Otin mustan hennatatuoinnin ja siksi tulen olemaan ikuisesti blondi

Otin Marokossa ollessani hennatatuoinnin ja kasuaalisti kuvasin toimituksen Instagramiin (taiteilijan luvalla). En ajatellut siinä sen ihmeempiä, kuin että vitsit miten magee tatska... kunnes directini täyttyi huolestuneista viesteistä. 

Sain hyvin nopeasti tietää, että hennatatuointi, jonka olin ottanut, ei ollutkaan mikään perus henna (siis tällainen hippikaupoissakin myytävä ruskea henna, jolla olen joskus aiemmin kavereiden kanssa tehnyt parissa päivässä pois haihtuvia tatuointeja), vaan musta henna, joka voi käytännössä olla hengenvaarallinen.

Hennojen ero on se, että mustaan hennaan on lisätty kemikaali nimeltään parafenyleenidiamiini (PDD). Tätä kemikaalia on esimerkiksi lähes kaikissa hiusväreissä ja sen tarkoitus on yksinkertaisuudessaan tehdä hennatatuoinnista pitkäkestoisempi ja tummempi. Kuitenkin se aiheuttaa hyvin potentiaalisesti ihmisessä allergisen reaktion, joka ei harmillisesti ole pelkkää kutinaa, vaan esim. kemiallinen palamisreaktio iholla, arpeutuminen ja allergisoituminen koko lopuksi elämää PDD:tä sisältäville hiusväreille ja -sävytteille.

Itselläni kemiallinen palamisreaktio alkoi noin puolen tunnin kuluttua hennan ottamisesta. Kättä kirveli ja kuumotti, mutta tatuointi oli niin hieno, etten halunnut pyyhkiä sitä pois. Tässä vaiheessa en siis vielä tiennyt, minkälaisen hennan olin ottanut. Siinä vaiheessa, kun tajusin saaneeni allergisoivan mustan hennatatuoinnin, tatuointi oli jo "kiinnittynyt" kokonaan. Polttelua ja kirvelyä jatkui koko loppuloman ja tietenkin tarkkailin tilannetta. Oireiden pahentuessa olisimme menneet sairaalaan, mutta koska ihoa "vain" poltti, kärvistelin sen tunteen kanssa loppuloman. Oikeastaan oireet olivat kokonaan poissa vasta sitten, kun henna oli haihtunut. Tähän taisi mennä viikko pari.

Hennan ottamisesta on nyt aikaa n. 2 kuukautta, ja sen jättämät arvet ovat tällä hetkellä seuraavanlaiset:

Hauskinta arvessa on mielestäni sen kuvio. Ennen kuin henna oli haihtunut iholta ja tiesin sen jättävän mahdollisesti todella näkyvän arven, lohduttauduin sillä, että ainakin arvesta tulee esteettisempi kuin keskiverto palovamma, hahah. Mietin jopa, että kävisin tatuoimassa myöhemmin arven päälle oikean tatuoinnin, joka olisi kopio hennasta. No, arpi jäi kuitenkin melko huomaamattomaksi ja useimmissa valaistuksissa se näyttää "vain" verisuonilta tai ihon pigmentin epätasaisuudelta. Harmi sinänsä. Arpihenna olisi ollut aika next level-tatska.

Sitä, olenko tästä johtuen herkistynyt PDD:tä sisältäville hiusväreille ja -sävytteille en ole uskaltanut kokeilla, sillä mikäli laittaisin nyt päähäni jonkin PDD:tä sisältävän sävytteen tai hiusvärin (eli käytännössä minkä tahansa sävytteen tai hiusvärin), saattaisi pääni turvota sekunneissa ja hengitystieni tukkeutua ja elämäni päättyä, ennen kuin ehtisin puhelinta korvalle nostaa.

Eipä siis auta kuin olla kiitollinen siitä, että on blondi! Toisin sanoen ainoa kemikaalikäsittely, mitä hiuksilleni säännöllisesti teen, on värinpoisto. Siinä ei luonnollisesti PDD:tä ole. Olemme myös kampaajani kanssa tarkasti katsoneet ne sävytteet, joita saan turvallisesti käyttää ilman riskiä. Mutta kyllähän tämä mahdollinen herkistyminen lopun elämää mukana kulkee. 

