TEINIAIKOJEN TYYLIKAUDET

The Good Morning

Nyt on luvassa jotain ennennäkemättömän kiusallisen huvittavan inspiroivaa. Nimittäin meitsin teiniaikojen muistelua! Voi että, enpä olisi uskonut että blogini tulee yltämään aivan tänne asti, mutta tässä sitä mennään. Kovaa vauhtia kohti lifestylebloggaajan oikeuksia. Tämä on kyllä henkilökohtaisin postaus hetkeen.

Teini-Kaisaa ei kyllä varsinaisesti voi basic bitchiksi tituleerata, vaikkei kyseistä termiä silloin edes käytetty. Tyyli vaihtui usein ja nopeasti aina uuden idean saatuani, enkä juurikaan aikaillut sen toteutuksessa.

Mietittiin tuossa juuri ystävän kanssa, että miten nykyään kaikki teinit näyttävät ihan samalta?! Eyebrows on fleek ja niin edelleen. Onko teineistä tulossa koko ajan hillitympiä, vai onko teiniotantani jotenkin Instagram-valikoitunut?

No, pidemmittä löpinöittä, sukelletaan vuosien 2008-2010 Mikkeliin.

"New Rave-kausi" 13 v.

Tähän aikaan oli cool:

- Olla mahdollisimman värikäs, omaperäinen, sosiaalinen ja huomiota herättävä
- Asusteet, kuten kaseteista väsätty vyö tai laskettelulasit päähineenä
- Iloisuus! Elämä oli hyvää, ja koin vapautumisen, kun tajusin, että voin ilmentää sitä myös pukeutumisessani
- Tehdä kirppislöytöjä (ja koska pelkät pikkukaupungin nuhjuiset kirppistuulitakit eivät riittäneet:)
- Käydä säännöllisesti Helsingissä laajentamassa vaatekaapin värivalikoimaa mm. Cybershopissa, Union Fivessä ja Spirit Storessa
- Kuunnella Cansei de Ser Sexya, La Rouxia ja Yelleä.

Tyyli-ikoni: Ei ketään tiettyä. Inspiroiduin musiikista ja elämästä.

"Scene-kausi" 14 v.

Tähän aikaan oli cool:

- Pandameikki ja mahdollisimman vaalea iho
- Viivoiksi vedetyt kulmakarvat, joiden sisänurkka kääntyi kevyesti ylös aka viaton lookki
- Viettää kokonaisia päiviä kotona meikaten ja ottaen uusia
- Olla syömättä ja juoda Pepsi Maxia ja kahvia kaiket päivät.
- Haaveilla snake bites -lävistyksestä
- Tavoitella irc-galleria-kuuluisuutta ja lähetellä emopojille kuvia mesessä
- Kuunnella Blood On The Danceflooria, Brokencydea, Millionairesia ja kaikkea youtubesta löydettyä screamo-teknoa.

Tyyli-ikoni: Hannie Dropkick, jonka kuvista oli tehty seinälle "alttari"... (Jos törmäät tähän postaukseen, niin mooi vaan!)

"Emokausi" 14 v.

Mikä on scenen ja emon ero? Emo on scene, jolla alkoi kesäloman jälkeen koulu, ja kaikki muuttui paskaksi.

Tähän aikaan oli cool:

- Itkeä ja kärsiä
- Vihata pikkukaupunkia, vanhempia, koulua ja liikuntatunteja
- Pyyhkiä pikimustia kyyneleitä katossa roikkuvaan lakanaan, johon oli painettu emobändi My Chemical Romancen logo
- Juoda litroittain kahvia
- Kärähtää röökinpoltosta ja koulualueelta poistumisesta
- Istua jälkässä
- Kuunnella Bullet For My Valentinea, Bring Me The Horizonia ja My Chemical Romancea, jonka julisteilla oli tapetoitu huoneen katto.
- Mainitsinko jo kärsiä?

Tyyli-ikoni: En muista tiettyä. Sain inspiraationi varmaan angstimusiikin lyriikoista.

"Punkkarikausi"  15 v.

Tähän aikaan oli cool:

- Pölliä liikennemerkkejä
- Päästä baariin
- Liimata nuppineulan kärjet ripsiliimalla silmien väliin = feikkiläväri, koska äiti ei antanut ottaa oikeaa (KIITOS, ÄITI!!!)
- Käyttää niin reikäsiä farkkuja, että puolet pakaroista vilkkui
- Niittivyöt, Red Cat, autiotalot, mustat kynnet, kirjoitusvirheet, joite piti twhdä tahallaan (??), conssit ja mahdollisimman "jätkämäinen" käytös
- Juoda alkoholia yöllä metsässä (mitäpäs sitä pikkukaupungissa muutakaan)
- Vastustaa auktoriteetteja
- Pitää kotibileitä
- Kuunnella Billy Talentia, System Of A Downia, Arch Enemyä ja Lamb of Godia.

