Valloitan maailman -ruokavalio

Minua pyydettiin kirjoittamaan siitä, minkälainen ruokavalioni sitten tänä päivänä on, kun en noita vanhoja reseptejäni aivan sellaisinaan pysty enää allekirjoittamaan.

No, ruokavalio on ehkä maailman kuivin ja tylsin aihe kirjoittaa, mutta se on tärkeää. Minusta liika ruokavalion vatvominen vie aina iloa syömisestä. Parasta on se, kun ei tarvitse ajatella ollenkaan sitä, ruoka vain soljuu mukana. Muutenkin ärsyttää ruokavalion mukana kulkeva oletus siitä, että olisi joitain kiellettyjä ja joitain sallittuja ainesosia. Really? Sitäkö varten me täällä eletään, että me rajoitetaan itseämme? Ei! Me tarvitsemme nimenomaan enemmän vapautta, enemmän aitoa halua antaa itsellemme hyvää, emme mitään rajoittavia sääntöjä, jotka ovat pilaamassa meidän iloa ja katkomassa hyvää flowta. Ja ilo ja flow on kaiken hyvän alku. Siksi niihin pitää suhtautua vakavasti.
"Vegaaniruokavalio", "paleo-ruokavalio"... Entä ihan vain fiilisruokavalio? Voin hyvin -ruokavalio? Valloitan maailman -ruokavalio? Ruokavalioissa ei ole mistään muusta kyse, kuin omasta tutkimusmatkasta omaan kroppaan. Siinä ei ole paljon ravintosuosituksilla tai uusimmilla trendeillä painoarvoa, kun tunnet olosi yksinkertaisesti helvetin hyväksi, kykeneväksi, keskittyneeksi, inspiroituneeksi, terveeksi. Tähän tilaan täytyy kuitenkin jokaisen käydä se oma matka.

Minun ruokavalioni... Hmm.. sanotaanko näin että ei minulla oikein ole. Syön kaikkea sitä, mitä minun tekee mieli. Tällainen ruokavalio on alkanut omalla kohdallani toimia vasta silloin, kun taustalle on kertynyt tarpeeksi a. tietoa ja b. onnistumisia ja c. epäonnistumisia ravinnon kanssa. Lähtökohtaisesti syön vain sellaisia ruokia, jotka rakentavat minua, jotka antavat minulle aidosti hyvää, jotka poistavat kehon tulehdustilaa ja tasapainottavat pH:ta, ruokkivat lihaksia ja antavat minulle inspiraatiota, iloa ja nautintoa. Näihin ruokiin ei kuulu ravinneköyhät, huonolaatuiset isoilla mainosbudjeteilla varustetut ruuat. En näe minua rappeuttavan ruuan laittamisessa kehooni mitään pointtia. Se ei palvele tavoitteitani.

Tapasin joitain päiviä sitten lääkärin, jonka kanssa ajauduimme keskustelemaan ravinnosta. Keskustelu eteni tietenkin sitä normaalia kaavaa; minä olin kokemusasiantuntija-hörhö ja hän tieteellisten tutkimusten takana seisova oikea asiantuntija. Tällainenhan se asettelu näissä keskusteluissa aina on.

Siinä on muuten hörhöllä hommaa. Hörhön paikka tässä keskustelussa on siinä mielessä ikävä, että kaikki mitä sanot kuulostaa lähtökohtaisesti hulluudelta, joten asioiden muotoiluun pitää kiinnittää huomiota. Ei riitä, että pauhaa siitä kuinka hyvä fiilis yksinkertaisesti vain on ja kuinka on helppoa hymyillä joka päivä, vaikka nekin pitävät erittäin hyvin paikkansa. Kyllähän sen huomaa myös se keskustelun toinen osapuoli, mutta jostain syystä tähän ei ikinä kiinnitetä huomiota näissä keskusteluissa.

