Roskaravintolat

Istun Hakaniemen McDonald'sissa, yläkerrassa läppärin kanssa ja syön salaa raakapuuroa. Lusikka uppoaa laukkuun ja tulee sieltä ylös kauhassaan violettia samettista mössöä. Ehkä kaikki täällä luulevat että se on jotain McFlurrya ja sopeudun ihan hyvin joukkoon. Olisin kai voinut ostaa edes kahvin, mutta olen periaatteen nainen. Olen myös suomalainen, enkä kysy mitään, vaan odotan vain niin kauan, että joku tulee kieltämään minun ilmaisen täällä olemiseni. Tämä oli lähin sisätila, jossa istua, siksi ylipäätään olen täällä. Pöydällä on ketsuppisia sipulinpalasia ja täällä haisee pahviin kääritty kuolema. Paistorasva ja nihkeä sämpylä.

Minua ei suorastaan hävetä olla täällä, mutta oloni on hieman epämukava, vaikka olinkin teininä McDonald's-kesätyöläinen.

Mutta aina se vain tulee mieleen, kuten taas nytkin: Miksi pikaruokapaikat ovat niin suosittuja? Miksi ihmiset syövät ruokaa (olkoon kuinka ilmaista tahansa), josta heidän kehonsa tai mielensä ei saa mitään hyvää, joka siis pelkästään tuhoaa? Ja silti he vaativat keholtaan kaikenlaista; terveyttä, syövättömyyttä, kävelykykyä. Ymmärtäisin, jos terveydellisiä uhrauksia tehtäisiin vaikkapa silloin tällöin maun vuoksi, mutta kun näiden paikkojen ruoathan ovat ihan pahanmakuisia. Ne ovat bulkkitavaraa. Yhteenkään sämpylään tai pihviin ei ole nähty kovin paljoa vaivaa. Se on surullista, asiakkaan aliarviointia.

Söin viime viikonloppuna Burger Kingissä Whopperin. Se oli minun kolmas kerta Burger Kingissä. Ensimmäinen kertani siellä sattui Prahassa. Olimme juuri eronneet silloisen poikaystäväni kanssa siinä Burger Kingin edessä ja menimme sitten sisään. Hän tilasi ruokaa. Maistoin hänen tarjottimeltaan yhden ranskalaisen. Se siitä.

Toinen kerta, kunnollinen kerta, oli joskus viime joulukuussa. Silloin minun ihan siis Oikeasti teki mieli roskaruokaa. En tiedä miksi. Ehkä siksi, etten enää pystynyt muistamaan miltä se maistui. Olin syönyt ihan hyvin, eli se ei voinut johtua energianpuutteesta. Halusin ehkä vain tehdä jotain todella uutta ja jännittävää. Oli myöhäinen ilta ja saavuimme junalla Helsinkiin. Ehdotin, että mennäänkö Steissin Burger Kingiin. Me menimme. Se sopi tunnelmaan. Täytyy myöntää, että se oli ihan ok kokemus, koska se oli uutta ja jännittävää ja ruuan makumaailma oli uusi.

Ja sitten oli se viime viikonloppu. Aika turha keissi. Todella turha.

Vaikka olen siis itsekin asioinut näissä kyseisissä ketjuissa, niin silti en voi käsittää miksi nämä menestyvät. Menestyvätkö nämä oikeasti sillä että joku Kaisa käy niissä muutaman kerran kahdessakymmenessä vuodessa? Ehkä ihmettelen sitä koko lopun elämääni. Ihmettelen myös sitä, miksi suurin osa täällä syö yksin. Ja sitä miksi lapset syövät täällä. Ja sitä, miksi täällä aina haisee tältä. Ja sitä, miksi kännissä klo 5 aamuyöllä nämä paikat tuntuvat aina suhteellisen hyviltä ideoilta.

Onko teillä ajatuksia?

