Mielipiteeni veganismista

Jostain syystä saan mitä kummallisimmissa käänteissä säännöllisin väliajoin saman kysymyksen: mitä mieltä olen veganismista? Abouttiarallaa kaikkia ruokavalioita on kyllä tullut kokeiltua ja tässä sitä ollaan, sekasyöjänä. Miksi olen kaiken kokeilemani jälkeen päättänyt olla menemättä mihinkään tiettyyn ruoka-uskontoon?

Mitä veganismiin tulee, niin mielestäni lihan ja muiden eläinperäisten tuotteiden syömisen vähentäminen on vain ja ainoastaan hyvä juttu, niin yksilölle itselleen kuin globaalistikin. Onhan se hullua, että syömme parhaillaan viidesti päivässä lihaa/eläinperäisiä tuotteita. En usko että olemme aikojen alussa saaneet viisi kertaa päivässä pedon kiinni, enkä varsinkaan usko että nykyisin syömämme tehotuotettu brutaalisti kasvatettu & kitunut & teurastettu kana on sitä, mitä olemme tottuneet syömään ja mikä saa kehomme voimaan hyvin. Maitotuotteet on taas ihan eri stoori ja niitä en käytä hirveästi lähinnä terveydellisistä syistä.En myöskään usko sellaiseen kukkahippeilyyn, että vain koska olemme tietoisempia kuin muut eläimet, meidän ei tulisi syödä niitä. Iso syö pienemmän, nopeampi hitaamman, voimakkaampi voimattomamman, nokkela tyhmemmän. Se on luonnon laki ja perustavanlaatuinen elämän kiertokulku, mikä lähtee itseasiassa todella pyhästä ja rakkaudellisesta paikasta. Se lähtee luonnosta. Me olemme eläimiä ihan yhtä lailla kuin eläimetkin. Tuolla logiikalla ajateltuna on siis täysin luonnotonta, että koemme olevamme jotain "yli-eläimiä", joiden on täysin ok tarhata muita eläimiä ja laittaa heidät lisääntymään vain koska olemme tottuneet syömään leivän päällä leikkelettä, joka ei muuten edes maistu siltä alkuperäiseltä lihalta, vaan pakkauskaasulta, suolalta ja e-koodeilta, joiden tarkoitus on synnyttää meille addiktio siihen.

Yksi mielenkiintoinen ajatus liittyen lihansyöntiin on muuten että syö vain niitä eläimiä, jotka pystyisi itse tappamaan. Eräs kaverini kertoi maailmalla matkustellessaan nylkeneensä kanan paljain käsin. Se oli jokin heimorituaali. Hän on nykyään vegaani, mutta sanoi kanan nylkemisen olleen yksi voimakkaimpia kokemuksia. Haluaisin kokea jotain samanlaista. Olemme niin vieraantuneita siitä, mistä liha ylipäätään tulee. Räpiköivän kanan niskoja naksautellessa voisi testata itseään, omaa maskuliinista puoltaan ja päästä kokemaan jotain, mikä on täysin modernin maailman ulkopuolella, mutta evoluution mukaan täysin meille täysin linjassa. Huh, siitä saisi upeaa perspektiiviä lihansyöntiin. Joskus vielä...No, vegaaniuteen liittyen mielipiteitä on monia, mutta uskon, että jokainen meistä pärjäisi ainakin vähemmällä eläinperäisten tuotteiden käytöllä. Tarkoitan, että ei siitä ainakaan mitään haittaa ole ihmiselle syödä enemmän vegeä. Jos on erityisen tietoinen omista veriarvoista ja eri ruokien sisältämistä vitamiineista, aminohapoista ja hivenaineista, niin on mahdollista voida täydellisen hyvin jopa kokonaan ilman eläinperäisiä tuotteita. Mikäli siis haluaa rajoittaa ruokavaliotaan.

Itse suosin eläinperäisistä tuotteista luomumunia, luomuvoita, jotain hyvä juustoa, kalaa ja riistaa. Syön myös jonkin verran luomujauhelihaa ja kanaa. Täytyy myöntää, että syyni vähentää tehotuotettua lihaa ei niinkään ollut globaali kriisitilanteemme, vaan helpommin ymmärsin sen ongelmallisuuden individualistisesti - energiaan liittyvänä asiana. Uskon, että vapaana metsässä elänyt, rakkaudella, kunnioituksella ja upealla maskuliinienergialla ammuttu hirvi tekee ihmiselle hyvää, kun hän syö sen. Hän syö hirven vapauden, luonnossa liikkuessa muovautuneet upeat lihakset ja luomuravinnolla ruokitun, stressittömän, terveen ruumiin. Samoin uskon, että syödessäni ahtaissa oloissa kitununeen, lääkkeillä huumatun, lihotetun ja elävältä nyljetyn eläimen syön itseasiassa sen eläimen kärsimyksen ja stressin. Uskon, että se stressi, tuska ja välinpitämätön rakkaudeton kasvatus siirtyy jossain määrin siirtyä minuun lihan kautta. Yksi ystäväni, joka aistii herkästi energioita, sanoi tuntevansa olonsa huonommaksi välittömästi syötyään tehotuotettua lihaa.Tämä on nyt hieman off-topic, mutta saman ilmiön voi kokea ilman, että toista tarvitsee edes kirjaimellisesti syödä. Sen kokee jo muuten vain läheisessä kontaktissa, esim. seksissä toisen kanssa. Uskon, että "yhtyessämme" toiseen ihmiseen, yhdymme hänen energiaansa. Seksi on tällöin aika voimakas tapa vaihtaa energiaa ja antaa energioiden vuorovaikuttaa. Siksi kannattaa kiinnittää huomiota myös jonkin verran siihen, ketä päästää vaikuttamaan omaan energiaansa ulkoisesti.

