Seksitabut rikki!

Haluaisin puhua seksuaalisuudesta. Tai olen halunnut puhua siitä aina, mutten ole tiennyt että siitä saa puhua julkisesti ennen kuin Henriikka Rönkkönen ynnä muut supernaiset ovat avanneet suunsa. Olen kyllä arjessani ympäröity ihmisillä, joiden ensimmäinen lause tavatessamme saattaa olla, että onpa anaali kipeä - normaaleja asioita - mutta en ole tajunnut että itseasiassa voisin puhua näistä asioista myös julkisesti blogissani.Seksuaalisuus. Kamalan iso ja moniulotteinen aihe, enkä aivan tiedä, että mistä päästä sitä lähtisin purkamaan. Ollaan Ainon kanssa aloitettu puolitarkoituksella tällainen seksuaalisuusteema blogeissamme. Tarkoituksena olisi, että niin aikuiset kuin nuoret ja teinitkin uskaltaisivat jutella aiheesta enemmän ja saisivat käsiinsä myös muunlaista näkökulmaa ja puhetta seksistä niiden terveystiedon tuntien valistuksen (vai pitäisikö sanoa seksipropagandan) lisäksi, joka ainakin minun ajattelumaailmaani on pinttynyt pahasti.

Jos itse muistelen omaa seksuaalista opinpolkuani, niin kyllä se seksi tuotiin koulussa esille aika lailla pelotellen, negatiivisuuden kautta. Että varokaa nyt helvetti niitä sukupuolitauteja ja käyttäkää kondomia silloinkin kun halailette, ja raskaaksikin voi tulla, eli on hyvä käyttää sen lisäksi hormonaalista ehkäisyä. Ja muistakaa vielä sekin, että on hyvä tuntea kumppani läpikotaisin ja olla ainakin 16 ennen kuin mitään tapahtuu. Ja ekaa kertaa tulet varmasti katumaan! Käytä se viisaasti! Vaikka kyllä sinä silloinkin kadut! Jotenkin seksistä tehtiin (ainakin tytöille) sellainen pelottava, vakava ja inhottava asia, joka nyt vain kuuluu aikuisten elämään, ja jonka kanssa pitää vain oppia elämään minimoimalla kaikki sen haitat.Erityisesti minulle jäi mieleen vajaavainen kuukautiskierto-oppi. Kuukautisista jäi oikeastaan mieleen vain se, että niiden alettua voi tulla raskaaksi ja että sitten ei saa mennä uimahalliin uimaan. Hahah! Pakko kertoa tähän liittyvä tarina. Minulla oli alkanut kuukautiset, enkä tiennyt, että ainoastaan siinä tietyssä kohtaa kuussa kun vuotoa esiintyy, on hyvä käyttää esimerkiksi uimahallissa uidessa tamponia kanssauivien viihtyvyyden ja hygienisten syiden vuoksi.

Minähän luulin että koska minulla alkoi kuukautiset ja olen nyt virallisesti nainen, niin en saa enää ikinä kastaa sukupuolielintäni uimahallin veteen tai tapahtuu jotain hirveää. Muistan kun jouduin sitten kerran olosuhteiden pakosta johonkin kylpylään ja istuin porealtaan reunalla jalat poreissa. Oli niin syyllinen olo. Muut pyysivät minua mukaan veteen, enkä uskaltanut sanoa että minulla alkoi puoli vuotta sitten kuukautiset - sehän olisi ollut kaikista kauheinta myöntää jotain sellaista - joten pelonsekaisissa tunnelmissa istahdin altaaseen ja odotin jotain hirveää tapahtuvan. Ei tapahtunut mitään. Myöhemmin kuulin mistä koko uimahallibännissä oikeasti oli kyse. Ja siitäkin tunsin syyllisyyttä. Että olin ollut niin "tyhmä".
Jos lähdetään siitä, että minun aikani seksuaalisuuskasvatuksesta on jäänyt tuollaiset vibat, niin on aika hyvin perusteltua, että haluan puhua näistä asioista tänä päivänä lisää. (Olisikin muuten mielenkiintoista kaivaa joku nykyään käytössä oleva alakoulun terveystiedon kirja esiin ja katsoa miten siellä asiat esitellään!)

