Stressitön joulu

Olen messissä Indiedaysin ja ASUSin kampanjassa, jossa minut haastettiin pohtimaan, miten jouluun voi valmistautua mahdollisimman stressittömästi. Sanon suoraan: en ole ehkä oikea tyyppi puhumaan tästä. Ei siksi, että olisin pahimman luokan stressaaja, vaan siksi, etten osaa stressata joulussa yhtään mistään, joten ehkä hieman vaikeaa antaa muuta vinkkiä kuin "älä stressaa, hyvä kansalainen!" Totta puhuen minulla ei ole mitään hajua, mistä joulustressailijat oikein stressailevat (okei, luulen että se liittyy lahjoihin ja ruokaan ainakin?). Joko minut on kasvatettu niin kristilliseksi, että ajattelen rakkauden ja läsnäolon olevan se kaikista tärkein juttu, tai sitten se stressi on joka joulu mutsin harteilla!

Epäilen kyllä jälkimmäistä, se on niin rento täti. Ehkä meidän perheessä ei koskaan ole stressattu joulua siksi, että kaikki pitävät joulusta niin paljon. Kaikki tietävät, että paras lopputulos tulee kun ei yritetä liikoja, vaan tehdään jutut omalla tyylillä, juuri niin kuin viime vuonnakin. Joulupöytä on aina se perinteinen, mitä nyt pitkin joulukuuta saatetaan linkkailla perhe-chattiin joitain uusia reseptiehdotuksia. Tänä jouluna aiomme kokeilla ainakin joulutorttuja uudella tapaa: täytteenä viikunahillo ja vuohenjuusto. En malta odottaaa! Viime vuoden innostus taisi olla itsetehdyt suklaat, joissa oli täytteenä pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä ja marjoja.

Mielestäni jouluaaton kohokohta ja se todellinen stress free zone on jokavuotinen joulukirkko. Uskontoon liittyvät asiat jakavat aina vahvasti mielipiteitä, enkä yleensä koe tarpeelliseksi puhua niistä täällä, mutta joulun kohdalla teen poikkeuksen. Minulle henkilökohtaisesti joulukirkko ei ole mikään varsinainen jumalanpalvelus, vaan se merkitsee rauhoittumista sen todellisessa merkityksessä. Vasta näin "aikuisena" olen tajunnut että kirkko on joulun meditaatiohetki. Se, kun ei tarvitse puhua kenellekään, voi vaan kuunnella, katsoa, tuntea, ajatella, istua. Olla. Miettiä kaikkia ketä rakastaa ja toivoa että kaikilla olisi juuri nyt hyvä olla. Toiset voi kokea sen saman vaikka tuijotellen kynttilää. Ihan sama onko kristitty vai ei, samasta asiasta me kaikki loppupeleissä puhutaan.

Ruoat, lahjat, jouluvalot, joulusiivous, joululaulut ja valkea joulu ovat kaikki oikeastaan tosi pieniä juttuja sen rinnalla, että on ylipäätään rakkaita ihmisiä, joiden kanssa kokea joulu joka vuosi. Siltä pohjalta kun lähtee rakentamaan joulua, mikään yksityiskohta, kuten täydelliset lahjat tai täydellinen joulupöytä, ei ole niin justiinsa. Tosin kumma kyllä tuntuu että kaikki joulussa on täydellistä juuri silloin kun ei stressaa! Nimittäin silloin se tärkein, eli hyvä mieli, on säilytetty.

Sitä en kiellä, etteikö rauhoittumisen ja täydellisen jouluaterian jälkeinen lahjojenjako olisi myös tärkeässä roolissa. Itse meinaan hukkua kamaan, enkä oikeasti tarvitse enää yhtään mitään (paitsi ehkä jonkun elukan), joten odotan kaikista eniten tänä vuonna lahjojen antamista. Onneksi tätä läheisten yllättämistä voi valmistella, suunnitella ja fiilistellä jo etukäteen.

Yksi aspekti lahjojen hankintaan on panostaa yhteen isompaan ja jättää ne villasukat ja suklaarasiat sillä kertaa hankkimatta. ASUSilla on aika hyvä elektroniikkaan keskittyvä joululahjavinkkilista täällä. Siellä myös omia suosikkeja äänestämällä voi voittaa itselleen ASUS Transformer Book T200 (arvo 500 euroa). Siitähän se joululahjastressi pienenisi kertaheitolla jos voitto osuisi kohdalle!

Mitä tekee teidän stressittömän joulun?

