Puhutaan vihdoin rahasta

Rakastan eri medioissa pyörivää rahakeskustelua. Raha on seksin lisäksi yksi niistä tabuista, joista pitäisi ehdottomasti puhua enemmän. Erityisesti rakastan sitä, kun naiset puhuvat rahasta. Täältä tulee yksi lisää!

Muutama ajatus heti alkuun:

1. Ei tarvitse olla rikas elääkseen luksusarkea/hyvää arkea/haluamaasi elämää. Kaikki on kiinni ajatusmaailmastasi, tottumuksistasi ja priorisoinnista.

2. Ei tarvitse olla korkeakoulutettu, hyvillä geenellä tai bisnesälyllä varusteltu tyyppi rikastuakseen.

3. Vauraus kuuluu kaikille.

Kun tapasin Samuelin, ajatusmaailmani rahan suhteen muuttui radikaalisti. Vaikka olin breaking taboos for a living -muija ja pystyin puhumaan lähes kaikista tabuina pidetyistä asioista täysin luonnollisesti ja kovaan ääneen, olin jotenkin unohtanut suomalaisten yhden pyhimmistä tabuista: rahan. Asian, jota kukaan ei myönnä erityisesti haluavansa, mutta joka kuitenkin aiheuttaa hirveästi kateutta ja riitoja.

En oikeastaan ollut aiemmin ajatellut rahasta sen enempää, kuin että sitä on hyvä olla kohtuullisesti, jotta pystyy elämään hyvää elämää. Onnellisuus tulee kuitenkin lopulta jostain ihan muualta. Tämän minulle oli todistanut mm. se, että olin kokenut elämäni koskettavimmat, syvimmät ja aidosti onnellisimmat hetket 800 euron opintotuella ja -lainalla eläen.

Silti en tiennyt, että minullakin oli rahaan liittyviä voimakkaita ohjelmointeja. Nimittäin molemmat rahallisen vaurauden ääripäät olivat jotenkin vaikeita. Tai sanotaanko tunteita herättäviä. Latautuneita. Niihin piti suhtautua jäykästi, sillä ei oikein tiennyt, miten niihin piti suhtautua. Siis todella rikkaisiin tai todella köyhiin ihmisiin, käytännössä.

Samuel oli tyyppi, joka tykkäsi rahan energiasta. Hän tykkäsi rahasta. Ja sanoi sen avoimesti ja lämpimästi, kuin ilmoittaen lempivärinsä. Hän oli ensimmäinen tapaamani sydämestä elävä tietoinen ihminen, joka halusi tehdä miljoonia. Sisäinen "raha on pilannut kaiken" -vassarini lähetti erroria ja tunsin, miten järjestelmäni rapistui yrittäessäni ymmärtää Samuelin rahadiggailua. Se oli niin kiinnostavaa ja raikasta, että joku sanoi jotain tuollaista ääneen! Halusin murtaa koodin ja ymmärtää miksi juuri kaikista maailman rikkauksista raha.

Okei. Tutustuttiin ja rikastuttiin rakastuttiin ja siinähän minä sitten pääsin luontevasti mestarin oppeihin. Ymmärsin pikkuhiljaa, että minun "miksi" -kysymyksiin vastaus oli aina "miksi ei". Niin, miksi ei? Aloin päästä käsiksi omiin negatiivisiin käsityksiin rahasta, jotka luultavasti kumpusivat jostain sieltä että "no kun kaikki ökyrikkaat miehet maailmassa on paskiaisia". Niin. No entäpä jos maailman rikkaimmat ihmiset olisivatkin vaikkapa inhimillisillä arvoilla varusteltuja naisia? Ongelma ei siis jälleen kerran ollut rahassa, vaan siinä, mitä tämän päivän ns. "rikkaat" edustivat.

Luin Samuelin antamia oppaita ja kuuntelin hänen ideologiaansa. Erityisen suuri oivallus oli se, miten järkyttävän voimakas energia raha on. Lähes yhtä voimakas kuin rakkaus. Kun meillä ei ole pennin pyörylää, olemme ahdistuneita, ajatusmaailmamme on kapea ja elämämme päivästä toiseen on selviytymistä. Häpeämme, saatamme sortua valintoihin, joiden takana emme oikeasti seiso ja olemme muiden ohjailtavissa. Silloin teemme valintamme puutteesta käsin, emme runsaudesta ja valinnanvapaudesta.