Kommentit

Kaisa Merelä

Totta, sekin aihe vilahti postauksen alussa :D Ehkä vastaus löytyy rahasta (taas jälleen). Kuka ne hengailupaikat kustantaisi. Ai niin joo, kaupunki. Mutta kun kaupungin varat menevät johonkin muuhun.... :D

Kaisa Merelä

Se on ihan totta. Moniin "huonoihin tapoihin" liittyy hyviä muistoja, joten niihin on kiinnittynyt tunnearvoa. Mutta niidenkin asioiden tiedostaminen on taas kerran se avain. Ja aina voi luoda uusia muistoja!

HennaTuulia
Mixed Noise Soup

Jaan ihmetyksesi Kaisa ja ymmärsin pointtisi. Aihe herättää kiihkoa, mutta fakta on, että kyseessä olevat ruoat eivät säännöllisesti nautittuna tee hyvää ihmiskeholle, sanoi kukakin mitä tahansa.

Jos elää pääsääntöisesti melko terveellisesti ja on tottunut siihen, että aterian jälkeen on energinen ja sopivan kylläinen (mutta silti kevyt!) olotila, huomaa roskaruoan vaikutukset vielä herkemmin: mäkkäriaterian jälkeen on ähky, tukkoinen olo ja tekee mieli ottaa nokoset. Muistan, että pikaruokahamppariravintolassa nuorena työskennellessäni en huomannut tätä eroa näiden kahden olotilan välillä, sillä söin ja elin silloin pääsääntöisesti melko epäterveellisesti ja kroppa ja mieli oli ehkä tottunut jatkuvaan, hieman tunkkaiseen & väsähtäneeseen olotilaan. Ehkä siksi moni ei todella huomaa sitä pahaa oloa mitä roskaruoka aiheuttaa, eikä se siksi tunnu niin epäterveelliseltä vaikka sen rationaalisesti ajateltuna tietääkin?

Silloin tällöin aamun pikkutunneilla se todellakin tuntuu hyvältä idealta eikä joskus ole pahitteeksi, mutta kannustaisin kuitenkin arjessa nauttimaan lounaaksi ja päivälliseksi pääsääntöisesti jotain aivan muuta kuin roskaruokaa. Koska terveys ja hyvinvointi ovat asioita, joita valitettavan usein arvostaa vasta kun ne menettää. Ja koska elimistömme rakentuvat siitä mitä laitamme suuhumme.

Peace 'n veggies! :D <3

Kaisa Merelä

Jep! Se fakta muuten ylipäätään unohtui mainita että onhan se totta ettei epäterveellisten ruokien vaikutusta huomaa jos on sen vaikutuksen alaisena jatkuvasti! Vaikea kuvitella että niin suuri osa suomalaisista (ja ihmisistä ylipäätään) on jatkuvasti siinä uupumuksen tilassa, minkä syystä nuo ravintolat menestyvät. Kuvittele, jos jonain päivänä kaikkien ihmisten kehojen tulehdustila poistuisi. Mitä kävisi niiiin monille jättifirmoille?

PS. ikävä sua Henna! Nauti olostasi ;)

Sandeiiiii (Ei varmistettu)

Itse aiheeseen sen kummemmin takertumatta (samaa mieltä olen!!), enemmän harmittelen aina tuota, että MIKSI kaupungeissa ei ole enemmän paikkoja, joissa voi vain hengailla ja istuskella. Aina pitää mennä johonkin, mistä pitää ostaa jotain, että voit siellä istua.

Toiveena minulla siis olisi: keskustoihin lisää vapaita ajanviettopaikkoja.

Joutsen (Ei varmistettu)

Hyvää ajatuksen virtaa. Voisimme kyllä pysähtyä ja miettiä, miksi roskaruoka on niin suosittua.. Se on varmaan aika syvälle juurtunut tapa myös monille lapsuudesta. Sellainen asia minkä mieltää iloiseksi ja kivaksi kun sitä saa harvoin..? Itse olen kyllä ravistanut tämän tavan viimeisen parin vuoden aikana kun viljat ovat jääneet pois :)

Niina (Ei varmistettu)

