Vähemmän kuivaa kanaa? Kas näin!

Tästähän on kohta tulossa jo perinne! Nimittäin tästä "tämän viikon lunchboxeista löytyy" -postauksesta. En tiedä onko se teistä tylsää, että esittelen joka viikko kuvia kanasta eri lisukkeiden kera, mutta kun kana on rakkaus! (Olen muuten hiljattain huomannut, etten syö punaista lihaa enää juuri lainkaan. Enkä pistä pahakseni!) Eilenkin paistaessani viikon kanoja ne näyttivät niin kauniilta että oli pakko napsaista pari kuvaa...

Ja samalla mieleen juolahti että voisin kirjoittaa pari sanaa aiheesta. Sen verran on kanaa tullut paisteltua, että kikka jos toinenkin on tarttunut takataskuun. Maustamattomasta kanasta voi saada aikaan kovaa, mautonta ja kuivaa jauhettavaa, tai mureaa, pehmeää ja maukasta. How?

Kuvassa puoliksi kypsää kanaa. Älä syö.

Meikäläisen vinkit pehmeämpään kanaan ilman rasvaisia marinadeja:

1. Sipuli
Joskus keksin paistaa sipulit kanan kanssa samaan aikaan, ja niistä irronnut neste kosteutti meininkejä pannulla sen verran, ettei kana ollut läheskään niin kuivaa kuin yleensä! Sipulihan muuttuu sellaiseksi limaiseksi paistettaessa, ja se lima on juuri sopiva kosteuttaja kanalle! Siitä lähtien en ole oikein osannut paistaa kanaa ilman sipulia... Se tuo myös hyvää makua ja makeutta ruokaan.

2. Öljy
Kaikki (varsinkaan dieettaajat) eivät käytä paistamisessa ollenkaan öljyä. Itse kuitenkin käytän oliiviöljyä sen verran, etteivät kanat tartu kiinni pannuun. Olen huomannut öljynkäytön myös pehmittävän kanoja. Joskus lotraan öljyn kanssa ihan kunnolla. Silloin kanoista tulee ihanan pehmeitä!

3. Kohtuullinen lämpö levyllä
Mikäli paistat kanan levy täysillä "nopeasti koska on nälkä", voit olla varma että saat kuivaa kanaa. Ja pahimmassa tapauksessa sisältä raakaa ja päältä palanutta. Ei kiva. Oma kikkani tähän on, että lämmitän levyn ensin täydellä teholla kuumaksi, lisään kanat ja sipulit, ja annan niiden sihistä ja suhista aivan pienen hetken. Tämä on siis "ruskistusvaihe". N. minuutin päästä siirrän paistinpannun pois levyltä ja säädän sen todella miedolle lämmölle. Odotan hetken että kanojen tirinä loppuu, vieressä helottava levy jäähtyy hieman, ja siirrän paistinpannun takaisin levylle. Mikäli kanat alkavat taas huutaa ja pihistä, levy ei ole jäähtynyt tarpeeksi. Sitten tarvitaan vain malttia. Paista kanat kypsäksi miedolla lämmöllä. Tarkista kypsyys halkaisemalla yksi kanapaloista. Sen pitäisi olla murevaa ja täysin valkoista sisältä. Ja tähän maltilliseen paistamiseen vielä sellainen vinkki, että kannattaa valmistaa viikon kanat yhtenä päivänä ajan kanssa ja kylläisenä. Silloin saat aikaan paljon maistuvampaa ja huolellisempaa safkaa, jota voit nauttia koko viikon!

Tällä kertaa maustoin kanan etusormen kokoisella raastetulla inkiväärillä, currylla, suolalla ja pippurilla. Ja vihdoin sain niitä ruusukaalejakin, jotka viimeeksi oli loppu kaupasta! Ne hyppäsi kanan, parsakaalin, couscousin, raejuuston ja paistetun valkuaisen kanssa bokseihin.