No niin. Takaisin veganismiin. Veganismissa ei oikeastaan ole minun mielestäni mitään muuta vikaa, kuin loppuliite "ismi". Vegaani, paleo, kasvissyöjä, gluteeniton, maidoton... nämä kaikki ruokavaliothan perustuvat tiettyjen ruoka-aineiden demonisointiin ja poistamiseen, ei niinkään uuden paremman lisäämiseen. Aina kun poistamme jotain, pienennämme ajatteluamme ja perspektiiviämme. Kun lisäämme, me laajennamme ajatteluamme ja perspektiiviämme. Emme tällöin keskity vastustamiseen, vaan uusien siistien juttujen löytämiseen, jolloin huonommat jutut tippuvat kyllä itsestään pois. Mielestäni ruuan, ravinnon ja syömiskokemusten täytyy olla runsaita, elämää juhlistavia, monipuolisia ja lähtöisin aidosta vapaudesta nauttia kaikesta siitä, mitä maapallo meille tarjoaa.
Eletään rennosti, hauskaa pitäen ja itseämme rajoittamatta, mutta muistetaan myös kunnioittaa maapalloa ja muiden eläinten vapautta. <3

Kommentit

kaneli (Ei varmistettu)

Vegaaniushan on muutakin kuin ruokavalio, mutta ymmärrän että sen helposti unohtaa sillä onhan se selkein aatteen ilmentymä.

Itse "luovuin" kaikesta eläinperäistä juurikin sen jälkeen kun tajusin kysyä itseltäni, että miksi jonkun täytyisi kärsiä minun kuvittelemani hyvän olon takia. Miten voin kutsua itseäni eläinrakkaaksi ja koiraihmiseksi, jos samalla sysään rahaa firmoille, jotka tunkevat koirien silmiin ties mitä varsinkin kun löytyy vastaavia tuotteita, jotka eivät vastaavaa toimintoa tue? En koe menettäväni mitään näillä "rajoituksilla", päinvastoin koen hyvää oloa kun tiedän ettei kukaan (unohdetaan varomattomat peltohiiret yms.) kärsi turhaan minun, mitättömän atomikasan, takia.

Elämäntapamuutoksen myötä olenkin tajunnut yhä paremmin, kuinka itsekkäitä ja kaksinaismoralisia ihmiset ovat, ei pelkästään eläinten hyväksikäytön suhteen. Mutta jaksan uskoa, että tulevaisuus on vegaani ja jokainen tajuaa sen omaa tahtiaan niinkuin minäkin. Jaksan luottaa uusiin fiksuihin sukupolviin, ellei sitten nykyiset kerkeä ajamaan kaunista maapalloa piippuun juurikin tehotuotannon takia.

Kaisa Merelä

Minäkin uskon ja haluan uskoa että suunta on jatkuvasti parempaan päin. Voihan se olla että jonain päivänä kaikki tajuaa miten "tyhmää" eläinperäisten tuotteiden syönti on! Upeaa että saat merkityksellisyyttä ja hyvää oloa vegaaniudesta, etkä koe sitä rajoittavana asiana. Sä parannat tätä maailmaa! :)

prettymurmel (Ei varmistettu)

Olipa mielenkiintoista lukea sun ajatuksia ja tuntemuksia asiasta! Oltuani eläintuotteiden välttelijä 8 vuotta ja seurattuani keskustelua saman ajan, ihmettelen, miksi kasvissyönnin "hierarkia" tuntuu toimivan niin, että ensin luovutaan punaisesta lihasta, jos halutaan edelleen jatkaa niin kanasta, seuraavaksi tulee kala ja sitten maitotuotteet ja kananmunat. Tarkoitan siis sitä, että eikö esimerkiksi juurikin riista tai eettisesti kasvatettu liha olisi keholle, eläimille ja maapallolle parempi kuin tehotuotettu maitotuote? Siksi hassua tämä yleinen "hierarkia", vaikka toki tunnen kasvavassa määrin sellaisiakin kasvissyöjiä/vegaaneja, jotka ajattelevat kanssani samalla tavalla ja syövät mieluummin riistaa kuin kaupan halvinta maitoa.

