Tuorepuuro ylijäämäkahvista

Olen vähän sellainen jämien hyödyntäjä. Parasta on, jos lavuaariin/roskiin menevästä ruuasta saa jotain tosi tosi herkkua aikaan. Tällä idealla on saanut alkunsa mm. ylijäämäpuurosta valmistettavat kaura-ruis-leipäset.

Nyt jämägourmet-sarja saa jatkoa. Kenelläpä ei jäisi kahvia kannun pohjalle silloin tälllöin? Ellei se ole pahaa kahvia, joka on seissyt kitkeröitymässä jo hyvän tovin, sitä voi hyödyntää seuraavan aamun aamiaiseen ja valmistaa tuorepuuron jääkaappiin odottamaan.

Hyvä kahvi on kaiken a ja o. Niin tässä puurossa, kuin elämässäkin. Mitä omaan kahvinjuontiini tulee, käytän papuja, joiden paahdosta ei ole pitkä aika ja jauhan ne itse ennen kahvin valmistamista. Näin saan aina tuoretta ja puhdasta kahvia.

Kahvinjuojia on kahdenlaisia. Toiset haluavat kahvin kahvina, kun taas me toiset tykkäämme sen aromista vähän kaikkialla; konvehdeissa, jätskissä ja leivonnaisissa. Tämä tuorepuuro on niille, jotka tykkäävät vahvasta kahvin mausta ja preferaavat kahvinsa mustana. Mikäli olet latteihin päin, voit toki korvata osan kahvista maidolla pehmentääksesi sen makua.

Tuorepuuro ylijäämäkahvista

1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl jäähtynyttä kahvia
1 banaani
3 tippaa vaniljasteviaa
1 rkl chiasiemeniä
kaakaonibsejä
ruususuolaa

+ omia superlisäyksiä, kuten vaikkapa sitä macaa, josta oli puhe viime viikolla.

Paloittele banaani halkaisemalla se ensin pitkittäissuunnassa, ja banaanin puolikkaat vielä uudelleen pitkittäissuunassa. Viipaloi kuutioiksi kulhoon. Lisää kaikki muut ainekset, sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makeutusta tai muita mausteita. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli tai muutamaksi tunniksi. Puuron muhiessa kelmun alla sen ainesosille tapahtuu ihmeitä. Banaani luovuttaa makeuttaan puuroon, kaurahiutaleet turpoavat tehden puurosta keksitaikinamaisen ja chiasiemenet muodostavat mehukasta hyytelöä. Kahvin aromi pehmenee ja jalostuu, eikä kitkeröidy kuten voisi kuvitella.

Banaanin ja kahvin yhdistelmä on taivaallinen! Muistuttaa hieman toffeeta. Mmm..

Onko klassisempaa suomalaista aamiaista kuin kahvi ja puuro? Kahvipuuro on kaksi kärpästä samalla iskulla.

Kommentit

Sanni S.

Apua, kuulostaa hyvältä! Pakko varmaan keittää joskus ylimääräistä kahvia ihan vaan tätä varten 8)

Nanne (Ei varmistettu) http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

Itse olen kokeillut tuon tyyppistä ratkaisua aiemmin, mutta en ihastunut makuun kovinkaan vahvasti, tosin en ole muutenkaan suurin kasvinkuluttaja vaikka sitä joskus tuleekin juotua. Sen sijaan pakuri yhdistettynä lucumaan ja kaurapuuroon on taivaallinen yhdistelmä! :)

ps. myös vahva yrttitee (tee, joka ei sisällä teelehtiä ja on tehty aidoista raaka-aineista, ei aromeista) sopii puuroon kuin nenä päähän. nyt syksyllä ilmojen viiletessä chaitee maistuu puurossa hyvältä! myös erilaiset marjaisat teet ovat herkullisia. Kun sekaan lisää vielä hivenen lakritsijauhetta, on makuelämys taattu! :)

Nanne (Ei varmistettu) http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

kahvin* siis ;)

neljänollaneljä

Kahviaddikti ja mustan kahvin ylin ystävä ilmoittautuu! Tää kuulostaa sen verran jännältä kombolta, että mennee kokeiluun. Jos vaan maltan pitää näppini erosta vastakeitetystä kahvista... Mikä on yllättävän vaikeaa.

kaisa (Ei varmistettu)

Sen verran hyvännäköne resepti että on pakko kokeilla jo huomisaamuksi.

kaisa (Ei varmistettu)

Oho kommentti jäi vahingossa kesken! Mutta siis tosiaan kokeiluun menee:) nyt pohdin kun yleensä tulee kahvia keitettyä iltapäivällä niin mahtaisikohan maut säilyä puurossa jos se tekeytyy jääkaapissa n.15 tuntia..?:D harvemmin illalla tulee enää kahvia keitetty niin ajattelin jos voisin hyödyntää iltapäiväkahvin ylijäämät:D noh kokeilemalla se varmasti selviää..:)

Oikeen ihanaa syksyn jatkoa sulle Kaisa:)

