PER-LOOKS - eli mitä tapahtuu kun visuaalisen viestin painoarvoa vähätellään

Sosiaalisessa mediassa ja nettilehtien sivuilla on viime päivinä tiuhaan linkitetty Per-Looks tumblr-blogia. Sivusto kokoaa yhteen perussuomalaisen puolueen kuntavaaliehdokkaiden kuvia. Toiset ovat naureskelleet kuville, toiset ovat taas pahoittaneet mielensä "loukkaavasta pilkkasivustosta". Puuttumatta sen kummemmin sivustolla esiintyvien ihmisten persoonallisiin kasvonpiirteisiin, ajattelin kertoa, mikä monien kunnalisvaaliehdokaspersujen kampanjakuvia oikeasti vaivaa.

Mikä meni pieleen?

1) Edustuskuva on edustuskuva

Edustuskuvan tehtävänä on antaa mahdollisimman positiivinen kuva henkilöstä jota se edustaa. Siinä ei esitellä arvomaailmaa, mietteitä, poliittisia kannanottoja tai hassujen hattujen kokoelmaa. Edustuskuvassa liitetään poliitikon pärstä poliitikon nimeen, ei muuta. Se on vähän kuin passikuva, todella jähmeä kuvallisen ilmaisun muoto.

2) Pukeutuminen

Edustuskuvaan EI MENNÄ tukka likaisena, hilseet olkapäillä, nuhruisissa vaatteissa, tuulitakissa, roikkuvassa t-paidassa, mainoslippis päässä eikä ainakaan suomileijonariiputtimet partaletteihin kiinnitettynä. Ehdokas voi syyttää vain itseään, jos julkaisee itsestään epäedustavan kampanjakuvan. 

Nämä jäävät kotiin kun otetaan edustuskuva:

 • kommandoneule
 • kiitos- paidat ynnä muut luettavissa olevaa tekstiä sisältävät paidat
 • mainoslippikset (mainostat itseäsi, et Red-Bull:ia)
 • ulkotakit
 • farkkuhaalarit
 • sähkökitara ja muut lavasteet
 • hupparit
 • farkkutakit
 • aurinkolasit (hyväksytään vain siinä tapauksessa että käyttäjä on sokea)
 • toppaliivit
 • hawaiji-paidat
 • hassut hatut
 • + rintakarvat piiloon!

Ihan oikeasti. Timo Soini ja Halla-Aho ovat suosittuja perussuomalaisia poliitikkoja ja he molemmat osaavat pukeutua tilanteen vaatimalla tavalla. Miten vaikeaa voi olla laittaa päälle kauluspaita, kravatti ja puvuntakki? Jos ei ole varaa omiin, niin eiköhän sieltä oman paikallisyhdistyksen porukasta jollain olisi puvuntakkia lainattavaksi? Jos on epävarma omasta vaatemaustaan, niin sitten turvaudutaan klassikoihin, eikä lähdetä ottamaan kuvaa huonosti istuvassa t-paidassa ja tuohilakki päässä.

Timo Soinin taidonnäyte edustavasta pukeutumisesta

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner osaa pukeutua. 

3) Äänestäjien kunnioittamatta jättäminen

Onko yksikään näistä räikeimpien tyylirikkojen tekijöistä miettinyt tosissaan millaisen kuvan tämä luo itsestään potentiaaliselle äänestäjälle? Ihan oikeasti, mikäli ihminen näyttää siltä, ettei kykene huolehtimaan edes omasta hygieniastaan, niin miten tämä ihminen kykenisi huolehtimaan kunnan asioista? Vaikuttaminen on monialaisten medioiden käyttämistä.

On aivan sama, vaikka jokainen sanasi olisi todella hyvin mietittyä ja argumentointia tiivistä asiaa jos ulkoinen olemuksesi antaa olettaa, että heräsit juuri kolmen päivän krapulasta. Kun kyse on politiikasta, ulkonäöllä on väliä, enkä puhu nyt siitä onko fyysisesti viehättävä vaan siitä, osaako esiintyä tilanteen vaatimassa ulkoasussa. (Kyllä, Rosa Meriläisen nahkaminihame oli aikanaan sopimaton vaate eduskuntaan. Mokataan sitä muissakin puolueissa.)

