leivänsyöntini on hyvin kausiluontoista. Tällä hetkellä en sitä hirveämmin syö. Riisikakkuja sen sijaan tulee syötyä päivittäin. Rakastan riisikakkuja! Mutta onhan siihen riisikakun päällekin kiva latoa jotain muutakin kuin ilmaa.

Moni varmaan jo tietää, että margariini on rasvahujaus; hirveää väkivaltaa niin makuaisteille kuin terveydellekin. Voi puolestaan on tosi kova juttu, mutta niin on sen fyysinen olemuskin. Vähän liian kovaa levittyväksi nätisti leivälle. Avocado leivällä on puolestaan erittäin jees, oikeastaan nerokas, mutta välillä sitä haluaa jotain tuhdimpaa, suolaisempaa ja klassisempaa leivän päälle levittää.

Tadaa! Syntyy maailman paras levite, jossa on voita, oliiviöljyä ja vettä! Nam! Toisin kuin margariinissa, tässä voita on laimennettu aidosti ravitsevalla öljyllä, kylmäpuristetulla ekstraneitsytoliiviöljyllä. Hyviä rasvahappoja, veden ansiosta hieman kevyempi energiamäärältään ja hieman hillitymmin suolaa. Energiaa suoraan aivoihin! Niin, ja terveellisyytensä lisäksi tämä on myös älyttömän hyvän makuista. Kokeilkaa vaikka!

Paras levite ever

1 osa luomuvoita
1 osa kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä
1 osa vettä

Pehmitä voi. Älä sulata! Sekoita kaikki ainekset sähkövatkaimella tai sauvasekoittimella tasaiseksi. Huom. tarvitset kannen tai jonkin muun suojan sekoituksen ajaksi jotta keittiö säästyy pintojen rasvaukselta. Siirrä lasisessa rasiassa jääkaappiin kiinteytymään. Levitteen voi maustaa tuoreilla yrteillä, sitruunalla tai vaikka pippurilla, mutta tuollaisenaan toimii myös erittäin hyvin!

PS. Maku on taivaallinen. Siihen tulee himo. Levitteestä tykkää jopa sellaiset ihmiset, jotka eivät niin hirveästi tykkää oliiviöljyn mausta.

PPS. Levite kannattaa säilyttää lasisessa rasiassa, koska muovista tulee kaikkia myrkkyjä ja sivumakua voihin.

PPPS. En keksi enää mitään. Kokeilkaa tätä! Ja laittakaa päälle keitettyä kananmunaa, jonka keltuainen on vielä oranssi.

Edellisessä postauksessa: 4 VINKKIÄ HYVÄÄN AAMUUN

Instagram: kaisaminni
Snapchat: kaisaminni
Facebook: The Good Morning
Youtube: KAISAMBU

Kommentit

Maria (Ei varmistettu)

Moikka! Millä perusteella väität, että voi on terveellistä ja parempi vaihtoehto kuin margariini?

Kaisa Merelä
The Good Morning

Voi on puhdas ja lisäaineeton maidon rasvasta tehty tuote. Margariini taas on pula-ajan keksintö, kun voihin ei ollut varaa, ja sitä piti saada jatkettua. Ja kuten aina pula-aikana, laadusta tingittiin, eli voin kaveriksi laitettiin kovetettuja kasvirasvoja, e-koodeja ja keinotekoisia aromeja, jotta maku olisi jotenkin vielä voita muistuttava. Nyttemmin margariini on markkinoitu terveellisempänä vaihtoehtona kun voi, ja täten päästään myymään laadutonta ja halpaa tuotetta isolla katteella. :) Googlaamalla löytyy paljon hyviä artikkeleita, jotka perehtyy syvemmin margariiniin/voihin. Niitä on ihan mielenkiintoista lukea. Itse nojaudun sekä maalaisjärkeen: voin sisällysluettelo vs. margariinin sisällysluettelo, että kaikista viisaimpaan, eli kehon omaan viisauteen: margariini nyt vaan maistuu suussa aivan muovilta ja myrkyiltä, se ei siis voi olla hyväksi minulle. :)

