Miehet, jotka vaikeilevat kondomin kanssa - turn off

Kaupallinen yhteistyö: RFSU

Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan millainen maailma olisi, jos kondomia ei olisi keksitty?

Minä pysähdyin, kun kuulin RFSU:n #dearcondom -kampanjasta. Tajusin, miten huono oma suhtautumisenikin osittain oli kondomeita kohtaan. Miten aiemmin eläinten suolista tai pellavakankaasta ja nykyisin lateksista valmistettu kortsu onkin saanut tunnelman ja tunnon pilaajan maineen, vaikka se on mahdollistanut meille alunperinkin niin paljon vapaamman ja turvallisemman seksielämän?

Kuvittele, jos jokaisen seksikumppanin kohdalla pitäisi ottaa riski, että saattaa saada taudin tai lopulta vaikka kuolla. Jep, eipä se kortsu nyt niin paha vaihtoehto olekaan.

#dearcondom-kampanja haluaa muuttaa puhetta, jota kohdistamme kondomille. Usein kondomin kanssa mutistaan ”v*tun kondomi”, vaikka oikeastaan ilman kondomia koko kaunis kohtaaminen ei olisi välttämättä mahdollinen.

Yhtään ketään syyllistämättä sanon tämän nyt ihan suoraan: miehet jotka vaikeilevat kumin kanssa, ovat super turn off.

Kondomin turhautunut etsiminen, pakkauksen passiivisaggressiivinen räpellys auki, mutiseminen niistä v*tun kondomista tai ehdottaminen seksiä ilman kondomia se vasta tunnelman pilaakin. Hetken huumassa kondomittomaan seksiin on helppo ajautua, mutta kun asiaa ajatellaan tarkemmin, liittyy kondomin käyttöön käytännön tason lisäksi myös ideologinen taso.

Joidenkin miesten voi olla vaikea hahmottaa, miten luottamusta herättävää ja seksikästä se on, kun he laittavat kondomin kiihkon lomassa mitään kyselemättä ja siitä ongelmaa tekemättä. Sujuvasti, itsevarmasti, asiaankuuluvasti.

Kondomin käyttäminen ei pelkästään implikoi arvostusta uutta seksikumppania kohtaan, vaan ennen kaikkea arvostusta itseään kohtaan. Mikäli vaikutelman omaa terveyttään ja kehoaan arvostavasta ihmisestä voi seksin aikana välittää toiselle, on pisteet varmasti kerätty. Naisena on helppo antautua ja rentoutua miehen seurassa, johon voi luottaa, ja josta näkee, että tällä tyypillä on homma hallussa.

Ja luottamuksesta, rentoutumisesta ja antautumisestahan kaikki nautinto lähtee.

Eikä kondomi tietenkään pelkästään miehen vastuulla ole - se on yhteinen ehkäisyväline. Omassa elämässäni olen kuitenkin päässyt näkemään lähietäisyydeltä vain miesten suhtautumisia kondomeihin, ja mielestäni yleisessä asenteessa olisi korjattavaa. Olenpa nähnyt myös, miten homma hoidetaan todella tyylikkäästi, silmänräpäyksessä, aivan huomaamatta ja samalla huomioiden minua. Todellakin pisteet.

Okei, laitetaan ehkäisyvalistajan rooli sivuun, ja myönnetään, ettei kondomin käyttö ole minunkaan intohimoni. Siinä missä miesten yleisessä asenteessa on korjattavaa, niin on kyllä omassanikin. Kortsu blokkaa hieman tuntoa, saattaa heikentää erektiota, sen pukeminen saattaa katkaista tilanteen juuri niin kohtalokkaasti, ettei samaa flow'ta saa enää kiinni.

Uskon silti, että kondominegatiivisuus on osittain myös opittua. Sen pukemisesta ja kaikesta siihen liittyvästä voi myös halutessaan tehdä taidetta. Kyse on siitä, näkeekö kondomin itse tilanteen mahdollistajana, vai ylimääräisenä riesana.