4) Minkä nettiin lataa se netissä liikkuu

Epäedullisesta kuvasta nillittäminen on typerää jos samaisen kuvan on itse tiedon valtatielle ladannut. Kannattaa siis miettiä ennenkuin lataa ja mokistaan voi oppia.

5) RYHTI(!!!)

Selkä suoraksi nyt hemmetti vie. Löysä ryhti assioidaan löysään politiikkaan. Jos ei ole lihaksia seistä/istua suorassa, niin kureliivi päälle kuvausten ajaksi. Tässä ollaan tekemässä vaikutelmaa, ei potemassa kihtiä.

6) Hyvällä kuva ei vaadi photoshopia

Turha urputtaa, ettei ole varaa ottaa kuvia ammattikuvaajalla. Huonolaatuisenkin kuvatiedoston sisältöön voi vaikuttaa juuri niillä pukuvalinnoilla. Eikä se photoshop ole aina hyvästä, esimerkiksi riittää istuvan presidentin virallinen kuva, josta kenenkään ei ikinä tulisi ottaa mallia (hohtoefekti on ihan kiva muotikuvissa, muttei kuulu tasavallan presidentin viralliseen virkakuvaan).

7) Koskaan ei ole liian myöhäistä palkata koulutettua graafikkoa huolehtimaan puolueen visuaalisen viestinnän johtamisesta.

Design Management ja brändin hallinta loisivat yhtenäisyyttä ja vähentäisivät kummasti näitä noloja kömmähdyksiä, kun olisi edes jotain seulaa ja ohjeistusta. Valitettava tosiasia on, että kaikilla ihmisillä ei ole visuaalista pelisilmää. Emmehän me kaikki ole vasenkätisiäkään. Jos ei osaa ohjata laivaa, palkkaataan merikapteenin ei puutarhuria. Jos ei osaa hallinnoida viestintää, niin palkataan viestinnän asiantuntija ei insinööriä.

 

Kuvat: kuvakaappaus per-looks.tumblr.com ja Perussuomalaisten mediapankki

PS. Tasapainon nimissä: Kok-Looks, Vihr-Looks ja Pir-Looks.

Kommentit

tiiti
ite puin

Hyvä kirjoitus (taas :D). Olen muuten kyllä samaa mieltä, mutta mietin tuota vaateasiaa juurikin vaalimainoskuvassa. Esim. nuo Kiitos -hupparit ja muut normi-ihmisen mielestä toki hirviörumat vaatteet saattavat kuitenkin toimia varsinaiseen kohderyhmään, eli tyyppeihin, jotka persuja äänestävä,. vaikka vaatteet minusta näyttävätkin juurikin täydelliseltä tilannetajuttomuudelta.

Suomessahan varsinkin vanhemmilla ja syrjäseuduilla asuvilla ihmisillä on monesti tietynlainen herraviha (helsinkiläiset pukumiehet keräävät rahat köyhiltä ja pröystäilevät ja elostelevat niillä!) ja ulkonäköseikkoihin panostamisen koetaan olevan ehkä pois siitä rehdistä työläishengestä ("tärkeintä on, että on kova kaivamaan ojia, kuten meidän Reijo").  Joten tuo voi mainoksena oikeasti toimiakin, jos kilpailevalla ehdokkaalla on se pelätty herrapuku (mikä sekin luulee olevansa) ja toisella samaistuttavat duunarivermeet.

Niille partakilluttimille en kyllä keksi mitään puolustusta :D

häkkilintu

Mietin vaan, toimiiko ne kiitospaidat suurissa määrin edes oman joukon sisällä. Herravihaa voi esiintyä, mutta kyllä köyhälläkin pitää sentään pyhäpuku ja käytöstavat olla. Mietinpä vaan kuitenkin, lähes kaikki eduskuntaan päässeet persut ovat kuitenkin pukeutuneet siististi. Jopa sahayrittäjä ja duunariuden ruumiillistuma Hakkarainen, jonka media näkyvyys on muuten vähän kyseenalainen.