Postaustoive: kuinka erilaiset ruokavaliot ja elämäntavat ovat vaikuttaneet ihosi kuntoon? Ja sattuisiko löytymään vinkkejä siihen, kuinka säilyttää positiiviset energiat itseään ja feminiinisyyttään kohtaan silloin, kun iho panee pahintaan? Vertaistukea kaivattaisiin...

Sandra (Ei varmistettu)

Upea postaus, joka summaa musta "ruokafilosofian" joka kaikkien tulisi sisäistää :) Ismit ja rajoittamiset ruoan suhteen ovat todella uuvuttavia ja energiaa syöviä juttuja, jotka voi johtaa jopa vaarallisiksi "diet culture" yhteiskunnassamme.

Tommi (Ei varmistettu)

Paljon uskon asioita, mutta toisaalta tämähän olikin vain sun henkilökohtainen mielipide asiasta.

Ensimmäiseksi pistikin silmään kun sanoit, että veganismi perustuu ainoastaan poistamiseen, tai kuten "vähän" liiotellusti sanoit, demonisointiin lisäämättä mitään parempaa tilalle.
Vegaanihan käytännössä "joutuu" vaihtamaan tilalle parempaa kun esim lihan, joka tutkitusti lisää konkreettisesti kuolleisuutta, tilalle otetaankin uusia vaihtoehtoisia proteiinin ja rasvan lähteitä, joita ei välttämättä ole nautittu aikaisemmin ollenkaan.

Emme siis veganismiin siirtyessämme todellakaan "pienennä ajatuksiamme ja perspektiivejä" vaan päinvastoin. Oikeastaan toi koko viimeinen kapple osuu itseään nilkkaan. Koko veganismihän käytännössä perustuu ajattelun ja perspektiivin laajentamiseen kun kyseenalaistetaan "ruokanormeja" ja eläinperäisten tuotteiden tilalle etsitään ja keksitään "uusia siistejä juttuja". Tänhän voi huomata esim. Isojen ketjujen nykisessä tuotekehityksessä kun uusia vegetuotteita tulee kauppoihin ja rafloihin jatkuvasti.
Myöskin koko veganismiin siirtyminen on itselläni ja varmasti suurimmalla osalla muistakin lähtenyt ajatusten ja perspektiivien laajentamisesta: "hei, onkohan mun takia näiden eläinten pakko kärsiä?" "voisinkohan mä syödä jotain muuta, niin ettei eläinten tarvitse kärsiä?" "Onkohan tää nykyinen ruokavalio kaikkein terveellisin?" ja vastaus löytykin: Voin! Kaikenlisäks tää vaihtoehto on mulle terveellisempää; mun eliniänennuste kasvaa, ruunsulatus toimii paremmin, joka johtaa siihen et mä voin paremmin jne. Lisäks mun ruuasta syntyvät päästöt pienenee IHAN SAATANASTI (tarviiko muistuttaa, että kaikista maailman kasvihuonepäästöistä n.50% syntyy karjateollisuudesta). Tähän päälle vielä voin huoletta rakastaa kaikkia eläviä olentoja ilman kognitiivisiä dissonansseja kun tiedän, ettei mun ruuan takia eläimiä ei oo kidutettu.

Eikö tälläinen ruokailu oo nimenomaan sitä "runsautta", kun muutaman erilaisen lihantilalle tuleekin kymmeniä muita ruoka, tai eikö se ole "elämää juhlistavaa", kun ketään ei tarvise tappaa sun ruuan takia?
Myöskin se, että vaikka täällä on muita eläimiä, ei välttis tarkota sitä et "maapallo ois luonu ne tänne meille nautittavaks", siis syömällä. Me voidaan nauttia niist eläimistä vaik silittämällä, syöttämällä niitä tai vaik, emt esim antamal niiden elää :D

Hassua myös muistuttaa kunnioittamaan eläinten vapautta vaikka ei itse kunnioita sitä ️

Mielipiteitä ja korjauksia tähän tekstiin löytyisi vielä vaikka kuinka, mutta automatka lähenee loppuaan.

Mutta otanpa tähän vielä vähän toista perspektiiviä tuohon toisen kappaleen loppuun tuosta kanan nylkemisestä

"vinkuvan ja itkevän koiran niskoja taitellessa voisi testata itsään ja omaa maskuliinisuuttaan. Huh siitä saisi uutta perspektiiviä lihansyöntiin. Ehkä joskus vielä" get it?

Ja mitäköhän evoluutioteoriaa sä oot opiskellu?