Hän kysyi, että no mitä konkreettisia muutoksia hyvinvointiini on sitten muka tullut. Kerroin, kuinka maitotuotteiden poisjättäminen on nostanut elämänlaatua mm. vähentämällä sairastelua, turvotusta, tukkoisuutta, yskää, parantaen ihon kuntoa, kaventaen kasvojani, normalisoiden suoliston toimintaa ja poistaen vatsakivut mahalaukun seinämiltä. Kerroin kuinka jatkuva, tarpeeton leivän ym. "täyttöhiilarin" syömisen lopettaminen on nostanut vireystilaa, kun kroppa ei ole enää riippuvainen 3 tunnin välein saatavasta hiilariannoksesta ja täten jatkuva nälkä (ja nälkäkiukku) on poistunut elämästä. Kerroin miten runsas laadukkaan rasvan saanti on vaikuttanut ajatustoimintaani.. huh, se se vasta on mind blow -kamaa! Loppukaneettina sanoin, etten myöskään enää kärsi sellaisista ihmeellisistä selittämättömistä kivuista, kuten hedarista, oudoista lihassäryistä tai nivelkolotuksista. Siis näistä """perusvaivoista""", jotka meitä ihmisiä NYT VAIN silloin tällöin vaivaa (lähtökohtaisesti järjetön ajatus).

Siihen hän vastasi: "Mutta pienet kivut kuuluu elämään. Niitä varten on lääkkeet."

Minä: "Eikö ruoka voi olla se lääke?"

Hän naurahti. "Se, että se toimii sinulla, ei tarkoita että se toimisi kaikilla."

Minä: "Eikö kaikkien kannattaisi kokeilla? Mitä siinä häviää?"

Hän: "En suosittelisi ketään ilman syytä jättämään maitoa tai leipää pois ruokavaliosta."

Minä: "Mitä välttämätöntä keho niistä saa, mitä ei muista ruuista saisi?"

Hän: "Kalsium, kuidut."

Minä: "Niitähän saa vaikka mistä! Siemenistä, vihreistä..."

Hän: "Miksi tehdä elämästä vaikeampaa rajoittamalla ruokavaliota ja jättämällä jotain pois, mistä ei potilaan itsensä mukaan tule oireita?"

Minä: "Vaikeampaa? Elämästähän tulee paljon helpompaa! Jos ihminen ei ole koskaan kokenut sitä olotilaa, mikä tulee aidosta ruuasta, ei hän voi tietää edes kärsivänsä oireista."

Tarkoitukseni ei ole vähätellä hänen ammattitaitoaan tai tarkoitusperiään. Kyllähän minä tiedän tasan tarkkaan, mistä nuo hänen tietonsa on peräisin, ja että hän tarkoittaa pelkkää hyvää ihmisille. Saattaisin itsekin ajatella samoin, ellen olisi kokenut elämässäni jotain niin järisyttävää ravintokokeilujeni ansiosta.

Tarkoitukseni ei ole myöskään dissata leipää ja maitoa. Itsekin syön silloin tällöin leipää ja maitotuotteita! Siis jos tekee mieli ja jos tilanne on sille otollinen, niin miksei! Mutta siinä on se ero, että minä tiedän mitä niiden runsas kulutus tekee kehossani. Syödessäni niitä vähän runsaammin, olen valmis ottamaan vastaan niiden tuomat mahdolliset negatiiviset vaikutukset olotilassani. Siksi en näe tarvetta sisällyttää niitä jokapäiväiseen ruokavaliooni tai varsinkaan "suositella" niiden käyttöä. Tai että ne olisi jokin ruokavalion perusta, standardi, kuten ne ovat suomalaisissa ravintosuosituksissa.

Joka kerta noissa keskusteluissa ihmettelen kuitenkin sitä, että kun minä olen kerran kokeillut "heidän suosittelemaansa" ruokavaliota, ja todennut sairastuvani siitä ja huomannut omani toimivan paljon paremmin, niin mikseivät he viitsisi kokeilla vastavuoroisesti "meidän suosittelemaa ruokavaliota"? Hirveä vastarinta, mutta ei aitoa halua tutustua vastapuolen esittämään dataan. Kokeilisivat vaikka vaan siksi, jotta pääsevät sitten sanomaan että hah, eipäs toiminut!

Se olisi mahtavaa!

