Ladataan...

Olen vähän sellainen jämien hyödyntäjä. Parasta on, jos lavuaariin/roskiin menevästä ruuasta saa jotain tosi tosi herkkua aikaan. Tällä idealla on saanut alkunsa mm. ylijäämäpuurosta valmistettavat kaura-ruis-leipäset.

Nyt jämägourmet-sarja saa jatkoa. Kenelläpä ei jäisi kahvia kannun pohjalle silloin tälllöin? Ellei se ole pahaa kahvia, joka on seissyt kitkeröitymässä jo hyvän tovin, sitä voi hyödyntää seuraavan aamun aamiaiseen ja valmistaa tuorepuuron jääkaappiin odottamaan.

Hyvä kahvi on kaiken a ja o. Niin tässä puurossa, kuin elämässäkin. Mitä omaan kahvinjuontiini tulee, käytän papuja, joiden paahdosta ei ole pitkä aika ja jauhan ne itse ennen kahvin valmistamista. Näin saan aina tuoretta ja puhdasta kahvia.

Kahvinjuojia on kahdenlaisia. Toiset haluavat kahvin kahvina, kun taas me toiset tykkäämme sen aromista vähän kaikkialla; konvehdeissa, jätskissä ja leivonnaisissa. Tämä tuorepuuro on niille, jotka tykkäävät vahvasta kahvin mausta ja preferaavat kahvinsa mustana. Mikäli olet latteihin päin, voit toki korvata osan kahvista maidolla pehmentääksesi sen makua.

Tuorepuuro ylijäämäkahvista

1 dl kaurahiutaleita
1,5 dl jäähtynyttä kahvia
1 banaani
3 tippaa vaniljasteviaa
1 rkl chiasiemeniä
kaakaonibsejä
ruususuolaa

+ omia superlisäyksiä, kuten vaikkapa sitä macaa, josta oli puhe viime viikolla.

Paloittele banaani halkaisemalla se ensin pitkittäissuunnassa, ja banaanin puolikkaat vielä uudelleen pitkittäissuunassa. Viipaloi kuutioiksi kulhoon. Lisää kaikki muut ainekset, sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makeutusta tai muita mausteita. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli tai muutamaksi tunniksi. Puuron muhiessa kelmun alla sen ainesosille tapahtuu ihmeitä. Banaani luovuttaa makeuttaan puuroon, kaurahiutaleet turpoavat tehden puurosta keksitaikinamaisen ja chiasiemenet muodostavat mehukasta hyytelöä. Kahvin aromi pehmenee ja jalostuu, eikä kitkeröidy kuten voisi kuvitella.

Banaanin ja kahvin yhdistelmä on taivaallinen! Muistuttaa hieman toffeeta. Mmm..

Onko klassisempaa suomalaista aamiaista kuin kahvi ja puuro? Kahvipuuro on kaksi kärpästä samalla iskulla.

Ladataan...

Se tarkoittaa varmaan, että on tulossa aikuiseksi, kun maanantaista muodostuu paras päivä viikosta. Tai sitten se vain meinaa sitä, että kokee arkensa mielekkääksi. Pitäisi varmaan alkaa juhlia maanantaita perjantain sijaan. Kuvitelkaa! Miksi juhlimme viikon loppumista viikon alkamisen sijaan? Huomaatteko sävyeron ja sanattoman viestin? Kuin olisimme onnellisia siitä, että elämä on pian ohi. Selvittiin, huh.

On ne viikonloputkin mukavia. Kuluneena viikonloppuna olimme bloggaajakamun Ainon kanssa harjoittamassa hyvinvointia Helsingin yössä. Henkistä nimenomaan. Eipä ole hetkeen ollut niin hauskaa! Välillä unohtaa käydä baareissa. Sitten muistaa, että pitäisi harrastaa sitä enemmänkin. Onneksi ensi viikonloppuna on taas luvassa hauskanpitoa kurpitsajuhlien merkeissä.

Olen havainnut toiminnassani maanantaille ajoittuvia "fresh start" -rutiineja. Saatan esimerkiksi aloittaa päivän lenkillä, käydä kaupassa isommilla ostoksilla, vaihtaa lakanat, imuroida, järjestellä vaatekappia tai herätä aikaisin ja mennä keskustaan kirjoittamaan. Yritän jotenkin saada itseäni ruotuun, vaikka viikonloppu olisi ollut ihan leppoinen. Samalla tavalla kuin onnistunut aamu vaikuttaa koko päivään, ehkä maanantaikin osittain koko viikon flowhun. Ehkä. Tai sitten synnymme joka päivä uudelleen, kuten buddhalaiset sanovat.

Nyt istun sängyllä nojaten tyynyihin ja juon tällaista rahkajuomaa. Siinä on maitorahkaa, pakastemansikoita ja -mustikoita sekä acai-marjajauhetta ja vettä. Ja kahvia. Tästä lähtee hyvä päivä! Sanokaa minun sanoneen! Jes! Kova viikko! Kaikkien aikojen seitsenpäivänen!

Yksi elämäni agendoista on muuttaa huonon maineen maanantai positiiviseksi koetuksi perjantaiksi. Sekä nuorten että iäkkäämpien keskuudessa. Kuvitelkaa, kuinka tuottavaista jengiä täällä silloin olisi. Aion aloittaa pitämällä maanantaibileet ja tehdä rahkapizzaa illalliseksi.

Palataan pian!

Pages