Tasapaino on luonnonlaki

Klassinen tammikuun puoliväli. Moni itselleen uuden vuoden kunniaksi terveempää elämää luvannut saattaa tässä kohtaa ajatella, että miten ihmeessä jotkut hullut jaksavat tätä vuoden ympäri? No, minäpä kerron, miten jotkut hullut jaksavat.

Koko maailma perustuu tasapainoon. Ihan mitä tahansa täällä maailmassa tarkkaileekin, voi huomata, että se pyrkii tasapainoon. Siksi uskon että tasapaino ihmisten elämässä on kaikista helpoin tie hyvinvointiin, hyväksyntään ja luonnolliseen flowhun. Eli onneen.

Halusimme sitä tai emme, ikävien ja kärsimystä tuottavien asioiden kestämisessä tulee jossain kohtaa raja vastaan. Jos on joskus joutunut kokemaan pitkäkestoista ja voimakasta fyysistä kipua, joka on ylittänyt inhimillisen sietokyvyn, tietää, miten keho ja mieli käyttäytyy, kun kärsimystä tulee liikaa. Se passivoituu. Tai no, ensin mieli taistelee kärsimystä vastaan huutamalla, itkemällä, rimpuilemalla ja ajattelemalla asioita, mutta kun kipu ei vain lopu, teemme jonkin minikuoleman. Lakkaamme ajattelemasta ja liikkumasta ja olemisestamme tulee vain sekunnista toiseen selviytymistä. Kärsimystä kehossamme on liikaa, joten mieli tasapainottaa tilannetta lakkaamalla kärsimästä. Kai sitä voisi myös kuvailla kivulle antautumiseksi? (Antautuminen on muuten tie kaikesta kärsimyksestä ulos.)

Okei, noniin, pysytään aiheessa. Kärsimyksen sietämiselle on siis olemssa jokin raja, eikä kaikki olekaan kiinni siitä kuuluisasta tahdonvoimasta ja motivaatiosta. (Haluaisin nähdä ihmisen, jolla on motivaatiota kärsiä koko elämä läpi. Eikun hetkinen, sitähän me ihmiset juuri tehdään...) Omaa epämukavuusalueen kestämistä voi - ja mukavan elämän nimissä kannattaakin - harjoitella, mutta kaikille on olemassa oma kipuraja, jonka jälkeen homma kääntyy ylösalaisin. Saat sitä mitä olet estellyt. Saat sen aina. Sitä on tasapaino.

Täydellinen esimerkki tästä on uudenvuodenlupaus terveellisestä elämästä, jossa ensin vedetään kaksi viikkoa ihan täysillä ja sitten lopetetaan homma kuin seinään. Kyse ei välttämättä siis ole mistään motivaation lopahtamisesta, vaan inhimillisestä kehon ja mielen taipumuksesta pitää meistä huolta. Olemme yrittäneet ylläpitää elämäntyyliä, joka ei ole tasapainoa nähnytkään. Siksi tämän kaksiviikkoisen rutistuksen jälkeen vinkkini onkin - okei, ensin tasapainon vuoksi syödä pizzaa ja jätskiä - ja sitten miettiä, että mikä oikeasti olisi niiin pieni muutos omaan arkeen, että sen voisi helposti pitää mukana seuraavat 10 vuotta? (Psst. Suosittelen jotain innostavaa, kivaa ja palkitsevaa!) Minkälaiset resurssit minulla on juuri nyt omaksua uutta elämäntyyliä? Miten voin pikkuhiljaa totuttaa itseäni uusiin juttuihin ilman, että annan itselleni liikaa taakkaa?

On myös hyvä muistaa täydellistä elämää tavoitellessa (hehheh), että elämä on epätäydellistä. Joskus elämä on vaan niin perseestä, niin haastavaa, niin paskaa ja niin päivästä toiseen selviytymistä, että on oikeasti parempi syödä sitä, mitä tekee mieli, levätä ilman huonoa omatuntoa ja nollata aivoja Netflix-maratoonilla. Sekin on hyvinvointia. Jos piiska tulee jo elämän puolesta, voi olla paikallaan silittää itseään lisäruoskinnan sijaan. Tietysti jos tällaista elämää jatkuu vuodesta toiseen, voi miettiä, että onko se todella elämäntilanne, joka on haastava, vai vältteleekö kenties jonkin pelon kohtaamista, jonka takana parempi elämä odottaa. <3

photos Samuel Glassar / edit by me

Pointtini voisi muotoilla myös näin: Mukavaan ja semistabiiliin elämään on helppo lisätä uusia haasteita ja epämukavuusaluetta, kun taas jo valmiiksi haastavampaan elämäntilanteeseen saattaa toimia paremmin armollisuus, joka tuo tasapainon sinnekin.

Koska kaikki olemisemme pyrkii vääjäämättä tasapainoon, on helpompaa ja hedelmällisempää toimia sen kanssa harmoniassa, kuin sitä vastaan.

Tasapainoista ja hyvinvoivaa vuotta kaikille. <3

Kommentit

osohvi (Ei varmistettu)

Voi ihana, miten tärkeän tekstin ootkaan luonu. Kiitos, sain tästä paljon. ️

Kaisa Merelä

Kiitos. <3 Lämmittää mieltä kuulla. :)

Dressylady

Asiaa! :) Muotoilit sanoiksi ihan samoja juttuja joita olen itsekin päässäni miettinyt ja toit myös uutta näkökulmaa :) Tasapainoa pitäisi ehdottomasti korostaa enemmän, ja tervettä armollisuutta!

Kaisa Merelä

Ihana kuulla!! :) <3

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.