Itseasiassa kondomittomaan seksiin liittyy tautien ja raskauksien lisäksi myös muita pohtimisen arvoisia seikkoja. Välitön ihokontakti limakalvoilla ei pelkästään tunnu paremmalta, vaan siinä päästää toisen myös astetta lähemmäksi itseään. Itseasiassa fyysisesti niin lähelle, kuin mahdollista. Suojaamattomassa seksissä sekoittuu muutakin kuin seksuaalienergia, nimittäin nesteet ja bakteerikanta.

On tavallaan outoa, että ilman kondomia panemista pidetään vielä jossain määrin ”normina”, kun oikeastaan se on aika iso juttu. Ei ole ihan sama, kenen kanssa kaikista intiimimpiä nesteitään vaihtaa. Kondomittomoman seksin voisi ajatella olevan seksuaalinen tapa jakaa äärimmäinen luottamus toisen ihmisen kanssa, ja siihen saatetaan tarvita vähän enemmän alle kuin "oon käynyt testeissä ja oon ihan terve" -tokaisu.

Kuvat: Tiia Nyholm

Pakollinen feministikaneetti loppuun: ”En pidä kondomeista” on ehkä lapsellisinta mitä olen kuullut. Shit sherlock! Itsehän satun rakastamaan niitä. Miesten kondomivaikeilu on osa orgasmipostauksessakin mainittua peniskeskeistä seksikulttuuria, jossa miehen ”en pidä kondomeista” on riittävä argumentti sille, ettei sitä sitten käytetä. 

Condom is the new no condom!

PS. #dearcondom-kampanjalla on ehkä inspiroivin, kuumin ja koskettavin lyhäri ikinä. Kylmät väreet taattu!

Kommentit

Iiiina (Ei varmistettu)

Moi Kaisa!
Mun piti jo silloin kysymyspostaukseen kysymyksiä pyytäessäsi kysyä, että mitä ehkäisyä sä käytät silloin, kun et halua pitää kondomia? Minkälainen kanta sulla on hormonaaliseen ehkäisyyn ja sen ympäristö- ja terveysvaikutuksiin? Lukisin aiheesta tosi mielelläni vaikka kokonaisen postauksen!

Aihe kiinnostaa, koska itse lopetin hormonaalisen ehkäisyn (ehkäisykapseli) muutama kuukausi sitten, enkä aio enää palata takaisin siihen. Siispä ollaan siirrytty miehen kanssa kondomiin. Me ollaan toistemme ensimmäiset seksikumppanit, joten ei oltu itse asiassa koskaan ennen tätä kesää edes kokeiltu kondomia. Ja pakko myöntää, että mun asenteeni sitä kohtaan on todellakin muuttunut! Juuri tuo mainitsemasi tuntoaistin ja tunnelman pilaajan maine oli mullakin ensialkuun mielessä, ja epäilin, voisiko kondomista tosiaan olla ehkäisyvälineeksi pitkään, vakiintuneeseen parisuhteeseen. Mutta ainakin meille se on osoittautunut tosi hyväksi ja sopivaksi menetelmäksi, joka ei ole häirinnyt ollenkaan niin paljoa kuin voisi kondomin yleisen maineen perusteella ajatella. Emme tosin käytä kondomia koko aikaa, vaan kuukautiskierron vaiheiden mukaisesti ovulaation lähettyvillä (yllätysraskaus ei olisi mikään katastrofi). Eli allekirjoitan kyllä toisaalta myös lauseesi siitä, että paljaalla iholla tunne on intiimimpi, ja on kiva saada välillä sellaistakin läheisyyttä. Näillä näkymin vaikuttaa kuitenkin joka tapauksessa siltä, että kondomi tulee olemaan meidän lopullinen ja pitkäaikainen ehkäisymme, eikä hormoneista luopuminen harmita ollenkaan :)