Kommentit

Sallis (Ei varmistettu)

Pakko oli kommentoida tähän! Olen vähän kummankin kannan puolella :D Omasta ruokavaliosta oon jättäny maitotuotteet lähes kokonaa pois koska mahakivut on järkyttävät kun niitä syö. Mutta! En myöskään usko että gluteiini olisi oikeasti haitallista (poissulkien keliaakikot) ihmiselle, ja siten sen turha välttely trendikkyyden takia on turhaa. Ehkä kuitenkin se pääpointtini on että jokaiselle sopii yksilöity ruokavalio, kuten itsekin totesit, mutta että sitä yksilöllisesti räätälöityä ruokavaliota ei tulisi tehdä ruokatrendien ja julkkisten suositusten mukaan. Tutkittu tulos on kuitenkin luotettavaa vaikka ihminen _tutkitusti_ luottaa enemmän läheisen kokemus kertomuksiin.
Kiitos piristävistä kirjoituksista!

Kaisa Merelä

Joo mäkään en gluteenia pelkää, tai siis se sopii mun kropalle aika hyvin. Ruisleipä esim avocadolla, nam!
Leivällä tossa tekstissä tarkotin enemmän sellasta "turhien" hiilareiden syöntiä ilman et keho on hiilareiden tarpeessa (esim. treenin jälkeen). Tosin osa on tosi herkkä gluteenille vaikka ei ole keliakiaa todettu.

jbjk (Ei varmistettu)

Lääkiksessähän ei ravitsemusta juurikaan käsitellä, jopa meille sairaanhoitajille ja terkkareillekkin taidetaan antaa syvempää ravitsemusopetusta. Siksi monella heistä saattaa olla aika yksipuolinen näkemys ruokavalioon ja ruokailuun. Tavallaan olen samaa mieltä heidän kanssaan, jos mikään ei mättää, niin miksi tehdä elämästä hankalaa?
Yksilölliset tuntemukset ovat sitten asia erikseen, mutta ravitsemussuosituksia ei voida lähteä tekemään yksilöiden mutu-pohjalta.
Mua itseäni ärsyttää ihan suunnattomasti se, että ravitsemussuosituksia kritisoidaan ja syytetään ties mistä, kun samaan aikaan ehkä 10% suomalaisista noudattaa niitä ihan oikeasti. Missään kohtaa suosituksia ei käsketä syömään sokeria, karkkia yms. epäterveellistä. Toki ne on liitetty mukaan ruokakolmioon, koska jos ihmiset oikeasti noudattaisivat näitä suosituksia, mahtuisi heidän päiväänsä se pienikin herkku (80-20 ajattelumalli).
Kuitua saa toki rehuista, marjoista ja hedelmistä, mutta kun keskiverto suomalainen syö sen noin 300g noita tuotteita yhteensä, ei sillä ihan vielä kuiduntarve täyty. Siksi siellä on ne viljatuotteet niin vahvasti esillä. Eikä tästä ole vielä kovinkaan kauaa, kun ei tarjolla ollut ympäri vuoden muuta kuin porkkanaa, kaalia, lanttua ja perunaa.
Maitotuotteet taas, en yhtään ihmettele viimeisen 7 vuoden protsku ja dieetti buumin myötä, että jengillä tulee oireita maitotuotteista, kun jotain rahkaakin on vedetty kaksin käsin päivässä. Pahimmat maidonkritisoijat (Kokko, Sundvik ja kumppanit) ovat itse todenneet, että aikoinaan vetivät rahkaa ja rasvattomia maitotuotteita aika paljon päivässä. Kai sitä vähemmästäkin tulee tukkoinen ja huono olo. Kohtuus tässäkin.
Toki yksilöllisyys pitää näissäkin huomioida, jos leipä ei sovi, niin älä syö! Simple as that.

Elina (Ei varmistettu)

"Lääkiksessähän ei ravitsemusta juurikaan käsitellä, jopa meille sairaanhoitajille ja terkkareillekkin taidetaan antaa syvempää ravitsemusopetusta. Siksi monella heistä saattaa olla aika yksipuolinen näkemys ruokavalioon ja ruokailuun."