Jos minä saisin olla se, joka opettaa esiteineille seksuaalisuutta, niin voi että. Voisin melkeinpä tehdä pelkästään sitä työkseni. Se olisi ihanaa! Olisin ehkä oppilaiden mielestä seksihullu hörhö, mutta toivoisin että pointtini tulisi jossain kohtaa esiin: seksi on perusolemukseltaan ihana, elämää rikastuttava ja elinvoimaa antava asia, johon jokaisella on oikeus, mutta mihin ketään toista ihmistä ei voi pakottaa. Seksiä voi harrastaa itsensä kanssa niin paljon kuin haluaa, eikä omaan seksuaalisuuteen tutustuminen lopu koskaan. Päinvastoin, se muuttuu ja siitä on löydettävissä koko ajan uusia tasoja. Seksi on yksi parhaimpia tapoja kokea syvää yhteyttä toiseen ihmiseen ja päästä yhdessä sellaisiin olemisen tasoihin, joiden olemassaoloa ei ole edes tiennyt. Kun molemmat (tai kaikki) osapuolet seksissä ovat tilanteessa omasta tahdostaan, seksin on tarkoitus antaa meille pelkkää hyvää, eikä siihen tarvitse liittyä minkäänlaisia syyllisyyden tai häpeän tunteita.Sitten on tietysti olemassa myös ne käytännön asiat, kuten ehkäisy, mutta ne ovat vain yksi osa kokonaisuutta, ei mikään varsinainen syy tuoda seksuaalisuutta esille. Tuntuukin, että seksistä aletaan puhua teineille vain sen takia, jotta he käyttäisivät ehkäisyä ja osaisivat suojella itseään esim. seksuaaliselta väkivallalta, mikä on äärimmäisen tärkeää ja oikeastaan koko lähtökohta ehjälle seksuaalisuudelle. Mutta entä se kaikki muu? Mitä seksuaalisuus merkitsee meille ihmisinä? Seksuaalisuutemmehan on kiinteä osa sitä, keitä me olemme! Joidenkin mukaan jopa koko identiteettimme on seksuaalisuuttamme.

Tabut rikki, rehellistä puhetta pöytään ja monipuolisuutta seksuaalikasvatukseen, kiitos! Mitä mieltä te olette?

Kommentit

Anna (Ei varmistettu)

Jes!! Asiaa!

Anna (Ei varmistettu)

Mä oon sun kanssa samaa ikäluokkaa, mutta meillä seksuaalikasvatus oli yläasteella ja lukiossa ihan erilaista! Totta kai meillekin opetettiin esim ehkäisyasioita, mutta mun mielestä se on vaan hyvä asia, koska onhan se hyvä jos on päässyt harjoittelemaan ihan käytännössä esim kondomin laittamista ennen tositoimiin ryhtymistä.

Kyllä meillä seksiä lähestyttiin positiivisuuden kautta! Kerrottiin, että sitä harrastetaan nautinnon vuoksi, puhuttiin itsetyydytyksestä yms. Sukupuolitaudeista ja vahinkoraskauksistakin puhuttiin. mutta ei mun muistaakseni mitenkään pelotellen, vaan faktoina jotka ovat olemassa, mutta joilta voi helposti suojautua ja joita ilman seksistä voi nauttia vielä enemmän.

Ehkä mulla on vaan sattunut poikkeuksellisen hyviä opettajia, tai sitten sulla harmillisen huonoja!

Kaisa Merelä

Mahtava kuulla! Luulen että tosi paljon on opettajilla vaikutusta sekä myös koulun yleisellä "linjalla" ja varmaan paikkakunnallakin ja onhan oppitunnit myös oppilaan subjektiivinen kokemus. Joku mun naapuripulpetissa istunut voi olla ihan toista mieltä mun kanssa!

Pauliina (Ei varmistettu)

Vitsi nää sun kirjotukset on ihan mahtavia! Ja snäppi myös. Jotenkin niin inspiroivaa ja muutenkin mieltä avartavaa lukea näitä vaikka ei ihan samaa mieltä oliskaan, vaikka useissa asioissa itse ainakin olen. Ihanaa että näistä asioista puhutaan ja herätellään erilaisia ajatuksia ja että on vielä joku ketä osaa pukea ne niin hyvin sanoiksi

Kaisa Merelä

Kiitos Pauliina. :) Arvostan todella paljon palautetta, se saa aikaan minussa aina ihmeitä! On myös hienoa kuulla, ettet ole aina samaa mieltä ja niistäkin saa kommentoida! Se haastaa omaa ajattelua aina kivasti ja antaa lisää näkökulmaa ;) Ihanaa kevättä sulle!