Tyyli-ikoni: Effy Stonem ja kaikki rokkarijäbät

Kas näin! Tässä ei suinkaan ole kaikki menneen ajan tyylikauteni, vaan ehkäpä ne mieleenpainuvimmat ja selkeimmät, sekä sellaiset, jotka tulivat nätisti peräkanaa.

Henkilökohtainen suosikkini näistä kausista? No, värikäs setti oli kiva, sillä muistan olleeni silloin todella iloinen ja jatkuvasti inspiroitunut kaikesta. Lisäksi sain jatkuvasti kehuja kaikkialta ja kouluni kaappiin sujauteltiin "fanipostia", haha!  Lopulta tyyli alkoi kuitenkin käydä aika yksitoikkoiseksi ja itseään toistavaksi.

Emoilut ja sceneilyt puolestaan oli aika lit, mutta vei laittautumisineen ihan tuhottomasti aikaa, vaikka onnistunut selfie ja 10 uutta irc-galleria ilmoitusta tuntuikin hyvältä.

Ehkäpä siis diggailin tuota viimeisintä vaihetta kaikista eniten. Vapaus, vastuuttomuus ja vandalismi, haha. Löydän sitä energiaa itsestäni edelleen. Enää kapinani ei tosin näyttäydy asennevammaisuutena ja itseni hajottamisena, vaan ehkä enemmänkin jäykkien yhteiskunnallisten ja sosiaalisten rakenteiden ravisteluna ja oman tien kulkemisena. Kaisa voi lähteä punkista, mutta punk ei näköjään lähde Kaisasta.

Minkälaisia tyylikausia teillä on ollut teininä? Näyttääkö tai kuulostaako yhtään tutulta? :D

Kommentit

Emilia (Ei varmistettu)

Ihan mahtavaa :D oispa itelläkin ollu jotain noin räväyttäviä tyylimuutoksia teini-iässä. Muistan vaan hirveän otsatukan ylä-aste ajoilta. Ihana postaus!

Kaisa Merelä
The Good Morning

Hahah, kiitti! :D

Jutta (Ei varmistettu)

Tuo on niin totta, että kaikki teinit näyttävät aivan samointa nykyisin! Minusta se on todella surullista, sillä tuskin kaikki haluavat olla samanlaisia. Itse en kovin rajuja tyylimuutoksia tehnyt, puin vaan ne vaatteet päälle, jotka ensimmäisinä tulivat vastaan ja joissa pystyi hyvin pelaamaan kavereiden katufutista koulun jälkeen :D

Kaisa Merelä
The Good Morning

Ihana!! :D Ja totta. Ehkä nykynuorten tyylikulttuuria pitäisi jotenkin rentouttaa? ;) En tosin tiedä miten se tapahtuisi.

Minka (Ei varmistettu)

Mun on kyllä pakko sanoa että aina teinit on näyttäny ihan samoilta, esim lähes kaikki kävi emo kauden tai pissis kauden läpi ja siihen kuului että näytettiin ihan samoilta:D taitaa universaalisti teinit läpi aikojen haluta individuaalisesti kuulua siihen omaan massaansa

M (Ei varmistettu)

Täytyy sanoa, että musta tuntuu kans siltä että teinit on aina näyttäny ihan samalta :D Oon kans 22 ja täytyy sanoa että mun ja monien kavereiden tyylit koostui tosi samoista elementeistä mitä sun kuvissa! Silloin emoilu ja Tokio Hotelin fanittaminen oli aika "muodikasta" ja sitä ennen noi värikkäät legginssit jne. Mut kyllähän noi räväkät tyylimuutokset kuuluu monilla siihen itsensä etsimiseen, onneksi nykyään niille "noloille" tyyleille ja kuville voi jo nauraa :D

Nina (Ei varmistettu)

Joo tämä!! Siis ysärin puolipaikkeilla syntyneistä IHAN LÄHES KAIKKI kävi nää samat vaiheet läpi tavalla tai toisella, paitsi ne jotka ooli scenen sijasta "pissiksiä" :---D Nykyään teinit on varmaan enemmän ultra bra-hipstereitä tai wnb-ysäri-hoods, siis ihan samalla tavalla nykyteinit tulee huokailemaan niiden vyölaukku-vaiheelle tai toukkakulmakarvoille kuin me laskettelulaseille ja narukulmakarvoille.
Nyt teineillä on vain onni oppia myös muiden virheistä vain omiensa sijasta, minkä vuoksi ovat varmaan meitä siloitellumpia bless.
Plus vähän kauhistuttavaa mutta totta: älypuhelinaikakautena ei ole varaa olla niin nolo kuin mitä itse tuli oltua. Siinä missä me jouduttiin huolehtimaan omasta nettijalanjäljestä, nykyään lapset joutuu ihan eri tavalla huolehtimaan myös siitä mitä MUUT heistä laittaa nettiin. Vaikka tavatonta se ei ollut silloinkaan, nykyään homma on ihan eri mittakaavassa.