Kaisa Merelä

Toki voi :) Tuskin se maku tunneista on kiinni! Ihana syksyä sulle kans! :)

Mulla sattui just olemaan kuppi kahvia jääkaapissa, joten oli pakko laittaa valmiiksi heti huomisaamuksi, kun on aikainen herätys tiedossa :) Mä usein säilön ylijäämäkahvit ja yleensä oon käyttänyt joko smoothieen, raakasuklaakakun mokkakuorrutteeseen tai perus kaurapuuroon, mutta raakapuurossa en ookaan keksinyt vielä kokeilla. Laitoin nyt joukkoon myös kookosmaitoa ja raakakaakaojauhetta, ja koemaistiaisen perusteella vaikutti niin lupaavalta etten melkein malta oottaa huomista aamupalahetkeä :D

Noora Turunen (Ei varmistettu) http://caughtinthemiddleblog.blogspot.fi/

Omnomnom! Tää kuulostaa hyvältä. Nyt on pakko saada kokeilla tätä ja sitä sun mansikkaista tuorepuuroa. Ja syödä se jonain aamuna kun on kunnolla aikaa. Eli ei sillain kuten tänään: laitoin silmät kiinni "ihan vähäksi aikaa" ja heräsin kun oli vartti aikaa laittaa itsensä ihmisen näköiseksi ja syödä ennen kouluun lähtöä. Hups! :D
Ootko muuten Kaisa kokeillut tehdä niistä puruista kuorintaa? Kannattaa kokeilla. Jos muutaman vinkin haluat niin tein blogiini juuri siitä postauksen ;)

Kaisa Merelä

Haha, pistä kokeiluun ihmeessä! :) Olen kokeillut, kahvikuorinta on luksusta! <3

Orvokki (Ei varmistettu) http://punainenorvokki.blogspot.fi/

Wau, näyttääpä hyvältä! Tuorepuuroa teen kyllä pari kertaa viikossa, mutta kahvia ei ole tullut mieleenkään sinne sotkea. Pitäääpä kokeilla :)

http://punainenorvokki.blogspot.fi/

Sari (Ei varmistettu)

Ommmmm! Kaffepuurot masussa! Aivan taivaallisen hyvää! Ja kahvi ei todellakaan maistu "kahvilta". Tein sokkotestin kämppikselle ja hän ei arvannut kahvia kahviksi. Erityinen ja HYVÄ maku! Kiitos Kaisa, Ihan huikee innovaatio! :)

Mimey

Kiva ohje, testasin kanssa heti!! Oli tosi hyvää, MUTTA! Mulla oli siinä valmiissa tuotoksessa jokin ihme sivumaku, sellanen metallinen. En käsitä, sillä en käyttänyt valmistuksessa mitään metalliesineitä ja puuro muhi yön yli ihan lasikipossa. Eriskummallista...

Nadya (Ei varmistettu) http://rikkarokassa.blogspot.fi/

Nyt täytyy ihan kiittä tästä käsittämättömän ihanasta reseptistä!
Rakastuin ikihyviksi, ja tätä tulee kyllä tehtyä jatkossakin usein :)
(tosin monia sun reseptejä kokeilleena voisin sanoa samaa mistä vaan)

Oon laittanut omia ruokatottumuksiani ihan uuteen uskoon
ja oon saanut menneen vuoden aikana älyttömän paljon inspiraatiota,
motivaatiota ja hyvää mieltä sun blogista, iso KIITOS siis siitäkin!
Ja tulokset näkyy :) En voi tarpeeksi hehkuttaa miten paljo oon saanut
energiaa terveellisempään elämääni sun kirjotuksista.

Vielä tyhmä kysymys, mut onhan ok jos linkitän omaan ruokablogiini
tämän The Good Morning-osoitteen silloin, kun testaan sun reseptejä?
Varsinkin joskus, kun leipomisen tiimellyksessä ohje muuttuu lennossa,
olis kiva kun lukijat löytäis tänne alkuperäisen ideoijan sivuille :)

Lihatonjokakuu (Ei varmistettu)

Munkin oli pakko kokeilla heti kun bongasin tän reseptin täältä. Tosin keittelen omat kahvini pienellä mutteripannulla, johon ei ylimääräistä tsufea jää, mutta tää vaikutti sen arvoiselta että vaivauduin pyöräyttämään kupillisen ihan tätä varten.
Itse tuunasin reseptiä korvaamalla chiasiemenet pellavansiemenillä, jotka on mun mielestä kahvin kanssa just täydellinen makupari. Banaania laitoin vain puolikkaan soseena/muusina ja stevian jätin kokonaan pois. Sen sijaan lisäsin taatelin pieneksi pilkottuna. Harkitsin myös pitkään raakakaakaojauheen lisäämistä, mutta päädyin sitten hyppyselliseen hamppuproteiinia. Erinomaista oli!
Teehen oon tehnyt puuroja iät ja ajat, en ymmärrä miksei tää kahvi ole käynyt mielessä, vaikka kaikessa siitä tykkäänkin :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.