Sulatin jäiset kasvikset uunissa samalla kun kana kypsyi pannulla, sillä niitä oli niin paljon etten löytänyt tarpeeksi isoa kattilaa!

Valkuaiset paistoin pannulla kanan ja sipulin jättämässä nesteessä ja aromeissa, mmm...

Couscousin maustoin suolalla, kardemummalla (voi, kyllä!), ja tilkalla sushille tarkoitettua riisietikkakastiketta.

Asian vibes in my food this week!

Kommentit

Tiia (Ei varmistettu) http://Tiiach.blogspot.fi

Ite oon todennut että "puoliksi keittämällä" eli paistat kanaa ja jos kuivuus uhkaa niin n. Puol desiä kerrallaan kuumaa vettä sekaan! Puhuttaessa siis kanafileistä :) näin mulla on toiminut. Ja rypsiöljy on muuten ihan yhtä hyvä ja terveellinen, halvempi ja kotimainen vaihtoehto ;)

ccc (Ei varmistettu)

Monissa tutkimuksissa on kyllä todettu, että rypsiöljy ei kestä kovaa paistolämpöä. Siksi moni paistaa juuri oliiviöljyssä :) Rasvahappokoostumukseltaan molemmat ovat hyviä. Tosin nämä rasvakysymyksethän on ikuinen arvoitus, kun kaikki ovat eri mieltä. Mutta tuo on minusta ihan yleisesti hyväksytty fakta, että rypsiöljy ei kestä samalla tavalla paistamista kuin oliiviöljy ja esim. kookosöljy.

aiheesta esim. (olisin toki voinut etsiä laadukkaamman lähteenkin, mutta olin laiska) :D

http://www.iskelma.fi/terveysjahyvinvointi/rypsioljy-ei-kay-paistamiseen-miksi/21/1096

Maistoin tänään ensimmäistä kertaa suosituksestasi ruusukaaleja ja voi että ne on hyviä! Kasvissyöjä kiittää ^^ Tämän takia blogisi on korvaamaton.

Jennis (Ei varmistettu)

Yksi hyvä tapa on keittää kanat kypsäksi, sen jälkeen maustaa ja nopeasti ruskistaa pannulla. Mausteeksi hiukan soijakastiketta ja currya and that's it!

suvi. (Ei varmistettu)

Itse laitan n. 2-3 rkl vettä pannulle kun paistan kanoja ja kannenpäälle niin tulee tosi hyvää ja mehukasta :) niin ja eka marinoin kanat hetken mausteissa niin kun paistan niin maut imeytyy todella hyvin ;D

Vra (Ei varmistettu)

Kiva, hyödyllinen postaus! Kiitos tästä :)
Tykkään muuten hirmusesti tästä uudistuneesta blogistasi, peukkuja! :)

veera (Ei varmistettu)

Testaa tätä: kiehuvaan veteen laitat kanaliemikuution ja kanat joukkoon. Sitten vaan keittelet ja ai että tulee mehevää :)

Aino (Ei varmistettu) http://getfitstayhealthy.fitfashion.fi

Oijoi - siinäpä on kyllä täydellistä fittiruokaa <3 hihhi!

Anu (Ei varmistettu)

Kannattaa käyttää kanoja paistaessa kantta ja mietoa lämpöä. Silloin niiden kosteus ja mehevyys pysyy huomattavasti paremmin kun ei pääse nesteet haihtuun ilmaan!

Ilona (Ei varmistettu)

Olin juuri tulossa sanomaan tätä samaa! Tosi hyvä kikka. (-; Kun pitää kantta niin neste höyrystyy ja samalla kypsyttää kanaa, eikä kuivumisvaaraa tosiaan ole! (-:

ilispilis (Ei varmistettu)

Niin... Broilerista varmaan puhut?

jeo (Ei varmistettu)

Itse en kyllä näe kuolleissa kanoissa pannulla mitään kaunista. Ikävää että ajatellaan vain omaa napaa ja rasvaprosenttia kun syödään onnettomia kanaparkoja :(

Ida (Ei varmistettu)

Meillä ainakin on kanat syöty aina kun ovat lakanneet munimasta vanhuuttaan. Onnellista elämää ovat ainakin meillä eläneet, enkä näekään mitään pahaa kanojen syömisessä, eihän niitä kiduttamalla tapeta.

jeo (Ei varmistettu)

Kaisalla tuskin on kanalaa, ja kituenhan nuo broilerit lyhyen elämänsä elää.