Muistetaan elää rennosti, ja muistetaan rajoittaa itseämme etteivät muut joutuisi kärsimään, sekä kunnioitetaan maapalloa ja eläimiä :)

Emmi (Ei varmistettu)

Samaa mieltä Tommin kans! Mielestäni veganismi ei ole rajoittamista tai diettiä tms mitä tuossa Kaisan kirjoituksessa sanottiin. Ainkin itsellä se lähti juuri siitä ajatuksesta laajentaa omaa ajattelutapaa ja tottumuksia ja selvittää asioita. Ja juuri niinkuin Tommi sanoi ei veganismi ole sitä että supistetaan jostain ja rajoitetaan sitä ja tätä. Sehän avaa niin paljon uusia ovia, uusia mahdollisuuksia, uusia ruoka-aineita yms yms ja mitä enemmän ihmiset käyttävät kasvisperäisiä tuotteita sitä enemmän ja monipuolisemmin niitä rupeaa tulemaan ravintoloiden ja kauppojen hyllyille. En ainakaan itse koe että veganismi rajottaisi tai vähentäisi ruuasta tai elämästä nauttimista. Päin vastoin sehän vain avaa paljon uusia ovia! Tuo Kaisan lause: "Mielestäni ruuan, ravinnon ja syömiskokemusten täytyy olla runsaita, elämää juhlistavia, monipuolisia ja lähtöisin aidosta vapaudesta nauttia kaikesta siitä, mitä maapallo meille tarjoaa." särähti kyllä omaan korvaani aika pahasti. Kyllä elämästä tulee nauttia mutta jos fakta on että maapallo ei kestä ihmisten kulutusta jos sama meno jatkuu tätä vauhtia niin eikö se ole aika itsekästä ja kapeakatseista sanoa että nautitaan ja kulutetaan kaikki mitä maapallo meille tarjoaa..? Mistäs ne sinun lapset tai lapsenlapset tai lastenlastenlapset sitten nauttii kun me olemme jo edeltä kuluttaneet ja käyttäneet suurimman osan mitä maapallolla olisi ollut heillekin tarjota ellemme olisi olleet niin itsekkäitä ja edeltä tuhonneet kaiken??
Olen kauan kauan seurannut blogia ja lukenut hyviä kirjoituksia sinulta mutta tämä kyllä tökkäsi ja pahasti.

Kristian (Ei varmistettu)

Siis miten voi sinisilmäisesti kirjottaa tällästä :D tää koko kirjotus on yhtä ristiriitaa itsensä kanssa. Tajuutko edes ite? Samaan aikaan toivottelet eläimille kunnioitusta ja blaa blaa ja sitten puolustelet niiden syömistä ja fantasioit kanalta niskojen katkaisemisesta :DDD Voi moro

Nina (Ei varmistettu)

Musta ajatus eettisestä vastuusta ei liity ylivertaisuuteen, vaan empatiaan (joka on eläinten luonnollisia perustunteita). Jos mun ei oikeasti tarvitse selviytyäksesnituottaa kärsimystä, miksi tekisin niin? Onko mun hetkellinen nautintoni toisen pelon, tuskan ja kuoleman arvoista?
Eläinperäisten tuotteiden syöminen tarpeetta ei ole energioiden vaihtamista tai kierrättämistä, se on toisen elävän olennon sielutonta hyväksikäyttöä.
Tämä ei tule paikasta jossa nousisin muiden yläpuolelle, kamppailen näiden samojen asioiden kanssa ja oon joutunut hyväksymään miten meidän yhteiskunta rakentuu väkivallalle ja hyväksikäytölle ja miten heikko itse olen tottumuksen ja mukavuudenhalun edessä. Voin kuitenkin antaa oman inhimillisyyteni anteeksi lähtemättä valkopesemään itse ongelmaa.
Allekirjoitan viimeisen kappaleen, sillä loppupeleissä veganismi ei ole luopumista - se on empatian, ymmärryksen, oikeudenmukaisuuden ja rakkauden moninkertaistamista.

R (Ei varmistettu)

Mullekin veganismissa on kyse siitä, että tässä yhteiskunnassa, jossa elän, mulla on joka päivä mahdollisuus tehdä valinta: ottaa eläinperäinen tuote tai vastaava vegaaninen tuote. Kyllä mä luonnossa metsästäisin ja söisin ihan mitä vain, mutta kun kerran voi tehdä valinnan tuottaa tai olla tuottamatta kärsimystä toiselle, kyllä mun mielestä on ihan perusteltua olla tuottamatta kärsimystä.

