Ladataan...
Green Orange

Tämä mainio vegaanin ja miksei sekaaninkun proteiinin lähde! Kikherneet on yllättävän monipuolinen ollakseen esimerkiksi säilyke, jota tässä nyt "mainostan". 

Mitä tänään kokkailin? Löysin viime viikolla lidlistä taivaallista hummusta ja purkki tyhjeni alta aikayksikön(kirj. huom. pitäisi vähentää ko. sanonnan käyttöä). Tänään koko hummushylly oli mystisesti kadonnut ja päätin tehdä sitä itse. Ja koska on maanantai, minulla on koko ilta aikaa kokkailla. Perheparka ei kestä mun sotkuja...

 

Ensiksi piti valmistaa tahini. Nappasin jokin aika sitten reseptin netistä ja aloin nyt epäilemään itseäni sen suhteen. Siinä käytetään vettä eikä oliiviöljyä kuten Kaikissa muissa ohjeissa joten päätin heivata sen. Paahdoin seesaminsiemenet pannulla ilman öljyä ja annoin jäähtyä. Sauvasekoittelin ne ja laitoin lirauksen öljyä. Tahmeeta puuhaa..

Hummus on soppa365.fi sivuilta ja oikein toimiva.

5rkl vettä

4rkl sitruunamehua

4rkl tahinia

3rkl oliiviöljyä

0.5tl suolaa

N. 400g kikherneitä säilykkeenä, mulla pahvissa

1 valkosipulinkynsi.

Kaikki tehosekoittimeen ja surrrr! Valmis. Itse lusikoin sen hummuspurkkiin jonka säästin. Säilyy jääkaapissa kai viikon, itsellä se menee nopeammin kun on niin hyvää.

No mitäs sitten, kikherneistä jäi säilytysliemi. Ei sitä viitsis poiskaan heittää. Hmm. Olikos jossain ohje marenkiin? Haa! Kikherneliemestä marenkia! Ette usko mutta vatkaamalla se vaahdottuu kuin kananmunanvalkuainen ja sokeri tekee siitä kiiltävän. Nyt ne marengit on uunissa.

Herkkuja töihin. Vegaaniherkkuja. 

Iloista viikkoa kaikille, miten sun viikko on alkanut? 

Ladataan...
Green Orange

Romanesco-kukkakaali

 

Lupasin teille raporttia miten vegaanihaaste on sujunut tähän mennessä.

Minähän olin sekaani eli sekasyöjä tiukasti 31.12.2018 asti. Söin jouluna kinkut ja uudenvuodenaattona juustot suolakekseineen ja suklaanloput joululta. Sitten sain jostain sivustolta päähäni että lähden haastamaan itseäni ainakin tammikuun lihattomalle ruokavaliolle.

Nappasin kierrätyskeskukseen menevästä kassista vihkosen johon päätin kirjoittaa kaikkea haasteeseen liittyvää. Tähän mennessä siellä on muutama ruokaresepti, listoja mitkä ruoka-aineet sisältävät kalsiumia, proteiinia ja erilaisia vitamiineja. Haaste alkoi siis 1.1. ja joka päivä olen saanut uutta tietoa sähköpostiini, mikä on tosi kiva vaikka kaikenlaista tietoa saa myös haasteen facebook-sivuiltakin. En ottanut itselleni tutoria, mutta ehkä sellaisen voi ottaa sitten toiste.

 

Ensimmäisen viikon olin vielä lomalla ja ruokien miettiminen oli helppoa. Muu perhe söi välillä samaa ruokaa ja välillä mä söin edellisen päivän jämiä.

Toisella viikolla alkoi työt. Viime vuonna söin töissä minulle tilattua lakto-ovo kasvisruokaa, nyt päätin että tuon joka päivä omat eväät. Tein sunnuntaina keiton jota riitti sitten neljäksi päiväksi. Vähän alkoi jo tökkimään mutta ainakaan ei mennyt paljon rahaa. Tässä resepti vihreään linssikeittoon. Resepti on napattu netistä ja muunnettu itselle sopivaksi.