Sofia (Ei varmistettu)

Itsekään en näe kanan syömisessä kovin usein kauheasti hyvää. Onhan se toki ekologisempaa kuin punaisen lihan syöminen mutta eettisyydeltään ei. Ei ainakaan perinteinen broileri jota kaupoissa on suurin osa.
Ja harmillisesti kovinkaan monella suomalaisella ei ole mahdollisuutta syödä onnellisesti kasvaneita kanoja.

Alma (Ei varmistettu)

Siis voi hyvä ihme. Nämä eettiset asiat voi jättää huoletta muualle. Tässä on pointtina kanaruoka ja jos tämä tuntuu pahalle, ei täällä tarvitse eettisyyttä toitottaa, joka on joillekin oikeasti kuin uskonto.

mari (Ei varmistettu)

Ei oo tylsiä tällaiset postaukset! :) oon inspiroitunu itsekin tekemään ruuat mahdollisimman valmiiksi useammalle päivälle, niin ei tarvitse joka päivä kokata. Tykkään blogisi uudesta tyylistä! :)

Noora (Ei varmistettu) http://caughtinthemiddleblog.blogspot.fi/

Mulla tuli nälkä katsoessani noita sun ruokakuviasi vaikka söin juuri äsken hih! :D

Ilona (Ei varmistettu)

Löysinpä blogisi ihan sattumalta Instagramin puolelta, ja ompahan muuten ihan huippuhyvä blogi siulla :) nyt kun itselläni on alkanut armoton treenaus kohti kiinteämpää ja lihaksikkaampaa kroppaa, on ihan huippua löytää tällainen terveellisten reseptien aarrearkku! Porkkanakakku kummittelee mielessäni joka päivä ja palan halusta päästä kokeilemaan sitä!

Pakko kysäistä vielä tuosta couscousista, millaista/minkämerkkistä couscousia käytät? Onko perus Rainbow couscous yhtä "epäterveellistä" kuin vaalea pasta tms?

Sara (Ei varmistettu)

Ei liity tähän, mut tarvitsen neuvoasi!

Miten saan kaurahiutaleet jauhoksi? Mun tehosekoittimella pöllyää vaan mut ei jauhoonnu. Tai voiko ostaa valmiiksi?

Sitten iso pieni toivomus: Pliis ehtisitkö ja innostuisitko vielä kehittelee varsin ajankohtaisen Runebergin tortun reseptin (ihan lemppari)? Mulla on itelläkin pieni kutina, miten sen vois toteuttaa, mut ois kiva saada nähä sun versio. :)

CH (Ei varmistettu)

Miksi et syö tuoreita kasviksia? :o tai siis miksi lainkaan pakasteita? Olen vaan utelias että liittyykö siihen joku juttu :)

jee (Ei varmistettu)

ootko koskaan laittanut couscousin päälle ketsuppia? nam

Anna (Ei varmistettu)

