Marjaturistina Puolassa

Jos jonain päivänä kirjoitan kirjan, haluan että siinä on rakkaustarina ja yksi tapahtumapaikoista on tämä miljöö. Kuvitelkaa marjojenpoimijoiden puuduttavan samanlaiset päivät ja siitä kehkeytyvä draama, ihastumiset, penkkien välistä puikkeloinnit, katsekontaktit, joukkoon saapuvat uudet poimijat, sään vaihtelut, raskas uurastus kellon ympäri, erilaisten ihmisten kohtaaminen pellolla ja heidän vaatimaton arkensa. Yhtä mehukas asetelma vuosisadan rakkausstoorille kuin oli näiden farmien marjatkin.

Voi että kun ihanaa palata vielä Puolaan kuvien kautta. Siellä sitä vain mentiin pellolta pellolle ja viljelmiltä toisille, vieraillessamme kokonaisen päivän paikallisilla marjatiloilla. Lämpöä oli plus parikymmentä. Tuli nähtyä pensasmustikkaa, mansikkaa, viinimarjaa ja karviaista.

Peltojen oppaat puhua pölpöttivät puolaa, mutta vieressä seisoi tulkki, joka käänsi kaiken englanniksi mikrofoniin, jonka ääni saapui meidän korvanappeihimme. Kun kerran informaatio tuli korvakuulokkeeseen, otin oikeudekseni vaellella pelloilla marjoja syöden ja kuvia ottaen. Välillä korva nappasi puheesta jonkin mielenkiintoisen faktan ja sitten olin taas ajatuksissani. Käytäntö jyrää teorian, sanon minä!

Kaikkihan tietää, että kun ostaa kaupasta ulkomaalaisia mansikoita, maku ei aivan ole sitä, mitä me suomalaiset miellämme mansikoiksi. Siis sellaiseksi kunnon Polkaksi, mitä suomalainen mansikka on makeimmillaan ja tuoreimmillaan. No, kumma kyllä suoraan pellosta syötynä puolalaiset mansikat onnistuivat pääsemään aika lähelle suomalaista. Mutta vain lähelle, ei silti samalle viivalle. 


Pensasmustikkatila oli puolestaan ihan omaa luokkaansa. Jättimäiset mustikat olivat makeita, sileitä ja niin herkullisia! Maku päihitti metsämustikan, vaikka onhan metsissä kasvanut eri luokkaa terveellisyyden ja puhtauden kannalta. Syötyämme itsemme täyteen (tai no, ketkä söi ja ketkä ei) mustikoita, saavuimme viljelmien viereiseen kotaan, jonne oli katettu kunnon marjaherkut. Aah, täydellinen organisointi!

Kakkua mutustellessani olin jo aivan myyty kyseiselle mustikkatilalle, mutta vielä oli ylläreitä luvassa... Nimittäin tilan mustikoista jalostettuja sokerittomia kuivattuja mustikoita, 100%:nen mustikkapyree sekä -mehu!

Jutustelin tuotteiden takana olevan tyypin kanssa ja mainittuani olevani bloggaaja, kassiini alkoi yhtäkkiä siirtyä soseita ja mehuja kilokaupalla, heh. Olivat kuulemma kiinnostuneita alkaa tuomaan tuotteita Suomeenkin, mahdollisesti. Sitä odotellessa! Meitsillä on jääkaapissa kunnon mustikkamätöt tällä hetkellä ja maistuu kyllä kotonakin aivan yhtä hyvältä kuin tilalla. Pisteet siitä, ettei mihinkään ole sotkettu sokeria, säilöntäaineita tai mitään ylimääräistä shaibaa. Terveellisyyden lisäksi täten myös maku on puhdas ja Mustikkainen isolla ämmällä. TYKKÄÄN!

Päivä oli pitkä, ja monet pellot ihania, mutta omaksi suosikikseni nousi kyllä pensasmustikkatila. Kun oli aika jatkaa matkaa, ja muut lähtivät jo bussille, jäin seisomaan pihalle ja katselemaan aavaa maisemaa ja mustikkailjelmiä haltioituneena. Joku asuu täällä. Samassa pihaan pyöräili pieni poika joka oli varmaankin talon lapsia. Katsoin häntä hymyillen ja koitin katseellani viestittää, kuinka onnekas hän onkaan, vaikka tiesin, ettei hän osaisi sitä vielä täysin arvostaa. Jotkut eivät osaa koskaan. Sitten minua hoputettiin ystävällisesti bussille, jonne hoipertelin jopa hieman haikeana.

Kyllä se tosiaan oli ihanaa käyskennellä punat huulissa pelloilla, kun muut olivat kitkeneet, poimineet, kastelleet, lannoittaneet, istuttaneet ja niin edelleen. Itse sai vain käydä poimimassa rusinat pullasta. Iso arvostus tiloilla työskenteleville! Turistina olo oli elämys.

Kiitos pääsystä osallistua "Extraordinary properties of ordinary fruit" -kampanjaan Puolan Hedelmäviljelijäin liitolle, EU:lle ja viestintätoimisto OSG:lle! Minua saa pyytää mukaan ihan milloin vain uudelleen, hehe!

Kommentit

Rena (Ei varmistettu) http://dressedwithsoul.com

For me are always the German strawberries the best :) But I can imagine the the Finnish strawberries are even better! Thanks for sharing the beautiful pictures.
xx Rena
www.dressedwithsoul.com

Kaisa Merelä

Thank you! :) You definitely should taste Finnish strawberries!

satu (Ei varmistettu)

Luin postauksen ekan lauseen "jos joskus kirjoitan kirjan". Ostan sen kirjan!! Meen nyt lukee postauksen loppuun. :D

Kaisa Merelä

:D <3 <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.