M (Ei varmistettu)

Itse olin vegaani yli vuoden, enkä saanut parhaimmillakaan yrityksilläni tarpeeksi vitamiineja ja aineita kasaan, joita kehoni tarvitsee. Lisäksi ongelmia tuotti se, ettei ruoansulatukseni oikein toimi vegaanisella ruoalla (pavut, linssit eivät esim. sula kunnolla), ja se vähä, mitä jäisi jäljellesyötäväksi, olisi niin vaikeaa koostaa kokonaisvaltaiseksi ruokavalioksi / jäisi kovin yksipuoliseksi, että päätin luopua veganismista. En muutenkaan oikein ymmärtänyt, miksi hunajaa ei saisi syödä, jotta olisin "oikea vegaani". Ollakseen jotenkin "täysin vegaani" täytyisi olla täydellinen, ja ne on sellaisia rajanvetoja, joista itse en tykkää laisinkaan. Eikö siitä, että jo merkittävästi vähentää lihansyöntiään ja lisää kasvisten käyttöä, ole jo hyötyä niin eläimille kuin maapallolle? Ja esimerkiksi myös ympäristölle nahka on synteettisiä materiaaleja kestävämpi materiaali, joka kuluttaa vähemmän ympäristöä. En tykkää eläinten tarpeettomasta kidutuksesta yhtään, mutta en toisaalta näe eläimen syömistä & nahankäyttöä lähtökohtaisesti mitenkään moraalisesti arveluttavana jos se vain tapahtuisi tehotuotannon ulkopuolella luonnollisemmissa olosuhteissa. Mikään ei minua pidä talvella lämpimämpänä mua kuin aito nahka / turkki tms. jotka säilyvät itselläni lopun elämäni, ja vielä kuolemani jälkeen.

Tässä on niin monia puolia. Otetaanko tarkasteluun ympäristönäkökulmat, jokaisen kehon uniikki biologia (mikä sopii kullekin parhaiten), eläinten hyvinvointi, kestävä kehitys, kaikki. Itse syön mahdollisimman kasvispainotteisesti, mutta myös kananmunia, maitoakin, kanaa ja kalaa. Olen ottanut vegaanikokeilustani ne parhaiten itselle sopivat tuotteet ja terveyteni vuoksi lisännyt myös joitain eläinkunnan tuotteita. Terveyteni alkoi kärsiä vegaanina (mitä en olisi ikinä odottanut), ja tunnustan vajavaisuuteni sen edessä, etten kykene koostamaan pelkkänä vegaanina sellaista ruokavaliota / mielekästä elämäntapaa, jolla kehoni voisi hyvin eikä oireilisi. Pyrin silti tekemään valinnoistani eettisiä (luomu) ja terveellisiä, vaikka täydellinen tulen varmaan koskaan olemaan. Matkustan edelleen lentokoneella (päästöt), käytän nahkatuotteita, untuvatakkeja, ostan vaatteita enemmän kuin oikeasti tarvitsisin (aika vähällä ihminen pärjäisi oikeesti) jne. Ja olen ihan sujut valintojeni kanssa, tämän parempaan itse en tällä hetkellä pysty tässä maailmassa, jossa elämme, ja teen itse vain parhaani kunnioittaakseni niin kehoni tarpeita kuin muutakin elävää.

SAIJA L (Ei varmistettu) http://lioncitypolargirl.tumblr.com

Tulipa jännään saumaan tämä!
Oon nyt pyöritellyt tätä itsekin päässä. Olin just kaverin kanssa ulkomailla. Kamu päätti ottaa jättikatkarapuja lounaaksi, mutta meni sormi suuhun, kun ne piti itse väkertää auki kuorestaan. Eikä siinä mitään! Mä neuvon, ja hyvin menee kunnes pitäis koskee siihen päähän, koska "yy, ää, mä en haluu, se on ällöö, en mä haluu ottaa kenenkään päätä pois". Mikä on ihan validi toive... mut kyseessä on jo kertaalleen kuollut rapu. Jotenkin se kaksinaismoralismin määrä alkoi mietityttämään. Sanoin että sen tehotuotetuille kinkunsiivuille käy tuhat kertaa pahemmin kuin tälle ravulle.. "Joo mut siinä mun ei tarvii miettiä sitä possua, vaan pelkästään itteeni". Niinpä!

Oon ollut niin pitkään samaa mieltä tosta lihansyönnistä, että ollaan niin vieraannuttu siitä mistä liha tulee et se on ihan absurdia! Mulla menee tää oma syöminen kyllä nyt pahempaan syyniin :D pakko ottaa itteensä niskasta kiinni.

Jutta (Ei varmistettu)

Huippua, että kirjoitit tästä. Olen itse miettinyt pitkään ja kokeillut eri juttuja, että mikä toimisi minulla parhaiten ja mikä ei. Yksi päivä päätin, että nyt alkaa eläminen vegaanina. Huomasin, että kun olin kotona ja kaapissa oli turkkilaisen jogurtin jämät, ajattelin, että "no aloitan huomenna, tämä muuten pilaantuu tänne". Ahdisti, koska taas olin aloittanut rajoittaa elämääni, sillä pari vuotta sitten syömisen kanssa oli vähän vakavampia ongelmia. Päätin, että en ala vegaaniksi. En ala yhtään miksikään. Olen vain oma itseni, ja teen valintoja, jotka tuntuvat oikeilta.