Kiinnostaisi todella tietää, mistä tämä väite on peräisin. Oletko käynyt lääkiksen ja jos olet niin mistä kaupungista olet valmistunut? Kommenttisi perusteella tosin oletan, että et ole lääkistä käynyt. Käyn juuri parhaillaan lääkiksen ekaa vuotta ja meneillään on ravitsemuskurssi, joten hieman turhauttaa lukea näitä kommentteja. Erityisen paljon ottaa päähän lukea näitä, kun on koko viikon lukenut ravitsemussuosituksia, finravinto 2012-tutkimusta, pohtinut eri lähteiden luotettavuutta, laskenut tyydyttymättömiä, kertatyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja, verrannut omaa (btw, vegaanista, pääosin hedelmistä koostuvaa) ruokavaliotaan keskivertosuomalaiseen. Kun on käyttänyt tuntikausia aikaa vitamiinien opetteluun, kolesterolidioihin, omega-3 ja -6 rasvahappojen opetteluun (ainiin, paitsi nää taidettiin käydä jo biokemian kurssilla), opetellut friedewaldin kaavan, lukenut syömisen säätelystä, suoliston mikrobeista ja niin edelleen. Niin, että kyllä siellä lääkiksessä ravitsemusta käsitellään.

Mutta Kaisa, ikävä kuulla, miten lääkäri on reagoinut näkemyksiisi ravitsemuksesta! Suosittelen muuten PubMed-sivustoa, jos haluu tutkimuksia väitteidensä tueksi !:) Täytyypä ehdottaa, että ravitsemussuosituksissa mentäisiin kohti esittelemääsi Valloitan Maailman -ruokavaliota. Itse asiassa toivoisin suomalaisten ravitsemussuositusten menevän oikeasti kohti lihattomampaa suuntaa (joskin ravitsemussuosituksissa 2014 kestävä kehitys on huomioitu), sillä maapallon tila on yksinkertaisesti kestämätön. Suomalaiset ravitsemussuositukset löytyvät THLn sivuilta.

Eva (Ei varmistettu)

Täällä toisaalta sitten ravitsemustieteen opiskelija, eli yliopistosta minäkin. Itse juuri tiedän paljonko lääkiksessä ravitsemusta opiskellaan koska käymme itse samat kurssit ravitsemustieteen perusteina ja sen jälkeen kaiken muun päälle eli tässä uskaltaisin sanoa että tiedän mistä puhun. Tekstissä mainittu lääkäri omasi ehkä hieman negatiivisen sävyn asiaan mutta puhui myös paljon asiaa. Se mikä sopii sinulle ei sovi kaikille. Ja hyvä niin koska olemme yksilöitä. Suurinosa lääkäreistä myös tämän osaisi perustella. Ravitsemustieteen opiskelijana olen samaa mieltä siinä että ihmisen tulee kuunnella omaa oloaan. Toisaalta olen myös käärmeissäni siitä että "omakohtainen kokemus" on arvokkaampaa kuin vaikka lääkärin joka opiskelee kuusi vuotta tai meidän ravitsemusterapeuttien jotka olemme kuitenkin tämän alan korkeimpia asiantuntijoita. Loppujen lopuksi tiedettä ei voi verrata kokemukseen. Ja ravitsemussuositukset eivät ole ohjeita yksilölle vaan ne on luotu malliksi joukkoruoakailuun (tämä muuten lukee siellä ihan suosituksissa jos oikeasti ihmiset lukisivat ne). Itsekin kannatan kehon kuuntelua ja suositukset ovat vain ohje: jos maito ei sinulle sovi, älä ihmeessä käytä sitä koska kaiken voi korvata aina jollakin toisella. Mutta toiselle taas esimerkiksi maitotuotteet ovat hyvin tärkeä osa ruokavaliota. Suurin osa meistä kuitenkin kokeilee kaikkea ensin ennen kuin väittää vastaan myös me lääkärit ja ravitsemusterapeutit.