Ajattelin aluksi olla kirjoittamatta koko keissistä, mutta kun jatkuvasti tapaan ihmisiä, jotka eivät ole kuulleet mustasta hennasta mitään (kuten en minäkään ollut!), niin tuntuu melkeinpä velvollisuudelta hyödyntää tätä asemaani joukkoviestinnässä ja laittaa sana kiertämään. Jos tämän postauksen ansiosta joku välttää allergisoitumisen ja arvet, niin job well done!

Muutamaa asiaa ihmettelen: Miksi musta henna on olemassa? Herkistääkö se kaikki, vai vain suurimman osan ihmisistä? Miksi niitä tehdään edelleen, vaikka vaaroista on puhuttu? Tietääkö tekijä, että riskeeraa taiteellaan asiakkaan hengen?

Varokaa Marokon markkinoilla!

Kommentit

EmmaM (Ei varmistettu)

Ikävää, ettet ollut kuullut mustan hennan vaaroista, mutta mielestäni on todella hyvä, että kirjoitat aiheesta, etteivät muut tee samaa virhettä. Noita samoja kysymyksiä olen itsekin miettinyt, että miksi niitä täytyy edes olla, kun ne ovat noin haitallisia

Kaisa Merelä

Jep. Kiitos! 

Demi (Ei varmistettu)

Allergian voi onneksi testata ennen varsinaista värjäystä ja hiuksiakin värjätä ilman PDD:tä :) ettei herkistyminen sentään koko elämää määritä <3

Kaisa Merelä

Niinhä sen voi pienellä määrällä ensin testata. Toistaiseksi ei ole ollut tarvetta.

Heissan (Ei varmistettu)

Lohdutuksen sana, arvetkin himmenee ja sitten kun on kulunut jonkin aikaa, jos eivät ole parantuneet mielestäsi tarpeeksi, käy laseroimassa käsien iho, pitäis siloittua arvet aika hyvin laserilla. Sun käsiarvet on nyt tuoreenakin tosi himmeät verrattuna joidenkin aknearpiin, joita siis myös laserilla tasoitellaan, joten laseroperaatio luultavasti poistaa sun arven jämät kokonaan jos haluat niin. Kannattaa tsekata ko. operaatioita tekeviltä, missä vaiheessa 'paranemisen' pitää olla että laseria voi käyttää.

Tämä tuli itselleni mieleen ihan vaan sillä logiikalla, että omat kasvot on laseroitu, oli maksaläiskiä ja aknearpia, ja kaikki lähti pois kertakäynnillä!

Kaisa Merelä

Tuo on hyvä tietää! Oon kyllä sen verran arpinen muutenkin harrastusteni ja luonteeni takia esimerkiksi jaloista, ettei arvet sinällään menoa haittaa. Ainakaan muualla kun kasvoissa. 

Torey
Näissä neliöissä

Muksuna etelän reissuilla otettiin näitä tatuointeja, mutta Kreikassa jne. missä me matkusteltiin niin taidettiin käyttää ruskeaa hennaa. Tai sitten meidän porukasta ei kukaan vaan koskaan saanut mitään reaktioita. Koska serkkuni oli lapsena todella allerginen, veikkaan ruskeaa hennaa. :)

Kaisa Merelä

Joo siis mulle sana "henna" on aina assosioitunu siihen ruskeaan luonnonhennaan, jota oon kans pienempänä laittanu. Ois kyllä hirveää jos lapselle tietämättään antais laittaa mustan hennan!

Qwer (Ei varmistettu)

Löysin blogisi alunperin, kun törmäsin videoonne "avoimesta suhteestanne". Nyt kun olen teitä seurannut, vaikutatte aivan normaalilta seurustelevalta pariskunnalta. Aihe on mielenkiintoinen, joten toivoisin aiheesta uutta videota tai vaikka blogipostausta. Koetteko edelleen, että ette olisi parisuhteessa? Teidän arkeanne somessa seuranneena on jotenkin todella vaikea kuvitella, että vaikka sinulle olisi ok, jos Samuel ilmoittaisi yhtäkkiä, että on tavannut kiinnostavan naisen, että menee hänen luokseen nyt viikoksi paneskelemaan ja keskustelemaan syvällisiä, nähdään viikon päästä. Avatkaa vähän tätä aihetta vielä meille tavallisen tylsille yksiavioisille. :)