JJ (Ei varmistettu)

Helppo yleistää kaikki margariinit jätteeksi. Margariineja on hyvin erilaisia nykyäänkin kaupan hyllyssä ja niistäkään tuskin mikään on kovin samanlaista kuin pula-ajan rasvaseokset. Osa on tosi hyvää tavaraa ja kuten sanoit, sen näkee sisällysluettelosta. Osa nykymargariineista on hyvinkin lähellä tuota sun seosta eli voi, kasviöljy ja vesi. Osassa vielä parempi rasvahappokoostumus lisäksi keskimääräisen suomalaisen ruokavalioon. Sinulla tuskin haittaa jos levitteestä puolet on kovaa rasvaa kun muuten saat paljon hyviä rasvoja kun syöt kasvipainotteisesti, mutta keskimääräisen suomalaisen ruokavaliolla jos vain levitteen vaihtaa, on sen parempi olla enemmän kasvirasvaa jos muu ei muutu. Ruokavalio on aina kokonaisuus ja terveellisyys riippuu siitä mitä tarvitsee nykyisen ruokavalion lisäksi. Kaipaisin vähän enemmän faktaan pohjautuvia perusteluja kuin intuitioon pohjautuvia perusteluja, mutta eipä se toisaalta bloggarin velvollisuus ole.

Kaisa Merelä
The Good Morning

Kiitos kommentista! Netistä löytyy myös paljon artikkeleita ja uutta tutkimusta "kova rasva" vs. "pehmeä rasva" -väittelystä. Kva rasva kun ei olekaan se paholainen terveydelle, mitä on pitkään luultu. :) Lisäksi on täysin eriasia, onko kasviöljy esim. laadukasta oliiviöljyä vai soija-/auringonkukka-/rypsi-/rapsiöljyä, jotka eivät ole kovin hyviä ihmisravinnoksi.

Rinna (Ei varmistettu)

Höh ootin kasvipohjaista kun puhuit superterveellisestä snäpissä. :( mut sit täs olikin maitoa Blöh.

Kaisa Merelä
The Good Morning

Voi blöh! Gheetä voi käyttää jos ei siedä maitoa, mutta jos nimenomaan kokonaan vege oli kyseessä niin sit sori!

Maria (Ei varmistettu)

Niin kuin ylhäällä todettiinkin, voi on varmasti parempi vaihtoehto joihinkin margariineihin verrattuna, mutta voin merkitys LDL-kolesterolin nostattajana on kiistaton, joten väite 'voi on terveellistä' ei pidä paikkaansa. Meillä koulussa oli jonkin aikaa sitten luento, jonka piti Helsingin yliopiston kolesterolia tutkiva huippututkija ja hän sanoi, että uudet väitteet voin terveellisyydestä eivät pidä paikkaansa - se näkyy heti kolesterolitasojen nousussa ja jopa tärkeämpänä, LDL/HDL -suhteen kasvussa. Ehkä parasta on sitten jättää voit sekä margariinit kauppoihin ja käyttää rypsiöljyä, avokadoja, chian siemeniä ja oliiviöljyä.. Nää jutut on tosi mielenkiintosia! Onko sulla muuten koulutuspohjaa ottaa kantaa esim. juuri tähän aiheeseen vai kirjotatko netistä löydettyjen juttujen perusteella? Mukavaa syksyä ja btw sun reseptit on tosi hyviä!

Kaisa Merelä
The Good Morning

Joo, oon kans samaa mieltä että voi on parempi vaihtoehto kuin margariini, mutta avocado leivän päällä on itelläni ihan vakkari! Sen terveyshyödyt on ainakin ihan kiistattomat ;) Ei oo mitään virallista koulutusta, mutta oon vuosien varrella opiskellut paljon itse. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.