Elina (Ei varmistettu)

Niin, palaan vielä tähän asiaan. Lääkiksessähän opetetaan ravitsemuksesta suht paljonkin, mutta mielestäni opetus on ajoittain jopa surkeaa. Lääkiksessä varmasti opetetaan ravitsemussuositusten mukaisia oppeja, mutta ongelma onkin niissä suosituksissa. Lihansyönti on ABSURDIA! Riista on ehkä jossain määrin vielä ihan OK, mutta oikeasti, kuinka moni metsästää itse omat lihansa?!?! Suurin osa käy metsästysreissulla pakastealtaalla!

Jossain myöhemmässä kommentissa puhuttiin ilmastonmuutoksen yhteydessä "paasaamisesta". Ikäänkuin nämä "paasaavat" vegaanit haluaisivat sillä jotain pahaa. Koen VELVOLLISUUDEKSENI jakaa tietoa ja herätellä ihmisiä mitä tulee ilmastonmuutokseen! Tilanne on KESTÄMÄTÖN! Lihantuotannon ilmastokuorma on v a l t a v a. Se kuluttaa tajuttomia määriä vettä, ravintoa (jota voisi sellaisenaan käyttää ihmisille!), tekee maaperää käyttökelvottomaksi ja niin edelleen. Puhumattakaan eettisyydestä! Minä ja mun napa! Kun mun on pakko saada se pihvi koska nää vatsalihakset! Btw omat palani ovat kasvaneet paljon paremmin vegeruualla, kannattaa kokeilla. Se kun vielä oikeasti on terveellisempää ( TIETYSTI oikein koostettuna, mutta mikä ruokavalio ei tulisi koota monipuolisesti?)! Tähän tosiaan löytyy ihan tutkimustietoakin, ja meidän pari proffaakin asian on myöntänyt.

Veganismiin siirtyminen avasi silmäni about kaikkeen. Mihin 60kg painava ihminen tarvitsee 1000kg siirtymisvälineen? Lentämisestä nyt puhumattakaan. Tulemme jo elinaikanamme (olen alle 30-vuotias) näkemään suuria, vaikeasti ennustettavia katastrofeja. Mutta kun on vaan ihan pakko saada se pihvi lautaselle!

Ja vielä tuohon: Kaisahan ei todellakaan sanonut ruokavalionsa soveltuvan kaikille. Kaisan pointti oli, että miksi syödä maitoa ja käyttää lääkkeitä, jos niitä voi ruokavaliota muuttamalla välttää? Ruokavaliolla, joka on ekologisempaa, eettisempää ja terveellisempää. Oma akneni muuten parantui siirryttyäni vegaaniseen ruokavalioon ja voin taata, että se oli ainut tekijä, joka silloin muuttui. Ja kuka ylipäätään haluaa syödä maitoa? Jos joku imettää 4-vuotiasta lastaan, häntä pidetään pervona ja oksettavana, mutta samaan aikaan on OK juoda lehmänmaitoa?!?!?! Mitä v***?!?!?!?!?

S (Ei varmistettu)

Ja vegaani pääsi vauhtiin... :D

Moikka! Musta tää oli tosi hyvä kirjoitus! Mä itse vähän vierastan ajatusta siitä, että ruokavalio koostuu vaan siitä mikä tekee sulle ittelleen hyvää. Mun mielestä kaikkien pitäisi kuitenkin huomioida ruoan ympäristövaikutukset ja myöskin eläinten olot. Ei tietenkään tarvitse syödä sellaista mistä tulee itselle paha olo, mutta jokainen varmasti pystyy löytämään sellaisen ruokavalion, joka tuntuu hyvältä ja jonka vuoksi kenenkään muun (esim eläinten ja ilmaston) ei tarvitse kärsiä. Musta on aika hassu ajatus, että syödään esimerkiksi lihaa koska se sopii sun keholle ja sulle tulee siitä olo, sillä sen takia joku muu kuitenkin joutuu teuraaksi! :D

Annika (Ei varmistettu)

Tämä! Kumpa tämä menisi jakeluun ihmisille, varsinkin näille "eläinrakkaille" ja "luonnon lapsille". Haluavat ehdoin tahdoin maksaa luonnon ja eläinten kärsimyksestä kunhan voi itse vain tuntea olonsa hetkeksi hyväksi. Ja tietty parit ig-kuvat on must.