Kaisa Merelä

Joo tätä on toivottu paljon, tehdään heti kun saadaan aikaiseksi :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Pääsit ilta-sanomiin! Hyvä siinä mielessä sillä aihe on tärkeä :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ja Kaisa sai (valitettavasti) omakohtaisen käsityksen siitä, mitä merkitsee ns. Iltasanomat -julkisuus : ) Siellä katkerat kommentoi kaikesta ja kaikista aina hyvin negatiiviseen sävyyn. Jos lehteen joutuu/pääsee se on heti huomioh**raamis*a ja jutussa esiintyvä henkilö revitään kappaleiksi.

No onneksi järkevät ihmiset tajuaa että nämä 'mielenterveyshäiriöisten' negakommentit eivät edusta koko kansaa ja ne voi siis jättää täysin omaan poteroonsa ja olla niistä välittämättä : )

Silti hyvä että juttu tehtiin, moni varmaan avasi silmänsä hennan vaaroille.

Torey
Näissä neliöissä

Ööö toi "mielenterveyshäiriöisten" on halventavaa mielenterveyshäiriöisille, vaikka kuinka ois lainausmerkeissä. Kyllä ne on vaan turhasta vittuilijoita/valittajia jotka IL jne. palstoilla kommentoi.

Kaisa Merelä

Jep, jep. Kyseenalainen kunnia, mutta aiheen kannalta hyvä, että tekivät jutun postauksesta. Itse en ko. median kuluttaja ole, mutten sano, etteikö se ole hyvä kanava laittaa varoituksen sana liikkeelle! Ja noista kommenteista, olihan se arvattavissa, että kommenteissa on nähtävissä viisauden koko kirjo, mutta mielestäni meininki oli kuitenkin todella kesyä verrattuna vaikkapa johonkin jodel-kiusaamiseen.

manicfatmom
Manic Fat Mom

Hienoa että kirjoitit tästä! Aina kannattaa olla varovainen jos jotain tököttejä laitetaan iholle, hiuksiin, ym. Matkoilla kannattaa useimmiten jättää myös ottamatta tatskat ja lävistykset. Mitä näitä häpeämään tai piilottelemaan, tekevälle sattuu, voimme oppia toistemme virheistä :)

ulkomailla asuja (Ei varmistettu)

Kyllähän tatskoja ja lävistyksiä osataan tehdä ihan turvallisesti ja normaalisti muissakin maissa kuin vain Suomessa :) Kunhan katsoo että asiansa osaava taiteilija ne tekee eikä ota niitä missään epämääräisessä kojussa, ja että ei laiminlyö jälkihoitoa reissussakaan.

manicfatmom
Manic Fat Mom

Osataan toki. Mutta helpompi on kunkin ottaa omassa kotimaassaan, jos tulee jotakin korjattavaa tai jälkiseurauksia. Myös varmistuminen siitä ettei saa c-hepatiittia tai vieläkin pahempaa riippuen siitä mikä taho valvoo hygieniaa ja steriilien välineiden käyttöä on huomattavasti vaikeampaa. Miehelläni on paras tatska otettu espanjassa. Itse en ottaisi reissun päällä, mutta jos ottaa, niin siihen kannattaa tehdä yhtälailla jos ei enemmän taustatyötä. Tarkastaa paikka ja tekijä ja suositukset ja värit jne.

Kaisa Merelä

Joo, en mäkään olis "neulaa" ottanut ulkomailla. Jotenkin ajattelin, että iholle levitettävä väri voisi mennä noin vakavaksi mutta olin näköjään väärässä. Mulla on myös aina ollut sanasta "henna" sellainen kuva, että ne on jotain lasten tatuointeja. En tiedä mistä karnevaaleilta tai markkinoilta tai synttäreiltä on tällainen käsitys tullut...

allergisoitunut (Ei varmistettu)