Raha on todella voimakasta myös toiseen suuntaan. Kun sitä rahaa sitten on, mahdollisuudet elää elämää kasvavat, asiat helpottuvat ja moni ongelma ratkeaa, ennen kuin ehtii edes muodostua. Meillä vapautuu kapasiteettia oikeasti mielenkiintoisiin asioihin ja ajatusmaailmamme ja prioriteettimme kokee täyden muutoksen. Värähtelytasomme muuttuu. Elämä näyttäytyy sen koko potentiaalissa ja on helppoa rentoutua, tehdä sitä mistä tykkää ja olla antelias. Tai siis mikäli rahan voimakkaan energian kestää. Sekin on taito. Useimpien psyyke ei kestä rahan energiaa, ja siksi he hankkiutuvat siitä mahdollisimman nopeasti eroon heti sitä saatuaan. Mikäli rahan voiman kestää, sen hallussapito ei stressaa ja sitä on mahdollista tehdä aina vain lisää ja lisää.

Hassua kyllä, sen lisäksi että raha on voimakas energia, se on myös täysin neutraali asia. Raha ei itsessään ole positiivista eikä negatiivista, aivan kuten ei mikään muukaan energia. "Köyhyysajattelun" mukaan raha on negatiivinen asia ja "rikkausajattelun" mukaan se on positiivinen asia. Oikeasti se ei ole kumpaakaan. Se vain on. Vähän kuin rakkaus. Kaikenlainen voimakas suhtautuminen rahaan näyttäytyy sen virtaamisnopeudessa. Jos sitä pakottaa, pelkää, vihaa tai janoaa, sen virtaaminen luoksesi on luultavasti säännösteltyä ja niukkaa. Kun sille avautuu melkeinpä hälläväliä-asenteella, se rentoutuu kanssasi.

Samuelin tavoite oli (ja on edelleen) olla miljonääri 25-vuotiaana. Uskon itsekin, että olen miljonääri jossain vaiheessa. En tiedä milloin se tapahtuu, mutta se tapahtuu. Sehän on väistämätöntä! Miksi en tulisi miljonääriksi, kun kerran se on mahdollista? (Tähän väliin sopinee huomauttaa, että kaikki mihin uskot, on mahdollista.) Sitä paitsi miljoona euroa on vielä aika pientä.

Uskon, että tekstini saattaa triggeröidä, suututtaa tai ehkä huvittaakin joitakin, mutta kuten sanoin, raha on neutraali asia. On ok sanoa olevansa miljonääri. Tai persaukinen. Itseasiassa ihmisten pitäisi tehdä sitä enemmän! Olen koittanut muuten rikkoa pa-tabua kertomalla olevani pa aina silloin, kun se on totta. Eihän persaukisuus tietääkseni vaikuta kenenkään ihmisarvoon millään tavalla? Rahassa on ihan turhaan jokin arvolataus, joka luokittelee ihmisiä. Come on, rahahan on vain rahaa.

Mitä ajatuksia raha herättää teissä? Keskustellaan!

Kommentit

Maria (Ei varmistettu)

Heippa Raha voi joillekkin olla se tärkeä asia,hyvä näin,jos se on se mikä itseä ajaa eteenpäin ja siitä saa hyvää fiilistä. Olen itse löytänyt minimalistisen elämäntavan, tienaan hyvin,mutta pyrin tekemään asioita mikä tasapainottaisi hyvinvoivien/vähävaraisten elämää. En himoitse olevani miljonääri, haluan mieluummin jeesiä ihmisiä sillä "ylimääräisellä rahalla" mitä teen.
Alusta asti katsonut teidän yhteistä blogia ja tykkään/en tykkää mielialat vaihdellut.
Tämäkin teksti varmasti harkitusti ärsyttäväksi tehty,jotta saatte kommentteja...jokainen tavallaan jos itse sisällys ei riitä saamaan kiinnostusta muuten.
Mut ootte pirtee pariskunta,nuori sellanen jolla on vielä aikaa kasvaa. Mutta pakko kysyä,että ootteko jurrissa aina kun näitä videoita teette?