Kaisa Merelä

Moikka! Kiitos toiveesta. :) Ehkäisypostausta on kyllä toivottu paljon! Itse vielä toistaiseksi etsiskelen Sitä Oikeaa ehkäisymenetelmää itselleni, research on siis vasta käynnissä. Mutta hei, kuinka ihanaa kuulla, että te olette löytäneet teille sopivan ehkäisymenetelmän! Ja vielä hormonittomana, mikäli sitä voi hyvänä asiana pitää. Moni pitää. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Itselläni on hyvin epämiellyttävä kokemus siitä, että mies poisti kumin kesken aktin! Eikä minulla ollut mitään muuta ehkäisyä käytössä. Ja mies paljastui muutoinkin todella epäluotettavaksi myöhemmin, onneksi tautitestit olivat puhtaat ja onneksi jälkiehkäisy toimi sillä kertaa. En huomannut kumin poistoa koska olin juonut jokusen, en kuitenkaan mitenkään umpihumalassa tai turvat. Naisen humalatila ei mielestäni kuitenkaan ole mikään lieventävä asianhaara (haara, hihhihhiii...) noin muutoinkaan tuollaiseen urpoiluun.

Eniten tuossa kuitenkin otti kolausta yleinen luottamus miehiin ylipäätään. Tunsin siis miehen ennestään, meillä oli yhteisiä kavereita jne, en olisi voinut mistään olettaa että noin käy.

Kaisa Merelä

En vain voi käsittää, mitä liikkuu ihmisen päässä joka tekee noin. Tuo on äärimmäistä luottamuksen rikkomista, loukkaamista ja hyväksikäyttöä mitä suostumuksellisen seksin aikana voi tehdä. Pahoittelut, että olet joutunut tuollaisen teon kohteeksi.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos on suostuttu seksiin kondomin kanssa mutta ei seksiin ilman kondomia, teknisesti ottaen tää ei mene enää suostumuksellisen seksin piiriin. Jos Suomeen saadaan joskus suostumukseen ka sen puutteeseen perustuva raiskauslainsäädäntö, eiköhän jossain vaiheessa joku täälläkin testaa oikeudessa asti, että katsotaanko tässä yhteydessä suostumuksen olleen ehdollinen (kondomin käyttö ehto seksiin suostumukselle), ja kun ehto ei enää yhtäkkiä täyty (kondomin tahallinen poisto salaa ja kesken kaiken), voidaanko katsoa suostumuksen päättyneen vaikka uhri ei sitä vielä itse tilanteessa tiennytkään. Muualla maailmassa käsittääkseni tulkinta on ollut suunnilleen tämä, jolloin toiminnasta tulee raiskaus.

Kaisa Merelä

Todella hyvä pointti! Toivotaan, että suostumuslaki edistyy.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hyi hitto mikä mulkku :( Tuollainen touhuhan on joissain maissa raiskauksenkaltainen teko....

Oija (Ei varmistettu)

Mulle kondomi on ainoa ehkäisykeino, koska migreenitaipumuksen takia hormonaalinen ehkäisy on poissa laskuista. Ja niissä jäljelle jäävissä on mielestäni satunnaiseen sinkkuseksiin suhteutettuna liikaa miinuspuolia. Aina uuden kumppanin kanssa on jotenkin "noloa" ottaa puheeksi se "ainiin, mulle sit käy vaan kondomi". Uskomattoman typerää edes tuntea noin, mutta jotenkin se aina lähtee siitä anteeksipyytelystä.