Kommentit

mk (Ei varmistettu)

Meillä stressittömän joulun tekee se, ettei harrasteta mitään "pakkojuttuja". Eli ei tehdä sen seitsemääkymmentä ruokalajia joulupöytään siksi kun "pitää" tai hankita lahjoja kaikille sisarusten lapsille ja vanhemmille ja kaikelle suvulle kun "pitää". Lahjoista ollaan sisarusten kesken puhuttu, että esim. lapsille niitä lahjoja kumminkin tulee monilta, niin me ei enää puolin eikä toisin sitä kasaa kasvateta. Mieluummin ne lahjat muutenkin mun mielestä vois olla aineettomampia, esim. lapsille krääsän sijaan elokuvaliput (pienemmille lapsille kiva elämys vaikka yhteisenä reissuna sen antajan kanssa, kummin, isovanhemman tms) tai lahjakortti harrastukseen liittyen, ratsastustallille, keilaradalle, uimahalliin tms. Eli meidän stressitön joulu tulee siitä, että ollaan irtisanouduttu pakkojutuista ja keskitytään siihen, joka meistä on joulussa ihanaa, meidän perheelle maistuvat jouluruoat, yhdessäolo, ulkoilu, lautapelit porukalla, jne.

Sk (Ei varmistettu)

Mulle stressittömän joulun tekee se, että hoidan joulujutut fiiliksen mukaan. Jos ei tee mieli lähtee ettiin kauppoihin joululahjoja koko päiväksi niin sitten en mee. Tuskin kukaan suuttuu vaikka ostaisin jonku pienemmän lahjan tänä vuonna.

Sitten en myöskään leivo ja kokkaa pakastimen täyteen jouluruokia, sen verran vaan kuin huvittaa. Oon kyllä oppinut sen, että joulufiilis tulee ennemmin esim musiikista ja kaverin kanssa torttujen leipomisesta ku siitä että häärää monta päivää keittiössä hirveet kasat ruokaa eikä niitä kaikkia sit ees syödä pyhien aikana.

linda (Ei varmistettu)

Leipominen toimii mulla todella hyvin, nautin tekemisestä :) Ja niin jouluna kuin arkena parasta on että ei tarvitse katsoa kelloa js mennä sen mukaan. Sillon ei tule stressattua :)

Sofiia (Ei varmistettu)

Minäkään en ole ikinä ymmärtänyt, miksi joulusta stressataan, koska sieltä se joka vuosi tulee ihan omalla painollaan, vaikkei sitä stressaisi.
Mielestäni on myös turhaa stressata lahjoista tai ruuasta. Luulen, että jokainen meistä on tyytyväinen siihen, että ylipäätään saa lahjoja. Merkkaahan se sitä, että joku meistä välitää. Ja mitä ruokaan tulee, se on aina jouluna hyvää, koska samoja herkkuja ei ole vuoteen syöty ja myös siksi, että joulupöydässä on aivan erityinen juhlan ja yhdessäolon tuntu. :)

Salla (Ei varmistettu)

Minun stressitön joulu tulee siitä, että vuoden ainoan kerran pyydän koko pyhänajan töistä vapaaksi ja lähden perheen luokse. Lahjoja en juuri ostele enkä mitään toivo. Paras lahja on rakkaiden seura, tunnelma ja hiljentyminen. Ja nehän saa stressaamattakin!

Hanna (Ei varmistettu) http://Www.lehtikuningas.fi/blogi/hanna-paavilainen

Onpa ihana lukea kerrankin kirkosta tällainen jalat maassa kirjoitettu kiihkoton peruspystykorvaluterilainen mielipide. Kiitos, olen aivan samaa mieltä! T. Hanna
Www.lehtikuningas.fi/blogi/hanna-paavilainen

mk (Ei varmistettu)

Aika hupaisaa, että muihin postauksiin (eli arvontoja sisältäviin) tulee monia satoja kommentteja, mutta tällainen, jossa on arvonta muualla, jää muutamaan kommenttiin :> Mutta lahja-asiaan täytyy vielä jatkaa, että minulle paras joululahja olisi se, ettei minulle tulisiyhtään joululahjaa. Meillä on jo vuosia anopin ym. kanssa ollut puhe, ettei hankittaisi aikuisten kesken lahjoja, mutta ei ole tainnut olla yhtäkään joulua että sitä olisi noudatettu. Aina tulee jotkut väkinäiset pörrösukat tms. (joita en käytä). Mieluummin ei mitään, kuin tuollaisia "pitäähän sitä nyt joku pieni" -lahjoja.

piup (Ei varmistettu)

ei liity mihinkään tässä mutta blogisi tuli mieleen tätä lukiessa http://www.brainpickings.org/2014/12/11/weather-creativity/ kun olet kirjoittanut harmaudesta aiemmin

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.