Iida (Ei varmistettu)

Mun mielestä kaikkein hirveintä oman aikani seksuaalikasvatuksessa oli se, että niin kirja kuin opettajakin selittivät seksin olevan sitä "kun mies työntää jäykistyneen peniksensä naisen emättimeen". Ja siinä kaikki. Siinä kaikki tavat harrastaa seksiä. Mitään muuta siihen ei kuulu.

Voi opettajaraukat, heillä on kyllä ollut hiljaista makuukammarissa...

Kaisa Merelä

Auts. :D Mä en muista miten tuo tarkalleen kuvailtiin mutta tuo sun muisto on kyllä aika betoninen :D

Nanna (Ei varmistettu) http://positiivisuusprojekti.blogspot.com

Asiaa puhut, juuri tuollaista yksinkertaistavaa ja puutteellista se seksuaalikasvatus meilläkin koulussa aikoinaan oli :D Mutta nyt aikuisiällä olen pikemminkin kokenut, että seksistä puhutaan varsin avoimesti ja vähän kaikkialla - tai tietty oman tuttavapiirin perusteella on aina vaikea tehdä yleistyksiä. Mutta entä ihmiset, jotka eivät halua harrastaa seksiä (on esimerkiksi olemassa myös aseksuaaleja, ja toki haluamattomuus voi johtua monenlaisista muistakin syistä), tai jotka haluavat harrastaa sitä vain sitoutuneessa parisuhteessa rakastamansa ihmisen kanssa? Joskus suorastaan tuntuu, että tällaisia ihmisiä pidetään varsinkin pari-kolmekymppisten ikäryhmässä estyneinä siveydensipuleina, tiukkapipoina tai ties millaisina tylsimyksinä, kun muuten ilmapiiri seksin ympärillä on vapautunut. En siis mitenkään tulkinnut sun tekstiäsi kritiikkinä kenenkään seksuaalisuuden harjoittamista kohtaan, mietin vaan että koen aika ongelmallisena sen, miten puhua seksistä avoimesti ja samaan aikaan pitää mielessä (ja tuoda esiin) sen, että edelleen on tiettävästi ihan ok olla myös "vanhanaikainen" näissä asioissa :D

Kaisa Merelä

Hieno kommentti ja näkökulma! Joo, ei minullakaan tarkoitus ole heittää rintsikoita parvekkeelta alas ja tuoda seksiä kaikkialle provotyyliin :D Ehkä eniten kiinnostaakin keskustelun herättäminen. Tai se, että seksistä ylipäätään uskallettaisiin puhua. Oli se sitten minkälainen seksi tahansa, "vanhanaikainen" tai "vapautuneempi"... :) On tosi ok ajatella että seksi kuuluu vain avioliittoon tai pitkään suhteeseen tai mitä vaan mikä tuntuu itsestä hyvältä! Mutta käsittääkseni kotkut pariskunnat eivät osaa käyttää seksistä minkäänlaista kieltä tai puhua asioista niiden oikeilla nimillä? Sehän tietenkin vaikeuttaa todellisen, täyttävän seksuaalisuuden kokemiseen hurjasti, kun sen asian ympärillä on tabu tai puhekielto.

Hanna (Ei varmistettu)

Ootko harkinnut seksuaalineuvojakoulutusta? Lueskelin just vähän aikaa sitten yhtä blogia, jonka pitäjä kävi reilun vuoden kestävän Sexpon järkkäämän koulutuksen ja tykkäsi siitä tosi kovasti! Voisit sopia sellaiseen hyvin.

Kaisa Merelä

Olen! :) Se onkin yksi koulutuksista jonka haluaisin käydä :D Tosin noihin Sexpon koulutuksiin en ole vielä niin paljoa tutustunut.. Täytyy tutustua! :)

Jutta (Ei varmistettu)

Törmäsin youtubessa Justimusfilmsin "Terveystiedon tunti"-videoon... Ja tuli tää postaus mieleen. Mikä sattuma! Jos haluut naurut nii kantsii käyä kahtoo

Kaisa Merelä

Haha! Kuulostaa hyvältä :D Pitää käydä tsiigaamassa!!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.