Vihreä linssikeitto

1 vihreä tai punainen chili (kuivattu tai tuore, mikä sattuu löytymään)

1 valkosipulinkynsi

öljyä

1 l vettä

2 kasvisliemikuutiota

2 dl punaisia litteitä linssejä

1 tlk tomaattimurskaa

1 pss pakastepinaattia

1 tl sokeria

1 bataatti kuutioituna

Kuumenna öljy ja kuullota kattilassa chili ja valkosipulinkynsi tai pari. Kiehauta vesi ja lisää liemikuutiot. Lisää tomaattimurska, siivilässä huuhdellut linssit, sokeri ja bataatti. Anna kiehua 25 minuuttia. Lisää pinaatti ja kiehauta. Tarkita maku Tarjoile oluthiivan ja/tai hamppurouheen kera. Lisää nämä proteiininlähteet vasta lautaselle keiton päälle. Tämän keiton maku paranee jääkaapissa joten voit tehdä tämän hyvin jo edellisenä päivänä.

Perjantaina söin kasvissosekeittoa, johon nakkelin jääkaapista kasviksia:perunaa, romanesco-kukkakaalia (oletko jo maistanut?), porkkanaa, punaisia linssejä ja kaurakermaa. Tämä keitto maistui jopa sekaanilapsellekin. Paahdoin seuraksi kikherneitä.

Tein töissä myös välipaloiksi erilaisia smoothieta. Minulla on pakkasessa mustikoita, omenasosetta, puolukoita, viipaloitua banaania,  pakastepinaattia, mandariineja ja karpaloita. Banaanit olivat ylikypsiä joten eivät joutuneet biojätteeseen. Mandariineja kokeilin huvikseni ja ne toimivat hyvin. Lisäksi käytän paljon avokadoa, joskus lehtikaalia ja kiiviä. Toki en laita kaikkia sekaisin vaan yritän tehdä selkeitä värimaailmoja. Joko vihreää tai punaista. 

Olen ostanut erilaisia siemeniä ja pähkinöitä täydentämään proteiinin saantia ja vitamiineja.

Tällä hetkellä olo on hyvä ja raikas. Tietysti mietityttää saanko kaikkea tarpeeksi, mutta ainakin kasvistensaanti on kohdallaan. En sekaanina juurikaan kiinnittänyt tähän huomiota. Ensi viikolla olisi tarkoitus tutustua tofujen ihmeelliseen maailmaan ja wokata arkiruoat.

Aiemmin söin juustoa joka päivän leivän kanssa ja nyt en ole kaivannut ollenkaan. Leivän päälle laita itsetehtyä tahinia tai hummusta ja ovat sinne eksyneet myös kurkku, salaatti ja paprika. Mutta aamupalapuuroa ei voita mikään. Kaurapuuro tehtynä kauramaitoon ja lisänä hamppurouhuetta, pitää nälän pois todella pitkään.

Lähditkö sä mukaan haasteeseen? Mikä on ollut helppoa, mikä hankalaa?

 

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Green Orange

Olen ollut tahattomasti karkkilakossa nyt 11 päivää eli saman verran kuin vegaanihaastetta on takana. Karkkilakkoa ei ollut tarkoitus aloittaa, mutta vatsa on ollut joka päivä niin täynnä hyvää ruokaa että karkit ovat jääneet kauppaan.

Olen ollut myös laiska. Laiska lukemaan tuoteselosteita, onko liivatetta tai muuta eläinperäistä. Kaupassa käydessä minulla on ollut välillä tapana että nappaan suklaapatukan mukaani, mutta nyt ei ole tarvinnut.

Eilen päätin että perjantaina saan ostaa, menen ostamaan irtiksiä. Ostinkin, liikaa ja ihan muutamasta karkista tuli sokerikiintiö tuli täyteen. Näppärää! Nämä ovat siis vegaanisia. Turkinpippurit ja draculat ja tassut on lemppareita, muuten ei oikein iske. 