Maija (Ei varmistettu)

Mitäs ihmettä? Millä perusteella olisivat jurrissa? Onko tää joku suomalaisuusjuttu että ihmiset ei voi olla iloisia, avoimia ja hassuttelijoita ilman että on alkoholia veressä? Musta parasta Kaisambussa on se että he eivät ota kaikkea niin vakavasti, vaan pystyvät myös hassuttelemaan ja olemaan persoonallisia vaikka se ei näemmä kaikkien muottiin sovikaan ;)

Kaisa Merelä

Aaawww, kiitti Maija! :)

Kaisa Merelä

Moi Maria. Haha! Kuulostaa ihan samalta, kun miten minä perustelin Samuelille kantaani. :D Siihen hän kuitenkin vastasi aika osuvasti: "Kuvittele, miten paljon pystyt nyt jeesimään ihmisiä ylimääräisellä rahallasi versus miten paljon pystyt vaikkapa miljardöörinä?" Kyse ei siis ole niinkään siitä, että haluan olla miljonääri itselleni, vaan siitä, että maailmassa on ihan älytön määrä rahaa ja olisi siistiä jos se olisi oikeasti sellaisten ihmisten hallussa, jotka haluavat esim. maapallollemme hyvää tai vähentää eriarvoisuutta. :) Raha on valtaa ja sillä voidaan tehdä älyttömästi hyvää, kun vain viitsittäisiin..

Ja vastaus kysymykseesi: ei olla videoilla jurrissa. :)

Maria (Ei varmistettu)

...katson siis teidän vlogeja ja viimenen lause viittas niihin

S (Ei varmistettu)

En tajua miljonäärihaaveessa sitä, että mitä siitä saa että tuijottaa pankkitilin kasvavia numeroita kunnes siellä on se miljoona ja sit todeta et "Jes mul on miljoona". Toki jos omalla työllä tai lottovoitolla miljonääriksi päätyy nii mikäs siinä. Mutta meanwhile eikö mielummin käyttäisi niitä rahoja upeisiin kokemuksiin, ulkomaanmatkoihin tai vaikka siihen mersuun. Lopulta raha on kuitenkin vaan numeroita pankin verkkopalvelussa tai paperilappuja, jotka voi inflaation myötä vaikka muuttua arvottomaksi. Miksi unelmana tietty numero pankkitilillä eikä elämä jossa raha ei rajoita?

norppu
Tärkeitä asioita

Erinomainen toi sun viimeinen kysymys!

Ja ikävästi monilla mitä enemmän rahaa on niin sitä pihimmäksi muuttuu. Kaunis ajatus, mutta harva lopulta antaa kovin paljon omastaan yhteiseen hyvään.

Kaisa Merelä

Miljoona on vain sana, samoin kuin raha tilillä on vain numeroita. Siksi suosinkin käteistä ;) No ei vaan! Olen ihan samaa mieltä sun kanssa. Eihän mistään noin epäkonkreettisesta saa kiksejä! Tai ehkä joku saa. Sanat, kuten "miljoona", on vain tapa kommunikoida. Se on tapa laittaa ilmaisu "taludellinen vapaus" tai "paljon rahaa" johonkin konkreettiseen muotoon, koska konkreettinen pyyntö universumille toimii parhaiten. Ja nimenomaan sitä vaurauttaanhan voi kasvattaa samalla kun matkustaa ja kokee upeita kokemuksia. Itse en ainakaan säästämällä haluaisi tulla miljonääriksi, vaan nimenomaan antamalla rahan virrata - sekä sisään, että ulos. :)

Savon (Ei varmistettu)

Minä itse tähtään siihen, että olen miljonääri vaatimattomasti viimeistään 40-vuotiaana ja nykyistä tahtia se tulee toteutumaan - voi olla että aiemminkin, jos yrityksellä menee hyvin! Miksi sitten monet tähtäävät juuri miljoonaan? Olen itse laskenut, että jos on miljoonan euron varallisuus sjoitettuna, sen pääomatuotoilla voi elää mukavasti käymättä töissä. Silloin olet taloudellisesti riippumaton eli vapaa tekemään mitä ja milloin haluat. Sen voi laskea yksinkertaisesti näin: 1 000 000 * 0,07 eli 7% vuosituotto joka on ihan perus = 70 000 € (miinus pääomatulon verot). Ennen kaikkea vapaus ja toiseksi valta motivoivat.