Vaikka kuinka tarkastelen, niin en noteeraa Kaisan tekstistä sitä kohtaa, missä hän väittää olevansa parempi ihminen. Joskus on hyvä kärjistää asioita ja herätellä ihmisten mietteitä, mutta jeesustelusta tässä ei ollut minun mielestä kyse. Se on ihan totta, että on kansalaisia, jotka eivät pidä terveydestään huolta, mutta silti odottavat terveyttä ja pahimmassa tapauksessa se on heidän mielestä yhteiskunnan vika, jos terveys pettää. Omia elämäntapavirheitä ei huomata, peiliin ei nähdä.
Sanoit, että on tutkimustietoa siitä, että pikaruokala saffe maistuu, tutkimattakin selvä asia toki. Samalla tavalla on tutkimustietoa siitä, että nämä pikaruokalat ei ole se terveellisin tapa elää. En huomaa sitäkään kohtaa tekstistä, jossa Kaisa väittää, että jo yksikin hampurilainen vie jalat alta ja sairastuttaa syöpään.
Ite tykkään kanssa herkutellä mäkissä sillon tällön, mutta se ne negatiiviset faktat, mitä liittyy pikaruokaloihin ja niiden ruokaan, estää minua olemasta suurkuluttaja. :)
Yhen hampurilaisen vesi ja hiilidioksidi jalanjälki on sama asia, kun kuukaudessa kulutettu aika suihkussa ;) mietippä sitä.

Kaisa Merelä

Hah, voi postauksesta kiittää ;)

Kaisa Merelä

Heh! Served! :D Oot aika kova.

Nanne (Ei varmistettu)

Mäkkiruoka on hyvää ja helppo ratkaisu, siksi! Tai siis mun mielestä ne on parempia, kuin samanhintaiset ja ravintoarvoiltaan samantyyppiset valmisleivät ja sämpylät. (Samaa mössöä nekin on!) Ite syön mieluummin lämmintä valmisruokaa, kuin kylmää. Olen siis ihminen, joka syö paljon liikkeessä. Aamupala oli tänään ärrän kahvi ja alekinkkusämpylä kävellessä koulutustapaamiseen. Kallista, yleensä valkkaan banskun ja jonkun "fitness" viljakeksin, joita saan aina äidiltä lahjaksi. Tai jogurtin. Lounas olikin perinteisempi linssikeitto koulun kahvilassa. Päivällinen patonki ja mustikkasoppaa opetusmateriaalia päntätessä. Iltapala oli taas kasa pähkinöitä ja kolme "fitness" keksiä ollessani superturhautunut yhteen illan isoon mokaan. Ravintoarvot ehkä pehvasta, mut en koe olevani väsynyt ainakaan ruokavalion takia...

Pinjafin

Heippa! Kiitos sun postauksesta, yleensä oon hyvinkin samaa mieltä tekstien kanssa, mutta nyt oli ihan pakko kommentoida. Olen itse tällähetkellä McDonalds´issa töissä, vietän välivuotta ja teen töitä. Asun Oulussa joten en voi ottaa kantaa helsingin tasoon, mutta ainakin meillä täällä pohjoisessa jokainen hampurilainen tehdään ajatuksella ja tarkasti, täytteet ladotaan tarkasti oikeassa järjestyksessä ja työ vaatii oikeasti sen tekijältä. Ainakin meillä hygienia on myös todella tarkka juttu, ja salia siivotaan niin, ettei pöydillä loju niitä ketsuppisia sipulin paloja :D En itsekään perusta "mäkkärisafkoista" vaikka niitä tuleekin tehtyä ja myytyä asiakkaille harva se päivä, halusin vain sanoa oman mielipiteen ja ehkä puolustuksenkin näitä ravintoloita kohtaan :-) Munkin mielestä ihmisten epäterveelliset elämäntavat on suorastaan pelottavia! Silti on niitä asiakkaita, jotka käy meillä surullisen usein.. :-)