Muuten, tuorepuuroon lisäämäni lakritsijauhe on tainnut taltuttaa mun makeanhimoa. Mutta en minä joka päivä ole sitäkään syönyt. Vegaanihaasteesta viikonloppuna vähän enemmän, että mitenkä on mennyt. 

Ladataan...

Ladataan...

Pitää heti pyytää anteeksi. Siis otsikkoa. Mulla on pyörinyt tämä itsekeksitty sana mielessä siitä asti kun tutustuin kuvassa olevaan hyötyesineeseen. Siis että mikä?

 

Instagram storyssä yksi käyttäjä  (@arvokasmaailma) esitteli tätä. Mietin et miikä toikin on. Mihin sitä käytetään? Miksi? Kun kuuklasin sanan luffa ensimmäistä kertaa kaksi viikkoa sitten, ajattelin että sieltä löytyisi tieto missä tätä myydään ja miten se on tehty eli mistä aineista on koostettu tämmöinen pötkylä.

Niin vähän tiesin. Se on luffa eli pesusienikurkku! Löysin useankin videon jossa oli tietoa tästä. 

Tämä on joskus ollut kurkkukasvi, vihreä  ja iso sellainen. Kun kasvu on annettu mennä pidemmälle, kurkkuosa on kuivunut ja muuttunut ruskeaksi. Se pensaan tai köynnöskasvin sato korjataan ja ruskea vihannes avataan toisesta päästä ja sisältä otetaan pois ensin siemenet pois ravistamalla. Sen jälkeen kurkku liotetaan ja kuoritaan sekä kuivataan. Tadaa! Sieni on valmis. Jaa että mikä sieni?

Kuivana sieni on kova kuin kivi, mutta veden kanssa pehmenee ja voi käyttää ihan pesusienenä.

Mutta minä leikkasin inspiroituneena tästä pienen siivun ja kokeilin palasaippuan (kuvassa) saippua-alustana.

Onko täydellisempää? Oon aina pitkään etsinyt täydellistä alustaa saippuoille ja näin löysin! Saippua ei enää tahmaa, kuivuu nopeammin ja on helpompi ottaa käyttöön.

Luulisi sitten kun joskus luffasta aika jättää niin sen voi kompostoida. Aivan loistotuote zerowaste-meiningillä.

Oliko tää sulle uusi vai vanha juttu? Onko sulla käytössä? 

Ladataan...

Olen innokas kiertelemään kirpputoreja ja parhaiten osuu kohdalle pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus ja fidat. Olen vuosien varrella hamstrannut lukuisia kankaita ja kankaanpalasia ajatellen että sitten kun on kunnolla aikaa, ompelen kasseja ja pusseja, jotta niitä on aina saatavilla. Niin siksi ettei tarvitsisi ostaa muovia tai kertakäyttötavaraa.

Kangaspino on kasvanut hirveästi ja nyt oli pakko ottaa härkää sarvista ja ryhtyä hommiin. Minulla ei ole vakipaikkaa ompelukoneelle tässä asunnossa ja se täytyy aina kaivaa esille käyttöä varten. Onneksi on jälkeläinen joka leireilee ainakin kerran puolessa vuodessa niin yleensä niinä viikonloppuina valtaan hänen huoneensa ja saan olla rauhassa.

Tällaisia kasseja ja pussukoita tällä kertaa onnistuin tekemään. Tuo jaffakangas on kyllä niin piristävä.

Ajattelin lahjoittaa kauppakeskus Redissä olevaan hävikkiruokamyymälä Wefoodiin ylimääräiset kassit. 

Ja odotan seuraavaa reissua Punnitse&säästä-myymälään jossa voin ostaa irtotavaraa omaan pussiin. 

Vinkki: kanna aina ylimääräistä kassia ja hedelmäpussia mukanasi. Näin et jooudu ostamaan tai ottamaan muovia kaupasta mukaasi.

 

Pages