Esimerkkikuva:

nayttokuva_2012-10-09_kohteessa_17.55.51.png

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mua häiritsee kuvien laatu. Perussuomalaisilla on kyllä rahaa otattaa kunnon kampanjakuvat, ei ole siitä varmasti kiinni, sen verran tipahti puoluetukea jytkyn jälkeen! Minun silmään "kansanmies"-kuvat haiskahtavat jotenkin viimeiselle yritykselle pysytellä pienten puolueena.

Myös tollaset pidätyskuvan tyyliset on suht luotaan työntäviä :D 

 

LinaS
iivents

Löysä ryhti assioidaan löysään politiikkaan - asiaa! :D

häkkilintu

Vierailija: Ehkä kaikki puoluetuet menevät uuden päämajan vuokraan?

Lilleri: Ehkä ne edustavat: "Mullehan ei ryppyillä!" -vakuuttavuutta?

LinaS: :))

viva la anteeksi

Mä en oikein tiiä mitä tähän pitäisi kommentoida... Olen sanaton. Tai siis pääosin samaa mieltä ku sinä, mutta en ollut kattonut aiemmin tota sinänsä vähän arveluttavaa perlooksia. Tätä ei varmaan pitäisi kysyy, mutta kumminki, onks noi photoshopattu?? Ei tää voi olla todellista

LinaS
iivents

Mun piti katsoa kans kahteen (kolmeen tai useampaan) kertaan, mutta kai ne ovat ihan ilman kuvankäsittelyä siihen lätkästy.. ;)

MinnaM
Itse Minna Mänttäri

Nythän ei olla valitsemassa kansanedustajia, vaan kunnanvaltuutettuja. Siinä mielessä en lähtisi rinnastamaan valtakunnanpoliitikko Soinia vaikkapa Hattulan valtuustoon pyrkivään Jorkkiin. Edustustehtävä on toki aina edustustehtävä, mutta aika paljonhan siellä itse valtuustosalissakin näkee villapaitaa ja muuta peruspukeutumista, ei nyt ehkä ihan verkkareita kuitenkaan. Mutta kuitenkin rennompaa kuin vaikkapa eduskunnassa.

Eikö persujen menestys nimenomaan perustu siihen, että he edustavat sitä tavallisten tallaajien kansanosaa, joiden pelkkä olemassaolo tuntuu olevan monille liikaa, ainakin jos tarkastelee Per-Looksin saamaa vastakaikua?

Voihan näissä kansanmies-kuvissa olla toki myös taktikoinnin makua. Tai sitten Make vaan päätti olla aito: jos ei kärvistele puvussa muutenkaan, ei vedä sitä päälleen myöskään valokuvaan.

Vierailijatyyppi (Ei varmistettu)

Hei, kuvatekstissä on nimi väärin, se on Pirkko Ruohonen-Lerner :D

empuska

Mutta nuo kuvien laadut! Jarmo Persujamppa voi olla yllättävän edustava verskatakissakin, jos on oikea ihminen kameran takana (etenkin kun niitä harrastajatason ammattijärkkäreillä pelleileviä valokuvaajia on nurkatkin täynnä).

häkkilintu

fields: Karu valaistus, huono kamera ja osaamaton kuvaaja ovat kombinaationa huono ja tekee kenestä tahansa vielä entistä karumman näköisen.

MinnaM: Kuitenkin suurin osa kuntavaaliehdokkaistakin on pukeutunut siististi vaalijulistekuvaansa, tosin kuin nämä per-looksiin päätyneet tapaukset. Ei mulla ole mitään villapaitaa vastaan, kunhan on puhdas villapaita ja sen olkapäillä ei kuki hilse.

Ehkä Make on aito oma itsensä myös valtuustossa ja jankuttaa omaa mielipidettää, vaikkaa kaikki muut valtuustossa ovat eri mieltä. (Tämä ei toki ole puoluesidonnainen ominaisuus, mutta normin mukainen pukeutuminen ehdokaskuvaan viestittää myös kykyä joustaa. Sekös on tärkeä kyky politiikassa).

Vierailijatyyppi: Apua! Eikä ollut edes eka kerta, kun väitän Pirkkoa Leenaksi, mutta en vain ikinä opi, että hän on Pirkko. Niin on Leenan näköinen. Anteeksi, korjaan.

empuska: Jep, kuten Vierailija tuolla ylempänä totesi, Perussuomalaisilla olisi kyllä varaa parempiinkin kuviin.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.