Kaisa Merelä

Onnea projektiin! Varmasti tulee toteutumaan. :)

Maria (Ei varmistettu)

Se mun kysymys, että oletteko jurrissa kun vloggaatte ei ollut ilkeällä mielellä kysytty. Joten Maija ihan turhaan hermostuit. Ihmiset jotka bloggaavat/vloggaavat avoimesti asioistaan ja pyytävät kommentteja, varmasti kestävät/haluavat myös avointa ja värikästä keskustelua. Unohdin ehkä sen hymynaaman tekstini lopusta,jotta siitä ei olisi vedetty ns hernettä nenään. Musta vaan jotkut pätkät näyttää siltä kun olisitte pienessä hiprakassa (ehkä jurri sana oli liian vahva ilmaisu) ja siksi kysyin.
Tää taitaa olla jatkuva aihe, että blogeissa pyydetään kommentteja ja sitten sitä kuitenkaan ei saa tehdä, kuin ainoastaan kehuen ja ihastellen. Musta on kiva että on blogeja/vlogeja joissa voi oikeasti käydään keskustelua,olla eri mieltä, eikä vaan ihastella ja kehuta kuinka ihanan fiksuja ja söpöjä kirjoittaja/kirjoittajat on. Toki ketään ei sa haukkua tai muuten käyttäytyä vittumaisesti. Mutta ottaen huomioon blogin/vlogin pitäjien oman kilenkäytön, en ajatellut "jurri" sanan olevan niin paha.
Jos näin oli, peace out <3

p.s Seksikäs suolisto kirjoitus oli hyvä :)

Kaisaminni (Ei varmistettu)

Oon niin samaa mieltä! Ärsyttäisihän se pidemmän päälle, jos kommentteihin tulisi ainoastaan ihailua ja päiden nyökyttelyä. Kiva kun jokainen sanoo mielipiteensä niin syntyy aitoa keskustelua ja opitaan jokainen uutta! :) vaikka myönnetään, että kysymyksesi oli hieman outo :D en mielestäni vaikuta ihmiseltä, joka vetää päiväkännejä, mutta toisaalta olen aika vapautunut ja hullu, että ehkä joillekin ensimmäinen mieleyhtymä siitä on pikkuhiprakka! :)

Kaisa Merelä

Tämä siis minun vastaukseni, en näköjään ollut kirjautunut :)

Linda (Ei varmistettu)

Jännää miten tää aihe on tullu viiemaikoina esille monelta suunnalta, ja oon itekki ekaa kertaa pohtinu rahaa ihan uudesta näkökulmasta. Kaikilla on rahaan vähän erilainen suhde, mut harva uskaltaa ilmasta mielipidettään sitä kohtaan oikeen mistään näkökulmasta just siks ku aina löytyy joku, jonka näkökulma onki ihan päinvastanen. Pitäs vaan aina muistuttaa itelleen, ettei sanat vahingoita, ei se että ite avaa suunsa, eikä myöskään ne muiden ihmisten reaktiot.
Ihanaa että oon itekki oppinu rakastamaan tabuaiheita

Jotenki mahtavaa on se, että aina kun kirjotat jostain tällasesta aiheesta, se saa monet ihmiset kertomaan mitä mieltä ne ite on aiheesta ja vaikka kaikki ei osaiskaan kertoa sitä mielipidettään kovin ystävällisesti, kertoo kommentit jotain niiden sisäisestä maailmasta, ja se vasta onki mielenkiintosta!
Joskus kommentit myös muistuttaa siitä millä tavalla ite on joskus ajatellu

Helposti ite alkaa elää siinä omassa kuplassa, kun hengaa sellasten ihmisten kanssa, jotka jakaa suunnilleen samanlaisen ajatusmaailman, ja ihan unohtaa sen mitä tietyistä asioista yleisesti ajatellaan, ja miten suuria latauksia niihin liittyy.
Oikeesti enimmäkseen on kyllä myös ihana nähä miten paljo löytyy jo avoimia ja tabuja rakastavia ihmisiä

Kaisa Merelä

Voi, että. Ihana kommentti! "Pitäs vaan aina muistuttaa itelleen, ettei sanat vahingoita, ei se että ite avaa suunsa, eikä myöskään ne muiden ihmisten reaktiot." Ah. <3 Olet ihana. Hyvää vuoden viimeistä! <3

matsutakesieni (Ei varmistettu)

