Onko meillä siistiä vai sotkuista?

Sain hieman erikoisen mutta kaikessa arkisuudessaan yllättävän mielenkiintoisen pyynnön. Että kertoisin siivoamisesta ja kodin järjestyksessä pitämisestä ja siitä, miten meillä nämä asiat menee. No, Kaisambun vlogeja katsoessa voi todeta ainakin pari asiaa:

1. Emme ole kovin järjestelmällisiä ihmisiä. En tiedä onko sana "luova kaaos" keksitty, jotta luovat ihmiset voisivat hyvällä omalla tunnolla olla siivoamatta.

2. Emme kumpikaan osaa sulkea huoneiden tai kaappien ovia. Parhaimmillaan keittiöön tullessa auki ammottaa pesukone, neljä kaappia ja pakastin.

Tiedättekö mikä yhdessä asumisessa ja siivoamisessa ylipäätään aiheuttaa kränää? Ihmisten eri kipurajat liittyen siisteyteen. Eli siinä vaiheessa kun toisen mielestä kämppä on siinä kunnossa, että voisi vähän siivota, toisen kipuraja siisteyden ja sotkuisuuden välillä saattaisi ylittyä vaikka vasta huomenna, tai parhaimmillaan vain yhden likaisen kahvikupin ja puolikkaan pölypallon jälkeen. Eli toisin sanoen se, kenen kipuraja tulee aiemmin vastaan, joutuu olemaan se, joka 

a. aina huomauttaa kämpän sotkuisuudesta ja 

b. siivoaa tai

c. pakottaa toisen vastentahtoisesti siivoamaan

Meillä onneksemme on aika samat kipurajat. Tai no, aluksi minulla oli matalampi, mutta sitten kyllästyin noihin edellä listattuihin juttuihin, joten joustin vähän kipurajani kanssa. Ja toisaalta tykkään myös siivota, eikä se mielestäni ole minulta pois, jos teen sitä hieman enemmän kuin toinen. Minähän se silloin olen, jolla on aito halu siivota. Yleisesti ottaen teemme kuitenkin molemmat tasapuolisesti hommia.

Olen muuten aina elänyt siinä luulossa, että koska olen bloggaaja, minulla pitää olla aina siisti koti, valkoiset seinät, sisustuksellisia yksityiskohtia ja tilaa ajatuksille. Siis olen käyttänyt tätä bloggaajakorttia useita kertoja argumenttina poikaystävilleni kodin siisteyteen liittyen. "Et sä voi laittaa tätä tähän, tajuatko miltä se näyttää kuvissa?" "Eiiii! Musta johto! Maailman rumin keksintö!" Hahah. Onneksi he ovat useimmiten ymmärtäneet homman nimen. Rentous ja ns. luova kaaos kuuluu kyllä kotiini ja kuviini, mutta tottakai kodin visuaalisuutta saanee miettiä ihan eri tavalla, kun siellä taltioitua materiaalia käyttää työvälineenään.

Haluttaisiin kyllä Samuelin kanssa molemmat olla vähän siistimpiä ihmisiä. Ihan vähän vain. Ja siivotaanhan me aika usein. Ongelma ei usein olekaan siinä, miten useasti siivoaa, vaan siinä, miten kodissaan käyttäytyy. Me saamme välillä hirveitä naurukohtauksia, kun saamme itsemme tai toisen kiinni toteuttamassa hyvin Kaisambulamaista käytöstä. Esimerkiksi riisuminen saattaa olla sitä, että vaatteet jää juuri siihen kohtaan, missä ne päättää pois ottaa pois - ja vieläpä hyvin suurieleisesti ja teatraalisesti sitä yhtään suuremmin ajattelematta. Siis sillä lailla, että housut ovat nurinkurin, koska ne on riisuttu pelkillä jaloilla ja sukat on heitetty toinen itänurkkaan ja toinen länsinurkkaan. Tadaaa! "Miksköhän meillä on näin sotkuista?" on hauska vitsi niissä tilanteissa.