Moikka! En oo koskaan kommentoinut, mutta nyt oli IHAN pakko!! No siis ensinnäkin musta nää ruokapreppaukset on tosi kivoja postauksina, lisää vaan! Saa kivasti ideoita itellekkin kun mielikuvituksen puute iskee :) kuiva kana onkin ollut mulla ongelmana, heh.. Toiseks, ihanaa ku oot postaillu näin usein! Ja tykkään hirveesti uudesta "tyylistä", iso peukku! Ai että kun välittyy oikein tänne asti toi vuodentakanen fiilis lukulomalta, se oli hauskaa aikaa se, nauti! Hahah naureskelin kun edelliseen postaukseen oli tullut kommentti, että apua mitä miten voit ottaa noin rennosti ja muistelin lämmöllä kuinka alotin Italian kirjoituksiin lukemisen kahta päivää ennen koitosta :D ja sitten siihen itse asiaan. Onko mitään ärsyttävämpää kuin ne kasvissyöjät tms., jotka tulevat vittuilemaan/katsomaan alaspäin/luulevat olevansa parempia ihmisinä, kuin me lihansyöjät. On hienoa, jos sulla on ruokavalio - kasvissyönti, vegaanius, karppaus, paleo, ihan mikä vaan! - ja siitä saa olla ylpeä, se on ok! Mutta mikä ei todellakaan ole ok, on laittaa toista ihmistä alas sen takia, että hän ei syö samalla tavalla kuin sinä. Tuolla ylempänä oli sanottu että "ajatellaan vain omaa napaa ja rasvaprosentteja" ja mulla alko vaan kiehumaan niin on pakko raivota tänne :D siis se että ruvetaan noin lapsellisesti haukkumaan muita, koska heidän eettiset mielipiteensä ei oo samoilla linjoilla omien kanssa, se jos mikä on mun mielestä itsekästä ja suoraan sanottuna oksettavaa. Mä en puutu sun ruokavalioon, älä sinä puutu minun. Tottakai asiasta voidaan keskustella ja tottakai saa esittää oman mielipiteensä, mutta ei oo mitään tarvetta ruveta arvostelemaan muita ihmisiä sen perusteella mitä he syövät. Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan eettiseen mielipiteeseen eikä mikään ole parempi kuin toinen - hei oikeesti, nää on kuultu jo ekaluokalla. Joopa joo, eiköhän mun pointti tullut jo selväks hah :D ihanaa lukuloman jatkoa Kaisa, älä pelkää ottaa rennosti, jos oot vetäny koko lukion kunnialla niin kirjotukset menee ihan heittämällä :) okei näillä ohjeilla täällä vietetään nyt välivuotta, mutta jooooooo :D

ilispilis (Ei varmistettu)

No höh, ei se nyt ihan niinkään ole, että jokaisella saa olla oma mielipide ja sen mukaan toimii. Tai tietysti saa olla, mutta vähän vastuuta saisi silti jokainen kantaa. Asioista on faktoja, joista ei mielipiteillä päästä.

Johki (Ei varmistettu)

ilispilis, toi on totta, mutta kyllä muakin joskus hiukan ehkä oikein ärsyttää kun joku arvostelee jotain. Täällä netissä ei tietty tunne ketään, mutta niitä ketä "arvostelijoita" tunnen, heillä on sitten joku kohta omassakin elämässä mikä kaipaa rankkaa tai vähemmän rankkaa ryhtiliikettä. Meistä kukaan ei ole täydellinen. Jos alkaa kaikkea miettimään sen sijaan että tekisi parhaansa useimmiten, niin kyllä elämä menee vaikeaksi. Kaikki tuntuu olevan kytköksissä johonkin. Ruoka/vaatteet - niidenkin tekijät jossain kaukana kärsivät jne.

Ja harva meistä on myöskään niin vastaanottavainen, että ns. käskystä mitään tekisi, päinvastoin monella nousee karvat pystyyn. Itse olen kiinnostunut edes mitä on asioiden/tavaroiden taustalla, mutta tunnen olevani superkummajainen tässä maailmassa. Lähinnä netissä tapaa kaltaisiaan...