Ite en välitä siitä paljonko rahaa on, kunhan voin elää elämää, josta unelmoin. Ja oonkin affirmoinut itselleni just sellaisen elämän että rahaa on riittävästi, siitä ei tarvii stressata eikä pihistellä vaan voin 23-vuotiaana vapaasti matkustella, asua ulkomailla, panostaa terveyteen, olla antelias, auttaa muita ja tehdä kaikkea muuta itselleni tärkeää. Jos alkaisin säästää otsa rypyssä kokisin itseni varmaan tosi köyhäksi, mutta nyt koen itseni tosi rikkaaksi. Kaikki on näkökulmasta kiinni. Ja jostain syystä tälläsellä rennolla suhtautumisella sitä rahaa myös tulee aina vaan lisää :D

Kaisa Merelä

Tämä!! Niin totta. Ennen kaikkea rikkaana oleminenhan on juuri asenne. Vaikka olisi miten paljon numeroita pankkitilillä, mutta elää super pihisti ja varjelee jokaista penniään, niin silloinhan on köyhä! Itsekin mielellään käytän rahaa, oli sitä kuinka paljon tahansa. Silloin pääsen kiinni myöskin aidommin "rikkauden energiaan". :) Kiitos kommentista!

Mimey

Moi Kaisa! Mullakin muuttui käsitys rahasta vuosia sitten luettuani The secret-sarjan kirjat ja The Science of Getting Rich. En tajunnut ennen sitä, että rahasta voisi ajatella positiivisesti. Voi Luoja, miten tyhmältä se jälkeenpäin tuntuu, että on ajatellut niin monesta asiasta negatiivissävyisesti. Kirjavinkkinä muuten Silva-metodi (ellet ole jo tutustunut); se käsittelee aivojen värähtelytaajuuden laskemista alfatasolle rentoutuneessa tilassa, jolloin voidaan ohjelmoida parantumista itselle ja muille. Perustuu vahvasti juuri visualisointiin. :)

Kaisa Merelä

Äläpä! :D Mullakin auennut silmät ihan ihme raha-aivopesulle, jonka vaikutuksen alaisena oon elänyt. Raha on vain rahaa, eikä siinä oo mitään pahaa. Kato, tuli ihan riimikin. Kiitos kirjavinkistä! Oon kuullut tosta, mutta en oo päässyt vielä käsiksi. Ehkä tää oli merkki että nyt on aika. :) Ihanaa joulukuuta!

Mimey

Haha :D Joo, tää oli se merkki ;) Ihanaa joulukuuta teillekin!

Simppu (Ei varmistettu)

Heti alkuun haluan sanoa, että on ihana lukea tekstejäsi. Olen nyt itse abiturientti, ja kaikista bloggaajista juuri sinä olet antanut minulle eniten näiden (lukio)vuosien aikana. Ihan sieltä minun ikäisestä 19-vuotiaasta tähän päivään asti. Sinun äidinkielen yo-essee on saanut minut inspiroitumaan - luin sen moneen otteeseen ennen omia kirjoituksiani syksyllä. Sain laudaturin ja uskon vahvasti, että sinun kirjoituksesi on siihen vaikuttanut. Kiitos siis siitä ️

Olen itse realisti, ateisti, kaiken hömppähömpän armoton dumppaaja ja haluan aina kuulla kunnollisen selityksen kaikelle. Uskon vakaasti, että melkein jokaisella meistä olisi (on?) mahdollisuus tulla miljonääriksi. Se ei ole hömppähömppää. Itse haluan päästä tavoitteeseen säästämällä ensiasuntoon, ja ostamalla sen mahd. pian, jotta kuukausittaiset asumiskuluni koostuvat lainanlyhennyksestä, ennemmin kuin vuokrasta. Näin opiskelujenikin aikana vaurastun - ostan asuntoa itselleni. Laitan rahaa myös sijoituksiin, jolloin tiedän rahan kasvavan ja palautuvan minulle joskus.