Tämä ajatuksesi energiasta vaikutti minuun. Oi vitsi, tätä olen hakenut mutten vain ole itse sitä tajunnut! Varmasti täysin vegaanina energianvaihto olisi erittäin puhdasta, mutta olen itsekin toitottanut monta kertaa ihmisen olevan loppujen lopuksi eläin muiden joukossa, ja kuten kirjoitit, luonnossa toimii luonnon lait. Niin ollen en halua rajoittaa itseäni, koska koen sen laukaisevan menneisyyden ongelman uudestaan, vaan valitsen vaihtoehdoista sen, joka tuntuu hyvältä. Tämän vuoksi maitotuotteiden syönti tuntuu pahalta, sillä tuntuu, että varastan maitoa vasikalta, joka joutuu sitten kärsimään.

Nyt kun kirjoitin tämän, aloin miettimään että viime päivät olen syönyt hyvinkin kasvipohjaisesti. En rajoittanut itseäni millään tavalla, vaan tein valintoja, jotka tuntuivat hyvältä. Rajoittaminen ei siis ainakaan minun kohdallani toimi. Kiitos Kaisaminni, että autoit tajuamaan tämän!

milkmaid (Ei varmistettu)

Hei! Näin aluksi haluan sanoa että lähden ihan hyvässä hengessä kommentoimaan eikä tarkoitus ole mitenkään nipottaa/kitistä/pahaa mieltä aiheuttaa, vaan halusin tuoda toista näkökulmaa postauksessa esitettyihin asioihin. Oon monta vuotta ollut sun lukija joten tiedän että pystyt suhtautumaan järkevästi asioihin :) Mun kommentti lähtee ehkä vähän rönsyilemään eikä varmaan ota mitään rakentavaa kantaa itse postauksen perimmäiseen aiheeseen. Tarkoituksena on vaan pohtia tuota 'tehotuotanto' sanaa, joka itsellä särähtää korvaan puhuttaessa suomalaisesta maataloudesta. Tehotuotantoa on toki maailmassa olemassa, sitä on turha kieltää, mutta suurin osa siitä tapahtuu Suomen rajojen ulkopuolella, esim. Yhdysvalloissa, Brasiliassa, you name it. Siellä eläin on ihan oikeasti tuottava yksikkö ja pelkkä numero (poikkeuksia tietenkin on, eivät kaikki maatilat ulkomaillakaan ole jättikokoisia). Jos Suomen maataloutta lähdetään vertaamaan näihin maihin, ei jää yhtään epäselväksi missä maassa eläinten olot on valvotumpia ja lainsäädäntö tiukempi. Suomessa näitä asioita ihan oikeasti kytätään, eläimiä ei saa summassa lääkitä antibiooteilla, rehuista otetaan näytteitä ja esim. niiden ravintoarvoista pitää olla tarkasti selvillä. Eläinlääkäri tekee tarkastuksia, joskus ihan ilmoittamatta, ja valvoo eläinten oloja sekä tiloilla että teurastamoissa.

Olen koko ikäni maatilalla asunut joten tiedän mistä puhun. Sanon tämän silläkin riskillä että kuulostan ylimieliseltä. Monilla on sellainen käsitys että esim. lehmiin pumpataan hormoneita jotta ne kasvaisivat ja lypsäisivät enemmän, ja että niitä lääkitään antibiooteilla ilman syytä. Tätä tapahtuu varmasti ulkomailla mutta ei Suomessa. Eläimiä lääkitään vain tarvittaessa ja kaikki lääkkeet on eläinlääkärin takana. Ja eläinlääkärihän ei niitä määrää jos ei ole oikea tarve. Jos kuitenkin lehmälle tulee vaikkapa bakteerin aiheuttama kuumeinen utaretulehdus, antibiootit on melkein pakko määrätä jos haluaa lehmän selviävän hengissä. Oikein rajusta tulehduksesta voi syntyä verenmyrkytys joka pahimmassa tapauksessa vie eläimen mennessään ja sanon nyt suoraan että mistään tuskattomasta kuolemasta ei ole kyse. Noin pahaan tulehdukseen ei auta muu kuin antibiootti. Kyllähän ihmistäkin hoidetaan lääkkeillä jos oikein sairaaksi tulee, eihän esim. sairasta lastakaan jätetä kitumaan jos on vaikka joku bakteerin aiheuttama tulehdus.

