Näin valitset oikean värisävyn seinään

 

Värisävyjä mustavalkoisen valtavirran rinnalle 

Sisustusmuodissa mustaharmaavalkoinen valtatyyli näkyy sisustuslehtien perusteella olevan pikkuhiljaa hiipumassa monipuolisemman väripaletin tieltä.  Tällaisen värien rakastajan mielestä se on mahtava juttu. Älkää ymmärtäkö väärin, pidän noista kolmesta väristä kovasti ja meiltäkin niitä löytyy. Mutta onneksi rinnalle on tullut murrettuja ja monipuolisempia sävyjä.

Itselläni on ollut monenlaisia värikausia sisustuksessa. Opiskeluasunnossani aikoinaan oli paljon keltaisia seiniä, jotka vuokranantaja antoi mun maalata sillä ehdolla, että maalaan ne takaisin valkoiseksi lähtiessäni. Tein työtä käskettyä ja ehdin nauttia aurinkoseinistäni useamman vuoden. Myöhemmin kodeissani on ollut siniharmaata, murrettua vihreää, burgundinpunaista ja ties mitä värejä. Musta on aina tuntunut tylsältä ajatus, että kaikki kodin seinät olisivat vain valkoisia. Ehkä, jos kyseessä olisi arkkitehtonisesti erityisen mielenkiintoinen asunto, niin valkoinen väri toimisi parhaiten. Peruslaatikkoasunnoissa, joissa olen tähän mennessä asunut, on kaivattu mun mielestä kuitenkin värien luomaa kodikkuutta ja persoonaa.

Meidän nykyisen keittiön seinät olivat monta vuotta valkoiset, mutta sitten aloin haaveilemaan piristyksestä. Pinterestissä näin kuvia mintunvärisistä seinistä ja siitä se ajatus sitten lähti. Otin mukaan joitakin printtejä netistä löytämistäni muista mintuista seinistä, leikkeitä sisustuslehdistä ja marssin rautakauppaan.

 

Rautakaupan sävymaailmat

Rautakaupoissa on nykyään aivan huikea määrä erilaisia maalausoppaita ja värisävyliuskoja. Niihin kannattaa ehdottomasti tutustua ja ottaa kotiin mukaan tutustuttavaksi. Jotkut maalivalmistajat ovat tehneet jopa yhdistelmäsävyliuskoja, joista voi valmiiksi valita toisiinsa hyvin sopivat värisävyt ja vertailla liuskoja kotona esim. lattian ja huonekalujen sävyihin ennen seinävärin lopullista valintaa. 

Kannattaa ottaa mukaan kaupasta kotiin mahdollisimman monta liuskaa, jotka ovat lähellä sitä värisävyä, jota olit kotiisi ajatellut. Kotioloissa ja eri valoissa sävyt nimittäin näyttävät usein aivan erilaisilta kuin rautakauppojen kirkkaissa valoissa. Monissa kaupoissa on toki nykyään päivänvalolamput sävyjen vertailua varten, mutta silti neuvoisin kuljettamaan liuskat kotiin ja vertailemaan niitä ainakin päivän ajan paraatipaikalla kaikkina vuorokaudenaikoina ennen lopullisen valinnan tekemistä. Liuskat ovat ehdottomasti parempia kuin isompien värikarttojen sävyruudut. Isona pintana väri toimii aina eri tavoin kuin pienessä ruudussa.

 

Onnistuiko valinta?

Työskentelen itse jonkin verran värien kanssa työssäni ja muun muassa Pantonen värikartat ovat hyvinkin tuttuja. Värisävyjä kyseisissä kartoissa on kolmisen tuhatta. Tuo on suurin piirtein se määrä, mitä ihmissilmä kykenee eri värisävyjä erottelemaan. Jos tuota määrää vertaa yleisimpien maalinvalmistajien sävyvalikoimaan, on se paljon laajempi. Teknoksen, Tikkurilan ym. karttoissa on yleensä vain muutamia satoja värisävyjä. Se on aika vähän suhteessa ihmissilmän erottamaan sävyjen määrään. Älä siis pety, jos et löydä valmiina juuri haluamaasi sävyä. Voit viedä rautakauppaan myös vaikka palan kangasta, kengän tai mukin, jossa on juuri se haluamasi unelmaväri. Sen pohjalta voidaan sekoittaa sinulle aivan uniikki värisävy.