Huhhuh (Ei varmistettu)

Kunpa voisin puhua itsekin noin mustavalkoisesti. Mutta ethän sinä perusterveenä etuoikeutettuna voi ymmärtää, että jos on esim. koko elämänsä ollut sairas, ei sitä välttämättä oikein energiat riitä ympäristömuutoksesta paasaamiseen. Voi mitä antaisin siitä, että saisin olla terve, ei hyvinvoivalle ihmiselle veganismi ole mikään saavutus. Söisin ilomielin vaikka pelkkää kauraa lähipellolta, jos vain saisin elää normaalisti, rakastaa, luoda ja opiskella.

Suurin osa pihviä popsivista ei tee sitä sen vuoksi, että veganismi on heille terveydellisistä syistä täysin mahdotonta. Näitä "perusterveitä etuoikeutettuja", jotka jaksavat suuttua Yulinin koiranlihafestareista, mutta hakevat joka päivä kaupan kylmäaltaasta paketin jauhelihaa tai broileria, vaikkei heidän elimistönsä sitä millään tavalla tarvitse, on aika paljon.

Elina (Ei varmistettu)

Einna, niinpä! Ja tosiaan, veganismi ei todellakaan ole mitään saavutus, vaan helppoa ja kivaa! Siksi jokaisen tulisi syödä niin.

Maapallon tila on kestämätön. Tätä menoa maapallo on asuinkelvoton 2100 luvulla. Siis pahimmassa tapauksessa alle 100vuoden päästä! Ihmiskunta ajoi itse itsensä tuhoon. Ja kaikki miksi? Rahan takia.

Mikäs sairaus sulla siis on että sun on pakko syödä lihaa ja maitotuotteita mutta kasvikunnan tuotteet ei käy?

Sanni (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/sanni-eveliina

Puit mun ajatukset sanoiksi. Mulla aina haluttas paasata tästä aiheesta, koska ihmisten ajattelutapa on niin käsittämätön. Mutta en tietenkään kehtaa ja toisaalta kaikkien pitää se itse kokea ennen kuin sen ymmärtää. Niin kuin itsekin vasta kantapään kautta olen tämän oppinut. Kiitos hyvästä tekstistä!

I (Ei varmistettu)

Kaisa, ei. Kaikilla ei toimi se mikä sulla toimii. Se pitäisi jo tuossa iässä ymmärtää :)

Ja jollekin edellisistä kommentoijista: lääkiksessä käsitellään ravitsemusta. Paljon.

Kaisa Merelä

Missä vaiheessa tekstiä väitän niin? Koko tekstin pointti oli se, että jokaiselle on olemassa oma ruokavalio joka täytyy itse löytää! Pitäisi jo tuossa iässä olla luetunymmärtäminen vähän paremmalla tasolla! :D

I (Ei varmistettu)

Oho, menikö tunteisiin? En tarkoittanut aiempaa pahalla, vähän ehkä sillai kyllästyneesti vaan totesin :) Et meinaan ole ihan ensimmäinen ihminen, joka tarjoaa ravintoa lääkkeeksi kaikkiin mahdollisiin vaivoihin.

Se, että kyseenalaistat lääkärin kommentin olla tarjoamatta ensisijaiseksi hoidoksi maitotuotteista ja leivästä luopumista jnejne kuulosti kyllä musta nimenomaan siltä, että sulla on vahva luotto siihen, et tää olis ratkaisu monelle ihmiselle, toisin kuin lääkärin tarjoamat vaihtoehdot.