Olen tehnyt töitä 16-vuotiaasta asti, ja nuo rahat, joita sieltä ”oikeista töistä” on saanut, ovat olleet kovin tärkeitä. Sitä työstä saatua rahaa en pystyisi affirmoimaan tai saamaan tulemaan luokseni ajatuksen voimalla, vaan jo työpaikan saamiseksi minun on täytynyt tehdä töitä ja nähdä vaivaa. Mielestäni töitä ja opiskelua tarvitaan, tai ainakin useimmat meistä tarvitsee, päästäkseen tavoitteisiinsa. Siinä sivussa voi toki affirmoida-unelmoida-eläähötössä-suunnitella-haaveilla. Unelmointi lienee yksi tärkeimmistä vaiheista, ennen suuria muutoksia ja päätöksiä.

Samuelin ”olen 25-vuotiaana miljonääri” -videossa ehkä eniten hämmennystä herättää se, kuinka hän sen konkreettisesti tehdä? Toki kaikkia suunnitelmia ei suurelle yleisölle tohdi kertoa, eikä tarvitsekaan, mutta lähinnä pohdin ajatuksiemme ja tekojemme konkreettisuutta. Tässä postauksessa ei myöskään ollut selvää esimerkkiä siitä, kuinka miljoonasi aiot hankkia.

Noh, toisaalta - ehkä se ei ollut tämän postauksen pointti. Halusit herättää keskustelua rahasta ja siinä onnistuit! Itse olen ollut hiljainen lukija ihan alusta lähtien, mutta nyt tuli tarve heittää sulle terkut, aihe on mieleinen ja ennen kaikkea todella tärkeä!

Toivon kovasti, ettei sävy tekstissä ollut liian hyökkäävä. Halusin oikeasti tulla kiittämään sinua vuosien yhteistyöstä kanssani, jota et ole edes tiennyt tekeväsi! :D Joten kiitos!

Kaisa Merelä

Moikka Simppu! Kiitos kommentista, ihan supersiistiä kuulla yo-esseistä ja muista! :D Onnea laudaturista, itse kirjoitin vain eximian. ;) Et ollut hyökkäävä ollenkaan, päin vastoin! Ihanaa kuulla ihmisten erilaisia mielipiteitä ja näkemyksiä liittyen aiheeseen. Ja mikä siisteintä, ihanaa, että joku joka ei usko hömppähömppään, saa teksteistäni silti jotain irti! Itse kun uskon erittäin vahvasti hömppähömppään ;) Eipä kai sillä loppujen lopuksi niin väliä ole, mihin uskoo, kunhan se, mihin uskoo saa ihmisen toimimaan, luottamaan ja rakastamaan! <3

Queen Nothing (Ei varmistettu)

Hurjan mielenkiintoinen aihe! Ite oon tässä viimesen vuoden aikana yrittäny päästä sisälle omiin fiiliksiini. Yksi asia, joka aiheuttaa vahvoja negatiivisia tuneita on vaurauden tavoittelu. Erittäin suomalainen ilmiö, kuten jo sanoitki. Minä uskon, että mun inho kyseistä asiaa kohtaan pohjautuu näihin asioihin:

Kasvatus ja kulttuuri. Mun paappa tapasi elossa ollessaan käyttää sanontaa "elää suu säkkiä myöten", mikä tarkottaa käytännössä sitä, että käytetään vain sen verran, kuin mikä on pakko. Paappa eli hyvinkin vaatimattomasti ja poistuessaan tältä planeetalta jätti jälkeensä ison perinnön. Hänen kohdallaan ajatus oli selkeästi peräisin lapsena orvoksi jäämisestä ja köyhästä lapsuudesta. Hänen sukupolvensa oli maailmassa, jossa pahaan päivään varautuminen oli välttämätöntä. Sääty yhteiskunnan purkautuminen ja Suomen hidas kehitys nykyiseen, jossa paljon tienaavia rankaistaan kovalla verotuksella ja kuka tahansa voi rikastua on myöskin varmasti ollut vaikutuksena tähän. Kulttuurissa on liian kipeässä muistissa yhteiskunnan luokittelu köyhiin ja rikkaisiin. Ajatusmaailma on kovasti erilainen meillä milleniaaleilla ja sen huomaan myös omasta kulutus käyttäytymisestä, kun säästäminen ei enää ole prioriteetti, kerranhan me kuitenkin vain eletään. Silti osa näistä vanhempien ja isovanhempien arvoista on jäänyt selkärankaan.