Kaisa Merelä

Moikka! Kiitti kommentista :) Itsekin mäkissä työskennelleenä olen myös nähnyt miten hampurilaiset valmistetaan ja niissä on eroja riippuen kuka hampurilaisen on koonnut. Mutta ehkä nimenomaan avainsana onkin siinä että koonnut. Pihvit tulevat pakasteena ja sämpylät muoviin pakattuina. Mitään ei juurikaan "valmisteta rakkaudella" paikanpäällä, mikä on sellainen asia jota itse arvostan ruuassa. Ymmärrän, että pikaruokalat ovat suosittuja ehkä siksi, ettei mikään terveellisempi lafka pysty tarjoamaan aamukuuteen asti yhtä halvalla energiapitoista safkaa. Ja onhan sellaiselle markkinarako! Pahoittelut, jos sinusta tuntui että lyttäsin pikaravintoloita, joihin itsekin päivittäin annat työpanoksesi. Uskon että ravintoloiden työntekijät tekisivät mielellään vaikka mitä superruokia jos firman puolesta saisi raaka-aineet :D Vastasin muuten tuohon toiseen kommenttiin ehkä vähän tarkemmin pointtejani, joita en postauksessa näemmä tuonut tarpeeksi vahvasti esille.

Tavis Vaan (Ei varmistettu)

Oi, miten paljon parempi ihminen oletkaan tavallisiin pulliaisiin verrattuna.

" Miksi ihmiset syövät ruokaa (olkoon kuinka ilmaista tahansa), josta heidän kehonsa tai mielensä ei saa mitään hyvää, joka siis pelkästään tuhoaa? Ja silti he vaativat keholtaan kaikenlaista; terveyttä, syövättömyyttä, kävelykykyä. Ymmärtäisin, jos terveydellisiä uhrauksia tehtäisiin vaikkapa silloin tällöin maun vuoksi, mutta kun näiden paikkojen ruoathan ovat ihan pahanmakuisia."

Sinäkö määrität mistä saa pitää? Ehkäpä joku syö pikaruokaa, koska hänellä on nälkä ja kiire. Syöpä ei tule, eikä kävelykyky mene, vaikka joskus hampparin söisikin. Tutkimusten mukaan ihmiset myös pitävät niistä mauista, joita pikaruoka tarjoaa. Vaikka sinähän toki tiedät paremmin...

Harvoin olen tällaista jeesustelua joutunut lukemaan. Olisi varmaan kannattunut mennä vaikka läheiseen kasvisravintolaan syömään välipalaa. Paitsi että sinähän et katsonut tarpeelliseksi maksaa liikkeen palveluista.

Kaisa Merelä

Voi ei, tämä ei todellakaan ollut pointtini! Pahoittelut epäonnistuneesta tekstistä, jonka kirjoitin (näemmä liian) nopeasti ennen treenejä. Pointtini oli kysymys siitä, miksi pikaruokalat ovat NIIN suosittuja. Siis että niitä on joka kulmalla. Että niistä on tullut perus. Mielestäni ne saavat olla olemassa, mutta niitä on hirveä määrä, mikä kertoo niiden kysynnästäkin jotain. Silloin tällöin nautituissa herkuissa/roskaruuassa/röökissä/solariumissa (mikä ikinä se oma "pahe" onkaan) ei luultavasti ole järkyttävää haittaa keholle. Yritinkin kohdistaa ehkä ajatuksia siihen, miksi joillekin se pikaruoka on sitä perusarkiruokaa. Siis sitä, mistä solut ottavat ainekset uusiutuakseen. Ja nimenomaan ei paheksua sitä, vaan kysyä uteliaana että miksi? Vähän samantyyppinen kysymys voisi olla että miksi ostamme h&m:stä vaatteita, kun kaikki tietää miten paskoissa oloissa ne on tuotettu? Silti me ostamme niitä, minäkin.

No, toivottavasti en pahoittanut mieltäsi ja sait kiinni pointista nyt paremmin. :)

PS. enkä tietenkään määritä mikä maistuu kenenkin mielestä hyvältä tai pahalta! Ehkä sana "pahanmakuinen" olisi pitänyt korvata sanalla "heikkolaatuinen". Minulla ne usein sekoittuvat synonyymeiksi.

(Ei varmistettu)

Ehkä tosiaan olen huono ihminen elämäntapojeni ja makumaailmani vuoksi, kun käyn satunnaisesti mäkkärissä. En joka viikko, en joka kuukausi, mutta joskus kun ajaa pitkään ja huomaa jossain olevan mcdrive. Ja musta se setti mitä syön siellä on maittavaa, sellaista perus mättöä mitä joskus vaan tavan ihmisen tekee mieli (tai sit tosiaan oon joku poikkeus kun joskus tekee mieli). Mun mielestä moni "roskaravintola" on viime vuosina jopa parantanut tasoaan, mitä muistan niiden olleen kun olin lapsi ja teini, jolloin tosiaan oli hampparissa sämpylä, pihvi ja suolakurkku.