Merryaurora (Ei varmistettu)

Eettisistä kysymyksistä ei tarvitse alkaa vittuilemaan, olen samaa mieltä, mutta mielestäni niistä pitäisi olla valmiita keskustelemaan hermostumatta ja vetämättä defensiivisesti hernettä nenään... Mielestäni jokaisen tulisi itse pohtia omien valintojen kohdalla isompaa kuvaa ja vaikutusta, eikä tehdä kuten massavirta tai suosittu blogi-idoli tekee. Ajattelu ei tapa, totuus ei ole mustavalkoista ja jokaisen valinta merkitsee! :)

Mut siis, halusi sitä tai ei, bloggaajana, jolla on paljon aktiivisia seuraajia, on jossain määrin erityinen vastuu julkisena yksilönä - esim kommenteista huomaa, että porukka inspiroituu kokeilemaan just samoja juttuja kuin Kaisa blogissaan esittelee (ja siis se on ihan älyttömän hieno juttu, esim toi ruusukaali ja couscous -buumi, varmaan tyhjenee viel kaupoista, haha!).

Annika (Ei varmistettu)

Heippa!

tämä nyt ei varsinaisesti liity tähän nimenomaiseen postaukseen, mutta tosta couscousista tuli mieleeni!
Väsäsin tässä itselleni välipalaksi ns. GoodMorning -leivät. Eli sun inspiroimana:

- ruisleipää
- voin sijasta avokado-raejuusto mössöä, jonka maustoin sitruunamehulla ja herbamarella
- couscousia!! maustoin couscousin soijakastikkeella

Mulle tuli ihan sä mieleen tästä kun sun blogin kautta innostuin itsekin couscousista:D

veera (Ei varmistettu)

Mie olen ollu kasvissyöjänä jo kauemmin ku viis vuotta. Luulis, että oisin innostunu sun vegaaniviikko -kokeilusta mutta kun en. Paljon enemmän osui tämäkin kanapostaus! Haluaisin jo alkaa syömään lihaa uudelleen muttakun en uskalla (kai)

Yen (Ei varmistettu)

Monesti neuvotaan, että ruokaa pitäisi syödä muutaman tunnin välein ja sen takia ruokaa kannattaa tehdä paljon ja säilyttää rasioissa. Tämähän säästää paljon vaivaa ja aikaa.
Haluaisin kuitenkin kysyä, miten te saatte ne ruoat lämmitettyyn uudestaan, jos rasiaan on laitettu salaattia ja raejuustoa (kuten kuvasta näkee? Jotenkin ei kuulosta kovin herkulliselta syödä jääkaapinkylmää lihaa/kanaa/kalaa jne tai lämmittää koko paketin mikrossa kun on salaattia ja raejuustoa.

Hh (Ei varmistettu)

Kyllä se kylmäkin ruoka hyvältä maistuu, kun on kunnon nälkä, heh!

omppuu (Ei varmistettu)

Kuinka monta päivää noiden boksien sisältö säilyy hyvänmakuisena? Musta on aina ollut kivempi syödä juuri kokattua ruokaa kuin ns tähteitä :D mut toi kuulostaa kyllä niin kätevältä, eikä nälissään tartteis kokata puolta jääkaappia ;D mut siis maistuuko se ruoka oikeesti enää läheskään yhtä hyvältä kuin ekana päivänä? :)

Jenska (Ei varmistettu)

Hei Kaisa! Kun valmistat viikon ruuat kerralla, niin miten säilytät ne, osa pakkaseen? Koska ei kai ne viikkoa säily vain jääkaapissa..? Ja kun noissa bokseissa on raejuustoa niin lämmitätkö sen mikrossa vai syötkö ruuat kylmänä? Onko nuo parsakaalit myös pakkasesta :)?

Hilsu (Ei varmistettu)

Lienen kai uusavuton, kun olen suosiolla jättänyt kanan paistamisen miehelle (Vaikka mieheke kärventää ne kuiviksi ja mustiksi). Kiitos sun selkeiden ohjeiden, uskalsin vallata uusia alueita keittiössä ja onnistuin jopa! Hyviä pehmosia kanoja!

Jepa (Ei varmistettu)

Itse ruskistan esim. kanafileet nopeasti pannulla ja sen jälkeen folion sisään ja uuniin esim. 15 min. Ei ole kuivasta tietoakaan! Suosittelen. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.