Koskaan ei ole kondomi hajonnut. On ollut ihania kumppaneita, jotka hoitavat kondomin päälle juuri tuolla tavalla huomaamattomasti ja jatkavat niin kuin ei mitään. On ollut poikaystävä, jonka kanssa yhdessä hoidettiin hänen kondomiahdistustaan ja lopulta kondomi ei haitannut enää mitään. On miehiä, joilla on omat kondomit mukana, (minullakin aina). Sitten on ollut juuri näitä, jotka vippaavat kondomin huomaamattomasti mäkeen kesken aktin ja luulevat, että kun vetää ajoissa ulos, se riittää. Ja niitä, jotka alkavat tuon kondomi-ilmoitukseni jälkeen valittaa kovaan ääneen, kuinka se on niin vaikeaa ja erektio laskee ja tunnelma kuolee, että eikö voisi millään ilman. Useilla myös erektio oikeasti kuolee siihen kondomiin, vaikka miten yrittäisin avustaa ja lämpätä siinä pukemisessa.

Ja en edes aloita siitä, miten kondomi ja suuseksi sopii yhteen. Tässä asiassa en ole itsekään kovin varovainen ja valistunut ja en vaadi kondomia suihinoton ajaksi. Mikä sinänsä on typerää, koska limakalvoa se suun sisäpuolikin on ja seksitaudit tarttuvat ihan yhtä lailla. Yleensäkin sellainen tautipuhe (milloin testasit viimeksi jne.) on jotenkin turn-off siinä uuden kumppanin kanssa tutustuessa. Ei pitäisi olla. Oma asennemuutos ensin, mutta isoa asennemuutosta peräänkuulutan myös näille kondomipelkoisille miehille. It's all in your head.

Nannie (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus! Mulle on myös osunut sinkkuaikanani miehiä, joista valtaosa kitisee kondomin käytöstä ja se on tosi iso turn-off. Taustalla voi tietty olla esim. kondomin käytön jännittämistä, tuntoherkkyyden heikkenemistä ja erektion lopahtamista, mitkä ovat toki ymmärrettäviä syitä kondomin vierastamiselle. Sitä vaan mietin miten nämä miehet harrastavat seksiä?!:D käyvät joka kerta testeissä tai sitten eivät välitä mahdollisista taudeista? Entä raskauden mahdollisuus? Kaikkien kannalta olisi parempi jos miehet harjoittelisivat kortsun käyttöä vaikka itsekseen jotta siitä tulee normaali osa seksikontaktia.

Nannie (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus! Mulle on myös osunut sinkkuaikanani miehiä, joista valtaosa kitisee kondomin käytöstä ja se on tosi iso turn-off. Taustalla voi tietty olla esim. kondomin käytön jännittämistä, tuntoherkkyyden heikkenemistä ja erektion lopahtamista, mitkä ovat toki ymmärrettäviä syitä kondomin vierastamiselle. Sitä vaan mietin miten nämä miehet harrastavat seksiä?!:D käyvät joka kerta testeissä tai sitten eivät välitä mahdollisista taudeista? Entä raskauden mahdollisuus? Kaikkien kannalta olisi parempi jos miehet harjoittelisivat kortsun käyttöä vaikka itsekseen jotta siitä tulee normaali osa seksikontaktia.

Milju (Ei varmistettu)

Itselleni on myös valitettavasti sattunut kohdalle mies, joka poisti kondomin kesken aktin. Satuin huomaamaan tämän, kun mies oli aikeissa panna takaa päin, mutta koskin vielä kädelläni tämän penistä. Kun huomasin, ettei kortsu enää ollutkaan paikallaan suutuin aivan silmittömästi. Mies vaan selitti että aikoi vetää ulos ennen kuin tulee. Kuinka pahasti on oikeasti mennyt seksuaalikasvatus pieleen, kun ei tiedä, että spermaa kyllä erittyy jo ennen varsinaista laukeamista. Tämä oli siis myös meidän ainoa ehkäisyväline, koska en käytä horminaalista ehkäisyä. Aloin sitten tivaamaan, oliko hän jo aiemmin ollut sisälläni ilman kortsua. Hän sanoi ei ja kertoi ettei sillä edes ole väliä, koska hän puhdas. Kysyin häneltä, että mistä tiedät mun olevan puhdas? Siitäkö jäbä sitten suuttuikin ja alkoi tivaamaan puolestaan että onko mulla jokin tauti. Sanoin, että eihän sillä oo väliä jos et kerta muhun ehtinyt koskea ilman kortsua. Sanomattakin selvää, että seksi päättyi siihen. Onneksi säästyin taudeilta ja raskaudelta, mutta valitettavasti tämän tapauksen jälkeen mun on ollut tosi vaikea luottaa miehiin. Varsinkin jos harrastaa humaltuneena seksiä, niin sitä ei tosiaan aina huomaa mitä ne miehet puuhaa ja aika usein tulee jälkikäteen mietittyä, että olikohan tällä kertaa varmasti kondomi päällä koko aktin ajan.