Itse palasin kotiin rautakaupasta mielestäni juuri unelmoimani mintun sävyn löytäneenä. Kunnes... seinä oli maalattu ja kuivunut. Väri ei ollut sinne päinkään! Isona pintana nimittäin värit näyttävät yleensä melko erilaisilta kuin pienissä liuskoissa. Vaikka liuska näytti hyvältä, seinällä väri oli turkoosi, ei minttu. Ja aivan liian vaalea. Suosittelenkin, jos vain mahdollista, ostamaan isompiin maalaustöihin ensin pienen määrän maalia ja tekemään pienen testimaalauksen seinään. Jos sävy on oikea, kannattaa ostaa lopullinen määrä sävytettyä maalia. 

Mikäli ei voi ostaa ensin pientä purkkia maalia, kannattaa ottaa useimmiten vähän murretumpi sävy, koska seinällä väri näyttää aina kirkkaammalta kuin liuskassa. Huomioi myös paikan valaistusolosuhteet, jotka vaikuttavat sävyn voimakkuuteen ja valovoimaan seinässä. Omaa silmää kannattaa vähitellen harjaannuttaa sävyjen arviointiin, niin virheostoja tulee harvemmin.

Jos värisävy ei osu heti nappiin, niin sitten vaan uudestaan maalikaupoille ja uusintakierros maalaamiseen. Kodissa kuitenkin kyseisiä seiniä katsellaan päivittäin, joten värin on hyvä olla omaa silmää miellyttävä.

Yksi mahdollisuus on ostaa pieni määrä samaa maalilaatua mustana tai valkoisena. Lisäämällä hiukan valkoista, saa vaalennettua sävyä ja lisäämällä mustaa, saa aikaan uudenlaisia tummempia murrettuja sävyjä lisätyn mustan maalimäärän mukaan.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä sävyjen sekoittamista myös itse. Itse maalasin tuulikaappiimme uuden tummanharmaan sävyn. Harmaa väri oli alunperin maalipurkissa hieman liiankin tumma, joten sain siitä vähän vaaleamman sekoittamalla joukkoon valkoista maalia, kunnes olin saanut aikaan halutun sävyn. 

Maalailemisiin!

 

Kommentit

satu-tsajut (Ei varmistettu) https://maa-tuskat.blogspot.com

Upean näköisiä seiniä! Meillä on kokemusta pieleen menneestä värivalinnasta. Apuna oli ihan oikea sisustussuunnittelija, mutta niin ne lastut hämäävät ammattilaistakin. Kolmimetriä korkeisiin seiniin paistoi luonnon valo ja siihen valittu väri oli laimeasti ilmaistuna tsäpäkkä :D Useampi maalikerros ja vahinko oli korjattu vähän hillitymmällä sävyllä.

Haitulankeinussa

Kiitos! Ei ole tosiaan helppoa. Olen itsekkin työssäni huomannut, että ammattilaisillekin tulee usein virheitä ilman koemaalauksia. Sama koskee painotuotteita. Onneksi löysitte oikean sävyn lopulta!

Hanna-Mari/life with Hanna-Mari (Ei varmistettu) https://lifewithhannamari.blogspot.com/

Maalien valinta on aina yhtä hankalaa niiden pienien värimallien avulla :D Teillä on onnistunut oikein hyvin valinnat! Tosi kivannäköistä :)

Haitulankeinussa

Kiitos kivasta kommentista Hanna-Mari!

Isivuosi (Ei varmistettu) https://isivuosi.blogspot.com

Itse päädyn tutun turvalliseen valkoiseen, juuri tuon sävyjen valinnan takia.

Haitulankeinussa

Valkoinen on monessa tapauksessa turvallisin valinta, joka ei voi mennä pieleen.

Satu B (Ei varmistettu) https://www.vauva.fi/blogit/satua-vai-totta

Värien valinta onkin vaikeaa. Onneksi noita värilastuja voi vatkata ihan rauhassa

Haitulankeinussa

Kyllä, mutta aina ei onnistu siltikään. Ainakaan mulla, hehe.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.