Mutta siisteyteen liittyen voidaan tietysti puhua kahdesta eri asiasta. Sotkusta ja liasta. Sotku on tavaroita, vaatteita ja astioita niille kuulumattomilla paikoilla. Lika on puhdistamaton tai imuroimaton lattia, likaiset pöydät, tunkkainen haju ja niin edelleen. Minulle tärkeämpää on liattomuus. Pieni sotku ja epäjärjestelmällisyys ei haittaa, jos pinnat, joilla sotku esiintyy, on puhdasta. :D Hehhh.

Onko siivoaminen teillä kränää aiheuttava juttu ja kumman kipuraja ylittyy ensimmäisenä?

PS. Meidän koti on vieläkin ihan kesken! Haluaisin jo ottaa täällä kuvia ja esitellä vähän, mutta esim. matot puuttuvat vielä kokonaan. Siitä tulikin mieleeni, että tietääkö kukaan, mistä saisi hienoja graafisia mattoja? 

PPS. Koska tätä kysytään liian usein ja jengi jopa yrittää googlettaa tätä, niin tässä julkinen vastaus: The Good Morning -bloggaajan eli Kaisaminnin keittiön tuolit ovat Askosta ja nimeltään Combo-tuoli. Here you go, Google. Do your magic and let people know!

Kommentit

Pasi (Ei varmistettu)

Oli, minulla. Olen vain perussiisti (mutta siis tosi cool) ja ex oli "avaan/en sulje, levitän/en kokoa, irrotan/en laita kiinni, hajotan/en hallitse.." -tyyppiä. Väittämät "meillä ei ole tarpeeksi tilaa" ja "mihin nää kaikki tavarat mahtuu järkevästi" totesin vääriksi demonstraatioilla. Mm. 2 neliön kokoinen vaatehuone, eli ex:n vaatehuone, oli aina kuin (ydin)pommin räjäyttämä. Kerran uhrasin 30 min maskuliinista energiaani ex:n poissaollessa ja vaatehuoneesta tuli a) siisti, b) tarpeeksi tilava kaikille sinne kuuluville tavaroille. Ex oli sanaton, mutta lopulta mikään ei koskaan muuttunut. Toista kun ei voi muuttaa tai pakottaa muuttumaan.

Yksi perustavanlaatuinen tekijä siihen, että tiemme menivät eri suuntaan oli todellakin siisteys. Opin, että en voi asua yhdessä henkilön kanssa, joka ei arvosta siisteyttä ollenkaan ja ei tee sen eteen mitään efforttia. Toisaalta en jaksa tai kestä äärimmäistä kliinistä puhtauttakaan, joten kumppanin tulee olla kultaisen keskitien tyyppiä "perussiisti (mutta tosi cool) ja kohtuu järjestelmällinen".

Kaisa Merelä

Hahahah hajotan, en hallitse :D Apua kun mua pelottaa että sä oot joku mun ex! Mutta todella mielenkiintoista kuultavaa! Samassa vaan pieni puna nousi poskille kun mietin omaa vaatehuoneessani räjähtänyttä pommia... Eli siisteys todellakin on deal breaker miehillekin. Mutta lohdutuksena, että mun näkemyksen mukaan aika moni nainen on juurikin tuosta kultaisesta keskitiestä veistetty mitä siivoamiseen tulee. Järjestelmällisyydestä en tiedä. :D

Amandariini (Ei varmistettu)

Hahaa, oli pakko googlettaa nyt testimielessä toi "the good morning keittiön tuolit" :DD

Kaisa Merelä

Haha, sieltä löytyy! :D

Toimiikstäävaiei (Ei varmistettu)

Hei teidän podcast on tosi jees! Ihania ajatuksia heräsi, kiitos <3

Itse oon miettinyt hetkessä elämisen ja unelmien tavoittelun niin, että kun mä päivittäin teen töitä niiden unelmien eteen se itse töiden tekeminen tuo mulle jo pelkästään iloa ja pitää hetkessä, koska se nyt vaan on niin siistiä toimia kunnianhimoisesti jotakin kohti ja tietää, että jossain vaiheessa tuun saavuttamaan sen unelman! Ja sitä kautta voin olla tyytyväinen tämänhetkiseen elämään ja silti unelmoida tulevasta ja tavoitella korkeammalle.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.