Kaisa Merelä

Huhhuh mikä stoori! Vissiin ei ole kamalan harvinaista tämä miesten kondomisikailu seksin aikana. Tästä voisi kyllä kirjoittaa myös oman postauksensa! Pahoittelut myös sinulle, että olet joutunut kokemaan noin radikaalia luottamuksen pettämistä noin haavoittuvaisessa tilanteessa.

Liima (Ei varmistettu)

Itse en oo koskaan harrastanu seksiä ilman kondomia, joten en tiedä, tuntuuko se oikeesti paremmalta ilman. Oon kuitenkin sekä sinkkuaikoina että pitkissä parisuhteissa harrastanut seksiä säännöllisesti ja mahtavalta on tuntunut kuminkin kanssa. Herääkin kysymys, kuinka paljon mahtavampaa se olis paljaaltaan.. Hmm.... Mutta joo, mitään muita ehkäisymenetelmiä en oo kyl valmis testaamaan. Kortsu best.

Funke (Ei varmistettu)

Ei liity blogiin mutta Instagramiin.
Miksi laitat instagramin tarinoihin NSFW-materiaalia?
Joo ne häviävät tietyn ajan kuluessa, mutta toisaalta Instagramin säännötkin kieltävät tietynlaisen materiaalin postaamisen. Ne taideporno-kuvat olivat hienoja, mutta Instagram ei ole oikea paikka niille. Samoin podcast-kysymyksen taustalla ollut mikälie verinen ja kirkas sotku lakanoilla.

Tiedän että olet nuori ja seksi ja seksuaalisuus on jännittävää, mutta et ole ensimmäinen jota sitä harrastaa ja siitä puhuu. Toivottavasti kukaan ei koskaan kohtele sinua huonosti tai odota sinun käyttäytyvän aina samalla tavalla jota somessa esität.

Kaisa Merelä

Suosittelen tietysti töissä keskittymään ensisijaisesti töihin, mutta mikäli haluat selata Instagramiani, niin tässä vähän auki motiivejani sisältöön:

Kyseisen taiteilijan eroottiset teokset ovat kyseisen taiteilijan Instagramista napattuja, olivat siis sääntöjen mukaisia, koska eivät ole sieltäkään poistuneet. Piirretty taide on Instagramin sääntöjen mukaan hieman eri asia kuin valokuvataide, mitä vaikkapa alastomuuteen tai kuvan sävyyn tulee. Lakanakuvan ongelmallisuutta en puolestani ymmärrä ollenkaan. Sillä tuskin ketään loukattiin.

Käytät "Tiedän että olet nuori ja seksi ja seksuaalisuus on jännittävää, mutta et ole ensimmäinen jota sitä harrastaa ja siitä puhuu" -kohdassa retoriikkaa, jonka tarkoitus on näyttää nuoruuteni, innostuneisuuteni ja naisena oloni hävettävässä valossa. Young-sheimaat ja sekoitat uteliaan innostuneisuuteni niinkin radikaaliin ajatukseen, kuin että ajattelisin olevani ainoa, joka tekee asiaa. Maailmassa on erilaisia ihmisiä, osa innostuu monista asioista ja äärimmäiisen intohimoisesti, osa taas ei juuri mistään, osa joistain asioista vähän jne. Innostumista en aio lopettaa, vaikka ikäni olisi mikä.