Lopuksi intohimoinen teinien puolustaja kuittaa vielä kaikille jotka tätä lukee sen suuremmin kohdistamatta: muistakaa miten hirveää aikaa teini-ikä oli ja antakaa nuoremmille sitä armoa, mitä itse ette välttämättä saaneet. Kyllähän se näyttäytyy vähän hassuna ja jopa naurettavana, mutta se on valtavan vaikeaa ja tärkeää aikaa kehityksen ja oman itsen ymmärtämisen kanssa. Lapsen kasvurauhan tulisi ulottua myös teini-ikään. Ne asiat mitä teinit kokee läpi voi herättää huvitusta ja halua vähätellä, mutta teinille itselleen ne on totta.
Ei kollektiivisena kulttuurina pilkata nuoria tai nuorten juttuja enää, jookosta

Vilma (Ei varmistettu)

Muistan ite joskus 11-15v, kun hurahdin Tokio Hoteliin ja uskoin (erittäin vakaasti) siihen, että meen Bill Kaulitzin kanssa naimisiin. Sillon oli liituraita-housua ja vaan mustia vaatteita hahah :D Jälkeenpäin näin 23v kun katsoo kuvia niin on ihan tyytyväinen nykyiseen omaan "perus"-tyyliin heh. Mutta tosiaalta myös tosi kiitollinen äidille joka antoi aina toteuttaa itseään ja olla sellainen kun halusin. Kiitollinen myös siitä etten saanut lävistää naamaani, paitsi alahuulen jossa vielä 5v korun poiston jälkeen komeilee näkyvä reikä lävistyksestä :D

Kaisa Merelä
The Good Morning

Hahah eikä!! Ja mää olin menossa naimisiin Tom Kaulitzin kanssa! Yhteen aikaan, oisko ollut 12 v, oli kans seinät tapetoitu niiden kuvilla ja olin kaikenlisäks yks irc-gallerian Tokio Hotel-yhteisön "valvojista" !! LIFEGOALS :DD

Vilma (Ei varmistettu)

Hahah todellinen LIFEGOAL :D!!!! Muistan kans kun leikkasin jopa jotkut 3cm x 3cm kuvat niistä seinälle koska TOKIO HOTEL <3<3 sääli että sit kun ne vihdoin tuli Suomeen keikalle niin suurin innostus oli laantunut eikä Bill silloin(kaan) kosinut mua.

Kaisa Merelä
The Good Morning

Voi hittolainen Bill, minkä teit. Mitähän niille kuuluu tänä päivänä? Onneks näin ne sillon Elämä Lapselle -konsertissa, niin ei satuttanu niin paljon ku ne peru sillon sen Suomen keikkansa ja se siirty kamalasti eteenpäi!

Tanja (Ei varmistettu)

Haha ihan huippu! Oisin tosin toivonut, että oisit jatkanu tätä postausta ihan tähän päivään asti. Voisithan tehä vol.2-postauksen, eikö? ;)

Toi eka tyyli on kyllä ihanan pirteä! :D

Kaisa Merelä
The Good Morning

Haha, totta! Tyylit rauhoittuivat tosin tuon jälkeen aika paljon, että en tiedä saisiko niistä aikaan mielenkiintoista postausta. Kiitos kumminkin! :D

Mie (Ei varmistettu)

aiheutit mulle posttraumaattisen stressireaktion, oon käyny ite tasan samat vaiheet läpi XD tosin ensin olin emo/wnb hevari/darkside. Ah ruudulliset Vansit, mustat kangaskassit pääkallolla ja mustat vaatteet, niittivyöt, henkselit,
Siitä sitten Nu Raven pariin radiolaukut ja liilat samettitakit ja kaikki väriyrjö mitä ikinä löytyikään. Ah onneks nykyään oon näin 23vnä ihan classy lady. Mut mun moni kaveri ainakin näytti samalta pissisvaiheineen ja emo/nu rave vaiheineen. Ehkä nykyteinien kausi vaan on Kylie Jenner...kai se siitä sit vielä muuttuu joskus. Toisaalta some on varmaan jättänyt pysyvän jäljen. Ei enää oo siistiä olla emo tai heviernu, vaan laittautunut, seksikäs ja kaunis. Kinda sad.

Lili (Ei varmistettu) http://www.lili-nina-kristiina.blogspot.com

Ihan mahtava postaus! Ihania kuvia!
Ittelläni oli teininä kanssa emovaihe, joka sitten muuttui manga/anime kauteen :D
Välillä on kyl hauska kaivaa kaapista vanhoja vaatteita joita on tuolloin käyttänyt ja fiilistellä!

Elina (Ei varmistettu)

Olin noihin aikoihin 8-10v ja muistan kuinka ihailin noita tyylejä niin paljon ;)

emmyn

Hah tää oli törkeen hyvä :D ite just kauhistelin et miltä mä oon joskus 18-21 vuotiaana näyttäny :D
http://emmyleskinen.blogspot.fi

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.