Jos/kun antibioottikuurin lehmälle joutuu määräämään, maitoa ei (tietenkään) lypsetä tankkiin eikä lähetetä meijeriin vaan se laitetaan viemäriin. Eräs ystäväni kysyi kerran kirkkain silmin että onkohan noissa kaupan maidoissa paljon antibiootteja? Tuntui siltä kuin matto olisi vedetty jalkojen alta ja mietin että kuinka monella on nykyään sellainen käsitys että kaupan hyllyilla makaavat maitotölkit sisältävät lääkejäämiä. Sellainen ei Suomesa vaan ole mahdollista. Antibioottikuurin jälkeen on nimittäin voimassa ns. varoaika joka pitää odottaa ennen kuin maidon lähettämistä meijeriin voi kuvitellakaan. Varoajan pituus riippuu lääkkeestä, yleensä se on 7 vuorokaudesta jopa pariin-kolmeen viikkoon. Varoajan jälkeen maitoa ei saa summassa lähettää meijeriin, vaan siitä otetaan tilalla antibioottikoe. Jokaisella tilalla on olemassa sellainen pieni lämpöhaudekone, ikään kuin "minilaboratorio" jolla antibioottikoe tehdään. Jos tulos on positiivinen, lehmää lypsetään edelleen erilleen ja maidon erottelua ja testaamista jatketaan kunnes lääkejäämiä ei enää ole. Ja mikä tekee tästä systeemistä aukottoman on se että jokaisesta autokuormasta joka meijerille saapuu otetaan myös antibioottikokeet. Koska ihminen on erehtyväinen olento, antibioottimaitoa pääsee joskus erehdyksen kautta tankkiautoon saakka. Tämä pilaa koko kuorman mikä tarkoittaa sitä että jopa kymmeniä tuhansia litroja joutuu kaatamaan pois. Tuottaja on rahallisesti vastuussa koko kuorman pilaamisesta eli kukaan ei tahallaan antibioottimaitoja tankkiin lypsä. Mun pointti oli nyt se että kaupan maidoissa - suomalaisissa - ei todellakaan ole antibioottijäämiä, ja sama pätee suomalaiseen lihaan. Samat varoajat sielläkin pätee, eli eläintä, oli se sitten sika, broileri tai nauta, ei saa lähettää teurastamoon kesken lääkekuurin/varoajan.

"Samoin uskon, että syödessäni ahtaissa oloissa kitununeen, lääkkeillä huumatun, lihotetun ja elävältä nyljetyn eläimen syön itseasiassa sen eläimen kärsimyksen ja stressin. Uskon, että se stressi, tuska ja välinpitämätön rakkaudeton kasvatus siirtyy jossain määrin siirtyä minuun lihan kautta. Yksi ystäväni, joka aistii herkästi energioita, sanoi tuntevansa olonsa huonommaksi välittömästi syötyään tehotuotettua lihaa."

Ikinä en ole tuntenut pahaa oloa sun postauksia lukiessa, mutta tämä lausahdus otti kyllä helvetin koville, siitä huolimatta että saatoit kirjoittaa tuon vähän tarkoituksella kärjistetysti. Koko elämäni maatilalla kasvaneena voin ihan rehellisesti vakuuttaa että ei me niitä eläimiä ahtaissa oloissa kituuteta, huumata lääkkeillä eikä todellakaan nyljetä elävältä. Oletko kuulut sanan stressiliha? Sen saa aikeiseksi sillä että eläin teurastetaan stressaantuneena. Adrenaliini/muut stressihormonit ihan oikeasti maistuvat lihassa, joten senkin perusteella eläimen lopetuksesta tehdään mahdollisimman nopeaa/stressitöntä. Eikä niille täällä tilallakaan tahallaan stressiä ja tuskaa aiheuteta eikä kohdella välinpitämättömästi. Miksi kohdeltaisiin? Tämä työ on meille enemmän kuin on työtä, minulle ainakin elämäni suurin intohimo. Itse teen kaikkeni että eläimillä on hyvät oltavat ja mikään ei korvaa sitä tunnetta kun näkee ja tietää että on kaikkensa tehnyt että eläimet voivat hyvin ja ovat terveitä. Ja kyllä sen niistä lehmistä näkee että ovatko ne tyytyväisiä. Ei ketään huvita kituvia ja sairaita eläimiä hoita, jo pelkästään näin ihmisnäkökulmasta ja työssäjaksamisen näkökulmasta katsottuna. Tästä hommasta ei pääse eläkkeelle vasta kun yli kuusikymppisenä. Jos tämä työ olisi pelkää eläinten kiusaamista ja tuskan aiheuttamista, ei tätä kukaan jaksaisi vuosikymmeniä tehdä. Tätä työtä tehdään kuitenkin arjen lisäksi viikonloput, joulut ja juhannukset läpeensä. Ei eläimet piittaa vaikka on sunnuntai, aamulla ne odottaa sinne hoitajaa yhtä lailla kuin muulloinkin.