Se, että tällä hetkellä mielenkiintoni kohdistuu seksuaalisuuteen, vaikuttaa olevan monille minua kritisoiville se ongelma. Jos sinua ei kiinnosta seksuaalisuus, miksi seuraat minua, kun seksuaalisuus on iso teema blogissa ja Instagramissani? Jos sinä harrastat seksiä ja ihmiset ympärilläsi harrastavat seksiä ja puhutte seksistä, niin miksi sinua niin kovin ärsyttää se, että minä puhun siitä? Ts. miksi itse luot ongelman itsellesi minun toiminnastani, kun voisit vain hakeutua internetissä niiden asioiden ääreen, joista itse olet aidosti kiinnostunut?

Teen sisältöä ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin minä. Saan heiltä päivittäin super paljon viestejä, kiitoksia, kysymyksiä, keskustelunavauksia ja tarinoita ja se antaa minulle hirveästi voimaa jatkaa tätä juttua. Koen, että työlläni on todella suuri merkitys seksitabujen rikkomisessa, ja koen, että eräs iso osa seksuaalisuuden tabua juuri on tämä käyttäytymisesi, jota kohdistat minuun. 

Loppuun kiitos vielä huolenpidostasi, mutta pidän itsestäni kyllä erinomaista huolta ja olen ympäröity todella älykkäillä ja emotionaalisesti terveillä ihmisillä. Sellainen koen olevani itsekin.

Hyvää syksyn jatkoa! 

vaimo (Ei varmistettu)

Todella hyvä postaus!
Vaikka itse kuulunkin kastiin "yhden miehen nainen", eli vain yhden miehen kanssa petipuuhia harrastanut ja tällä hetkellä naimisissa ensimmäistä lastamme odotan. Tavattuamme käytimme vuoden verran kondomia, kunnes halusin kokeilla pillereitä. 9 vuotta pillereitä söin kunnes jätettiin ehkäisy kokonaan lapsihaaveiden takia. Ihme ja kumma vain 3kk päästä tein positiivisen testin, vaikka luulin hormonaalisen ehkäisyn syöneen hedelmällisyyteni kokonaan :D
Takaisin pillereihin en aio palata lapsen synnyttyä, olo ilman hormonaalista ehkäisyä on paljon parempi (toki raskaus tuo omat olotilansa), ja olenkin miettinyt pitäisikö palata taas kondomin pariin lapsen synnyttyä. Voi kun asenteet kondomista muuttuisivat, koska niin helposti saa estettyä peruuttamattomia asioita! Kondomin käyttö on juurikin sitä itsensä ja kumppanin arvostusta :)

Mikaelaaaahh (Ei varmistettu)

Musta on aivan hulvatonta miten paljon naiset on valmiita tekemään niin että mies voi panna paljaalla!
Ei se kondomi ole mikään irtosuhteisiin varattu ehkäsykeino, vaan helppo ratkaisu suhteessakin. Siisti, helppo, suht halpa. Niin moni nainen
ajattelee että suhteessa on pakko syödä pillereitä... Miksi? Miksei kortsua? Mun mielestä jos kortsun laittaminen syö tunnelmaa niin siinä on ihan kasvun paikka, ei se niin kauheeta ole.

Ellatyyppi (Ei varmistettu)

Tiedostan että tämä postaus on rfsu:b kanssa tehty yhteistyö ja mainostat heidän tuotteitaan, jotka ovatkin aivan kelpoa kamaa... Mutta...! Oletko Kaisa testannut vielä ihan uusia hartsista valmistettuja kondomeita, joita saa nyt myös jo Suomesta? Itse hankin suuren uteliaisuuden takia testiin hartsisia naisten kondomeita ja perus miesten kondomeita ja... Ne ei tunnu "miltään" päällä! Siis että tuntoherkkyys on niin lähellä kunnon luomuseksiä kun olla ja voi. Sää olisit juur hyvä tyyppi tekeen postauksen niistä!

Kommentoi