Tietty suhteellisuudentaju ja syvempi luetunymmärrys on myös jees. Kun aiemmassa kommentissani kirjoitan "kaikki", tuskin mä ihan kaikkia maailman ihmisiä tarkoitan ;)

J (Ei varmistettu)

Vissiin Kaisa ei meinannut ravintoa lääkkeeksi "kaikkiin mahdollisiin vaivoihin" also cures cancer tyylillä. :) Enemmänkin optimaalista olotilaa oikean ravinnon avulla. Monilla on esim. (melkein päivittäinkin) turvotusta/tukkoisuutta, pinkeä olo vatsassa, ja tällaisiin vaivoihin ruokavalio kyllä auttaa. Jotkin ruoka-aineet voivat myös ilmeisesti vaikuttaa niveliin suotuisasti. Ei siis ratkaisu kaikkeen vaan hyvää oloa edistävä tekijä.

Ruoka on polttoainetta (Ei varmistettu)

Mun mielestä ravintoon ja sen laatuun on hyvä kiinnittää huomiota sen takia, että vaikka se ei paranna syöpää se voi auttaa ennaltaehkäisemään sitä. Kyllä sen varmaan useimmat ihmiset tajuaa että sillä on oikeasti väliä juotko sokerittoman smoothien päivittäin tai vaihtoehtoisesti syöt paketillisen nakkeja päivittäin. Jokaisella on onneksi oikeus syödä mitä haluaa riippuen toki massin paksuudesta, mihin on varaa. Mua eniten haittaa ruokakeskustelussa se, että ei anneta jokaisen syödä mitä tykkää, tosi usein törmää hämmästeleviin kysymyksiin miksi joku syö jotain tai ei syö, tai miksi syö niin monta kertaa päivässä tai liikaa tai ei tarpeeksi yms. Olis se vaan hienoa jos kaikki vois rauhassa valita omaat eväänsä ilman päivittelyä ; D en minäkään päivittele ihmisiä jotka vetävät vain ihan pienen pullan ja pussillisen irtsareita ja sitten kysyvät miksi eivät mahda laihtua heh.

Siis oikeesti suurin osa ihmisistähän ei edes tiedä miltä hyvä olo tuntuu! Itsekään en täysin vielä tiedä, mutta sen tiedän että voin paljon paremmin kun en käytä maitotuotteita. Vielä kun saan muutkin ruokahommat fiksattua omalle kropalle sopivaksi, ai että! Siitä tulee sit sellanen valloitan maailman-ruokavalio! <3 Toki mitään en itseltäni täysin kiellä, mutta harvoin OIKEESTI tekee edes mieli mitään maitojuttuja, koska siitä ei vaan tuu hyvä olo

Utelias (Ei varmistettu)

Hei! En lähde nyt sivuamaan tekstiin aihetta (vaikka pidin herättelevästä postauksestasi!) mutta mitä tuossa smoothiebowlin näköisessä, violetista välipalassa on? Ei ilmeisesti maitorahkaa ainakaan Olisi mielenkiintoinen kuulla millaisia maidottomia välipaloja syöt. Ruokapäiväkirja voisi olla tosi kiinnostava! Ihanaa, että olet herännyt taas blogin kanssa, kommentoin nyt ensimmäistä kertaa, mutta olen seurannut blogiasi jo useamman vuoden

Kaisa Merelä

Moikka! Hei mahtavaa kuulla :) Pistetään toive korvan taakse. Siinä taitaa olla aika mun vakkariaamupala: mustikoita, avocadoa, chiageeliä, heraa ja ehkä vähän banaania tai sitten taateli! Ja tietty mausteita: cayanne, cardemumma, ruususuola.. :)

V (Ei varmistettu)

Olen sun kanssa täysin samaa mieltä aiheesta. Oma kroppani ei kestä viljoja ja sen lisäksi olen huomannut olossa merkittäviä muutoksia kun jätin maitotuotteet pois ja suosin lähinnä pelkkää kasvisruokaa. Lähipiirissänikin tämä herättää paljon kysymyksiä kuten "Mitä sä sitten syöt kun et voi mitään syödä?" ja kahvipöydässä kuulee aina "Voi sua mahtaa harmittaa kun et saa näitä herkkuja syödä!" Ei kyllä harmita! Miksi söisin jotain mistä mulle tulee vaan huono olo ja miksi mua harmittais syödä "rajoittuneesti" jos se on mun oma vapaaehtoinen valinta jonka olen tehnyt. :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.