Arvot. Raha on välinearvona tosi ok. Rahalla saa turvallisuutta, mukavuutta ja kuten sanoitkin, pystyy auttamaan ihmisiä. Kun ihminen sanoo haluavansa tienata miljoonan, taustalla on usein muita motiiveja. Mulle tärkeämpää on se, miksi joku haluaa tienata, ei se paljonko joku haluaa tienata. Jos rahasta tulee itseisarvo, se muodostuu helposti addiktioksi, mikä on aika pelottavaa.

Valta. Raha pyörittää meidän yhteiskuntaamme. Rahalla saa valtaa ja edelleen monissa maissa saa ostettua itsensä ulos vaikka murhasta. Rahan linkki sotiin, joita käydään tänäkin päivänä on suuri ja historiassa on useita esimerkkejä, mitä vaurauden tavoittelu on saanut ihmiset tekemään.

Tårkeitä ajatuksia, mitä mulle tätä tekstiä kirjoittassa nousi esille on se, että rahasta pitäisi puhua enemmän ja se, että raha ei ole syy vaan seuraus. Jälkimmäisellä tarkoitan sitä, että raha ei (luultavasti) tee ihmisistä pahoja, mutta ihmiset, joilla on kyseenalaiset arvot kykenevät tekemään mitä tahansa ansaitakseen rahaa. Rahan kautta tällaiset ihmiset saavat valtaa ja mahdollisuuksia tehdä mitä huvittaa. He nousevat julkisuuteen negatiivisina esimerkkeinä siitä, mitä raha aiheuttaa maailmassa. Jos raha olisi vähemmän tabu ja jos hyvillä ihmisillä olisi "lupa" tavoitella vaurautta, eikä heitä syyllistettäisi, olisi heillä mahdollisuus vaikuttaa asioihin enemmän, eikö?

Kiitos, kun luit. Kommentti on loppujen lopuksi pelkästään ajatuksen virtaa, eikä tässä välttämättä ole sitä punaista lankaa, mutta haluaisin kiittää, että sait mut ajattelemaan! :)

Ihanaa joulukuuta toivottaen
Blogiasi vuosia lukenut, mutta nyt ensimmäistä kertaa kommentoiva ihminen

Kaisa Merelä

Moikka Queen Nothing! Ihana kun kommentoit :) Tosi hyvää pohdintaa. Itsellänikin on varmasti ollut juurikin kulttuurillisia/kasvatuksellisia juttuja, joita on päässyt tässä tämän vuoden aikana tarkastelemaan ihan uudesta näkökulmasta. Ajat tosiaan on erit. Uskon myös, että raha itsessään ei ole paha/minkään ongelman aiheuttaja. Kuten sanoinkin, se on neutraali asia. Mutta koska fakta vaan on se, että raha on valtaa, niin mielestäni sitä valtaa olisi hyvä alkaa käyttää vähän fiksummin! :) Ihanaa joulunodotusta sinullekin! <3

veegu (Ei varmistettu)

Hei
voitko suositella jotain oppaita mistä puhuit? kirjoja lähinnä vaan lueskelen :)
Ihana hattu <3

Kaisa Merelä
The Good Morning

No yks ainakin mitä voin suositella (tosin kielioppi on kirjassa aivan kamalaa) on sellainen kuin Tunne taloutesi! :) Lyhyt, nopelukuinen mutta täyttä tavaraa joka sivu! Jos siis pystyy kestämään sen, että se vilisee mitä hirveämpiä kielioppivirheitä :D

unipallero (Ei varmistettu) https://notsodamnmainstream.blogspot.fi/

Tää on jotenkin niin kaukana mun omasta elämäntavoitteesta, että tätä oli ihan mahtavaa lukea! Mä olen minimalistisen kukkaron kruunaamaton kuningatar, enkä ole koskaan osannut toivoa rikastumista – lapsena unelmoin erakkomökistä Aasian vuoristossa, kaukana materiastisesta maailmasta. Nyt, kun olen siirtynyt työelämään, mun palkkavaatimukseni on ihan olematon, mutta hei, mä teen sellaista työtä, mistä nautin ja tulen toimeen erinomaisesti sillä palkalla, joka kuukausittain kilahtaa tilille. Ymmärrän rikkauden tavoittelun, mutta ymmärrän myös sen, että ei halua uutta autoa tai isoa asuntoa. Kolmen sadan euron Lada kulkee, ja yksiössä on hyvä asustaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.