Tuo 'tehotuotanto' sana on sellainen jota toivoisin viljeltävän vähemmän. Kuten aiemmin sanoin, Suomen 'tehotuotanto' ei ole mitään verrattuna siihen bisnekseen mikä ulkomailla pyörii. Toki tilakoko on Suomessakin menossa suurempaan suuntaan ihan väkisin - mutta tämä ei ole aina tuottajan valinta vaan toimintaa joutuu laajentaa joskus ihan olosuhteiden pakosta. Nykyään pieni maatila ei vain yksinkertaisesti ole elinkelpoinen. Meillä on verrattain pieni tila, ainakin nykyajan mittapuulla katsottuna, ja voin kyllä kertoa että tiukkaa tekee. Viimeisen kahden vuoden aikana on pitänyt hakea vajaa 10 000 lisälainaa ihan vain siksi että saisi toimintaa jatkettua ja eläimet ruokittua. Miten ja millä nuo lainat sitten takaisin maksetaan, siinäpä pulma. Maidon ja lihan hinta on ajettu niin alas että tuottamiseen kuluu joskus enemmän rahaa kuin mitä siitä saa takaisin. Ja aina vaan asiakkaan pitäisi päästä kaupassa halvemmalla ja ruuan pitäisi olla puoli-ilmaista. Kaupassa rynnätään halpojen tuotteiden perässä ja ostetaan ulkomaista - joka on usein juurikin sitä oikeasti tehotuotettua ruokaa josta sitten suomalaista tuottajaa päädytään arvostelemaan. Ja sitten jotkut juoksee ulkomaisen soijan, quinoan ja linssien perässä koska sen on "ekologista" vaikka ne on tuotu jostain miljoonan kilometrin päästä. Ei noissa edellä mainituissa ruoissa mitään vikaa sinänsä ole - paitsi nyt ehkä soijassa. Joskus niitä jopa itsekin syön, mutta vastapainoksi syön myös Suomessa tuotettua ruokaa jonka tiedän ihan oikeasti puhtaaksi ja josta menee edes se pieni ropo sinne suomalaisen tuottajan taskuun.

Halusin vaan nyt ihmisten tietävän että kyllä me niistä eläimistä parhaamme mukaan huolehditaan eikä niitä mitenkään rakkaudettomasti/välinpitämättömästi kasvateta. Jos joku ei juo maitoa/syö lihaa koska elimistö ei kärsi niin se on ok. Jos joku ei juo maitoa/syö lihaa koska ne maistuu pahalta niin se on ok. Jos joku ei juo maitoa/syö lihaa koska ei halua syödä eläimiä/eläinten tuottamaa eritettä tai jos siitä tulee paha mieli niin sekin on ihan todella ok. Nämä päätökset perustuvat johonkin periaatteeseen tai mielipiteeseen ja sellaista pystyy arvostamaan. Mutta jos joku sanoo ettei syö lihaa tai juo maitoa koska eläimiä rääkätään, nyljetään elävältä tai muuten vaan kiusataan, niin se saa kyllä mulla veren kiehumaan. Koska tämä ei perustu mihinkään syvempään elämänkatsomukseen tai muuhunkaan filosofiaan, vaan ihan selvään panetteluun ja valheeseen.

Tulipa purkaus, mutta toivottavasti sain nyt tarkoitusperäni tarpeeksi selvästi esitettyä. Ja toistan tuon minkä alussakin, eli en ole kenenkään mieltä lähtenyt pahoittamaan vaan halusin tuoda sellaisen henkilön näkökulmaa joka maatalousalaa tuntee ja tietää että miten nämä jutut täällä oikeasti pyörii. Jokaisella saa olla omat aatteensa ja mielipiteensä kunhan ne perustuvat faktoihin ja todellisuuteen eikä mihinkään Oikeutta Eläimille -järjestön kärjistettyyn propagndamateriaaliin, joka on saatu loppuunpalaneiden maanviljelijöiden laiminlyödyltä maatilalta. Toivon todella että luet tämän (vastata ei ole pakko jos et halua) ja minulta saa myös kysyä jos on jotain viljelyyn/eläinten oloihin liittyviä kysymyksiä! :) Ja kurkatkaa joskus tuollaiseen fb-ryhmään kuin "avoin kuvapäiväkirja maaseudun tuottajilta", siellä on ihan tavallisia suomalaisia eläintenhoitajia/tuottajia jotka postaa arjestaan kuvia. Eivät siis ole mitään puunattuja/kiillotettuja/ennalta suunniteltuja tilanteita vaan jokapäiväistä maatilan arkea. Mukana on sekä luomutuottajia että näitä "tehotuottajia" eli tavanomaisia tuottajia. Pitää muistaakseni pyytää ryhmään pääsyä jos haluaa vaikka kysyä tai kommentoida, suosittelen!

Ex-Maatilalainen (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kommentista. Olen itsekin maatilalla kasvanut, ja monesti olen joutunut kuuntelemaan, kuinka tuskin koskaan maatilalla käyneet vegaanit kertovat, kuinka asiat muka toimii. Arvostan kasvissyöntiä, mutta tuntuu, että monilla on vääristynyt kuva suomalaisesta lihantuotannosta. Olen itsekin joitain "kauhuvideoita" maailmalta katsonut, eikä nämä kauhukuvat vastaa omaa, suomalaista kokemustani ollenkaan, vaikka olen paljon tiloja nähnyt, ja yhdellä asunut.
Sanottakoon vielä tähän loppuun, että syön kasvipainotteisesti, maitotuotteita ja lihaa ehkä kerran viikossa. Silti harmittaa mustamaalaus Suomen maatalousyrittäjiä kohtaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.