Ja ihan terve, normipainoinen tyyppi olen vaikka tosiaan muutaman kerran vuodessa lapsenakin pääsin hampparille. Silloin siellä oli parasta pallomeri <3 ja ruuat tuli aina ihan liian nopeasti, kun piti lopettaa leikkiminen ja tulla syömään. :D

Ehkä musta tosiaan tuli pikaruokaravintoloiden puolustaja, koska mun mielestä ei ihmis(t)en makumieltymyksiä pysty tuomitsemaan yksiselitteisesti omasta subjektiivisesta kuplastaan.

Kaisa Merelä

Et ole huono ihminen, anteeksi kun luulit minun tarkoittavan sitä. :) Kuten tossa toisessa kommentissa selitin, tämän postauksen pääpointti (jonka toin vajaavaisesti esille) oli se, että miksi ne ruokapaikat ovat niiiin suosittuja. Toki tässä on muutosta tapahtunut ja terveellisiä vaihtoehtoja on tosi paljon jo tarjolla. Mutta silti. Tuntuu että kaiken takana on se, ettei kuluttajille vain tarjota parempaa (huom. en tarkoita paremman makuista vaan paremman laatuista, puhuin postauksessa vahingossa mausta ja laadusta synonyymeina) pikaruokaa. Itsekin muistan mäkkimuistot lapsuudesta, eikä siinä sinänsä mitään pahaa. En koe että kalapuikot, mäkit ym. lama-ajan ruuat ovat pilanneet minua :D Tuntuu vaan että ihmisiä, kuluttajia, ruokailijoita aliarvioidaan.

Julia (Ei varmistettu)

Hyvä kirjotus ja ajankohtainen aihe omiin ajatuksiini! Erityisesti viimeaikoina mäkkärin ohi kävellessäni olen jopa ihan ääneen ihmetellyt että kyllä se vaan täynnä ihmisiä on, tänäänkin. En tuomitse siellä istuvia, vaan nimenomaan ihmettelen sen vetovoimaisuutta.

Kaisa Merelä

Jep. Ja täytyy kyllä myöntää että on minulla myös sellaista oma pikku terveyskupla-ajattelua. Siinä missä minä pohdin sitä, että oliiviöljy on varmasti luomu, ekstraneitsyt, kylmäpuristettu, laadukkain mahdollinen ja että olen varmasti juonut vehnänoraan tyhjään mahaan tarpeeksi ajoissa ennen aamiaista, niin huomaan käveleväni ruokapaikan ohi, jossa jotkut eivät (ainakaan sillä hetkellä) ajattele ruuastaan juurikaan ihmeellisemmin. Se on vain jotain mitä syödään. Siis erittäin mielenkiintoinen ilmiö nimenomaan siitä näkökulmasta että kaikki tietävät roskaruuan olevan epäterveellistä. Silti me syömme sitä.

Tuulia (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta! (Voiko postauksesta kiittää) Tajusin ideasi täysin. itseäni alkoi NIIIN ärsyttää kun ihanalle Aleksanterinkadulle tungettiin BG. Onhan pikaruoka välillä fine, mutta oikeasti ihmetyttää miten niitä on kaikkialla, ne vallottaaaaa! (Nykymaailmassa tuntuu olevan raha mikä ratkaisee niin ruokapaikan, kun kuntosalinkin. Onnittelut mäkkäri ja fitness 24/7.)

Ansku (Ei varmistettu)

Moi!

Mietinkin, kirjoitatko uutta blogipostausta. Raakapuuro spotattu, vaikka aika hyvin olit linnottautuneena nurkkaan!

P.s. Haju ei ole ehkä iiihan yhtä voimakas, jos ei valitse pöytää 20 cm päästä roskiksesta. :)

T: Työntekijä

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.