Hei, hyvä kirjoitus aiheesta. Olen itse allergisoitunut PPD:lle (tuli yllätyksenä perus prick - allergiatestisarjassa), enkä sen koommin ole uskaltautunut käyttämään enää kaupan kotivärejä. Onneksi kampaajamarkkinoilta löytyy myös PPD -vapaita kestovärejä, myös tummissa sävyissä. Tuota viheliäistä kemikaaliahan pääsääntöisesti löytyy kaikista keskiruskeista - mustaan väriakselilla ja kannattaa huomioida että myös kulmavärit ym. sisältävät todennäköisesti sitä. Esim. Helsingin allergia -ja astmayhdistyksen sivuilta löytyy kattavasti tietoa aiheesta. =)

Kaisa Merelä

Joo tuo on kyllä kiva uutinen. Munkin kampaaja kertoi ilolla, että niille on tulossa värejä, jotka on mulle turvallisia.

Toimitus
Toimitus

Tosi hyvä, että kerroit ja laitoit sanan kiertämään! Me ajateltiin vähän avittaa, joten nostettiin tämä etusivulle viikon puheenaiheeksi. Ihanaa vappua Kaisa!

T. Toimitus

Kaisa Merelä

Hieno homma, kiitti Lilyn toimitus! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Onneks ainaki kaikissa hiusväreissä mitä oon joskus nuorena käyttäny, on ollu onneks varotus tosta mustasta hennasta, ja siitä ainaki mulle iskostunu päähän, ettei sellasta kannatta ottaa :) Tosi usein tulee skipattua tollaset ohjeet, mut tää keissi on hyvä esimerkki siitä, et ne kannattaa oikeesti tsekata, vaik tuntuuki siltä et "joo kaikkihan näitä hiusvärejä käyttää, ei siitä mitään voi tulla"

Kaisa Merelä

Aijaa! Ite en oo koskaan ite värjänny hiuksia niin siks kai ei oo tullu luettua. Ei oo kampaajallakaan ollu puhetta koskaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kannattaa lukea lisää tästä ppd:stä. Ppd vapaita kestovärejä ja sävytteitä ei oikeasti ole olemassa, koska niissä joissa ei ole ppd:tä, on sen johdannaisia, jotka ovat jopa voimakkaampia kuin ppd, ja vähemmän tutkittuja. Johdannaisia käytetään, jotta voidaan tuotetta markkinoida ppd vapaana tuotteena.

Suosittelen lukemaan esim kemikaalikimarasta lisää hiusvärien ongelmallisuudesta. Tässä lainaus:
"Tyypillisesti todetaan, että tuote ei sisällä ammoniakkia, alkoholia, parabeenejä tai herkistävää ainetta parafenyleenidiamiinia PPD:tä, mutta jätetään kertomatta, että värisarja sisältää muita yhtä herkistäviä aineita. Käytännössä lähes kaikki hapettavat kesto- ja kevytvärit sisältävät PPD:tä tai sen johdannaisia"

Ja linkki:
http://kemikaalikimara.blogspot.fi/2014/01/hiusvarit-ja-harhaanjohtava-m...

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos kemikaalikimara-blogi ei ole tuttu, niin voisin mainita kirjoittajasta se, että hän on
kemiantekniikan diplomi-insinööri ja kirjoittaa asiatekstiä kemikaaleista :)

unipallero (Ei varmistettu) https://notsodamnmainstream.blogspot.fi/

Mä kuulin mustan hennan vaaroista joskus 5-4 vuotta sitten, kun olin tosi kiinnostunut tekemään noita hennatatuointeja itse, ja meinasin tilata netistä itselleni omat hennat. Tosi nopean googletuksen jälkeen löytyi paljon tietoa tosta mustasta hennasta. Mua järkyttää, miksi tuollaisia allergisoivia, vaarallisia tuotteita on markkinoilla, ja miksi ihmisiä ei tästä aiheesta enempää infota. Mun mielestä hennatatuointien riskejä pitäisi olla merkattuna esimerkiksi matkakohteiden tiedoissa, tai vaikka mustaa hennaa käyttävien alueiden hotelleissa, kun niistä riskeistä kuitenkin tiedetään.

Eli erittäin hyvä, että kirjoitit aiheesta! Ehkä nyt joku toinen säästyy siltä, mitä sä kävit läpi.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.